zielony koktajl z morelami i tahini – dla mocnych i zdrowych zębów
Tok Tok
Wierzyńskiego
52 317 Wrocław
kamila|toktok.com.pl| |kamila|toktok.com.pl
+ 48 aaa bbb ccc
www.toktok.com.pl
Dla smaku i dla zdrowia – koktajl przygotowany ze świeżych składników, to doskonały pomysł na sycący posiłek, który obok pełni smaku dostarczy moc potrzebnych składników odżywczych. Odpowiednio dobrana kompozycja owoców, warzyw oraz innych dodatków, takich jak na przykład nasiona czy kiełki może stać się pyszną bombą witaminową, wspierającą zdrowie i kondycję całego organizmu oraz poszczególnych jego potrzeb. takich jak na przykład paznokcie, czy też gładka skóra. Tym razem poniżej propozycja przepisu na smakowity koktajl odżywczy, którego składniki są szczególnie istotne w diecie dla zdrowych i mocnych zębów.
Składniki na 2 porcje:
- 2 jabłka
- 6 suszonych moreli
- 1 kiwi ok 50 kcal
- 2 garście świeżych liści szpinaku
- 2 łyżki tahini
- Ksylitol – opcjonalnie
Czas przygotowania: ok. 3 minuty
Wartość odżywcza: 1 porcja ok 275 kcal
Sposób przygotowania: Jabłka umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, kiwi obrać ze skórki. Wszystkie składniki miksować przez ok 2 minuty. Opcjonalnie: koktajl można dosłodzić ksylitolem.
Wskazówka: Dieta dla zdrowych i mocnych zębów powinna obfitować w odpowiednie mikroelementy, z których ważną rolę odgrywa wapń i fosfor. Oczywistym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne, ale mogą być to także zielone liście - takie jak szpinak, ziarna – np. sezam, orzechy i suszone owoce. Ważne dla zdrowia zębów są również witaminy C i A, które przyczyniają się do zwiększonego wchłaniania wapnia. Dobrym źródłem witaminy C są owoce kiwi, natomiast witaminy A - suszone morele, oraz inne żółte i pomarańczowe warzywa i owoce, gdyż są one bogate w karotenoidy stanowiąc dobre źródło witaminy A. Picie świeżych koktajli jest świetnym i smacznym sposobem na dostarczenie organizmowi, w tym również zębom odpowiednich składników odżywczych w naturalnej, wartościowej formie. Przygotowując koktajl należy pamiętać, aby nie dosładzać go cukrem. Jeżeli zachodzi taka potrzeba, można użyć do tego ksylitolu. – zaleca dr. Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Ważne jest, aby koktajle spożywać tylko za pomocą słomki. Dzięki temu w znacznym stopniu ograniczymy cukrom i enzymom trawiennym kontakt ze szkliwem. Po spożyciu koktajlu warto pamiętać o odczekaniu ok 30 minut, zanim sięgniemy po szczoteczkę do zębów. Dopiero po tym czasie można umyć zęby nie narażając szkliwa. Warto wiedzieć, że ksylitol posiada właściwości przeciwpróchnicze i dzięki działaniu zasadotwórczemu może ograniczać rozwój bakterii odpowiadających za próchnicę, dlatego osoby, które lubią słodki smak, mogą śmiało pozwolić sobie na ten słodki dodatek spożywczy.
Więcej o zdrowych zębach na piotrowscybejnarowicz.pl

Teraz albo nigdy? Zobacz, kiedy warto kupić mieszkanie

STYROPMIN: 30 lat doświadczenia – 200 lat planów!

Postępy na Osiedlu Poznań Malarska
Transmisje online
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Edukacja

Dorośli i młodzież rozmijają się w postrzeganiu cyberzagrożeń. Dzieci najbardziej boją się hejtu ze strony rówieśników
W Polsce cyberprzemoc dotyka przynajmniej raz w miesiącu 13 proc. dzieci w wieku szkolnym, czyli nawet dwukrotnie częściej niż w innych krajach Europy – wynika z danych projektu EU Kids Online, przytaczanych w raporcie Fundacji Orange „Dojrzeć do praw”. Jak wynika z wypowiedzi dzieci i młodzieży uczestniczących w badaniach jakościowych przeprowadzonych na potrzeby tego raportu, to właśnie cyberprzemoc rówieśnicza i mowa nienawiści są największym zagrożeniem w sieci, którego się obawiają. Podobnie jak upubliczniane screeny wiadomości prywatnych czy filmów i zdjęć robionych z ukrycia, z czym wiąże się narażenie na kpiny i hejt. Z jednej strony młodzi są zmęczeni korzystaniem z sieci, ale z drugiej – czują przymus bycia ciągle online, obawiając się wykluczenia z grupy.
Partner serwisu
Firma
Wpływ sztucznej inteligencji na rynek pracy nie jest powodem do paniki. Żadna ze zmian technologicznych nie wywołała masowego bezrobocia

Sztuczna inteligencja jest w stanie optymalizować procesy oraz ułatwiać przewidywalne, powtarzalne zadania. Dlatego z czasem może wyprzeć część zawodów, choć w ich miejsce pojawią się nowe. Eksperci różnią się też w ocenach, które profesje czekają największe zmiany albo całkowita automatyzacja. Wśród tych „nietykalnych” wymienia się m.in. te, w których niezbędne są typowo ludzkie cechy, jak inteligencja emocjonalna, nieszablonowe myślenie albo umiejętności nawiązywania relacji międzyludzkich. AI raczej nie wyprze też zawodów takich jak hydraulik, murarz czy elektryk. Powody do obaw mogą mieć jednak matematycy i księgowi, chociaż eksperci wspominają raczej o zwiększaniu ich produktywności, a nie znikaniu tych zawodów z rynku.
Finanse
Start-upy nie narzekają na brak dostępu do finansowania. Równie ważny jest dla nich mentoring i wsparcie ekspertów

Polskie start-upy dobrze sobie radzą na europejskim i globalnym rynku, chętnie kierują swoje rozwiązania do dużych firm i korporacji, a ich domeną jest głównie software – wynika z ostatniego raportu Fundacji StartUp Poland. Jak wskazuje założyciel funduszu EEC Ventures Konrad Sitnik, tym, co warunkuje sukces, jest przede wszystkim determinacja founderów i dobry, skalowalny model biznesowy. – Ostatni element do tej układanki to jest mądry inwestor, który poza pieniędzmi zapewni również mentoring i wsparcie intelektualne – mówi ekspert. Taką rolę chce pełnić Tauron, który ze start-upami ściśle współpracuje już od kilku lat, oferując im autorski program akceleracyjny.
Współpraca

Obsługa konferencji prasowych
Zapraszamy do współpracy przy organizacji konferencji prasowych. Nasz doświadczony i kompetentny zespół sprosta każdej realizacji. Dysponujemy nowoczesnym, multimedialnym centrum konferencyjnym i biznesowym w samym sercu Warszawy. Zapraszamy do kontaktu w sprawie oferty.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.