Komunikaty PR

Skuteczne zaprawianie zbóż ozimych Poznaj foliQ Fessional od Agrii Polska

2024-08-26  |  11:00
Biuro prasowe

Rozpoczyna się sezon jesienny, a wraz z nim rolnicy w Polsce stają przed wyzwaniem zmieniających się warunków pogodowych. Niskie temperatury, przymrozki oraz nieprzewidywalne opady mogą zagrażać młodym roślinom, dlatego kluczowe jest odpowiednie przygotowanie nasion przed siewem. Wieloskładnikowy nawóz donasienny foliQ Fessional od Agrii Polska zapewnia równomierne wschody oraz zwiększoną odporność ozimin na stres.

W okresie jesienno-zimowym młode siewki zmagają się z trudnymi warunkami, takimi jak niskie temperatury czy ograniczony dostęp do składników odżywczych. Proces zaprawiania nasion, polegający na pokrywaniu ich tuż przed siewem środkami chemicznymi lub biologicznymi, umożliwia roślinom łatwiejsze kiełkowanie i wzmacnia ich naturalne mechanizmy obronne. W ten sposób ziarna są chronione przed chorobami i szkodnikami, co wspiera ich równomierny rozwój oraz odporność na stres.

Rola mikroelementów w zaprawianiu nasion

Skuteczny proces zaprawiania, zapewnia roślinie w fazie początkowego wzrostu szereg makro i mikroelementów. Oprócz podstawowych składników jak azot i siarka, istotne są mikroelementy, takie jak:

  • Bor (B) – warunkuje tworzenie ścian komórkowych, wzrost korzeni i tworzenie ligniny. Dobre odżywienie w składnik umożliwia roślinie przetrwanie niskich temperatur, dzięki zagęszczeniu soków komórkowych. Odpowiada za syntezę fenoli, które są toksyczne dla patogenów, tym samym zwiększając odporność na choroby.
  • Miedź (Cu) – jest niezbędna w procesie fotosyntezy, przy jej braku roślina nie może oddychać. Warunkuje metabolizm białek oraz węglowodanów, dzięki czemu młode siewki rozwijają się prawidłowo. Odpowiednia podaż miedzi gwarantuje wyższą odporność na stres i choroby grzybowe.
  • Żelazo (Fe) – ma wpływ na pobór CO2 w procesie fotosyntezy oraz bierze udział w tworzeniu lignin.  Dzięki dobremu odżywieniu w składnik, rośliny charakteryzuje intensywny wigor, wysoka odporność na trudne warunki pogodowe oraz większa odporność na patogeny.
  • Mangan (Mn) – kluczowy składnik w procesie tworzenia chlorofilu i syntezy białek. Jest niezbędny do przebiegu podstawowych procesów życiowych roślin, tym samym do wykiełkowania zdrowych, silnych siewek. Pozwala roślinie na prawidłową gospodarkę azotem i fosforem. Dostarczony na etapie zaprawiania ziarna znacząco wzmacnia odporność rośliny na stres wodny i termiczny.
  • Cynk (Zn) – reguluje pobór azotu oraz wpływa na jego przemianę w białko. Aktywuje wiele enzymów oraz warunkuje prawidłowy przebieg procesu fotosyntezy. Dzięki zaopatrzeniu w cynk rośliny mogą min. wykształcić głęboko sięgający system korzeniowy oraz efektywnie gospodarować azotem.

Przyspieszone i równomierne wschody dzięki foliQ Fessional

Spośród dostępnych na rynku środków do zaprawiania ziarna, wyróżnia się wieloskładnikowy nawóz donasienny foliQ Fessional od producenta Agrii Polska. Produkt przeznaczony do wszystkich gatunków zbóż ozimych i jarych, dostarcza niezbędnych składników pokarmowych od początkowych faz wzrostu i rozwoju. Płynna formuła daje gwarancję równomiernego pokrycia zaprawianych nasion, również w przypadku stosowania z innymi zaprawami, a skład bogaty w makro i mikroelementy zapewnia roślinom dostęp do cennych składników pokarmowych.

