Komunikaty PR

Zapytaj stomatologa - Dieta dla zdrowych zębów.

2020-07-15  |  13:30
Biuro prasowe

Prawidłowo zbilansowana dieta jest szalenie ważna, ponieważ przyczynia się nie tylko do utrzymania dobrej formy i odpowiedniej masy ciała, ale także do właściwego funkcjonowania całego organizmu. Bogactwo cennych składników dostarczanych z pożywieniem ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka, a umiejętnie dobrany jadłospis jest w stanie wpłynąć na kondycję organów, ciała, skóry włosów, paznokci a także… zębów! Warto wiedzieć, że tylko prawidłowe odżywianie w połączeniu z wizytami kontrolnymi u dentystów, odpowiednią higieną jamy ustnej jest w stanie zapewnić pełną ochronę i zdrowie naszych zębów.

Zęby tak jak cały nasz organizm potrzebują odpowiednich mikroelementów i witamin, żeby były bardziej odporne na uszkodzenia i schorzenia. Dlatego tak ważna dla ich zdrowia jest odpowiednio „skrojona” dieta. Niezwykle istotne jest także unikanie lub ograniczenie pewnych grup pokarmów, które mogą osłabić nasze zęby i zwiększyć ich podatność na uszkodzenia. – Prawidłowa dieta dla naszych zębów to zbiór nakazów i zakazów, które tworzą spójną całość. Ich przestrzeganie pozwoli nam, przy zachowaniu odpowiedniego poziomu higieny jamy ustnej oraz regularności wizyt w gabinecie stomatologicznym, zachować zęby w optymalnej formie - mówi Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Przyjrzyjmy się bliżej wszystkim tym zaleceniom.

Dieta zdrowych zębów

Stwierdzenie, że jesteś tym co jesz, zawiera w sobie wiele prawdy. Aby utrzymać nasze zęby w optymalnej formie, konieczne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich mikroelementów. Najważniejsze z nich to wapń i fosfor. Są one składnikiem związków nieorganicznych, z których są w dużej mierze zbudowane nasze zęby. Wapnia dostarczymy sobie poprzez spożywanie mleka i przetworów mlecznych, takich jak na przykład jogurty naturalne, biały ser czy twaróg. Jeśli nie przepadamy za ich smakiem, alternatywą są produkty roślinne – na przykład fasola, szpinak, szczypiorek czy migdały. Z kolei fluor uzyskamy, zajadając się m.in. orzechami, żółtymi serami, wątróbką czy soją. Oczywiście pomocna przy wchłanianiu powyższych mikroelementów będzie witamina D, która dodatkowo wpływa pozytywnie na mineralizację naszego szkliwa. Znajdziemy ją m.in. w tłustych rybach, takich jak na przykład makrela czy łosoś. Ważne dla zdrowia zębów są również witaminy C i A. Pierwsza z nich działa bakteriobójczo oraz wzmacnia naczynia krwionośne, co przyczynia się do lepszego osadzenia zębów. Produkty z dużą jej zawartością to owoce dzikiej róży, a z bardziej popularnych - czarna i czerwona porzeczka, kiwi czy truskawki. Witamina A natomiast bierze udział w produkcji śliny, gojeniu ran i wielu innych pozytywnych procesach zachodzących w jamie ustnej. Znajdziemy jej najwięcej w marchwi, batatach, dyni, szpinaku i… sałacie rzymskiej.

Dostarczanie witamin i mikroelementów to jednak nie wszystko, co możemy zrobić, aby nasze zęby cieszyły się zdrowiem. W przyrodzie występuje wiele roślin naturalnie je czyszczących. Zbawienne dla  dziąseł są warzywne „szczoteczki”, czyli surowe warzywa, takie jak marchew, kalarepa, rzodkiewka czy seler naciowy, które jedzone na surowo usuwają osad i płytkę nazębną, a do tego ze względu na swoją twardość masują nasze dziąsła. Wśród owoców największym sprzymierzeńcem zębów są jabłka. Powodują one wydzielanie śliny, która ma na nie zbawienny wpływ. Istnieją jednak także pokarmy nie będące sprzymierzeńcami zdrowych zębów.

