Komunikaty PR

Zapytaj stomatologa - Dieta dla zdrowych zębów.

2020-07-15  |  13:30
Biuro prasowe

Prawidłowo zbilansowana dieta jest szalenie ważna, ponieważ przyczynia się nie tylko do utrzymania dobrej formy i odpowiedniej masy ciała, ale także do właściwego funkcjonowania całego organizmu. Bogactwo cennych składników dostarczanych z pożywieniem ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka, a umiejętnie dobrany jadłospis jest w stanie wpłynąć na kondycję organów, ciała, skóry włosów, paznokci a także… zębów! Warto wiedzieć, że tylko prawidłowe odżywianie w połączeniu z wizytami kontrolnymi u dentystów, odpowiednią higieną jamy ustnej jest w stanie zapewnić pełną ochronę i zdrowie naszych zębów.

Zęby tak jak cały nasz organizm potrzebują odpowiednich mikroelementów i witamin, żeby były bardziej odporne na uszkodzenia i schorzenia. Dlatego tak ważna dla ich zdrowia jest odpowiednio „skrojona” dieta. Niezwykle istotne jest także unikanie lub ograniczenie pewnych grup pokarmów, które mogą osłabić nasze zęby i zwiększyć ich podatność na uszkodzenia. – Prawidłowa dieta dla naszych zębów to zbiór nakazów i zakazów, które tworzą spójną całość. Ich przestrzeganie pozwoli nam, przy zachowaniu odpowiedniego poziomu higieny jamy ustnej oraz regularności wizyt w gabinecie stomatologicznym, zachować zęby w optymalnej formie - mówi Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Przyjrzyjmy się bliżej wszystkim tym zaleceniom.

Dieta zdrowych zębów

Stwierdzenie, że jesteś tym co jesz, zawiera w sobie wiele prawdy. Aby utrzymać nasze zęby w optymalnej formie, konieczne jest dostarczanie organizmowi odpowiednich mikroelementów. Najważniejsze z nich to wapń i fosfor. Są one składnikiem związków nieorganicznych, z których są w dużej mierze zbudowane nasze zęby. Wapnia dostarczymy sobie poprzez spożywanie mleka i przetworów mlecznych, takich jak na przykład jogurty naturalne, biały ser czy twaróg. Jeśli nie przepadamy za ich smakiem, alternatywą są produkty roślinne – na przykład fasola, szpinak, szczypiorek czy migdały. Z kolei fluor uzyskamy, zajadając się m.in. orzechami, żółtymi serami, wątróbką czy soją. Oczywiście pomocna przy wchłanianiu powyższych mikroelementów będzie witamina D, która dodatkowo wpływa pozytywnie na mineralizację naszego szkliwa. Znajdziemy ją m.in. w tłustych rybach, takich jak na przykład makrela czy łosoś. Ważne dla zdrowia zębów są również witaminy C i A. Pierwsza z nich działa bakteriobójczo oraz wzmacnia naczynia krwionośne, co przyczynia się do lepszego osadzenia zębów. Produkty z dużą jej zawartością to owoce dzikiej róży, a z bardziej popularnych - czarna i czerwona porzeczka, kiwi czy truskawki. Witamina A natomiast bierze udział w produkcji śliny, gojeniu ran i wielu innych pozytywnych procesach zachodzących w jamie ustnej. Znajdziemy jej najwięcej w marchwi, batatach, dyni, szpinaku i… sałacie rzymskiej.

Dostarczanie witamin i mikroelementów to jednak nie wszystko, co możemy zrobić, aby nasze zęby cieszyły się zdrowiem. W przyrodzie występuje wiele roślin naturalnie je czyszczących. Zbawienne dla  dziąseł są warzywne „szczoteczki”, czyli surowe warzywa, takie jak marchew, kalarepa, rzodkiewka czy seler naciowy, które jedzone na surowo usuwają osad i płytkę nazębną, a do tego ze względu na swoją twardość masują nasze dziąsła. Wśród owoców największym sprzymierzeńcem zębów są jabłka. Powodują one wydzielanie śliny, która ma na nie zbawienny wpływ. Istnieją jednak także pokarmy nie będące sprzymierzeńcami zdrowych zębów.

Dobrze znani wrogowie jamy ustnej

Część z nich to produkty, których za wszelką cenę należy unikać. Zaliczamy do nich te charakteryzujące się dużą zawartością cukrów. Każdy z nas zna je doskonale. Pomimo tego bardzo często ignorujemy to, co potrafi być dla naszych zębów zabójcze. Największymi wrogami są napoje gazowane, izotoniki i wszystkie słodycze, a w szczególności te, które przywierają do naszych zębów. Te dwie grupy pokarmów potrafią przez długi czas utrzymywać się na szkliwie, tworząc płytkę nazębną. Ponadto zawarty w nich cukier jest ulubioną pożywką dla bakterii, które metabolizując go, produkują kwasy. Ich działanie sprzyja demineralizacji szkliwa. Jak się okazuje, równie niebezpieczne dla naszych zębów mogą być kwaśne potrawy oraz owoce cytrusowe. Sytuację możemy dodatkowo pogorszyć, spożywając powyższe produkty w połączeniu z alkoholem, który wysusza jamę ustną i ogranicza produkcję śliny. -  Jest ona bardzo ważnym środkiem ochrony dla  naszych zębów, gdyż chroni je przed działaniem kwasów i bakterii oraz przywraca prawidłowe pH. Poza tym znajdujące się w niej związki wapnia, fluoru oraz fosforany uzupełniają mikroubytki na powierzchni szkliwa – tłumaczy Markiewicz-Piotrowska.

