Smart Vegetables Innovations inwestuje w innowacje i edukację
Smart Vegetables Innovations (SVI), lider innowacji w obszarze hydroponiki w Polsce, realizuje pionierskie projekty, które wspomagają rozwój nowoczesnych technologii upraw sałaty oraz edukację w zakresie zrównoważonego rolnictwa. Są one realizowane we współpracy z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) w ramach programów wspierających innowacyjne rozwiązania mające na celu poprawę jakości żywności i efektywności energetycznej w rolnictwie.
SVI, jako firma zaangażowana w rozwój technologii hydroponicznych, skupia się na tworzeniu produktów i rozwiązań, odpowiadających na problemy, z którymi mierzą się m.in. współczesne rolnictwo i sektor spożywczy. – Inwestowanie w edukację i innowacje to nasza odpowiedź na globalne wyzwania związane z produkcją żywności. Współpraca z ośrodkami naukowymi oraz udział w programach takich jak Szybka Ścieżka czy NutriTech, pozwalają nam na tworzenie technologii, które nie tylko poprawiają jakość produktów, ale także minimalizują wpływ procesu produkcji na środowisko – mówi Adam Wilczyński, Dyrektor Operacyjny i Członek Zarządu w Smart Vegetables Innovations. Przykładem takiego podejścia jest zakończony niedawno projekt „Nowa technologia przemysłowej produkcji wysokiej jakości sałaty o zredukowanej do poziomu dolnej granicy oznaczalności zawartości azotynów i azotanów z wykorzystaniem innowacyjnych technik LED i NFT”. Jego partnerami byli Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach, należący do Państwowego Instytutu Badawczego.
Zrównoważone innowacje i efektywność środowiskowa
Wykorzystując opatentowaną technologię NFT, integrującą uprawę hydroponiczną z doświetleniem LED (nr P-438314), opracowano metodę precyzyjnej kontroli warunków wzrostu, za pomocą której obniżono zawartość azotynów i azotanów w roślinach do dolnej granicy oznaczalności. W efekcie powstał produkt, który jest jeszcze zdrowszy i jeszcze bardziej bezpieczny dla konsumentów oraz nowa linia produkcyjna, funkcjonująca w oparciu o zaawansowane procesy.
Nowa technologia nie tylko poprawia jakość asortymentu, ale również minimalizuje wpływ procesu jego produkcji na środowisko. Pozwala bowiem na oszczędność wody na poziomie 75% w porównaniu do tradycyjnych metod upraw, co jest kluczowe w obliczu rosnących wyzwań związanych z dostępnością zasobów wodnych. System zamkniętego obiegu wody oraz precyzyjna kontrola parametrów uprawy sprawiają, że rośliny rozwijają się w optymalnych warunkach, przy minimalnym zużyciu energii, co z kolei umożliwia używanie jednostki kogeneracyjnej produkującej energię elektryczną i ciepło.
Jeszcze więcej antyoksydantów w sałatach
W ramach drugiego, realizowanego we współpracy z NCBR, projektu o nazwie „Opracowanie innowacyjnej technologii podwyższania zawartości związków bioaktywnych (antyoksydantów) w sałatach, bazującej na mikroorganizmach i nawożeniu organicznym”, którego partnerami są Profesorowie z Poznańskiej Uczelni, powstaje sałata o wyższym stężeniu antyoksydantów. Jego twórcy koncentrują się na rozwijaniu metod zwiększających zawartość tych prozdrowotnych składników w roślinach, zachowując jednocześnie naturalny smak i świeżość sałat. Rezultatem, który trafi na stoły konsumentów, ma być sałata hydroponiczna o wysokiej zawartości polifenoli, karotenoidów i witaminy C, uzyskiwana poprzez ograniczenie użycia nawozów mineralnych, przy zastosowaniu prawie wyłącznie nawozów organicznych
i mikroorganizmów, powstająca na prototypowej linii produkcyjnej.
Projekty prowadzone przez SVI i partnerów są współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Funduszu Spójności, co umożliwia dalszy rozwój innowacyjnych technologii oraz poprawę efektywności energetycznej w rolnictwie. – Realizowane przez nas projekty badawcze koncentrują się na przyszłości rolnictwa, które musi być zrównoważone, efektywne i bezpieczne dla konsumentów. Poza tymi, które zrealizowaliśmy lub właśnie realizujemy, mamy już zaplanowane kolejne, m.in. w ramach programu NutriTech. Naszą ambicją jest utrzymanie pozycji lidera innowacji w dziedzinie hydroponiki w Polsce. Mamy świadomość, że bez inwestycji w projekty badawcze i edukację nie będzie to możliwe, dlatego są one wysoko na naszej agendzie – podsumowuje Adam Wilczyński, Dyrektor Operacyjny i Członek Zarządu w Smart Vegetables Innovations.
Więcej informacji o projektach oraz działaniach Smart Vegetables Innovations można znaleźć na stronie www.smart-vegetables.com.

Pre-NeurIPS 2024: jak młodzi Polacy prowadzą badania nad AI
Test Myers-Briggs a nauka języków obcych! Rób to, do czego jesteś stworzony!

Tofi MET – innowacyjne wsparcie dla hodowców krów
Transmisje online
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Edukacja

W cyfrowym świecie spada umiejętność koncentracji. Uważność można ćwiczyć od najmłodszych lat
Poziom koncentracji młodzieży funkcjonującej w trybie multiscreeningu spada poniżej poziomu umożliwiającego efektywną naukę – wskazują eksperci NASK. Cyfrowe bodźce sprawiają, że mniejsza jest też zdolność do głębokiego przetwarzania informacji. By poradzić sobie z wyzwaniami, jakie wiążą się z rozwojem cyfrowym, kluczowe jest rozwijanie umiejętności społecznych od najmłodszych lat, m.in. uważności. Fundacja Orange w ramach programu MegaMisja chce budować takie kompetencje u przedszkolaków i młodszych uczniów.
Lotnictwo
Coraz więcej dronów dzieli przestrzeń powietrzną z załogowymi statkami powietrznymi. Powstaje system do koordynacji lotów

Polska Agencja Żeglugi Powietrznej wspólnie z Centrum Informacji Kryzysowej CBK PAN tworzy system, który ma zapewnić bezpieczną koordynację lotów statków załogowych i bezzałogowych. To priorytetowe zadanie, z uwagi na fakt, iż coraz więcej dronów, zarówno używanych przez cywilnych operatorów, jak i służby, operuje w przestrzeni powietrznej. System wykorzysta zarówno potencjał ekspertów, jak i ułatwiające ich pracę rozwiązania informatyczne.
Ochrona środowiska
Enea zapowiada kolejne zielone inwestycje. Do 2035 roku chce mieć prawie 5 GW mocy zainstalowanej w OZE

Sześć farm wiatrowych o mocy 83,5 MW znalazło się w portfolio Grupy Enea. Spółka Enea Nowa Energia kupiła je od European Energy Polska i zapowiada, że to nie koniec tego typu transakcji. Ten rok ma być intensywny dla spółki pod względem rozwoju OZE. Celem strategicznym jest osiągnięcie 2,1 GW mocy zainstalowanej w zielonych źródłach w 2030 roku i 4,9 GW pięć lat później.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.