Komunikaty PR

Kontrola czynników środowiskowych wpływających na wydajność ważenia

2023-02-24  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt
Kamila Nowakowska
Tok Tok

Wierzyńskiego
52 317 Wrocław
kamila|toktok.com.pl| |kamila|toktok.com.pl
+ 48 aaa bbb ccc
www.toktok.com.pl

 

Niezawodna precyzja wyników ważenia w warunkach laboratoryjnych ma ogromne znaczenie. Trzy najważniejsze czynniki to wybór odpowiedniej wagi o wysokiej dokładności, zrozumienie sposobu jej użycia oraz ograniczenie czynników środowiskowych, które mogą mieć wpływ na wyniki.

 

Czynniki środowiskowe

 

Aby uzyskać optymalną wydajność, bardzo ważne jest skonfigurowanie i używanie wagi w kontrolowanym i stabilnym środowisku. Identyfikacja czynników środowiskowych, które mogą niekorzystnie wpływać na wyniki ważenia, zaczyna się od listy kontrolnej czynników. Temperatura, wilgotność, przepływ powietrza, ładunki elektrostatyczne i drgania mogą mieć wpływ na próbki i/lub wyniki ważenia. Ponadto niezbędne jest stabilne zasilanie, ponieważ niestabilne napięcie prądu może wpływać na odczyty.

 

Zmiany temperatury i wilgotności mogą powodować rozszerzanie się i kurczenie materiałów, takich jak metale i kleje. Zmiany są niemal niezauważalne, jednak w zastosowaniach wymagających dużej precyzji mogą stwarzać problemy. W miarę możliwości wagi należy używać w kontrolowanym środowisku o stałej temperaturze i wilgotności otoczenia. W przypadku zmiany warunków otoczenia wagę należy ponownie wyadiustować.

 

Ponadto wagę należy trzymać z dala od bezpośredniego światła słonecznego oraz modułów grzewczych i chłodzących. Przeciągi mogą powodować niestabilność i negatywnie wpływać na przebieg ważenia. Źródłem ruchu powietrza jest nawiew urządzeń klimatyzacyjnych i grzewczych, wentylatory, okna, zamrażarki kriogeniczne, piece muflowe i drzwi. W źle izolowanym pomieszczeniu mogą być obecne inne, mniej oczywiste źródła przeciągów. Jest to ważna kwestia, ponieważ nawet niewielkie zmiany w obiegu powietrza mogą wpływać na temperaturę w pomieszczeniu. Niektóre wagi są wyposażone w osłony przeciwwiatrowe, które osłaniają szalkę i zapobiegają zakłóceniom powodowanym przez przeciągi. Wagi powinny się znajdować poza torem ewentualnych przeciągów, które mogą pochodzić bezpośrednio z otworów nawiewowych lub wentylatora, albo w pomieszczeniach z więcej niż jednymi drzwiami lub oknami, gdzie może powstać efekt tunelu wiatrowego.

 

Nagromadzenie ładunków elektrostatycznych również może mieć negatywny wpływ na przebieg ważenia. Ładunki elektrostatyczne mogą wytwarzać siły przyciągające lub odpychające przedmioty, które mogą wpływać na stabilność i prowadzić do niespójnych wyników ważenia. Jest to bardziej problematyczne w przypadku ważenia precyzyjnego przy użyciu wag analitycznych i półmikrowag. Ryzyko związane z ładunkiem elektrostatycznym można ograniczyć, zwiększając wilgotność względną w pomieszczeniu, dostosowując sposób przechowywania próbek, stosowanie pojemników o mniejszej podatności na elektryzowanie (np. szkło na plastik) lub przy użyciu urządzeń zewnętrznych, takich jak jonizator statyczny.

