Komunikaty PR

Bayer na rzecz rolnictwa zrównoważonego

2020-10-02  |  13:10
Biuro prasowe
Do pobrania Komunikat ( 0.07 MB )

Warszawa, 1 października 2020 r. – Bayer prezentuje koncepcję rolnictwa zrównoważonego oraz informuje o pierwszym gospodarstwie w Polsce, które dołącza do międzynarodowej sieci zrównoważonych farm.

 

- Wyzwania globalne, takie jak zmieniający się klimat i wzrastająca populacja, niosą dla rolnictwa nowe cele. Stajemy przed koniecznością zapewnienia odpowiedniej ilości i jakości żywności dla zwiększającej się liczby ludności, przy jednoczesnym zachowaniu terenów uprawnych, różnorodności biologicznej i zasobów naturalnych, takich jak woda i gleba. – mówi Antoine Bernet, szef działu Crop Science w Bayer dla Polski, Krajów Bałtyckich, Czech i Słowacji – Odpowiedzią jest rolnictwo zrównoważone, rozumiane jako działania ograniczające wpływ rolnictwa na środowisko, przy zachowaniu opłacalności działalności rolniczej i zapewnieniu społecznej akceptacji. Zarazem zrównoważony rozwój jest centralnym elementem strategii firmy Bayer.

 

Odpowiedzią na potrzebę zapewnienia bardziej zrównoważonej przyszłości jest koncepcja Bayer ForwardFarming – to międzynarodowa platforma popularyzacji zrównoważonych praktyk w gospodarstwach rolnych, a także dialogu i dzielenia się wiedzą. W ramach tej inicjatywy Bayer nawiązał współpracę z 16 gospodarstwami rolnymi z 12 krajów w Europie, Ameryce Północnej i Ameryce Łacińskiej. W ich gronie znalazło się właśnie gospodarstwo z Polski – pierwsze w regionie Europy Środkowo-Wschodniej.

 

Bayer ForwardFarming umożliwia bardzo praktyczne zapoznanie się ze sposobami wdrażania koncepcji rolnictwa zrównoważonego przez rolników na całym świecie. Gospodarstwa stosują najnowsze technologie i najlepsze praktyki, pomagające ograniczać wpływ na środowisko, w tym zmniejszać emisję gazów cieplarnianych, wspierają ochronę zasobów naturalnych, promują różnorodność biologiczną.

Gospodarstwa korzystają z merytorycznego doradztwa specjalistów Bayer, a także współpracują z ośrodkami naukowymi w celu wdrażania rozwiązań rolnictwa zrównoważonego, w tym precyzyjnego. Każde z nich pozostaje suwerenne co do decyzji związanych z rodzajem uprawy oraz wyborem producentów nasion, odmian, środków ochronnych itp. Łączy je zobowiązanie do promowania rolnictwa zrównoważonego i przyjmowania wizyt studyjnych gości w celach edukacyjnych.

 

Gospodarstwa, zrzeszone w sieci, znajdują się dziś w takich państwach, jak Argentyna, Austria, Belgia, Brazylia, Chile, Francja, Hiszpania, Holandia, Niemcy, Polska, Włochy, USA.

Bayer ForwardFarming w Polsce

- Projekt Bayer ForwardFarming szeroko udowadnia – teraz również w Polsce – że produkcja rolna może być prowadzona w sposób nie degradujący środowiska naturalnego, dostarczając jakościowej, bezpiecznej żywności w stabilny sposób – mówi dr inż. Michał Krysiak, Menadżer ds. Rolnictwa Zrównoważonego firmy Bayer dla Polski, Krajów Bałtyckich, Czech i Słowacji – Inicjatywa ta jest ważna również dla rolników, ponieważ będzie pokazywać w praktyce w jaki sposób utrzymać rentowną produkcję w obliczu zmian klimatycznych.

 

Pierwsze w Polsce gospodarstwo w sieci Bayer ForwardFarming znajduje się niecałe 10 km od geodezyjnego środka Polski – we wsi Kaszewy (powiat kutnowski, woj. łódzkie). Krzysztof Nykiel, wraz z synem Maciejem, prowadzą tu ponad 90-hektarowe gospodarstwo. Na piaszczysto-gliniastych glebach uprawiają buraki cukrowe, pszenicę ozimą i kukurydzę.

Krzysztof Nykiel, gospodarz w piątym pokoleniu, podziela przekonanie, że zrównoważony rozwój ekonomiczny przy jednoczesnym poszanowniu środowiska jest nierozerwalnie związany z nowoczesnym rolnictwem.

 

- Czym w praktyce jest dla mnie rolnictwo zrównoważone? To przede wszystkim dbałość o glebę, bo od niej wszystko się zaczyna. Musimy się troszczyć o zawartość próchnicy – myśląc o kolejnych pokoleniach, które będą produkowały żywność - tłumaczy Krzysztof Nykiel - Możemy optymalizować użycie środków ochrony roślin, korzystając również z preparatów biologicznych. Opłaca się dbać o owady pożyteczne, w tym zapylacze. Warto być otwartym na nowinki – również technologiczne, i korzystać z narzędzi rolnictwa cyfrowego, żeby działać precyzyjnie. Bardzo ważnym argumentem jest ten ekonomiczny: rolnictwo zrównoważone zabezpiecza zysk, i to długofalowo.

