Komunikaty PR

Jakość badań pod ścisłą kontrolą

2020-06-30  |  11:00
Biuro prasowe

Po ponad 100 dniach walki z epidemią koronawirusa w Polsce liczba zachorowań praktycznie nie maleje. Zainteresowanie objawami, testami i pracami nad szczepionką nadal jest spore. „Test na koronawirusa” po wpisaniu w wyszukiwarkę Google’a daje ponad 27 milionów wyników w ciągu 37 milisekund. A dbać o siebie, zdrowo się odżywiać oraz regularnie robić badania trzeba nie tylko w obliczu zagrożenia COVID-19.

Obecnie w doniesieniach medialnych codziennie można śledzić statystyki dotyczące zachorowań na koronawirusa oraz śmiertelnych przypadków. A Polacy chorują nie tylko na COVID-19. Z roku na rok wzrasta liczba zachorowań na nowotwory złośliwe – jak wynika z badań o stanie zdrowia przeprowadzonych przez GUS. Najczęściej nowotwory złośliwe wykrywane były w narządach: trawiennych, oddechowych i klatki piersiowej oraz płciowych.

Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są również częstym problemem, np. zespół jelita drażliwego.

Problemy związane z przewodem pokarmowym, określane mianem zespołu jelita drażliwego, dotyczą nawet 20 proc. osób zamieszkujących kraje wysokorozwinięte. Około 43 proc. Polaków szuka pomocy u lekarza ze względu na wzdęcia, natomiast zakażenia i zarażenia przewodu pokarmowego, w których czynnikami wywołującymi chorobę są wirusy, bakterie oraz pierwotniaki, dotyczą kilku milionów ludzi rocznie na całym świecie. Stale rosnącym problemem jest objawowe zakażenie w obrębie żołądka i dwunastnicy pałeczką H. pylori, dotyczące ok. 10–20 proc. osób, od których izoluje się ten drobnoustrój – wyjaśnia Michalina Pazgrat-Patan, kierownik Laboratorium Instytutu Mikroekologii w Poznaniu.

Instytut Mikroekologii w Poznaniu specjalizuje się w badaniach jelit od blisko 15 lat. Jako pierwsi na polskim rynku wprowadzili diagnostykę mikrobioty jelitowej i do tej pory mają najszerszy dostępny komercyjnie panel badań w tym zakresie.

Laboratorium Instytutu włączyło się także w walkę z obecnie trwającą pandemią. Nową gałęzią diagnostyki są oznaczenia w kierunku koronawirusa SARS-CoV-2 metodą RT-PCR oraz na obecność przeciwciał w klasie IgM i IgG metodą immunoenzymatyczną. Próbki materiału biologicznego pobranego od pacjentów w kierunku koronawirusa są przechowywane w temperaturze 2–8 stopni Celsjusza i oznaczane w ciągu 24 godzin od pobrania. Materiał wyizolowany z próbek do testów (RNA wirusa) powinien być przechowywany w lodówkach niskotemperaturowych w temperaturze –80 stopni Celsjusza, dzięki czemu jest on stabilny nawet do kilku miesięcy. Temperatura w tych urządzeniach jest stale kontrolowana.

Monitorowanie temperatury przy użyciu specjalistycznych loggerów

Do postawienia odpowiedniej diagnozy i wdrożenia leczenia potrzebne są wiarygodne wyniki badań. Próbki i materiały do analizy muszą przy przechowywane w odpowiednich warunkach. Instytut od prawie 5 lat współpracuje z firmą Blulog, która dostarcza rozwiązanie do monitorowania temperatury.

W naszym laboratorium loggery Blulog są wykorzystywane do monitorowania temperatury w zakresie 2–8 stopni Celsjusza oraz –20 stopni Celsjusza, a także w cieplarkach (37 i 25 stopni Celsjusza). Alerty są przesyłane na maila, a comiesięczny raport ułatwia archiwizowanie danych. Oprogramowanie do loggerów umożliwiło całkowitą automatyzację procesu kontroli temperatur w aparaturze, zniknęło ręczne odczytywanie wskazań termometrów kontrolowanej aparatury – wyjaśnia Michalina Pazgrat-Patan.

Zdalny odczyt danych i powiadomienia o alertach

Zgodnie z wytycznymi dobrej praktyki laboratoryjnej (GLP ang. Good Laboratory Practice) oraz innymi normami bezpieczeństwa obowiązującymi na rynku usług diagnostyki laboratoryjnej przechowywanie próbek i materiałów badawczych podlega ścisłym rygorom. Dotyczy to wszystkich etapów cyklu życia próbki od momentu jej pobrania, poprzez utrzymanie i monitorowanie warunków przechowywania, jak i długoterminowe zabezpieczenie jakości materiału, aż po jej utylizację. Rozwiązanie Blulog zapewnia ciągły proces monitorowania temperatury oraz jego odtworzenia, co daje pewność prawidłowych warunków dla produktów tego wymagających.

