Jesień na talerzu – co jeść, aby zadbać o odporność?
Sezon jesienny trwa w najlepsze. Kiepskie warunki pogodowe, niskie temperatury, a także początek sezonu grypowego, kiedy wirusy rozpoczynają swoje triumfalne żniwa, stanowią spore wyzwanie dla naszego organizmu. Zastanawiasz się, jak zadbać o odporność jesienią? Z pewnością w walce pomoże Ci dieta wzmacniająca organizm. Sprawdź, co jeść, aby nie zachorować i cieszyć się dobrą kondycją, mimo zmiennej pogody za oknem.
Tak jak jesienią zmieniamy garderobę, tak samo w chłodne miesiące warto nieco zmodyfikować dietę. Do codziennego jadłospisu warto włączyć świeże, pełnowartościowe i dobrej klasy produkty spożywcze. Nie ma tutaj miejsca na wysoko przetworzoną żywność, do której zaliczamy m.in. fast foody, słodycze czy słone przekąski. Poniżej przedstawiamy co warto jeść, aby uzupełnić niedobory witamin i zwiększyć odporność jesienią!
-
Produkty bogate w witaminy z grupy B
Niewątpliwie sezon jesienno-zimowy sprzyja zmęczeniu, osłabieniu, które objawiają się zarówno obniżonym nastrojem, jak i gorszą kondycją skóry oraz włosów. Dlatego niezbędne witaminy na jesień to również te grupy B. Ich wpływ na nastrój, układ nerwowy i wygląd jest nie do przecenienia. Spełniają wiele funkcji, a w szczególności biorą udział w procesie metabolizmu białka. Co więcej - witamina B6 to główny składnik potrzebny do formowania hemoglobiny – substancji zawartej w czerwonych krwinkach, która rozprowadza po naszym ciele tlen. W diecie dostarczymy je spożywając np. jaja, mięso wołowe, rośliny strączkowe i nabiał.
-
Produkty bogate w witaminę A
Wśród jesiennych witamin nie może zabraknąć witamin A i E. Osłaniają one komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zapobiegają procesom zapalnym, a także wspierają układ odpornościowy w prawidłowym funkcjonowaniu. Witamina A występuje w produktach mlecznych, jajach, tłustych rybach, dyni, szpinaku i jarmużu. Natomiast witaminę E możemy spotkać w orzechach, migdałach, otrębach, oleju słonecznikowym oraz produktach pełnoziarnistych.
-
Produkty bogate w witaminę C
W okresie jesiennym zaleca się spożywanie witaminy C, ponieważ skraca długość choroby i przyspiesza regenerację organizmu. Niestety organizm człowieka nie wytwarza witaminy C, dlatego powinna być dostarczana przez zbilansowaną dietę albo odpowiednią suplementację. Występuje w owocach i warzywach. Największe stężenie znajdziemy w dzikiej róży, czarnej porzeczce, papryce, natce pietruszki, kiwi, żurawinie czy cytrusach.
-
Produkty bogate w witaminę D3
Z uwagi na krótkie jesienne dni i brak słońca w tym okresie szczególnie jesteśmy narażeni na niedobory witaminy D3. Witamina ta pełni kilka ważnych funkcji. Pomaga na przykład w regulowaniu ilości wapnia i fosforanu w ciele. Jej niedobory mogą prowadzić do krzywicy u dzieci i dorosłych, osteomalacji, charakteryzującej się osłabieniem i bólami spowodowanymi brakiem wapnia w kościach. Źródłem witaminy D3 są niektóre produkty spożywcze (tłuste ryby, orzechy czy oleje roślinne), ale głównym "dostawcą" jest słońce. Jesienią jest go znacznie mniej niż latem, dlatego warto dbać o odpowiednio zbilansowaną dietę, by zachować prawidłowy poziom witaminy D3 w naszym organizmie.
Aby mieć pewność, że dzienne zapotrzebowanie na wszelkie witaminy zostało zaspokojone, warto sięgnąć po produkty Huel, które zawierają odpowiednio zbilansowanych 26 najważniejszych składników odżywczych i witamin do sprawnego funkcjonowania organizmu. W ofercie znajdziesz m.in. pełnowartościowe posiłki z linii Hot&Savory do przygotowania na ciepło, w sam raz na chłodniejsze dni. Wybór dań, nie ustępuje menu popularnych restauracji, serwujących posiłki na wynos. W ofercie znajdują się m.in. Meksykańskie chili, Makaron Bolognese, Mac&Cheeze czy Spaghetti Carbonara. Są to produkty naturalne i w pełni roślinne (zawierają m.in. owies, białko ryżu, kokos, słonecznik czy siemię lniane). Formuła dań została opracowana tak, by dostarczyć organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, w tym idealnej równowagi białka, niezbędnych tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych. Co ważne - ich niewątpliwą zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Wystarczy wymieszać je z gorącą wodą i cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem!
Oczywiście, na odporność człowieka składają się różnorodne czynniki, a same witaminy to nie wszystko. Nie można przecenić wartości dobrego snu, aktywności fizycznej oraz braku czynników stresogennych – razem tworzą one fundament, na którym opiera się dobre zdrowie naszego organizmu.

Epickie historie sukcesu w nowym podcaście Pepsi “OD ZERA”

Polska baristka na międzynarodowej arenie!

Nickelodeon Fandays w Majaland Gdańsk!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Konsument

Dzięki e-commerce rośnie eksport polskich małych i średnich przedsiębiorców. Wartość ich sprzedaży na Amazon przekracza rocznie 5 mld zł
Mali i średni przedsiębiorcy coraz lepiej radzą sobie na arenie międzynarodowej, choć na razie tylko niecałe 5 proc. z nich sprzedaje swoje produkty za granicę. Duże możliwości ekspansji zagranicznej dają im e-commerce i współpraca z marketplace’ami. Za pośrednictwem Amazon w 2024 roku polskie MŚP sprzedały produkty za ponad 5,1 mld zł. Model sprzedaży sklepu umożliwia przedsiębiorcom z Polski działanie na skalę, która jeszcze kilka lat temu wydawała się zarezerwowana głównie dla największych marek.
Handel
Źle wprowadzony system ROP może oznaczać duży wzrost cen dla konsumentów. Podrożeć mogą produkty spożywcze

Ministerstwo Klimatu i Środowiska proponuje powierzenie NFOŚiGW zadań organizacji odpowiedzialności producenta, która w imieniu producentów będzie realizowała obowiązki wynikające z ROP w ramach zamkniętego obiegu finansowego. Przedstawiciele Polskiej Federacji Producentów Żywności i sektora odzysku odpadów ostrzegają, że może utrudnić to Polsce wypełnienie unijnych wymogów w zakresie selektywnej zbiórki odpadów, a co za tym idzie, może się wiązać z karami, a w konsekwencji – ze wzrostem cen.
Farmacja
Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu

W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.