Warzywa i owoce z roku na rok tracą wartości odżywcze i smak
W ostatnich latach zauważalny jest spadek zawartości witamin i minerałów w warzywach i owocach. Powoduje to powstawanie w naszej diecie niedoborów podstawowych składników odżywczych, a to wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Ma to również znaczenie, jeśli chodzi o sam smak produkowanej żywności, która traci go praktycznie całkowicie. Dlatego tak ważne jest aktywne odżywianie gleby zarówno w uprawach rolniczych, jak i przydomowych ogródkach.
Dlaczego warzywa i owoce tracą wartości odżywcze?
Zmniejszenie wartości odżywczych, a co za tym idzie także walorów smakowych w warzywach i owocach jest bezpośrednio związane z utratą witamin i minerałów. Przyczyn jest wiele, w tym zbyt duża ingerencja człowieka w uprawę. Wszechobecne jest stosowanie nadmiernych ilości chemii, jak np. nawozów, środków chemicznych oraz dojrzewanie owoców i warzyw w tzw. „dojrzewalniach”, konserwowanie i napromieniowywanie żywności, długie przechowywanie, produkcja żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) oraz hydroponika, czyli uprawianie roślin bez gleby, na pożywce rozpuszczonej w wodzie.
Jakie to może mieć skutki?
Organizm ludzki jest bardzo wyrozumiały. Wykazuje olbrzymią tolerancję na niedobór witamin i biopierwiastków. Jednak, jeśli trwa to zbyt długo mogą pojawić się dolegliwości czy choroby, które będą wymagały konsultacji z lekarzem. Braki odpowiednich składników odżywczych można zauważyć poprzez problemy skórne, z włosami, ciągłe zmęczenie, częste infekcje/przeziębienia i wiele podobnych. Pełna świadomość tego, co znajduje się na naszych talerzach jest kluczowa dla zdrowia i samopoczucia. Świadomym wyborem nie jest zapewnienie organizmowi masowo dostępnych, najczęściej rażąco tanich produktów spożywczych, a tych produkowanych przez odpowiedzialnych producentów, zawierających potrzebne do właściwego funkcjonowania każdemu organizmowi składniki odżywcze.
Zrównoważone rolnictwo
Zrównoważone rolnictwo odgrywa bardzo ważną rolę. Oznacza ono przykładanie dużej uwagi przez producentów rolnych do bezpieczeństwa oferowanej żywności oraz dbałości o środowisko naturalne. To przekłada się m.in. na świadomość ograniczonych zasobów naturalnych ziemi czy zadbanie o najważniejszy środek do produkcji dla rolników, czyli glebę. Najważniejsze jest zapobieganie jej degradacji i erozji oraz zadbanie o poprawę żyzności i produktywności. Istotne jest stosowanie nawożenia, które jest odpowiednie dla danego gospodarstwa i bazuje na badaniach gleby na zasobność składników pokarmowych. Konieczne jest zadbanie o odpowiednie technologie i produkty nawożenia. Ich głównym zadaniem jest maksymalne wykorzystanie potencjału plonotwórczego uprawy. To spowoduje, że plony, czyli produkowana żywność będzie najwyższej jakości.
Co można więc zrobić?
Uwzględniając powyższą problematykę niezbędne jest rozwiązanie właściwego nawożenia gleb, co ma bezpośredni wpływ na przywrócenie walorów smakowych i odżywczych oraz właściwe wybarwienie, a także aromat warzyw i owoców. Kompleksowym rozwiązaniem jest stosowanie produktu, który zapewni dostarczenie do roślin odpowiedniej ilości minerałów mikro i makro składników, witamin oraz ograniczy wchłanianie przez nie składników pochodzenia chemicznego. Prowadzona w niewłaściwy sposób od wielu lat produkcja rolna w dużym stopniu zdegradowała pola upraw i powstającą na nich żywność.
Dlatego też stworzyliśmy Eco-Plon Volcanic Minerals®. Stosowanie go w produkcji rolnej, jak i w ogródkach przydomowych pozwala na zbilansowanie upraw i zapewnienie roślinom niezbędnych wartości odżywczych, minerałów i witamin. To produkt powstały z naturalnie występujących minerałów. Jest w pełni ekologiczny i za sprawą wpływu na właściwości fizyko - chemiczne gleby wspomaga zdrowy rozwój roślin. Kompozycja naturalnie występujących mineralnych składników wzbogaca glebę w makro i mikroelementy, które nie występują bądź pojawiają się w śladowych ilościach w standardowo stosowanych produktach nawozowych. Dodatkowo zastosowanie go pozwala na modyfikację pH gleby w zależności od jej obecnego stanu i zapotrzebowania upraw – tłumaczy Genowefa Laskowska, wynalazca Eco-Plon Volcanic Minerals.
Tak prowadzone uprawy wykazywały zwiększoną odporność roślin na choroby m. in. grzybowe, zwiększoną odporność na przemarzanie i przesuszanie oraz dużo wyższą efektywność plonu. Z uwagi na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego krzemu przyspiesza i wzmacnia rozwój korzeni roślin oraz drzew. Właściwości sorpcyjne minerałów są doskonałym rozwiązaniem na coraz częściej występujące okresy bez opadów deszczu. Należy wybrać produkt, który magazynuje do wielkości własnej objętości wilgoć występującą w powietrzu przy zmianie temperatury dzień/noc i oddaje ją potem roślinie.
W przypadku stosowania Eco-Plon Volcanic Minerals® w postaci mączki aplikujemy ją na glebę bądź bezpośrednio na roślinę. Taki sposób wykorzystania kompozycji jest zalecany w przypadku chorób nalistnych czy grzybowych. Stosowanie w formie mączki daje możliwość wykorzystania jej jako zaprawa nasienna, co gwarantuje zabezpieczenie nasion przed szkodnikami oraz zapewnia składniki odżywcze potrzebne roślinie na etapie kiełkowania i późniejszym – podsumowuje Sławomir Piecka, Członek Zarządu AINEG – POL sp. z o.o.
Spółka AINEG – POL z siedzibą w Tychach wprowadza na rynek polski i rynki zagraniczne Eco–Plon Volcanic Minerals w postaci pylistej i granulatu. Sukcesywnie będzie wprowadzała nowe kompozycje mineralne, ekologicznych nawozów, rozszerzając asortyment i dostępność produktów. Możliwe jest zakupienie produktu między innymi na stronie internetowej producenta: https://eco-plon.shop/.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