W Laboratorium Instytutu Mikroekologii w Poznaniu najczęstszego monitorowania temperatury wymaga sprzęt chłodniczy oraz cieplarki – ważna aparatura do przechowywania odczynników w kontrolowanych warunkach oraz wzrostu drobnoustrojów.

Automatyzacja, możliwość odtworzenia całego procesu monitorowania temperatury, możliwość zdalnego odczytania danych, informacja mailowa lub sms-owa o przekroczonym limicie, czyli powiadomienia o alertach, możliwość wydrukowania miesięcznych raportów temperaturowych, brak potrzeby kalibrowania czy sprawdzania poprawności rejestratorów w czasie użytkowania – to największe korzyści wynikające ze stosowania technologii od Blulog – dodaje Michalina Pazgrat-Patan.

Sytuacja związana z epidemią być może wpłynie na wzrost świadomości społeczeństwa w kwestii zdrowych nawyków żywieniowych, zdrowego trybu życia, zasad higieny, badań profilaktycznych czy chorób zagrażających życiu. A gdy technologia postępuje coraz bardziej, również w obszarze usług diagnostycznych, ogromną rolę odgrywa możliwość wyeliminowania ludzkiego błędu. Poprzez zautomatyzowanie procesów staje się to bardziej realne.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Technologie Trendy w branży elektrotechnicznej – jakie rozwiązania dominują na rynku? Biuro prasowe
2025-04-17 | 07:00

Trendy w branży elektrotechnicznej – jakie rozwiązania dominują na rynku?

Branża elektrotechniczna dynamicznie się rozwija, dostosowując do rosnących wymagań użytkowników oraz wyzwań związanych z efektywnością energetyczną
Technologie Emitel zbudował sieć do monitorowania lotu dronów na 8 lotniskach w całej Polsce
2025-03-25 | 11:00

Emitel zbudował sieć do monitorowania lotu dronów na 8 lotniskach w całej Polsce

Emitel S.A. wzmacnia swoją pozycję na tworzącym się w Polsce rynku projektowania i budowy infrastruktury sieciowej dla bezzałogowych statków powietrznych. Na podstawie
Technologie Emitel i Miasto Poznań zacieśniają współpracę na rzecz innowacji w Wielkopolsce
2025-03-18 | 10:00

Emitel i Miasto Poznań zacieśniają współpracę na rzecz innowacji w Wielkopolsce

Emitel S.A. intensyfikuje swoją działalność w Wielkopolsce. Spółka kontynuuje rozwój projektów na terenie całego kraju. Wśród ogólnopolskich,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Prawo

Bankowość

Phishing największym cyberzagrożeniem. Przestępcy będą coraz częściej sięgać po AI, by skutecznie docierać do potencjalnych ofiar

Choć liczba zablokowanych przez CyberTarczę fałszywych stron internetowych wyłudzających dane spadła w ubiegłym roku z 360 tys. do 305 tys., to wciąż najczęstszym typem ataku, po jaki sięgają cyberprzestępcy, jest phishing. Ten trend prawdopodobnie utrzyma się w najbliższych latach, m.in. dlatego że sztuczna inteligencja umożliwia hakerom dużo łatwiejsze podszywanie się pod cudzą tożsamość. Choć CyberTarcza działająca w sieci Orange Polska skutecznie chroni internautów przed atakami, to wciąż jednak to właśnie człowiek jest ich głównym celem.

Medycyna

Komisja Europejska pracuje nad nową dyrektywą tytoniową. Papierosy w Polsce mogą znacznie podrożeć

W Brukseli trwa dyskusja nad zmianami w unijnej dyrektywie tytoniowej. Minimalna stawka akcyzy na paczkę papierosów w UE może wzrosnąć nawet dwukrotnie: z 1,8 euro do 3,6 euro. Doprowadziłoby to do wyrównania cen papierosów pomiędzy państwami UE. Wzrost cen byłby najbardziej dotkliwy dla palaczy z tych państw, które przystąpiły do UE w 2004 roku, w tym Polski, z uwagi na znacznie niższy udział akcyzy w cenie paczki papierosów niż nowe minima unijne. Nad Wisłą paczka papierosów mogłaby kosztować nawet ok. 40 zł. Nowa dyrektywa tytoniowa może zostać otwarta już podczas duńskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.