Komunikaty PR

Terrabio w kierunku rewolucji przemysłu rolno-spożywczego

2021-04-19  |  16:30
Biuro prasowe

We Wrocławiu powstaje urządzenie, które ma szansę zrewolucjonizować przemysł rolno-spożywczy. Zespół naukowy Terrabio pod kierownictwem Bartosza Pencakowskiego opracowuje kompletny analizator genetyczny, który zostanie umieszony w urządzeniu rozmiarów niewielkiej skrzynki. W przyszłości ma ono pozwolić użytkownikom na szybką identyfikację patogenów: wirusów, grzybów i bakterii.

Bezpieczeństwo wprowadzanych na rynek produktów spożywczych to niezwykle istotny aspekt dla przemysłu rolno-spożywczego. Pewność, że dostarczana na rynek żywność spełnia wymagane normy spoczywa na producentach. Do tej pory gwarancją jakości były specjalistyczne badania przeprowadzane w warunkach laboratoryjnych. W głowach wrocławskich naukowców zrodził się jednak pomysł, który może ten proces istotnie uprościć. Tak powstał projekt Terralyzera, mobilnego analizatora genetycznego, który umożliwia przeprowadzenie specjalistycznych testów poza laboratorium.

Twórcy zapewniają, że zaprojektowali rozwiązanie, które jest przyjazne i łatwe w obsłudze oraz zapewnia wynik badania w czasie do 90 minut. Proces przygotowanie próbki do badania jest maksymalnie ułatwiony. Rozpoczęcie badania jest intuicyjne, a jego przebieg w pełni zautomatyzowany.

Kilka elementów wyróżnia nasz produkt spośród rozwiązań dostępnych na rynku. Po pierwsze jego rozmiar. Terralyzer to kompaktowe urządzenie, które możliwościami nie odbiega od specjalistycznego sprzętu laboratoryjnego. Po drugie efektywność.  Nasze urządzenie osiąga skuteczność identyfikacji patogenów w zakresie chorób roślin oraz bezpieczeństwa żywności i wody na poziomie 99,9%. To zdecydowanie więcej niż jest w stanie zapewnić jakiekolwiek istniejące na rynku rozwiązanie, pozwalające przeprowadzić badania w warunkach poza laboratoryjnych. – tłumaczy Bartosz Pencakowski CTO Terrabio.

Marcin Babilas CEO Terrabio dodaje, że zalety urządzenia nie kończą się na tych dwóch cechach. – Projektując Terralyzer nie ograniczyliśmy się jedynie do wykorzystania naukowych danych i własnych obserwacji. Poprzez udział w konferencjach branżowych i spotkaniach z producentami żywności udało nam się ustalić jakie są rzeczywiste oczekiwania rynku względem funkcjonalności urządzenia tych rozmiarów. Okazało się, że kluczem do sukcesu jest czas potrzebny na przeprowadzenie testów. Dzięki temu opracowaliśmy rozwiązanie, które po umieszczeniu próbki w urządzeniu udostępni półiościowy wynik analizy maksymalnie po upływie 90 minut. Dodatkowo urządzenie pozwala na detekcję do 16 patogenów z jednej pobranej próby.

Co więcej, Terralyzer pozwoli skutecznie ograniczyć koszty takiego badania. Zespół Terrabio przewiduje, że jednostkowy wydatek na zbadanie 4 patogenów nie przekroczy kwoty 100 złotych.

Innowacyjność testów, których dokonuje urządzenie opiera się na opatentowanym systemie grzewczo-pomiarowo-detekcyjnym we współpracy z tzw. „złotym standardem” w diagnostyce patogenów, czyli metodzie real-time PCR. Jedną z istotnych zalet takiego rozwiązania jest brak wymogu utrzymywania stałej, niskiej temperatury przechowywania zestawów testowych co sprawia, że test można wykonać w niemal każdych warunkach. Dział badań i rozwoju Terrabio prowadzi stałe prace nad rozwojem wykorzystywanego systemu.

Jeszcze w tym roku Terralyzer zostanie przygotowane do produkcji komercyjnej. Po etapie walidacji oraz certyfikacji, która zakończy się w 2022 roku, wrocławski startup planuje wyprodukować pierwszą partię urządzeń i rozpocząć rynkową ekspansję.

Warto dodać, że startup rozpoczął w ostatnim czasie poszukiwania inwestorów chętnych do wsparcia projektu. Prywatna runda inwestycyjna, organizowana przez fundusz Venture Capital EVIG Alfa, ma na celu pozyskanie 4 milionów złotych. Kwota przeznaczona zostanie na finalizację już trwających prac nad modelem funkcjonalnym oraz dalszy rozwój projektu. W przyszłości planowany jest m.in. wzrost wydajności urządzenia. Spółka czeka również na wyniki konkursu organizowanego przez NCBiR w ramach szybkiej ścieżki, w której aplikowała o projekt wartości 5 milionów złotych.

