Komunikaty PR

Warzywa i owoce z roku na rok tracą wartości odżywcze i smak

2021-04-23  |  01:00

W ostatnich latach zauważalny jest spadek zawartości witamin i minerałów w warzywach i owocach. Powoduje to powstawanie w naszej diecie niedoborów podstawowych składników odżywczych, a to wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Ma to również znaczenie, jeśli chodzi o sam smak produkowanej żywności, która traci go praktycznie całkowicie. Dlatego tak ważne jest aktywne odżywianie gleby zarówno w uprawach rolniczych, jak i przydomowych ogródkach.

 

Dlaczego warzywa i owoce tracą wartości odżywcze?

Zmniejszenie wartości odżywczych, a co za tym idzie także walorów smakowych w warzywach i owocach jest bezpośrednio związane z utratą witamin i minerałów. Przyczyn jest wiele, w tym zbyt duża ingerencja człowieka w uprawę. Wszechobecne jest stosowanie nadmiernych ilości chemii, jak np. nawozów, środków chemicznych oraz dojrzewanie owoców i warzyw w tzw.  „dojrzewalniach”, konserwowanie i napromieniowywanie żywności, długie przechowywanie, produkcja żywności genetycznie modyfikowanej (GMO) oraz hydroponika, czyli uprawianie roślin bez gleby, na pożywce rozpuszczonej w wodzie.

Jakie to może mieć skutki?

Organizm ludzki jest bardzo wyrozumiały. Wykazuje olbrzymią tolerancję na niedobór witamin i biopierwiastków. Jednak, jeśli trwa to zbyt długo mogą pojawić się dolegliwości czy choroby, które będą wymagały konsultacji z lekarzem. Braki odpowiednich składników odżywczych można zauważyć poprzez problemy skórne, z włosami, ciągłe zmęczenie, częste infekcje/przeziębienia i wiele podobnych. Pełna świadomość tego, co znajduje się na naszych talerzach jest kluczowa dla zdrowia i samopoczucia. Świadomym wyborem nie jest zapewnienie organizmowi masowo dostępnych, najczęściej rażąco tanich produktów spożywczych, a tych produkowanych przez odpowiedzialnych producentów, zawierających potrzebne do właściwego funkcjonowania każdemu organizmowi składniki odżywcze.

 

Zrównoważone rolnictwo

 

Zrównoważone rolnictwo odgrywa bardzo ważną rolę. Oznacza ono przykładanie dużej uwagi przez producentów rolnych do bezpieczeństwa oferowanej żywności oraz dbałości o środowisko naturalne. To przekłada się m.in. na świadomość ograniczonych zasobów naturalnych ziemi czy zadbanie o najważniejszy środek do produkcji dla rolników, czyli glebę. Najważniejsze jest zapobieganie jej degradacji i erozji oraz zadbanie o poprawę żyzności i produktywności. Istotne jest stosowanie nawożenia, które jest odpowiednie dla danego gospodarstwa i bazuje na badaniach gleby na zasobność składników pokarmowych. Konieczne jest zadbanie o odpowiednie technologie i produkty nawożenia. Ich głównym zadaniem jest maksymalne wykorzystanie potencjału plonotwórczego uprawy. To spowoduje, że plony, czyli produkowana żywność będzie najwyższej jakości.

Co można więc zrobić?

Uwzględniając powyższą problematykę niezbędne jest rozwiązanie właściwego nawożenia gleb, co ma bezpośredni wpływ na przywrócenie walorów smakowych i odżywczych oraz właściwe wybarwienie, a także aromat warzyw i owoców. Kompleksowym rozwiązaniem jest stosowanie produktu, który zapewni dostarczenie do roślin odpowiedniej ilości minerałów mikro i makro składników, witamin oraz ograniczy wchłanianie przez nie składników pochodzenia chemicznego. Prowadzona w niewłaściwy sposób od wielu lat produkcja rolna w dużym stopniu zdegradowała pola upraw i powstającą na nich żywność.

Dlatego też stworzyliśmy Eco-Plon Volcanic Minerals®. Stosowanie go w produkcji rolnej, jak i w ogródkach przydomowych pozwala na zbilansowanie upraw i zapewnienie roślinom niezbędnych wartości odżywczych, minerałów i witamin. To produkt powstały z naturalnie występujących minerałów. Jest w pełni ekologiczny i za sprawą wpływu na właściwości fizyko - chemiczne gleby wspomaga zdrowy rozwój roślin. Kompozycja naturalnie występujących mineralnych składników wzbogaca glebę w makro i mikroelementy, które nie występują bądź pojawiają się w śladowych ilościach w standardowo stosowanych produktach nawozowych. Dodatkowo zastosowanie go pozwala na modyfikację pH gleby w zależności od jej obecnego stanu i zapotrzebowania upraw – tłumaczy Genowefa Laskowska, wynalazca Eco-Plon Volcanic Minerals.

