Komunikaty PR

ODŻYWCZA MOC PESTEK – DLACZEGO WARTO WŁĄCZYĆ JE DO NASZEJ DIETY

2021-02-16  |  11:00
Biuro prasowe

Pestki oraz nasiona zyskują coraz większą popularność nie tylko ze względu na swój smak i łatwość dorzucenia, np. do jogurtu, koktajlu czy dania. Są one niezwykle cennym źródłem witamin oraz minerałów i kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie korzyści przyniesie nam ich regularne spożywanie? Lepiej spożywać je w całości czy w wersji zblendowanej?

Choć na rynku znajdziemy wiele suplementów i innych tabletek, które mają dostarczyć nam odpowiednich składników mineralnych, to jednak nic tak dobrze nie zastąpi naturalnych witamin, które są zawarte w pestkach z dyni, słonecznika, awokado czy siemienia lnianego. Dostarczają  organizmowi naturalnych substancji odżywczych i są świetnym zamiennikiem chrupiących przekąsek, które również możemy z łatwością zblendować i dodać do posiłku.

Walory prozdrowotne pestek i nasion

Pestki z dyni są jednym z najlepszych źródeł składników odżywczych. Zawierają wiele witamin, m.in. witaminę A, C, E oraz minerały: magnez, cynk, fosfor, żelazo czy miedź. Dodatkowo pestki te posiadają błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas foliowy. Są dość kaloryczne, dlatego nie należy jeść ich w nadmiarze, wystarczy ok 30g dziennie. Chronią przed kamicami nerkowymi, osteoporozą oraz miażdżycą, a także korzystnie wpływają na  kości i zęby. Można jeść je zarówno jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań i wypieków. Pestki dyni z łatwością można rozdrobnić w blenderze o odpowiednio silnej mocy. Idealnym do tego będzie blender marki Blendtec, który zmieli pestki na jednolitą masę, dzięki czemu będzie można dodać je z łatwością do przygotowywanego dania.

Kolejną pestką, która z pozoru wydaje się nie do zjedzenia, a przynosi wiele korzyści jest pestka z awokado. Nie tylko sam owoc posiada dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości, ale również jego pestka. Dzięki regularnemu spożywaniu awokado opóźniamy procesy starzenia skóry, ale również mózgu, serca oraz komórek i tkanek. Dodatkowo pestka zawiera fitoskładniki, np. flawonoidy i polifenole, a także dużą ilość przeciwutleniaczy, których jest aż o 70%, więcej niż w samym miąższu owocu.

- Pestkę z awokado, choć jest duża oraz twarda i wydaje się być niejadalna, z łatwością możemy zblendować za pomocą blendera marki Blendtec. To jedyny taki sprzęt, który sobie z nią poradzi. Amerykańska marka z 45-letnią tradycją szczyci się wysoką mocą silnika, który zblenduje nawet najtwardsze warzywa i produkty. W przypadku pestki z awokado nie musimy się bać o to, że zepsujemy blender, ponieważ urządzenie posiada grube śmigło zamiast skrzyżowanych ostrzy i rozbija składniki oraz zasyca je do środka. Dzięki prostokątnemu kielichowi zapewnia dokładne blendowanie. Dodatkowo ma aż 8 lat gwarancji. Blendowanie nasion i pestek jest dobrym zamiennikiem, jeśli nie przepadamy za jedzeniem ich w całości. Nie tracą swoich wartości odżywczych, a są łatwiej przyswajalne – mówi Jarosław Zimnoch, właściciel firmy Domowe Sanatorium oraz dystrybutor Blendtec w Polsce.

Ogromną porcję witamin mają również pestki granatu. Nie tylko sam owoc dostarcza witamin, ale również jego środek. Pestki zawierają witaminy B, C i E, a także potas, selen, miedź, cynk, magnez oraz krzem. Dodatkowo przeciwdziałają procesom starzenia się i zapalnym, działają korzystnie na skórę trądzikową, odwodnioną i podrażnioną. Zawierają również kwas tłuszczowy Omega-5, który ma właściwości odmładzające. Poprawiają również metabolizm oraz łagodzą skutki stresu i regulują poziom cukru we krwi. Warto dodać je w wersji zmielonej za pomocą blendera do jogurtów, deserów czy jako przyprawa.

Niezwykle ważnym dla naszego organizmu nasionem jest siemię lniane, które najlepiej spożywać w wersji zblendowanej jako napar. Pomaga przezwyciężyć kaszel oraz łagodzi podrażnienia jamy ustnej. Dodatkowo nasiona zawierają witaminy B6, C i E, kwas foliowy oraz Omega-3 i Omega-6, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas, fosfor oraz błonnik. Siemię reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także wzmacnia włosy i paznokcie oraz przyspiesza metabolizm.

