Cała Polska piecze z Kasią... i Jaśkiem Kuroniem!_WARSZTATY ONLINE 17.05
Yellowcups
Przewóz 34/p. 3
30-716 Kraków
anna.trela|yellowcups.pl| |anna.trela|yellowcups.pl
+48 733 070 360
yellowcups.pl/
Już w najbliższą niedzielę – 17 maja o godz. 14:00 dołącz do warsztatów pieczenia online, organizowanych przez markę Kasia przy okazji Światowego Dnia Pieczenia. Wystarczy wejść na stronę i zarejestrować swój udział, by wspólnie ze znanym szefem kuchni – Jaśkiem Kuroniem, zgłębiać tajniki przygotowania wyśmienitych wypieków. Każdy zarejestrowany uczestnik otrzyma także w prezencie darmowy e-book z przepisami, które będzie mógł przygotować we własnej kuchni.
Jak skorzystać? To proste!
Aby wziąć udział w kursie pieczenia z Jaśkiem Kuroniem, wystarczy zarejestrować się na wydarzenie za pomocą strony internetowej https://ulalachef.com/pl/kasiaxulalachef/
Bezpośrednio przed wydarzeniem, 17 maja, każdy zarejestrowany uczestnik otrzyma e-mail, a w nim swój indywidualny link. Wystarczy na niego kliknąć, by dołączyć do oglądania streamingu na żywo i zacząć pieczenie z mistrzem Kuroniem!
Przygotuj się do pieczenia
Transmisja LIVE
By odbierać transmisję kursu pieczenia na żywo w dobrej jakości, rekomendujemy korzystanie z łącza internetowego o prędkości co najmniej 10 Mb/s. Możesz skorzystać też z Internetu w technologii LTE na swoim urządzeniu mobilnym. Nasza transmisja potrwa do ok. 3 godzin – zarezerwuj sobie ten czas!
Link do kursu online
Swój indywidualny link do kursu online otrzymasz ok. 30 minut przed rozpoczęciem wydarzenia. Streaming odbędzie się na platformie YouTube. Możesz ją uruchomić na komputerze, laptopie, tablecie czy smartfonie - jak chcesz! Podczas wydarzenia będzie można zadawać pytania Szefowi na czacie - wystarczy zalogować się wcześniej do YouTube.
Przybory kuchenne
Wkrótce po potwierdzeniu rejestracji na wydarzenie otrzymasz w osobnym mailu listę naczyń oraz sprzętów kuchennych niezbędnych do wzięcia udziału w naszej lekcji. Bez obaw – są to popularne sprzęty, które na pewno masz w swojej kuchni.
Co upieczemy? Coś wyjątkowego i… pysznego!
- kruchą tartę z kremem cytrynowym lemon curd pod bitą śmietaną z mascarpone - klasyczny przepis ze słynnej francuskiej kucharskiej szkoły mistrzów - Cordon Bleu,
- bezlaktozowe ciasteczka z żurawiną i płatkami owsianymi, które możesz pięknie zapakować do puszki lub pudełka i dać komuś w prezencie. Możesz też je przechowywać w domu i mieć zapas przekąsek do kawy czy herbaty.
Pieczemy z Jaśkiem Kuroniem
Kim jest Jasiek Kuroń? Kucharzem, entuzjastą kuchni polskiej i lokalnych produktów.
Jasiek Kuroń to absolwent szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu w Londynie. Miał okazję szkolić się w wielu restauracjach w Polsce i w Europie (w tym Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Portugalii, Chorwacji i we Włoszech), co pozwoliło mu szerzej i odważniej spojrzeć na gotowanie. Gotuje w kuchni Dzień Dobry TVN. Jest autorem książki „Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia", która traktuje o niemarnowaniu jedzenia.
W trakcie wydarzenia marki Kasia do Szefa kuchni dołączy jego żona, Aneta Kuroń, absolwentka szkoły Cordon Bleu o specjalności cukiernictwo. Zobaczmy więc, jak para uzupełnia się w kuchni!
Wydarzenie poprowadzi Sandra Hajduk – na co dzień dziennikarka Dzień Dobry TVN.
Kostka do pieczenia Kasia – najlepsza do pieczenia!
Marka Kasia od lat pomaga konsumentom w przygotowaniu doskonałych wypieków. Kasia to najpopularniejsza kostka do pieczenia w Polsce - łatwo się uciera, a dzięki niej przygotowywane słodkości są bardziej puszyste i zawsze się udają.

Jesień na talerzu – co jeść, aby zadbać o odporność?

Epickie historie sukcesu w nowym podcaście Pepsi “OD ZERA”

Polska baristka na międzynarodowej arenie!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Problemy społeczne

Poziom wyszczepienia Ukraińców jest o 20 pp. niższy niż Polaków. Ukraińskie mamy w Polsce wskazują na szereg barier
Różnice w kalendarzu szczepień, bariery językowe, nieznajomość polskiego systemu szczepień oraz obawy przed skutkami ubocznymi szczepionek – to jedne z najczęstszych problemów, które prowadzą do tego, że poziom wyszczepienia Ukraińców w Polsce jest niższy niż Polaków. To może mieć wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne w całym kraju. Fundacja Instytutu Matki i Dziecka podejmuje inicjatywę mającą budować postawy proszczepienne wśród imigrantów.
Nauka
Dobre perspektywy współpracy pomiędzy brytyjskimi a polskimi uczelniami. Wspólne projekty badawcze przekładają się na relacje gospodarcze

Współpraca pomiędzy Polską a Wielką Brytanią w obszarze akademickim szybko się rozwija. Dotyczy to nie tylko wymiany studenckiej i edukacji transnarodowej, ale przede wszystkim strategicznych partnerstw między instytucjami i uczelniami. Wspólne projekty badawcze przekładają się na współpracę między firmami z obu krajów. W efekcie dynamika współpracy gospodarczej Polski z Wielką Brytanią stale rośnie, podobnie jak wartość brytyjskich inwestycji czy firm z udziałem brytyjskiego kapitału.
Handel
Rynek saszetek nikotynowych w Polsce będzie uregulowany. Osoby nieletnie nie będą mogły ich kupić

Siódmego maja sejmowa Komisja Zdrowia zajmie się nowelizacją ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, która w części reguluje rynek woreczków nikotynowych. Eksperci z Forum Prawo dla Rozwoju podkreślają pilną potrzebę objęcia tego rynku przepisami prawnymi. Podkreślają, że brak odpowiednich regulacji prawnych dotyczących tych produktów, obecnych na polskim rynku od pięciu lat, to realne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Niezbędne są kompleksowe przepisy, które uregulują kwestię saszetek i ograniczą do nich dostęp młodzieży.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.