 

Jednym z największych problemów wśród czynników środowiskowych są drgania. Wagi należy zawsze ustawiać na solidnych i stabilnych powierzchniach roboczych, które mogą być samodzielne lub przymocowane do podłoża. Stół, który przylega do innego stołu lub jest oparty o ścian, zwiększa prawdopodobieństwo powstania drgań. Wibracje mogą być również generowane przez ruch pieszy, urządzenia grzewcze i klimatyzacyjne oraz inne maszyny lub przyrządy, np. wirówki. Najlepiej jest, kiedy stół używany do ważenia nie jest jednocześnie używany do innych czynności.

 

Wagi analityczne i precyzyjne

 

Po stworzeniu stabilnego środowiska pracy wybierz niezawodną, precyzyjną wagę, która spełni Twoje potrzeby. Firma OHAUS oferuje szeroką gamę wag precyzyjnych i analitycznych odpowiednich do różnych zastosowań laboratoryjnych.

 

Wagi laboratoryjne OHAUS mają różne funkcje i specyfikacje, aby optymalnie spełniać praktyczne potrzeby. Przed wybraniem modelu urządzenia należy uwzględnić rodzaj ważonych próbek, aplikacje potrzebne do ważenia, oferowane opcje komunikacji oraz bardziej zaawansowane funkcje, które mogą być potrzebne. Ponadto warto wziąć pod uwagę maksymalny zakres ważenia i potrzebny poziom dokładności.

 

Waga analityczna jest odpowiednia do pomiaru próbek o małej masie, próbek specjalnych lub bardzo precyzyjnych wzorców referencyjnych USP (droga próbka). Wagi analityczne OHAUS umożliwiają pomiar próbek o masie do 320 g z dokładnością odczytu do 0,01 mg. Waga analityczna jest szczególnie wrażliwa na czynniki środowiskowe, dlatego wiele modeli jest wyposażonych w osłonę przeciwwiatrową, która pomaga zadbać o dokładność odczytu. Wagi analityczne są często używane w zastosowaniach chemicznych i farmaceutycznych.

 

Wagi precyzyjne OHAUS umożliwiają ważenie próbek o masie do 35 kg, oferują szybkie wyniki i dokładność odczytu do 1 mg.

 

Sposób użycia ma kluczowe znaczenie

 

Po wybraniu wagi odpowiadającej potrzebom i dopilnowaniu, aby stanowisko pracy nie było narażone na niepożądany wpływ warunków zewnętrznych, ostatnim krokiem jest odpowiedni sposób użycia wagi. OHAUS oferuje naszym klientom obszerny i bezpłatny, specjalistyczny poradnik dotyczący ważenia.

 

Poradnik OHAUS zawiera wiele cennych i wyczerpujących informacji, które pomogą zrozumieć procesy ważenia i różne koncepcje w branży wagowej. Nasz kompleksowy poradnik dotyczący ważenia obejmuje następujące zagadnienia:

  • Jak działa waga elektroniczna
  • Terminologia i pojęcia związane z ważeniem
  • Instalacja i konfiguracja wagi (oraz wyjaśnienie kwalifikacji „IQ/OQ/PQ”)
  • Zrozumienie dokładności i niepewności pomiaru
  • Metrologia pomiaru masy oraz jak zrozumieć wymagania i wybrać odpowiednią wagę
  • Wzorce masy
  • Normy pomiaru masy, w tym  FDA CFR21, oraz takie jak „GMP/GLP”,  i USP

 

Zamów bezpłatny poradnik dotyczący pomiarów masy OHAUS

https://pl.ohaus.com/pl-PL/About-Us/News/The-OHAUS-Weighing-Guide-Is-Now-Available

