Komunikaty PR

Smart Vegetables Innovations inwestuje w innowacje i edukację

2024-09-24  |  16:45
Biuro prasowe

Smart Vegetables Innovations (SVI), lider innowacji w obszarze hydroponiki w Polsce, realizuje pionierskie projekty, które wspomagają rozwój nowoczesnych technologii upraw sałaty oraz edukację w zakresie zrównoważonego rolnictwa. Są one realizowane we współpracy z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) w ramach programów wspierających innowacyjne rozwiązania mające na celu poprawę jakości żywności i efektywności energetycznej w rolnictwie.

SVI, jako firma zaangażowana w rozwój technologii hydroponicznych, skupia się na tworzeniu produktów i rozwiązań, odpowiadających na problemy, z którymi mierzą się m.in. współczesne rolnictwo i sektor spożywczy. Inwestowanie w edukację i innowacje to nasza odpowiedź na globalne wyzwania związane z produkcją żywności. Współpraca z ośrodkami naukowymi oraz udział w programach takich jak Szybka Ścieżka czy NutriTech, pozwalają nam na tworzenie technologii, które nie tylko poprawiają jakość produktów, ale także minimalizują wpływ procesu produkcji na środowisko mówi Adam Wilczyński, Dyrektor Operacyjny i Członek Zarządu w Smart Vegetables Innovations. Przykładem takiego podejścia jest zakończony niedawno projekt „Nowa technologia przemysłowej produkcji wysokiej jakości sałaty o zredukowanej do poziomu dolnej granicy oznaczalności zawartości azotynów i azotanów z wykorzystaniem innowacyjnych technik LED i NFT”. Jego partnerami byli Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, należący do Państwowego Instytutu Badawczego.

Zrównoważone innowacje i efektywność środowiskowa

Wykorzystując opatentowaną technologię NFT, integrującą uprawę hydroponiczną z doświetleniem LED (nr P-438314), opracowano metodę precyzyjnej kontroli warunków wzrostu, za pomocą której obniżono zawartość azotynów i azotanów w roślinach do dolnej granicy oznaczalności. W efekcie powstał produkt, który jest jeszcze zdrowszy i jeszcze bardziej bezpieczny dla konsumentów oraz nowa linia produkcyjna, funkcjonująca w oparciu o zaawansowane procesy.

Nowa technologia nie tylko poprawia jakość asortymentu, ale również minimalizuje wpływ procesu jego produkcji na środowisko. Pozwala bowiem na oszczędność wody na poziomie 75% w porównaniu do tradycyjnych metod upraw, co jest kluczowe w obliczu rosnących wyzwań związanych z dostępnością zasobów wodnych. System zamkniętego obiegu wody oraz precyzyjna kontrola parametrów uprawy sprawiają, że rośliny rozwijają się w optymalnych warunkach, przy minimalnym zużyciu energii, co z kolei umożliwia używanie jednostki kogeneracyjnej produkującej energię elektryczną i ciepło.

Jeszcze więcej antyoksydantów w sałatach

W ramach drugiego, realizowanego we współpracy z NCBR, projektu o nazwie „Opracowanie innowacyjnej technologii podwyższania zawartości związków bioaktywnych (antyoksydantów) w sałatach, bazującej na mikroorganizmach i nawożeniu organicznym”, którego partnerami są Profesorowie z Poznańskiej Uczelni, powstaje sałata o wyższym stężeniu antyoksydantów. Jego twórcy koncentrują się na rozwijaniu metod zwiększających zawartość tych prozdrowotnych składników w roślinach, zachowując jednocześnie naturalny smak i świeżość sałat. Rezultatem, który trafi na stoły konsumentów, ma być sałata hydroponiczna o wysokiej zawartości polifenoli, karotenoidów i witaminy C, uzyskiwana poprzez ograniczenie użycia nawozów mineralnych, przy zastosowaniu prawie wyłącznie nawozów organicznych
i mikroorganizmów, powstająca na prototypowej linii produkcyjnej.

