Rewolucja w żywieniu dzieci. Zdrowa przekąska jak pełnowartościowy posiłek
Świadomość dotycząca znaczenia zdrowego odżywiania rośnie, dzięki czemu rodzice przykładają coraz większą wagę do odpowiedniego żywienia swoich dzieci. Troskę tę nie zawsze podzielają jednak producenci żywności, zalewając sklepowe półki produktami spożywczymi o niskiej wartości odżywczej, ubogie w witaminy i mikroelementy. Znalezienie takich, które zapewnią dziecku odpowiedni rozwój fizyczny oraz psychiczny staje się coraz większym wyzwaniem.
Naukowcy mówią wprost – nieodpowiednia ilość składników pokarmowych w diecie małego dziecka może trwale zmieniać metabolizm i przebieg procesów fizjologicznych, podnosząc ryzyko przewlekłych chorób niezakaźnych w kolejnych latach życia. Szczególnie alarmujące są dane dotyczące niedoboru witaminy D3, które mogą prowadzić m. in. do problemów z układem kostnym, próchnicy zębów czy zaburzeń wzrostu. Ma on też wpływ na układ immunologiczny – dzieci z niskim poziomem tej witaminy częściej łapią infekcje.
Brak wartościowej żywności zmorą rodziców. Efektem problemy w rozwoju dzieci
Badania dowodzą, że duża część naszej populacji jest narażona na niedobór witaminy D3 i dawka rekomendowana dla populacji ogólnej może być niewystarczająca. Podobnie jest z cynkiem, minerałem, którego niedobór może powodować zaburzenia rozwoju neurologicznego i motorycznego. Dlatego też, by wspomóc prawidłowy rozwój dziecka i zapobiec chorobom wynikającym z jej niedoborów lekarze zalecają suplementację przez cały rok. a najbardziej skuteczna, bezpieczna i efektywna jest ta oparta na naturalnych składnikach.
- Monotonna dieta oparta głównie na produktach pszennych, mlecznych i cukrze rafinowanym to problem, który prowadzi do niezbilansowanego spożycia składników odżywczych – ostrzega dietetyk kliniczna Marta Wcześniak. Ekspertka wskazuje na potrzebę edukacji rodziców i opiekunów oraz promocji zrównoważonych, różnorodnych diet dla dzieci, które wesprą ich zdrowie i prawidłowy rozwój. Wcześniak jest jedną z pomysłodawczyń produktu, który ma odpowiadać na te potrzeby i być rewolucją w żywieniu najmłodszych.
Zdrowe jak kuzu. Eksperci potwierdzają
Zdrowy Posiłek od HealthGuard KIDS – to przekąska na bazie liofilizowanych owoców i warzyw w formie kisielu lub budyniu, której skład opracowali specjaliści w zakresie dietetyki. Jednym z jej głównych składników jest kuzu, będące podstawą kuchni azjatyckiej i pierwszym wyborem w rozszerzaniu diety niemowlęcej. Korzeń tej rośliny ma niezwykłe właściwości wzbogacające dietę, jest źródłem magnezu, cynku i witaminy D3, a ze względu na właściwości żelujące jest wszechobecnym — i zdrowym — odpowiednikiem naszej skrobi ziemniaczanej.
Krzysztof Juszkiewicz, farmaceuta i dietetyk wymienia liczne prozdrowotne właściwości kuzu, która, dodawana do ciepłych pokarmów, może być jednym z czynników stojących za długowiecznością Azjatów. Pobudza ona układ odpornościowy, obniża zbyt wysoki poziom cukru we krwii, działa przeciwgorączkowo i przeciwbiegunkowo. - Ma też dużą zdolność do łagodzenia podrażnień i dolegliwości przewodu pokarmowego, a w szczególności żołądka. To bardzo pożądany element codziennej diety u dzieci – przekonuje ekspert.
„Superżywność” już w sprzedaży
- Kuzu można stosować w postaci kapsułek, jednak uważam, że najlepszym sposobem jego przyjmowania jest przyrządzenie z niego kisielu. Jako dietetyk kliniczny i specjalista z dziedziny naturoterapii wiem, jak ciężko jest nakłonić dzieci do dobrego jakościowo i zbilansowanego posiłku – podkreśla Karolina Wielińska. Kuzu należy do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, której korzystny wpływ na jedną lub kilka funkcji organizmu ponad efekt odżywczy udokumentowano badaniami naukowymi.