Troska w zakresie bezpieczeństwa żywności pełni strategiczną rolę w przemyśle rolno-spożywczym. Nie dziwią więc przewidywania, które mówią, że do 2023 roku rynek diagnostyki żywności będzie wyceniany na niemal 25 mld USD. Każde rozwiązanie, które skupia się na ułatwieniu pracy producentom i dystrybutorom żywności to ogromna szansa. Obserwujemy w ostatnim czasie, że na pierwszy plan wychodzą innowacyjne systemy oparte o najnowsze technologie, jak sztuczna inteligencja czy uczenie maszynowe. Ich siła w dłuższej perspektywie polega na oszczędności czasu, a co za tym idzie również pieniędzy. Ogromne zainteresowanie produktem Terrabio już na etapie prototypu pokazuje, jak bardzo jest on wyczekiwany przez branżę. Pamiętajmy też, że potrzeby producentów i dystrybutorów żywności to jedno. Terralyzer zastosowanie znajdzie również w pracy rolników, weterynarzy czy chociażby doradców rolnych. Moim zdaniem warto co najmniej śledzić dalszy rozwój tego produktu, a w miarę możliwości angażować się w ten i jemu podobne projekty. – podsumowuje Dawid Wesołowski Prezes EVIG Alfa Venture Capital.

W ramach negocjacji dotyczących finansowani dalszego rozwoju projektu, Terrabio podpisało list intencyjny z funduszem Carlson Investment ASI S.A. Maksymalna kwota inwestycji została ustalona na poziomie 4 milionów złotych.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Agro Szklarnie pełne warzyw i owoców. Jak szkło wpływa na rośliny Biuro prasowe
2022-05-17 | 11:00

Szklarnie pełne warzyw i owoców. Jak szkło wpływa na rośliny

Szklarnie umożliwiają całoroczną produkcję warzyw i owoców, co w dobie malejących plonów i coraz mniej żyznych gleb może mieć ogromne znaczenie. Aby zapewnić najwyższą
Agro Współpraca SM Mlekpol z Warszawską Uczelnią Medyczną
2022-03-11 | 12:32

Współpraca SM Mlekpol z Warszawską Uczelnią Medyczną

9 marca w Grajewie zostało podpisane porozumienie partnerskie między Spółdzielnią Mleczarską Mlekpol a Warszawską Uczelnią Medyczną im. Tadeusza Koźluka. Celem nawiązania
Agro BRAK ZDJĘCIA
2021-04-23 | 01:00

Warzywa i owoce z roku na rok tracą wartości odżywcze i smak

W ostatnich latach zauważalny jest spadek zawartości witamin i minerałów w warzywach i owocach. Powoduje to powstawanie w naszej diecie niedoborów podstawowych składników odżywczych, a to wpływa negatywnie na nasze

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Venture Cafe Warsaw

Konsument

Brytyjscy naukowcy dowiedli, że odczuwania szczęścia można się nauczyć. Trzeba jednak stale to ćwiczyć

Sześcioletnie badania, połączone z prowadzeniem kursów uczących tego, jak poprawić samopoczucie i stać się człowiekiem szczęśliwym, wykazały, że stosując odpowiednie strategie, można uzyskać zadowalające rezultaty. Przejście kursu prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Bristolskiego umożliwia poprawę parametrów świadczących o samopoczuciu nawet o 15 proc. Okazuje się jednak, że zalecane ćwiczenia należy wykonywać trwale – w przeciwnym razie następuje regres do poziomu sprzed ich wdrożenia. Dobre wyniki badań skłoniły ich autora do wydania poradnika. Jego polskojęzyczna wersja ukaże się w maju.

Konsument

Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo i uodpornić je na zmiany klimatu. UE pracuje nad nowymi ramami prawnymi

Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.

IT i technologie

Nowy ośrodek w Krakowie będzie wspierać innowacje dla NATO. Połączy start-upy i naukowców z sektorem obronności

Połączenie najzdolniejszych naukowców oraz technologicznych start-upów z firmami z sektora obronnego i wojskowego – to główny cel akceleratora, który powstaje w Krakowie. Będzie on należał do natowskiej sieci DIANA, która z założenia ma służyć rozwojowi technologii służących zarówno w obronności, jak i na rynku cywilnym w krajach sojuszniczych NATO. Eksperci liczą na rozwiązania wykorzystujące m.in. sztuczną inteligencję, drony czy technologie kwantowe. Dla sektora to szansa na pozyskanie innowacji na skalę światową, a dla start-upów szansa na wyjście na zagraniczne rynki i pozyskanie środków na globalny rozwój.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.