Dzięki foliQ Fessional młode siewki mają zapewnione przyspieszone i wyrównane wschody oraz wyższą zdrowotność i odporność na czynniki stresogenne. Produkt ma szczególnie ważny wpływ na koncentrację wilgoci wokół kiełkujących nasion, co zapobiega zamieraniu młodych roślin i znacząco minimalizuje skutki suszy. Pomaga w tworzeniu zdrowego systemu korzeniowego, dzięki któremu roślina efektywniej korzysta z zasobów pokarmowych w niższych warstwach gleby oraz jest odporna na przemarzanie.

Wsparcie roślin na wczesnym etapie wzrostu to inwestycja w zdrowy rozwój upraw, przekładająca się na wyższe plony i większą odporność na choroby. Zastosowanie foliQ Fessional gwarantuje oziminie mocny start, dając rolnikowi pewność, że rośliny przetrwają trudne warunki zimowe i wiosną wzrosną pełne wigoru.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Agro 4 mld euro wzrostu gospodarczego: potencjał mięsa hodowanego komórkowo w Polsce Biuro prasowe
2024-10-22 | 11:17

4 mld euro wzrostu gospodarczego: potencjał mięsa hodowanego komórkowo w Polsce

Według raportu firmy Systemiq, do 2050 r. mięso hodowlane może wnieść do polskiej gospodarki od 1 do 4 mld euro rocznie. Ponieważ inne regiony świata szybko rozwijają tę technologię,
Agro Skuteczne i ekologiczne. Szybszy wzrost i rozwój roślin z foliQ
2024-10-04 | 10:00

Skuteczne i ekologiczne. Szybszy wzrost i rozwój roślin z foliQ

Polskie rolnictwo stoi dziś przed dużym wyzwaniem, jakim jest zrównoważony rozwój. Rosnąca świadomość ekologiczna i unijne prawodawstwo powodują, że coraz częściej
Agro W 2023 roku spółka SVI odnotowała rekordowy wzrost sprzedaży
2024-08-12 | 15:50

W 2023 roku spółka SVI odnotowała rekordowy wzrost sprzedaży

Spółka Smart Vegetables Innovations (SVI), specjalizująca się w innowacyjnej produkcji sałat i ziół w systemie hydroponicznym, dostarczyła w 2023 roku 7,4

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Problemy społeczne

Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu

Polacy średnio spędzają w internecie ponad trzy godziny dziennie. Jednocześnie, według badania na temat higieny cyfrowej, jedynie 14 proc. respondentów kontroluje swój czas ekranowy, a co piąty ogranicza liczbę powiadomień w telefonie czy komputerze. Nadmierne korzystanie z ekranów może wpływać na zaniedbywanie obowiązków i relacji z innymi, a także obniżenie nastroju i samooceny. Kampania Fundacji Orange „Nie przescrolluj życia” zwraca uwagę na potrzebę dbania o higienę cyfrową. Szczególnie okres świątecznego wypoczynku sprzyja takiej refleksji.

Prawo

Pediatrzy: Słodkie e-papierosy nie są przebadane. Państwo musi przejąć inicjatywę w sprawie kontroli ich jakości

Co trzeci uczeń pierwszą styczność z nikotyną miał w wieku 13 lat. Dla 70 proc. pierwszym w życiu wyrobem z nikotyną był e-papieros. Wśród uczniów używających obecnie nikotyny najwięcej, bo 80 proc., używa e-papierosów, najczęściej o słodkich smakach – wynika z badań CBOS. W dodatku z badań wynika, że zakaz sprzedaży takich produktów niepełnoletnim jest skutecznie omijany. Polskie Towarzystwo Pediatryczne, wspierane przez lekarzy innych specjalności, apeluje do premiera o wycofanie ze sprzedaży smakowych e-papierosów z nikotyną i bez niej. Zwłaszcza słodkie substancje smakowe dodawane do e-liquidów dla osiągnięcia atrakcyjnego smaku wciąż nie są wystarczająco przebadane  alarmują toksykolodzy.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.