Rewolucja w żywieniu dzieci. Zdrowa przekąska jak pełnowartościowy posiłek
Świadomość dotycząca znaczenia zdrowego odżywiania rośnie, dzięki czemu rodzice przykładają coraz większą wagę do odpowiedniego żywienia swoich dzieci. Troskę tę nie zawsze podzielają jednak producenci żywności, zalewając sklepowe półki produktami spożywczymi o niskiej wartości odżywczej, ubogie w witaminy i mikroelementy. Znalezienie takich, które zapewnią dziecku odpowiedni rozwój fizyczny oraz psychiczny staje się coraz większym wyzwaniem.
Naukowcy mówią wprost – nieodpowiednia ilość składników pokarmowych w diecie małego dziecka może trwale zmieniać metabolizm i przebieg procesów fizjologicznych, podnosząc ryzyko przewlekłych chorób niezakaźnych w kolejnych latach życia. Szczególnie alarmujące są dane dotyczące niedoboru witaminy D3, które mogą prowadzić m. in. do problemów z układem kostnym, próchnicy zębów czy zaburzeń wzrostu. Ma on też wpływ na układ immunologiczny – dzieci z niskim poziomem tej witaminy częściej łapią infekcje.
Brak wartościowej żywności zmorą rodziców. Efektem problemy w rozwoju dzieci
Badania dowodzą, że duża część naszej populacji jest narażona na niedobór witaminy D3 i dawka rekomendowana dla populacji ogólnej może być niewystarczająca. Podobnie jest z cynkiem, minerałem, którego niedobór może powodować zaburzenia rozwoju neurologicznego i motorycznego. Dlatego też, by wspomóc prawidłowy rozwój dziecka i zapobiec chorobom wynikającym z jej niedoborów lekarze zalecają suplementację przez cały rok. a najbardziej skuteczna, bezpieczna i efektywna jest ta oparta na naturalnych składnikach.
- Monotonna dieta oparta głównie na produktach pszennych, mlecznych i cukrze rafinowanym to problem, który prowadzi do niezbilansowanego spożycia składników odżywczych – ostrzega dietetyk kliniczna Marta Wcześniak. Ekspertka wskazuje na potrzebę edukacji rodziców i opiekunów oraz promocji zrównoważonych, różnorodnych diet dla dzieci, które wesprą ich zdrowie i prawidłowy rozwój. Wcześniak jest jedną z pomysłodawczyń produktu, który ma odpowiadać na te potrzeby i być rewolucją w żywieniu najmłodszych.
Zdrowe jak kuzu. Eksperci potwierdzają
Zdrowy Posiłek od HealthGuard KIDS – to przekąska na bazie liofilizowanych owoców i warzyw w formie kisielu lub budyniu, której skład opracowali specjaliści w zakresie dietetyki. Jednym z jej głównych składników jest kuzu, będące podstawą kuchni azjatyckiej i pierwszym wyborem w rozszerzaniu diety niemowlęcej. Korzeń tej rośliny ma niezwykłe właściwości wzbogacające dietę, jest źródłem magnezu, cynku i witaminy D3, a ze względu na właściwości żelujące jest wszechobecnym — i zdrowym — odpowiednikiem naszej skrobi ziemniaczanej.
Krzysztof Juszkiewicz, farmaceuta i dietetyk wymienia liczne prozdrowotne właściwości kuzu, która, dodawana do ciepłych pokarmów, może być jednym z czynników stojących za długowiecznością Azjatów. Pobudza ona układ odpornościowy, obniża zbyt wysoki poziom cukru we krwii, działa przeciwgorączkowo i przeciwbiegunkowo. - Ma też dużą zdolność do łagodzenia podrażnień i dolegliwości przewodu pokarmowego, a w szczególności żołądka. To bardzo pożądany element codziennej diety u dzieci – przekonuje ekspert.
„Superżywność” już w sprzedaży
- Kuzu można stosować w postaci kapsułek, jednak uważam, że najlepszym sposobem jego przyjmowania jest przyrządzenie z niego kisielu. Jako dietetyk kliniczny i specjalista z dziedziny naturoterapii wiem, jak ciężko jest nakłonić dzieci do dobrego jakościowo i zbilansowanego posiłku – podkreśla Karolina Wielińska. Kuzu należy do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, której korzystny wpływ na jedną lub kilka funkcji organizmu ponad efekt odżywczy udokumentowano badaniami naukowymi.
Kuzu to pokarm z grupy tzw. superfoods, niezwykle bogatych w składniki odżywcze i mineralne, witaminy oraz antyoksydanty o korzystnym działaniu dla zdrowia. - Należą do niej zarówno egzotyczne jagody goji, jak i rodzima czarna porzeczka. Warto zapoznać się przynajmniej z kilkoma pozycjami w zestawieniu, aby wzbogacić dietę dziecka o zdrowe i w pełni naturalne produkty – podkreśla Agata Opiela, dietetyk i ekspert ds. żywienia. „Zdrowy Posiłek HealthGuard Kids” o smaku truskawkowym jest już dostępny w sprzedaży internetowej na stronie producenta marki.
Wsparcie dla rozwoju dzieci i dla mam
- To odpowiedź na wyzwania, z którymi codziennie mierzymy się jako mamy – mówi Amanda Postolska CEO HealthGuard by CancerFree i mama półtorarocznej Mii. Jak przekonuje, zapewnienie diety i przygotowanie posiłków zapewniającym dzieciom zdrowy rozwój jest trudne, szczególnie kiedy jesteśmy zajęte obowiązkami domowymi i pracą zawodową. - Wiem to z własnego doświadczenia. HealthGuard Kids jest rozwiązaniem tego problemu – to bogaty w witaminy i minerały produkt, który wspiera rozwój dziecka i ułatwia rodzicom dostarczanie dzieciom tego, co najlepsze, bez konieczności poświęcania dodatkowego czasu, którego przecież zawsze nam brakuje – wyjaśnia Postolska.