Dobrze znani wrogowie jamy ustnej

Część z nich to produkty, których za wszelką cenę należy unikać. Zaliczamy do nich te charakteryzujące się dużą zawartością cukrów. Każdy z nas zna je doskonale. Pomimo tego bardzo często ignorujemy to, co potrafi być dla naszych zębów zabójcze. Największymi wrogami są napoje gazowane, izotoniki i wszystkie słodycze, a w szczególności te, które przywierają do naszych zębów. Te dwie grupy pokarmów potrafią przez długi czas utrzymywać się na szkliwie, tworząc płytkę nazębną. Ponadto zawarty w nich cukier jest ulubioną pożywką dla bakterii, które metabolizując go, produkują kwasy. Ich działanie sprzyja demineralizacji szkliwa. Jak się okazuje, równie niebezpieczne dla naszych zębów mogą być kwaśne potrawy oraz owoce cytrusowe. Sytuację możemy dodatkowo pogorszyć, spożywając powyższe produkty w połączeniu z alkoholem, który wysusza jamę ustną i ogranicza produkcję śliny. -  Jest ona bardzo ważnym środkiem ochrony dla  naszych zębów, gdyż chroni je przed działaniem kwasów i bakterii oraz przywraca prawidłowe pH. Poza tym znajdujące się w niej związki wapnia, fluoru oraz fosforany uzupełniają mikroubytki na powierzchni szkliwa – tłumaczy Markiewicz-Piotrowska.

Na słodyczach, kwaśnych potrawach i owocach oraz alkoholu lista szkodliwych pokarmów się jednak nie kończy. Bardzo niebezpieczne dla naszych zębów jest również jedzenie, które rozdrobnione w procesie żucia, potrafi utknąć pomiędzy zębami. Śmiało można tutaj wymienić wszelkie przekąski, takie jak chipsy, chrupki czy słone paluszki, które wbite pomiędzy przestrzenie między zębami ulegają stopniowemu rozkładowi. Jak nietrudno zauważyć, powszechnie lubiane jedzenie potrafi być dla zębów zabójcze, a to jeszcze nie wszystko. Niektóre pokarmy i napoje mogą zniweczyć zabiegi estetyczne, które przeprowadzamy, aby nasze zęby lśniły bielą. Silnie barwiące właściwości posiadają kawa, czarna herbata, owoce leśne, a w szczególności barwione napoje gazowane. Czy to oznacza, że należy z nich całkiem zrezygnować? Okazuje się, że niekoniecznie. Działanie trzech pierwszych z nich można skutecznie zneutralizować, pijąc wodę po ich spożyciu.

Działanie kompleksowe

Jak widać, aby zachować zęby w optymalnej formie, trzeba odpowiednio zbilansować dietę. Nie należy jednak zapominać o tym, że to tylko połowa sukcesu. Równie ważna jest prawidłowa higiena jamy ustnej oraz regularne wizyty kontrolne u stomatologa.   

 

Więcej o zdrowym i pięknym uśmiechu na piotrowscybejnarowicz.pl

 

Ekspert:

Lekarz dentysta Romana Markiewicz – Piotrowska z Kliniki Piotrowscy & Bejnarowicz Stomatologia Mikroskopowa. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, odbyła staż w Akademickim Centrum Stomatologii i Medycyny Specjalistycznej. Doświadczenie zdobywała między innymi we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Przez lata pracy zdobyła szeroką wiedzę w dziedzinie protetyki, implantoprotetyki, endodoncji oraz stomatologii zachowawczej, ucząc się od najlepszych dentystów na świecie. Ukończyła również podyplomowe studia z dziedziny coachingu zdrowia.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Medycyna Symptomy sezonowego spadku energii Biuro prasowe
2024-04-12 | 16:00