Dla osób będących na diecie bezglutenowej istotnym produktem jest mąka ryżowa, którą bez problemu można zrobić własnoręcznie w domu przy pomocy blendera. Blendtec idealnie zblenduje ryż do uzyskania konsystencji mąki. Taka mąka jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a także magnezu, żelaza i cynku. Dodatkowo pomaga łagodzić zaparcia, dzięki obecności błonnika i skrobi opornej. Obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia stężenie cukru, a także ma właściwości przeciwnowotworowe, dzięki zawartości lektyny.

Warto do naszej diety wprowadzić codzienną porcję nasion oraz pestek, które korzystnie wpłyną na nasz organizm oraz dostarczą w naturalny sposób witamin i niezbędnych składników. To idealny zamiennik chipsów, słonych paluszków oraz innych przekąsek, który jest zdrowy.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Edukacja Bitget dołącza do Organizacji UNICEF Game Changers, aby umożliwić edukację w zakresie blockchain dla 300 tys. osób w 2025 r. Biuro prasowe
2025-06-16 | 13:15

Bitget dołącza do Organizacji UNICEF Game Changers, aby umożliwić edukację w zakresie blockchain dla 300 tys. osób w 2025 r.

Wiodąca giełda kryptowalutowa Bitget i UNICEF Luksemburg ogłaszają nawiązanie współpracy w celu rozwijania umiejętności cyfrowych i technologicznych wśród
Edukacja Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum
2025-06-12 | 06:00

Innowacyjna przestrzeń edukacyjna – STEM Kindloteka – debiutuje w gliwickim Biblioforum

Gliwice dołączyły do ogólnopolskiej sieci Amazon STEM Kindlotek – przestrzeni edukacyjnych wspierających rozwój dzieci i młodzieży w obszarach nauk ścisłych
Edukacja Jak uczyć o ekologii? Ogólnopolski Klub EkoEdukatora zaprasza na nieodpłatne szkolenia dla nauczycieli
2025-05-22 | 10:00

Jak uczyć o ekologii? Ogólnopolski Klub EkoEdukatora zaprasza na nieodpłatne szkolenia dla nauczycieli

Sprawdzone źródła wiedzy, nowoczesne narzędzia edukacyjne i nieodpłatny wstęp na spektakle w teatrze ekologicznym. Powraca program dla wyróżniających się

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Konsument

Dzięki e-commerce rośnie eksport polskich małych i średnich przedsiębiorców. Wartość ich sprzedaży na Amazon przekracza rocznie 5 mld zł

Mali i średni przedsiębiorcy coraz lepiej radzą sobie na arenie międzynarodowej, choć na razie tylko niecałe 5 proc. z nich sprzedaje swoje produkty za granicę. Duże możliwości ekspansji zagranicznej dają im e-commerce i współpraca z marketplace’ami. Za pośrednictwem Amazon w 2024 roku polskie MŚP sprzedały produkty za ponad 5,1 mld zł. Model sprzedaży sklepu umożliwia przedsiębiorcom z Polski działanie na skalę, która jeszcze kilka lat temu wydawała się zarezerwowana głównie dla największych marek.

Handel

Źle wprowadzony system ROP może oznaczać duży wzrost cen dla konsumentów. Podrożeć mogą produkty spożywcze

Ministerstwo Klimatu i Środowiska proponuje powierzenie NFOŚiGW zadań organizacji odpowiedzialności producenta, która w imieniu producentów będzie realizowała obowiązki wynikające z ROP w ramach zamkniętego obiegu finansowego. Przedstawiciele Polskiej Federacji Producentów Żywności i sektora odzysku odpadów ostrzegają, że może utrudnić to Polsce wypełnienie unijnych wymogów w zakresie selektywnej zbiórki odpadów, a co za tym idzie, może się wiązać z karami, a w konsekwencji – ze wzrostem cen.

Farmacja

Zagrożenie krztuścem pozostaje najwyższe od ponad trzech dekad. Odporność utrzymuje się do 10 lat po szczepieniu

W ubiegłym roku na krztusiec zachorowało ponad 32 tys. osób. To ok. 35 razy więcej niż rok wcześniej. Ostatnie tygodnie przynoszą wyhamowanie tendencji wzrostowej, ale Główny Inspektor Sanitarny przestrzega przed tą groźną chorobą i wskazuje na konieczność szczepień u dzieci już w okresie niemowlęcym i szczepień przypominających u dorosłych. Dużą rolę w promowaniu tej jedynej formy profilaktyki odgrywają pielęgniarki, które nie tylko informują o korzyściach ze szczepień, ale też mogą do nich kwalifikować.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.