Komunikaty PR

JAK ZYSKAĆ WIĘKSZE PLONY?

2020-09-23  |  14:05
Biuro prasowe

System uprawy pasowej w technologii MZURI PRO-TIL zapewnia optymalne środowisko dla równomiernego wzrostu roślin i ich wysokich plonów. Jest to niedościgniony system w zakresie spulchniania i optymalnego zagęszczania pasa gleby oraz precyzji i dokładności wysiewu w nim nasion, co zostało udowodnione poprzez pobicie rekordu Polski na największy plon pszenicy ozimej z 1 ha w sierpniu br.

Każdemu rolnikowi zależy, by jego plony były jak największe i dobre jakościowo. Czasami same nawozy nie są już wystarczające i należy podjąć inne kroki, by uzyskać zadowalający efekt. Technologia Mzuri Pro-Til podczas stosowania uprawy pasowej daje właśnie takie możliwości i to jedynie dzięki jednemu przejazdowi. A to wszystko dzięki wykorzystaniu trzech stref, które pracują równocześnie – spulchniają, zagęszczają oraz sieją.

Ząbkowane talerze rozcinają słomę i inne resztki pożniwne na powierzchni gleby, jednocześnie odsuwając je na obie strony uprawianego pasa. Samopozycjonujące się zęby-łapy z wymiennymi elementami roboczymi uprawiają pas gleby. Ziemia w tym pasie jest dobrze spulchniona, wilgotna, bez resztek roślinnych na powierzchni. W przekroju uprawionego pasa gleby, niżej, niż będą wysiane nasiona, umieszczany jest nawóz. Pozwala to zmniejszyć jego dawkę, a jednocześnie zapewnia roślinom dostępność składników pokarmowych od początku wegetacji.

Unikalną właściwością konstrukcji Mzuri Pro-Til jest to, że cała masa maszyny naciska równomiernie na wszystkie uprawiane pasy. Pozwala to wtórnie zagęścić spulchnioną glebę, co likwiduje duże przestrzenie powietrzne, zwiększając kontakt wysianych nasion, a następnie korzeni roślin z wilgotną glebą – mówi Marek Różniak, właściciel Mzuri.

Redlice siewne każdej sekcji pracują całkowicie niezależnie od zębów-łap uprawowych. Doskonale kopiują nierówności pola, zachowują stałą głębokość siewu nasion i są łatwe do regulacji. Każda redlica za pomocą układu hydraulicznego wywiera nacisk na koło regulujące głębokość siewu. Zapewnia to jednakową jego głębokość oraz dociśnięcie nasion do wilgotnej gleby, tworząc warunki do szybkiego ich kiełkowania.

Niezawodność tej metody udowodniono niedawno poprzez pobicie rekordu Polski na największy plon pszenicy ozimej z  1 ha, który wynosi 12,567 t/ha. Rekordową odmianą okazała się pszenica ozima ARGUMENT z hodowli IGP Polska zasiana w technologii uprawy siewu pasowego MZURI PRO-TIL.

Nigdy nie wątpiliśmy w naszą metodę. Wiedzieliśmy, że jest najlepsza i że to dzięki niej osiągamy takie wyniki. Cieszę się, że udało nam się pobić rekord Polski i nasi klienci oraz Ci przyszli tym bardziej będą mogli nam zaufać, patrząc na nasze wspaniałe plony – dodaje Marek Różniak.

 

Mzuri-Agro to marka działająca w obszarze produkcji, dystrybucji nowych maszyn, części zamiennych i serwisu. Technologia i maszyny, które wprowadza na rynek Mzuri-Agro, to najnowocześniejsze osiągnięcia inżynierii. System uprawy pasowej w technologii Mzuri Pro-Til zapewnia optymalne środowisko dla równomiernego wzrostu roślin i ich wysokich plonów. Mzuri Pro-Til jest niedościgniony w zakresie spulchniania i optymalnego zagęszczania pasa gleby oraz precyzji i dokładności wysiewu w nim nasion.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Agro Szklarnie pełne warzyw i owoców. Jak szkło wpływa na rośliny Biuro prasowe
2022-05-17 | 11:00

Szklarnie pełne warzyw i owoców. Jak szkło wpływa na rośliny

Szklarnie umożliwiają całoroczną produkcję warzyw i owoców, co w dobie malejących plonów i coraz mniej żyznych gleb może mieć ogromne znaczenie. Aby zapewnić najwyższą
Agro Współpraca SM Mlekpol z Warszawską Uczelnią Medyczną
2022-03-11 | 12:32

Współpraca SM Mlekpol z Warszawską Uczelnią Medyczną

9 marca w Grajewie zostało podpisane porozumienie partnerskie między Spółdzielnią Mleczarską Mlekpol a Warszawską Uczelnią Medyczną im. Tadeusza Koźluka. Celem nawiązania
Agro BRAK ZDJĘCIA
2021-04-23 | 01:00

Warzywa i owoce z roku na rok tracą wartości odżywcze i smak

W ostatnich latach zauważalny jest spadek zawartości witamin i minerałów w warzywach i owocach. Powoduje to powstawanie w naszej diecie niedoborów podstawowych składników odżywczych, a to wpływa negatywnie na nasze

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Venture Cafe Warsaw

Konsument

Konsument

Od 28 kwietnia Polacy żyją na ekologiczny kredyt. Zmiana zachowań konsumentów może odwrócić negatywny trend

Dzień Długu Ekologicznego, czyli data, do której zużyliśmy wszystkie zasoby, jakie w ciągu roku może zapewnić Ziemia, w tym roku w Polsce przypada 28 kwietnia, kilka dni wcześniej niż rok temu. Coroczne przyspieszenie tego terminu to sygnał, że czerpiemy bez umiaru z naturalnych systemów, nie dając im czasu na odbudowę. – Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej konsumpcyjne, kupujemy i wyrzucamy coraz więcej. Ale też nie mamy tak naprawdę efektywnego narzędzia, żeby temu zapobiec – ocenia Filip Piotrowski, ekspert ds. gospodarki obiegu zamkniętego z UNEP/GRID-Warszawa.

Transport

Chiny przyspieszają inwestycje w odnawialne źródła. Nie przestają jednak rozbudowywać mocy węglowych

Coraz dotkliwsze skutki zmian klimatycznych, ale przede wszystkim chęć zbudowania bezpieczeństwa energetycznego i uniezależnienia się od zewnętrznych dostaw surowców skłoniły rząd w Pekinie do ekspresowych inwestycji w nowe moce odnawialnej energii. W efekcie Chiny wyrastają na globalnego lidera transformacji energetycznej – odpowiadają dziś za największy na świecie przyrost mocy zainstalowanych w fotowoltaice i wiatrakach. Co ciekawe, nie rezygnują jednak przy tym również z inwestycji w energetykę węglową.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.