Symptomy sezonowego spadku energii

Nadejście wiosny to czas, którego z reguły oczekuje się z utęsknieniem. Jednak paradoksalnie zdarza się, że zamiast cieszyć się tym ożywczym okresem, często odczuwa się
Medycyna DNA Medical Group poszerza dostępność zaawansowanych badań genetycznych w Polsce
2024-04-10 | 09:00

DNA Medical Group poszerza dostępność zaawansowanych badań genetycznych w Polsce

Branża badań genetycznych znajduje coraz szersze zastosowanie we wszystkich dziedzinach medycyny - szczególnie w zakresie badań prenatalnych oraz onkologicznych. Potencjał do rozwoju
Medycyna Bayer Pharmaceuticals przedstawia plany wprowadzenia nowych rozwiązań medycznych
2024-03-28 | 09:30

Bayer Pharmaceuticals przedstawia plany wprowadzenia nowych rozwiązań medycznych

Programy rozwojowe, znajdujące się na zaawansowanych etapach realizacji, oraz prace na wczesnych etapach nad dopełnieniem oferty wzmacniają pozycję firmy w kluczowych obszarach

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Venture Cafe Warsaw

Finanse

Zwolnienia lekarskie w prywatnej opiece medycznej są ponad dwa razy krótsze niż w publicznej. Oszczędności dla gospodarki to ok. 25 mld zł

Stan zdrowia pracujących Polaków wpływa nie tylko na konkurencyjność firm i koszty ponoszone przez pracodawców, ale i na całą gospodarkę. Jednak zapewnienie dostępu do szybkiej i efektywnej opieki zdrowotnej może te koszty znacząco zmniejszyć. Podczas gdy średnia długość zwolnienia lekarskiego w publicznym systemie ochrony zdrowia wynosi 10 dni, w przypadku opieki prywatnej to już tylko 4,5 dnia – wynika z badania Medicover. Kilkukrotnie niższe są też koszty generowane przez poszczególne jednostki chorobowe, co pokazuje wyraźną przewagę prywatnej opieki. Zapewnienie dostępu do niej może ograniczyć ponoszone przez pracodawców koszty związane z prezenteizmem i absencjami chorobowymi w wysokości nawet 1,5 tys. zł na pracownika.

Motoryzacja

Dwie duże marki chińskich samochodów w tym roku trafią do sprzedaży w Polsce. Są w stanie konkurować jakością z europejskimi producentami aut

Według danych IBRM Samar w Polsce w pierwszych dwóch miesiącach 2024 roku zarejestrowano 533 auta chińskich producentów. Jednak niedługo mogą się one pojawiać na polskich drogach znacznie częściej, ponieważ swoją obecność na tutejszym rynku zapowiedziało już kilku kolejnych producentów z Państwa Środka. Chińskich samochodów, przede wszystkim elektryków, coraz więcej sprzedaje się również w Europie. Prognozy zakładają, że ich udział w europejskim rynku do 2025 roku ma zostać niemal podwojony. – Jakość produktów dostarczanych przez chińskich producentów jest dzisiaj zdecydowanie lepsza i dlatego one z powodzeniem konkurują z producentami europejskimi – mówi Wojciech Drzewiecki, prezes IBRM Samar.

Ochrona środowiska

Temperatury w Europie rosną dwukrotnie szybciej niż globalnie. Za tym idą rekordowe zjawiska klimatyczne

Marzec 2024 roku był 10. miesiącem z rzędu, który pobił rekord temperatur w historii globalnych pomiarów dla danego miesiąca roku – wskazują dane Copernicus Climate Change Service (C3S). Średnia temperatura wyniosła 14,14 st. C, czyli o 0,73 st. C więcej niż średnia dla marca z lat 1991–2020. Marzec był też o 1,68 st. cieplejszy niż w okresie przedindustrialnym, do którego odnoszą się globalne cele zawarte w porozumieniu paryskim. Kolejny miesiąc z rekordem ciepła oznacza nasilone zjawiska klimatyczne, również te ekstremalne. 2023 rok był w Europie okresem rekordów w tym zakresie, m.in. największych pożarów, powodzi czy fal upałów – wynika z raportu C3S i Światowej Organizacji Meteorologicznej.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.