4 mld euro wzrostu gospodarczego: potencjał mięsa hodowanego komórkowo w Polsce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Firma

Blockchain zmienia rynek pracy i edukacji. Poszukiwane są osoby posiadające wiedzę z różnych dziedzin
Zapotrzebowanie na specjalistów od technologii blockchain dynamicznie rośnie – nie tylko w obszarze IT, ale również w administracji, finansach czy logistyce. Coraz więcej uczelni wprowadza programy związane z rozproszonymi rejestrami, które wyposażają studentów w umiejętności odpowiadające wymogom rynku.
Media i PR
Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.
Polityka
Rośnie skala zdarzeń cybernetycznych. Niewiele firm w Polsce ubezpiecza się na wypadek ataku

Częstotliwość zgłaszanych incydentów cybernetycznych w 2024 roku wzrosła o 22 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Najwięcej roszczeń dotyczących cyberataków zgłosiły średniej wielkości organizacje i stanowiły one ponad połowę wszystkich zgłoszonych incydentów – wynika z danych „Global 2025 Cyber Risk Report”. Rosnąca skala zagrożeń przekłada się na rozwój globalnego rynku cyberubezpieczeń. W Polsce nie są to jeszcze popularne produkty, ale zainteresowanie ze strony rodzimych firm w ostatnim czasie rośnie.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.