Tak prowadzone uprawy wykazywały zwiększoną odporność roślin na choroby m. in. grzybowe, zwiększoną odporność na przemarzanie i przesuszanie oraz dużo wyższą efektywność plonu. Z uwagi na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego krzemu przyspiesza i wzmacnia rozwój korzeni roślin oraz drzew. Właściwości sorpcyjne minerałów są doskonałym rozwiązaniem na coraz częściej występujące okresy bez opadów deszczu. Należy wybrać produkt, który magazynuje do wielkości własnej objętości wilgoć występującą w powietrzu przy zmianie temperatury dzień/noc i oddaje ją potem roślinie.

W przypadku stosowania Eco-Plon Volcanic Minerals® w postaci mączki aplikujemy ją na glebę bądź bezpośrednio na roślinę. Taki sposób wykorzystania kompozycji jest zalecany w przypadku chorób nalistnych czy grzybowych. Stosowanie w formie mączki daje możliwość wykorzystania jej jako zaprawa nasienna, co gwarantuje zabezpieczenie nasion przed szkodnikami oraz zapewnia składniki odżywcze potrzebne roślinie na etapie kiełkowania i późniejszym – podsumowuje Sławomir Piecka, Członek Zarządu AINEG – POL sp. z o.o.

Spółka AINEG – POL z siedzibą w Tychach wprowadza na rynek polski i rynki zagraniczne Eco–Plon Volcanic Minerals w postaci pylistej i granulatu. Sukcesywnie będzie wprowadzała nowe kompozycje mineralne, ekologicznych nawozów, rozszerzając asortyment i dostępność produktów. Możliwe jest zakupienie produktu między innymi na stronie internetowej producenta: https://eco-plon.shop/.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Agro 4 mld euro wzrostu gospodarczego: potencjał mięsa hodowanego komórkowo w Polsce Biuro prasowe
2024-10-22 | 11:17

4 mld euro wzrostu gospodarczego: potencjał mięsa hodowanego komórkowo w Polsce

Według raportu firmy Systemiq, do 2050 r. mięso hodowlane może wnieść do polskiej gospodarki od 1 do 4 mld euro rocznie. Ponieważ inne regiony świata szybko rozwijają tę technologię,
Agro Skuteczne i ekologiczne. Szybszy wzrost i rozwój roślin z foliQ
2024-10-04 | 10:00

Skuteczne i ekologiczne. Szybszy wzrost i rozwój roślin z foliQ

Polskie rolnictwo stoi dziś przed dużym wyzwaniem, jakim jest zrównoważony rozwój. Rosnąca świadomość ekologiczna i unijne prawodawstwo powodują, że coraz częściej
Agro Skuteczne zaprawianie zbóż ozimych Poznaj foliQ Fessional od Agrii Polska
2024-08-26 | 11:00

Skuteczne zaprawianie zbóż ozimych Poznaj foliQ Fessional od Agrii Polska

Rozpoczyna się sezon jesienny, a wraz z nim rolnicy w Polsce stają przed wyzwaniem zmieniających się warunków pogodowych. Niskie temperatury, przymrozki oraz nieprzewidywalne opady

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

IT i technologie

W Krakowie powstało centrum operacyjne cyberbezpieczeństwa. Sektor małych i średnich firm zyska dostęp do specjalistycznych usług [DEPESZA]

Security Operations Center, które zostało uruchomione w ramach Centrum Technologicznego Hitachi w Krakowie, ma zapewnić firmom dostęp do usług specjalistów w zakresie cyberbezpieczeństwa, bez konieczności tworzenia własnych działów IT. Dla przedsiębiorstw outsourcing tego typu zadań jest rozwiązaniem, które pozwala uniknąć wysokich nakładów inwestycyjnych, zabezpieczyć się przed coraz intensywniejszymi atakami hakerów, a także sprostać wymogom legislacyjnym.

Edukacja

Podwyżki wynagrodzeń nie rozwiążą problemu niedoboru nauczycieli. Ważny jest też prestiż zawodu i obciążenie obowiązkami

Niski poziom wynagrodzenia nauczycieli w porównaniu z innymi zawodami to tylko jeden z czynników, które wpływają na niedobór kadr pedagogicznych w różnych krajach. Z analizy naukowców z Wielkiej Brytanii wynika, że popularne strategie szybkich rozwiązań, takie jak programy stypendialne, nie działają w długiej perspektywie. Potrzebne jest więc nie tylko zwiększenie płac, ale i budowanie prestiżu tego zawodu, by osoby, które mają predyspozycje do jego wykonywania, nie bały się obierać takiej ścieżki kariery zawodowej.

Fundusze unijne

Coraz więcej inwestorów stawia na budownictwo modułowe. Kolejne dwa lata powinny przynieść duże wzrosty

Do 2030 roku rynek budownictwa modułowego ma osiągnąć wartość 7 mld zł – szacuje firma Spectis. Szczególnie ten i przyszły rok będą dla niego korzystne ze względu na duży napływ środków z KPO, których wydatkowanie wiąże się z ograniczeniami czasowymi. Presja kosztowa i czasowa oraz otwartość na nowe technologie może skłonić inwestorów indywidualnych i instytucjonalnych do zwrotu w kierunku budynków modułowych.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.