Kuzu to pokarm z grupy tzw. superfoods, niezwykle bogatych w składniki odżywcze i mineralne, witaminy oraz antyoksydanty o korzystnym działaniu dla zdrowia. - Należą do niej zarówno egzotyczne jagody goji, jak i rodzima czarna porzeczka. Warto zapoznać się przynajmniej z kilkoma pozycjami w zestawieniu, aby wzbogacić dietę dziecka o zdrowe i w pełni naturalne produkty – podkreśla Agata Opiela, dietetyk i ekspert ds. żywienia. „Zdrowy Posiłek HealthGuard Kids” o smaku truskawkowym jest już dostępny w sprzedaży internetowej na stronie producenta marki.
Wsparcie dla rozwoju dzieci i dla mam
- To odpowiedź na wyzwania, z którymi codziennie mierzymy się jako mamy – mówi Amanda Postolska CEO HealthGuard by CancerFree i mama półtorarocznej Mii. Jak przekonuje, zapewnienie diety i przygotowanie posiłków zapewniającym dzieciom zdrowy rozwój jest trudne, szczególnie kiedy jesteśmy zajęte obowiązkami domowymi i pracą zawodową. - Wiem to z własnego doświadczenia. HealthGuard Kids jest rozwiązaniem tego problemu – to bogaty w witaminy i minerały produkt, który wspiera rozwój dziecka i ułatwia rodzicom dostarczanie dzieciom tego, co najlepsze, bez konieczności poświęcania dodatkowego czasu, którego przecież zawsze nam brakuje – wyjaśnia Postolska.
Startuje Wielkopolska Akademia Menedżerów Zdrowia
Mity na temat estrów etylowych – co warto wiedzieć?
Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Problemy społeczne
Dane satelitarne będą częściej pomagać w walce z żywiołami w Polsce. Nowy system testowany był w czasie wrześniowej powodzi
Światowa Organizacja Meteorologiczna podaje, że w ciągu ostatnich 50 lat pięciokrotnie zwiększyła się liczba katastrof naturalnych na świecie. Jednocześnie nowe możliwości w zakresie wczesnego ostrzegania i zarządzania kryzysowego pozwoliły ograniczyć liczbę ofiar trzykrotnie. Coraz częściej pomagają w tym dane satelitarne, czego przykładem było wykorzystanie nowego systemu Poland’s Civil Security Hub w trakcie wrześniowej powodzi na południowym zachodzie kraju.
Firma
Rośnie rola pracowników w podejmowaniu decyzji zarządczych. Firmy chętniej korzystają z ekspertów zewnętrznych
Szanse i zagrożenia związane z nowymi technologiami, w szczególności rozwój sztucznej inteligencji, cyberbezpieczeństwa oraz zrównoważonego rozwoju i zmienność geopolityczna – to te tematy zyskują na znaczeniu na agendzie zarządów oraz rad nadzorczych działających w Europie spółek giełdowych. Jak wskazuje Raport Board Monitor Europe 2024, rola tych organów w firmach rośnie. Podobnie jak zaangażowanie pracowników w podejmowaniu decyzji zarządczych.
Zdrowie
Ochrona zdrowia w Polsce ma być bardziej oparta na jakości. Obowiązująca od roku ustawa zostanie zmieniona
Od października placówki ochrony zdrowia mogą się ubiegać o akredytację na nowych zasadach. Nowe standardy zostały określone we wrześniowym obwieszczeniu resortu zdrowia i dotyczą m.in. kontroli zakażeń, sposobu postępowania z pacjentem w stanach nagłych czy opinii pacjentów z okresu hospitalizacji. Standardy akredytacyjne to uzupełnienie obowiązującej od stycznia br. ustawy o jakości w opiece zdrowotnej i bezpieczeństwie pacjenta, która jest istotna dla całego systemu, jednak zdaniem resortu zdrowia wymaga poprawek.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.