Szklarnie pełne warzyw i owoców. Jak szkło wpływa na rośliny
Pilkington IGP
ul. Portowa 24
27-600 Sandomierz
Ewelina.Wojcicka|pl.nsg.com| |Ewelina.Wojcicka|pl.nsg.com
+48 22 548 75 03
https://www.pilkington.com/pl-PL/pl
Szklarnie umożliwiają całoroczną produkcję warzyw i owoców, co w dobie malejących plonów i coraz mniej żyznych gleb może mieć ogromne znaczenie. Aby zapewnić najwyższą jakość zbiorów, niezbędne jest zastosowanie wysokiej jakości szkła.
Klimat jako kluczowy czynnik
Zapewnieniem zdrowej diety populacji zajmują się dziesiątki tysięcy osób zatrudnionych w przemyśle spożywczym. Jego podstawą jest uprawa roślin – zbóż, warzyw i owoców. Produkuje się z nich paszę dla zwierząt, ale również dziesiątki produktów, które stanowią podstawę naszej codziennej diety. Żeby zapewnić zdrową żywność rosnącej populacji (która w 2050 roku osiągnie 9,9 miliarda[1]) konieczne jest poszerzanie powierzchni pól oraz szklarni.
Konsumenci przyzwyczajeni są do ciągłej dostępności produktów, które jeszcze kilkanaście lat temu występowały tylko sezonowo, ale rozszerzanie rolniczej działalności jest utrudnione ze względu na zmiany klimatu. Wpływają one na wzrost średniej temperatury globu, co może wiązać się z trudnościami z uprawą np. kawy[2], a także zmniejszeniem plonów[3] poprzez wyjaławianie gleb, wzrost intensywności susz oraz ekstremalnych zjawisk pogodowych.
Dieta, a zmiany na rynku
Jedną z przyczyn obecnego stanu rzeczy jest także wzrost ilości osób praktykujących dietę wegetariańską i wegańską, co wiązać się będzie ze zwiększonym zainteresowaniem produktami roślinnymi. Dieta bezmięsna jest polecana przez np. UE i ONZ jako alternatywa w dobie zmian klimatu, a propozycje nałożenia wyższych podatków na mięso sprawiają, że rośnie zapotrzebowanie na warzywa, owoce oraz roślinne zamienniki mięsa.
Sektor spożywczy czekają silne przekształcenia. Będzie zwiększał intensywność produkcji oraz zmniejszał ślad węglowy, ale wciąż musi zapewnić stały dopływ produktów spożywczych. Organizacje takie jak Unia Europejska zachęcają do diety sezonowej, ale zmiana nawyków konsumenckich potrwa wiele lat, więc przemysł musi poszukiwać rozwiązań, które zapewnią całoroczną produkcję warzyw i owoców.
Uprawa w szkle
Jedną z metod całorocznej uprawy świeżych produktów roślinnych są szklarnie. Ta część przemysłu spożywczego rozwija się bardzo szybko – według przewidywań roczny skumulowany wskaźnik wzrostu sektora szklarniowego w latach 2021-2026 wyniesie 6,2%[4]. Służą one do uprawy roślin wymagających kontrolowanej temperatury, światła i wilgotności oaz pozwalają na intensywną produkcję dużych ilości warzyw i owoców przez cały rok. Mogą być również rozwiązaniem problemów z wyjaławianiem gleb, a także przy zastosowaniu odpowiednich technologii pozwalają nawet na uprawę zbóż w ich wnętrzach – dla przykładu, zespół naukowców z uniwersytetów Queensland i Sydney stworzył szklarnię, w której w ciągu roku uzyskał sześć pokoleń wysokojakościowej pszenicy[5].
Najważniejszym elementem szklarni jest szkło, a najistotniejsze w uprawie roślin jest zapewnienie im odpowiedniej ilości światła. W dużym uproszczeniu – im więcej światła, tym szybciej będą one rosły, osiągając dojrzałość w np. kilka tygodni, a nie miesięcy, co pozwoli na zwiększenie produkcji. Szkło do szklarni powinno nie tylko cechować się wysoką przepuszczalnością światła, ale również wytrzymałością – mówi Ewelina Wójcicka, Kierownik ds. Komunikacji Marketingowej w Pilkington IGP i Pilkington Polska.
Szkło szklarniowe – jak działa?
Jednym z rozwiązań dostępnych na rynku szklarniowym jest gama produktów Pilkington Botanical™, które oferują szereg korzyści dla ogrodnictwa. Na przykład, szkło takie jak Pilkington HortiGrow™ 98 dzięki powłoce antyrefleksyjnej zapewnia 98% przepuszczalności światła oraz 89% transmisji hemisferycznej światła (jest to uśredniona wartość przechodzenia promieni słonecznych pod różnymi kątami w ciągu doby). Natomiast specjalna powłoka na szkle Pilkington HortiClean™ pozwala uzyskać właściwości samoczyszczące.
Dodatkowo, w gamie produktów Pilkington Botanical™ dostępny jest specjalny rodzaj szkła (Pilkington HortiHaze™), które posiada właściwości rozpraszania światła i zapobiega przegrzewaniu się roślin, umożliwiając jednolity rozwój upraw.
W niedalekiej przyszłości przemysł spożywczy czekają zmiany stosowanych rozwiązań i materiałów. W celu zapewnienia zdrowego jedzenia niezbędne będzie stosowanie technologii pozwalających na całoroczną produkcję, co przyczyni się do wzrostu znaczenia szklarni. Wysokiej jakości szkło zapewni wysoką jakość roślin, a także wpłynie na zwiększenie możliwości produkcyjnych.
KONIEC
[1] https://sdg.iisd.org/news/world-population-to-reach-9-9-billion-by-2050/
[2] https://blogs.scientificamerican.com/observations/how-to-save-coffee-from-climate-change/
[3] https://climate.nasa.gov/news/3124/global-climate-change-impact-on-crops-expected-within-10-years-nasa-study-finds/
[4] https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/commercial-greenhouse
[5] https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180101144758.htm