 

W gospodarstwie Krzysztofa Nykiela już zastosowano szereg rozwiązań z zakresu rolnictwa zrównoważonego. Należą do nich: szczególna dbałość o kondycję gleby, np. zwiększenie zawartości próchnicy, optymalizacja ochrony roślin, korzystanie z narzędzi wspomagania decyzji i z rozwiązań rolnictwa cyfrowego, stosowanie nowoczesnych odmian roślin uprawnych o unikatowych cechach (takich, jak tolerancja na szkodniki lub suszę), rozwiązania wspierające bioróżnorodność (m.in. na rzecz owadów pożytecznych i dzikich ptaków). Kolejne rozwiązania będą wprowadzane w kolejnych latach trwania projektu. Wiele z tych elementów, jak np. podnoszenie zawartości próchnicy w glebie, jest również działaniem ograniczającym wpływ rolnictwa na klimat.

 

Dr inż. Michał Krysiak dodaje: - Projekt Bayer ForwardFarming to wieloletnie przedsięwzięcie prezentujące, poprzez dostęp do realnie działającego i rozwijającego się gospodarstwa, szereg elementów rolnictwa zrównoważonego. Jest on przygotowany specjalnie dla odwiedzających gości: rolników, naukowców, konsumentów, mediów i innych zainteresowanych. Dopóki sytuacja epidemiologiczna nie pozwoli w Polsce na bezpieczne organizowanie wizyt, Bayer pragnie popularyzować ten projekt we współpracy z mediami oraz w kanałach społecznościowych. Mamy nadzieję, że te działania spotkają się z uznaniem i pozwolą zwiększyć społeczną świadomość dotyczącą rolnictwa zrównoważonego – dziś jest to pojęcie istotne dla 62 proc. rolników, a zetknęło się z nim 49 proc. mieszkańców polskich miast[1].

 

O firmie Bayer

Firma Bayer to międzynarodowe przedsiębiorstwo, którego działalność skupia się przede wszystkim na obszarach nauk Life Science, jakimi są ochrona zdrowia i produkcja żywności. Jej produkty i usługi mają na celu przyniesienie korzyści ludziom poprzez wspieranie wysiłków zmierzających do przezwyciężenia głównych wyzwań związanych z rosnącą i starzejącą się populacją globalną. Jednocześnie Grupa dąży do poprawy rentowności i tworzenia kapitału poprzez innowacje i wzrost. Bayer przestrzega zasad zrównoważonego rozwoju, a marka Bayer oznacza zaufanie, niezawodność i jakość na całym świecie. W roku podatkowym 2019 Grupa zatrudniała około 104 000 osób, a wartość jej sprzedaży wyniosła 43,5 mld euro. Wydatki inwestycyjne wyniosły 2,9 mld euro, wydatki na badania i rozwój 5,3 mld euro. Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej www.bayer.com.

 


[1] Źródła: badania dla Bayer Sp. z o.o.: Kleffmann Group dla programu „Grunt to Bezpieczeństwo / Zrównoważenie“ (2017); Kantar dla programu „Jest Rolnik, Jest Żywność” – badanie w 6 największych polskich miastach (2019)

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Agro Szklarnie pełne warzyw i owoców. Jak szkło wpływa na rośliny Biuro prasowe
2022-05-17 | 11:00

Szklarnie pełne warzyw i owoców. Jak szkło wpływa na rośliny

Szklarnie umożliwiają całoroczną produkcję warzyw i owoców, co w dobie malejących plonów i coraz mniej żyznych gleb może mieć ogromne znaczenie. Aby zapewnić najwyższą
Agro Współpraca SM Mlekpol z Warszawską Uczelnią Medyczną
2022-03-11 | 12:32

Współpraca SM Mlekpol z Warszawską Uczelnią Medyczną

9 marca w Grajewie zostało podpisane porozumienie partnerskie między Spółdzielnią Mleczarską Mlekpol a Warszawską Uczelnią Medyczną im. Tadeusza Koźluka. Celem nawiązania
Agro BRAK ZDJĘCIA
2021-04-23 | 01:00

Warzywa i owoce z roku na rok tracą wartości odżywcze i smak

W ostatnich latach zauważalny jest spadek zawartości witamin i minerałów w warzywach i owocach. Powoduje to powstawanie w naszej diecie niedoborów podstawowych składników odżywczych, a to wpływa negatywnie na nasze

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Venture Cafe Warsaw

Konsument

Konsument

Od 28 kwietnia Polacy żyją na ekologiczny kredyt. Zmiana zachowań konsumentów może odwrócić negatywny trend

Dzień Długu Ekologicznego, czyli data, do której zużyliśmy wszystkie zasoby, jakie w ciągu roku może zapewnić Ziemia, w tym roku w Polsce przypada 28 kwietnia, kilka dni wcześniej niż rok temu. Coroczne przyspieszenie tego terminu to sygnał, że czerpiemy bez umiaru z naturalnych systemów, nie dając im czasu na odbudowę. – Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej konsumpcyjne, kupujemy i wyrzucamy coraz więcej. Ale też nie mamy tak naprawdę efektywnego narzędzia, żeby temu zapobiec – ocenia Filip Piotrowski, ekspert ds. gospodarki obiegu zamkniętego z UNEP/GRID-Warszawa.

Transport

Chiny przyspieszają inwestycje w odnawialne źródła. Nie przestają jednak rozbudowywać mocy węglowych

Coraz dotkliwsze skutki zmian klimatycznych, ale przede wszystkim chęć zbudowania bezpieczeństwa energetycznego i uniezależnienia się od zewnętrznych dostaw surowców skłoniły rząd w Pekinie do ekspresowych inwestycji w nowe moce odnawialnej energii. W efekcie Chiny wyrastają na globalnego lidera transformacji energetycznej – odpowiadają dziś za największy na świecie przyrost mocy zainstalowanych w fotowoltaice i wiatrakach. Co ciekawe, nie rezygnują jednak przy tym również z inwestycji w energetykę węglową.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.