       # # #

Informacje o OHAUS Corporation

OHAUS Corporation z siedzibą w Parsippany w stanie New Jersey to firma produkująca szeroką gamę wag, urządzeń i przyrządów laboratoryjnych dostosowanych do potrzeb różnych gałęzi przemysłu w zakresie ważenia, przetwarzania produktów i pomiarów. Jesteśmy światowym liderem w produkcji urządzeń do zastosowań laboratoryjnych, przemysłowych i edukacyjnych, jak również specjalistycznych urządzeń wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, branży farmaceutycznej i jubilerskiej. Wagi laboratoryjne i przemysłowe oraz urządzenia i przyrządy laboratoryjne OHAUS jako producenta posiadającego certyfikat ISO 9001:2008 są precyzyjne, niezawodne i przystępne cenowo, a do tego wsparte wiodącą w branży obsługą klienta.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Tok Tok
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Technologie Nowy system wykrywania i sygnalizacji pożaru w Data Centre w Warszawie Biuro prasowe
2024-12-30 | 13:00

Nowy system wykrywania i sygnalizacji pożaru w Data Centre w Warszawie

Warszawa, 20.12.2024 – SPIE Building Solutions, polska spółka zależna SPIE, niezależnego europejskiego lidera usług multitechnicznych w dziedzinie energetyki i przesyłu danych,
Technologie Chatbot AI w kuchni – rewolucyjne narzędzie od Maspex na Uwielbiam.pl
2024-12-27 | 10:00

Chatbot AI w kuchni – rewolucyjne narzędzie od Maspex na Uwielbiam.pl

Maspex SA, jeden z liderów polskiego rynku spożywczego, wprowadził na platformie Uwielbiam.pl nowoczesne rozwiązanie oparte na sztucznej inteligencji. Dzięki temu narzędziu osoby
Technologie 5 najczęstszych mitów o pracy w IT. Sprawdź, jak jest naprawdę!
2024-12-23 | 08:00

5 najczęstszych mitów o pracy w IT. Sprawdź, jak jest naprawdę!

Praca w branży technologicznej jest obiektem wielu stereotypów, które czasami mogą odstraszać potencjalnych kandydatów. W rzeczywistości to różnorodna

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Edukacja

Kompetencje STEM wchodzą szerzej do edukacji. Inicjatywa edukacyjna Amazon objęła już pół miliona dzieci w Polsce

Na warszawskiej Pradze Północ otwarto właśnie pierwszą STEM Kindlotekę, czyli przestrzeń edukacyjną dla dzieci i młodzieży, która stawia na rozwój kompetencji w obszarze nauki, technologii, inżynierii i matematyki. To inicjatywa Amazon i stowarzyszenia Cyfrowy Dialog rozwijana od 2019 roku, w ramach której funkcjonuje ponad 100 takich placówek, a z prowadzonych w nich zajęć skorzystało już pół miliona dzieci. STEM uważane są za kompetencje przyszłości, a badania wskazują, że można je rozwijać już u najmłodszych uczniów.

Zdrowie

Sztuczna inteligencja pomoże we wczesnym wykrywaniu wrodzonych wad serca. Obecnie rozpoznawalność wynosi 40 proc.

Algorytmy sztucznej inteligencji usprawnią wykrywanie wrodzonych wad serca w okresie prenatalnym. Wykrycie problemu na tym etapie ma kolosalne znaczenie dla rokowania noworodka. Fundacja Serce Dziecka realizuje program, który ma przygotować medyków na nadchodzące zastosowania AI w analizowaniu danych z echokardiografii płodu. Są już obiecujące dane mówiące o tym, że algorytmy skutecznie wspierają lekarzy w stawianiu takich diagnoz. Również polskie środowisko naukowe pracuje nad technologią, która będzie analizowała dane obrazowe w podobny sposób, jak robi to człowiek.

Handel

Duża inwestycja w browarze w Elblągu. Nowa linia produkuje piwo z prędkością 60 tys. puszek na godzinę

W tym tygodniu Grupa Żywiec uruchomiła w Elblągu nową linię do produkcji piwa w puszce. Dwukrotnie szybsza od dotychczasowej zwiększyła zdolności produkcyjne browaru o 30 proc. Poza poprawą efektywności nowa technologia ma także wpłynąć na obniżenie śladu węglowego zakładu. Pozwoli bowiem zredukować zużycie ciepła, wody i energii elektrycznej.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.