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

4 mld euro wzrostu gospodarczego: potencjał mięsa hodowanego komórkowo w Polsce
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

IT i technologie

UE w 80 proc. technologicznie polega na innych krajach. Zależność cyfrowa od USA i Chin może być zagrożeniem dla bezpieczeństwa
Unia Europejska w alarmującym stopniu jest uzależniona od dostawców technologii z USA i Chin. W ponad 80 proc. polega na państwach trzecich w zakresie produktów cyfrowych, usług, infrastruktury oraz własności intelektualnej. – To sytuacja, która w kontekście bezpieczeństwa danych i stabilności gospodarczej jest po prostu nie do zaakceptowania – ocenia Michał Kobosko, europoseł z Polski 2050. Ogranicza to zdolność Europy do innowacji, konkurowania oraz utrzymania kontroli nad jej gospodarką cyfrową.
Prawo
Rzecznik MŚP na mocy nowej ustawy ma objąć ochroną także rolników. Na zmianach skorzystają też duże firmy

Trwają prace nad zmianą ustawy o Rzeczniku Małych i Średnich Przedsiębiorców. Jej projekt jest na etapie konsultacji i przewiduje wiele modyfikacji w obszarze kompetencji organu, który do tej pory obejmuje ochroną jedynie mikro-, małe i średnie firmy. Wraz z wejściem w życie nowej ustawy będzie mógł podejmować działania na rzecz ogółu przedsiębiorców, w tym m.in. rolników, adwokatów czy wspólników spółek. Kompetencje Rzecznika Praw Przedsiębiorców zostaną rozszerzone także m.in. w zakresie opiniowania i inicjowania przyjęcia aktów prawnych.
Konsument
GUS chce walczyć z fake newsami. Współpraca z sektorem prywatnym ma pomóc ograniczyć chaos informacyjny

Tradycyjna statystyka, oparta wyłącznie na cyklicznych badaniach i danych administracyjnych, przestaje wystarczać, by analizować dynamiczne zmiany w czasie rzeczywistym. Z tego powodu Główny Urząd Statystyczny stawia na nowoczesne podejście oparte na integracji danych, budowie spójnej struktury informacyjnej państwa oraz współpracy z sektorem prywatnym. – Jesteśmy na dobrej drodze do budowy infrastruktury informacyjnej państwa po to, żeby uniknąć halucynacji sztucznej inteligencji, chaosu czy dezinformacji – podkreśla Marek Cierpiał-Wolan, prezes Głównego Urzędu Statystycznego.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.