Projekty prowadzone przez SVI i partnerów są współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Funduszu Spójności, co umożliwia dalszy rozwój innowacyjnych technologii oraz poprawę efektywności energetycznej w rolnictwie. – Realizowane przez nas projekty badawcze koncentrują się na przyszłości rolnictwa, które musi być zrównoważone, efektywne i bezpieczne dla konsumentów. Poza tymi, które zrealizowaliśmy lub właśnie realizujemy, mamy już zaplanowane kolejne, m.in. w ramach programu NutriTech. Naszą ambicją jest utrzymanie pozycji lidera innowacji w dziedzinie hydroponiki w Polsce. Mamy świadomość, że bez inwestycji w projekty badawcze i edukację nie będzie to możliwe, dlatego są one wysoko na naszej agendzie – podsumowuje Adam Wilczyński, Dyrektor Operacyjny i Członek Zarządu w Smart Vegetables Innovations.

Więcej informacji o projektach oraz działaniach Smart Vegetables Innovations można znaleźć na stronie www.smart-vegetables.com.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Nauka Tofi MET – innowacyjne wsparcie dla hodowców krów Biuro prasowe
2024-09-30 | 01:00

Tofi MET – innowacyjne wsparcie dla hodowców krów

Pfeifer & Langen Polska wprowadza Tofi MET – nowy, wyjątkowy produkt stworzony z myślą o hodowcach bydła mlecznego. To jedyne na rynku, połączenie metabolizowanej metioniny oraz
Nauka Do 12 października trwa nabór zgłoszeń do konkursu Złoty Medal Chemii 2024!
2024-09-27 | 20:00

Do 12 października trwa nabór zgłoszeń do konkursu Złoty Medal Chemii 2024!

Jeszcze tylko nieco ponad dwa tygodnie mają młodzi chemicy na zgłoszenie swoich prac do 14. edycji prestiżowego konkursu „Złoty Medal Chemii 2024”, organizowanego przez Instytut
Nauka Igrzyska, w których każdy jest zwycięzcą - odkrywamy ukryty potencjał olimpiad
2024-08-30 | 13:40

Igrzyska, w których każdy jest zwycięzcą - odkrywamy ukryty potencjał olimpiad

Za nami Igrzyska Olimpijskie, po których wciąż nie opadł kurz oraz emocje wśród których oprócz radości pojawia się także rozczarowanie wynikami, które nie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

Infrastruktura

Sztuczna inteligencja coraz mocniej wchodzi w medycynę. Potrzebna wielka baza danych pacjentów

Sztuczna inteligencja (AI) coraz bardziej jest obecna w medycynie. Cyfrowe algorytmy mogą wspierać leczenie poprzez m.in. analizę wyników radiologicznych czy diagnostyki obrazowej. Do tego jednak potrzebne są duże bazy danych. W wykorzystywaniu w pełni tego potencjału pomoże sieć centrów medycyny cyfrowej.

Transport

Polskie firmy dostrzegają korzyści z gospodarki obiegu zamkniętego. Wciąż jednak ich wiedza jest niewystarczająca [DEPESZA]

W kontekście unijnych regulacji firmy są zobowiązane wdrażać rozwiązania z zakresu gospodarki obiegu zamkniętego. Wiedza firm na ten temat wciąż jest niekompletna i mocno nieuporządkowana. Według badań DB Schenker prawie 2/3 respondentów nawet nie ma świadomości, że ich firma wdraża rozwiązania z zakresu GOZ, a część z nich nie ma pewności, jakie działania w ogóle wpisują się w tę koncepcję. Jednocześnie jednak ponad połowa dostrzega korzyści we wdrożeniu GOZ i planuje inwestycje w tym zakresie. Operatorzy logistyczni widzą w tym procesie rolę dla siebie.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.