Na słodyczach, kwaśnych potrawach i owocach oraz alkoholu lista szkodliwych pokarmów się jednak nie kończy. Bardzo niebezpieczne dla naszych zębów jest również jedzenie, które rozdrobnione w procesie żucia, potrafi utknąć pomiędzy zębami. Śmiało można tutaj wymienić wszelkie przekąski, takie jak chipsy, chrupki czy słone paluszki, które wbite pomiędzy przestrzenie między zębami ulegają stopniowemu rozkładowi. Jak nietrudno zauważyć, powszechnie lubiane jedzenie potrafi być dla zębów zabójcze, a to jeszcze nie wszystko. Niektóre pokarmy i napoje mogą zniweczyć zabiegi estetyczne, które przeprowadzamy, aby nasze zęby lśniły bielą. Silnie barwiące właściwości posiadają kawa, czarna herbata, owoce leśne, a w szczególności barwione napoje gazowane. Czy to oznacza, że należy z nich całkiem zrezygnować? Okazuje się, że niekoniecznie. Działanie trzech pierwszych z nich można skutecznie zneutralizować, pijąc wodę po ich spożyciu.

Działanie kompleksowe

Jak widać, aby zachować zęby w optymalnej formie, trzeba odpowiednio zbilansować dietę. Nie należy jednak zapominać o tym, że to tylko połowa sukcesu. Równie ważna jest prawidłowa higiena jamy ustnej oraz regularne wizyty kontrolne u stomatologa.   

 

Więcej o zdrowym i pięknym uśmiechu na piotrowscybejnarowicz.pl

 

Ekspert:

Lekarz dentysta Romana Markiewicz – Piotrowska z Kliniki Piotrowscy & Bejnarowicz Stomatologia Mikroskopowa. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, odbyła staż w Akademickim Centrum Stomatologii i Medycyny Specjalistycznej. Doświadczenie zdobywała między innymi we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Przez lata pracy zdobyła szeroką wiedzę w dziedzinie protetyki, implantoprotetyki, endodoncji oraz stomatologii zachowawczej, ucząc się od najlepszych dentystów na świecie. Ukończyła również podyplomowe studia z dziedziny coachingu zdrowia.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Medycyna Badania COVID pod lupą – wiarygodność, jakość, bezpieczeństwo Biuro prasowe
2020-09-24 | 10:00

Badania COVID pod lupą – wiarygodność, jakość, bezpieczeństwo

Badanie, a potwierdzenie zakażenia Liczba zakażonych SARS CoV-2 z dnia na dzień rośnie, co analogicznie zwiększa ryzyko nowych zachorowań. Po okresie wakacyjnego wypoczynku
Medycyna Sterylis - polskie urządzenie niszczy koronawirusa SARS-CoV-2 w ułamku sekundy
2020-09-23 | 15:05

Sterylis - polskie urządzenie niszczy koronawirusa SARS-CoV-2 w ułamku sekundy

Sterylis - polskie urządzenie niszczy koronawirusa SARS-CoV-2 w ułamku sekundy MILOO-ELECTRONICS stworzyło Sterylis – urządzenie, które w bezpieczny sposób niszczy
Medycyna Dwa leki podane razem efektywniej niszczą komórki nowotworowe
2020-09-18 | 12:00

Dwa leki podane razem efektywniej niszczą komórki nowotworowe

Naukowcy z Narodowego Instytutu Leków i Uniwersytetu Warszawskiego odkryli, że jednoczesne podanie dwóch substancji organicznych stosowanych w terapiach onkologicznych skutkuje

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Festiwal Biegowy Tauron 2020

Energetyka

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Robotyka i SI

Przyspieszenie cyfryzacji szkół i administracji w dobie pandemii wymaga zmian systemowych. To szansa dla polskich firm informatycznych

Pandemia koronawirusa postawiła firmy i urzędy w obliczu konieczności przyspieszenia cyfryzacji. Choć dzięki zdalnej komunikacji udało się utrzymać kontakty interpersonalne, to w dłuższej perspektywie w kwestii automatyzacji procesów niewiele się zmieniło. Pomimo że wzrosła sprzedaż sprzętu komputerowego i pojawiło się wzmożone zapotrzebowanie na usługi z sektora IT, to wciąż zbyt słabo rozwija się m.in. sektor cyberbezpieczeństwa, który stanowi fundament bezpiecznej cyfryzacji. Sytuacja związana z pandemią może być szansą dla polskich firm z branży IT.