Bausch Health nawiązuje współpracę z YUN, aby wprowadzić przełomową pielęgnację mikrobiomu skóry do Polski

Zdaniem Polaków dostęp do populacyjnych danych medycznych powinni mieć wyłącznie lekarze – wynika z najnowszego raportu PRCN „Polacy o dostępie do danych medycznych”

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Bankowość

Rośnie liczba i wartość udzielonych konsumentom kredytów gotówkowych. Gorzej mają się kredyty ratalne oraz te udzielane firmom
Rynek kredytowy w Polsce co do zasady rośnie, choć nierównomiernie. Z danych Biura Informacji Kredytowej wynika, że najlepiej rozwija się segment kredytów gotówkowych dla konsumentów. Wartościowo wzrosła też kwota udzielonych limitów w kartach kredytowych. Według prognoz BIK w całym roku wzrośnie wartość zarówno udzielonych kredytów mieszkaniowych, jak i gotówkowych, choć tych pierwszych poniżej inflacji. Wcześniejsze cięcia stóp procentowych przez RPP nie zmieniły tej prognozy.
Transport
37,5 proc. środków z Planu Społeczno-Klimatycznego trafi na walkę z ubóstwem transportowym. Organizacje branżowe apelują o zmianę priorytetowych projektów [DEPESZA]

Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej z końcem czerwca zakończyło konsultacje Planu Społeczno-Klimatycznego, który otwiera drogę do pozyskania 65 mld zł (11,4 mld euro) z unijnego Społecznego Funduszu Klimatycznego. Polska będzie jego największym beneficjentem, a 37,5 proc. budżetu zostanie przeznaczone na bezpośrednie wsparcie osób narażonych na ubóstwo transportowe. Organizacje branżowe oceniają jednak, że walka z tym zjawiskiem może się okazać nieskuteczna. W toku konsultacji zgłosiły swoje zastrzeżenia co do priorytetów w wydatkach i sposobu wsparcia inwestycji w transport rowerowy.
Konsument
Proces deregulacji nie dotyczy branży tytoniowej. Jest propozycja kolejnej ustawy w ciągu kilku miesięcy

Najpierw wprowadzenie podatku akcyzowego na saszetki nikotynowe, potem propozycja przepisów, które zmierzają do wycofania tych produktów z rynku – przedstawiciele środowisk biznesowych podkreślają, że przygotowywane przez resort zdrowia przepisy wprowadzają chaos legislacyjny w branży tytoniowej. To tym bardziej dziwi przedsiębiorców, że stoi w opozycji do prowadzonego przez rząd procesu deregulacji w gospodarce. W dodatku może mieć negatywne skutki dla budżetu państwa i doprowadzić do skokowego wzrostu szarej strefy.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.