Polska żywność nie spełnia norm jakościowych
GISPartner S.A.
Jana Długosza 60
51-162 Wrocław
media|gispartner.pl| |media|gispartner.pl
+48 605 286 264
www.gispartner.pl
Polska plasuje się na 7. miejscu pośród największych eksporterów żywności w Unii Europejskiej. Dostarcza produkty na rynki Niemiec, Wielkiej Brytanii, Włoch, Francji czy Niderlandów, a wartość rodzimego eksportu przekracza 30 mld EUR rocznie. Niepokojące, co wyraźnie pokazują raporty Najwyższej Izby Kontroli, są jednak wyniki w zakresie liczby alertów i powiadomień dotyczących niebezpiecznej żywności z Polski. W 2017 było ich 87, w roku 2020 aż 273[1] i dotyczą głównie branży przetwórstwa mięsnego. Na co zatem powinny zwrócić uwagę zakłady produkcyjne i jakie dodatkowe rozwiązania wdrożyć?
Żywność, a przede wszystkim sposób jej wytwarzania, jest przedmiotem analiz kadry zarządzającej, technologów i inżynierów. Dochodzi do tego rosnąca świadomość konsumentów, która bezpośrednio wpływa na wdrażanie rozwiązań gwarantujących bezpieczeństwo żywności. Konsumenci oczekują od producentów transparentności i jasnego przekazu, z czego i w jakich warunkach produkowana jest żywność.
Przedsiębiorstwa produkcyjne, spełniając normy i standardy, otwierają się na rozwiązania, które w sposób nadzorowany przyczyniają się do minimalizowania występujących zagrożeń. Aspekt ten jest szczególnie ważny w obszarze produkcji żywności RTE, czyli gotowej do spożycia. Tu odpowiednie procesy mycia i dezynfekcji decydują bezpośrednio o bezpieczeństwie produktu. Usługę tę zazwyczaj realizują firmy zewnętrzne, wyspecjalizowane w tej dziedzinie.
Efektywne mycie i zarządzanie procesem dezynfekcji
Zbieranie i analizowanie danych cyfrowych o jakości wykonania usługi mycia i dezynfekcji stanowi dla samego wykonawcy, jak też dla producentów żywności, ważny element w polepszaniu warunków środowiska produkcyjnego. Zestawienie informacji o warunkach mycia i dezynfekcji z efektami procesu jest widoczne po jednym kliknięciu i stanowi dane wejściowe do doskonalenia procesu. Dzięki danym z aplikacji identyfikacja i eliminacja potencjalnych zagrożeń możliwa jest niemal w czasie rzeczywistym. Pozyskane dane pozwalają bowiem śledzić warunki, w jakich usługi mycia i dezynfekcji są realizowane oraz na którym etapie zdiagnozowane zostało zagrożenie.
Praca z aplikacją Food Hygiene Audit (FHA) bardzo poprawiła efektywność naszej pracy - mówi Zbigniew Florczuk, dyrektor operacyjny w spółce Climbex, realizującej usługi mycia i dezynfekcji w zakładach spożywczych. To nasze autorskie rozwiązanie, które pomaga nam zbierać dane o realizowanym procesie. W każdym przedsiębiorstwie, gdzie wykonujemy usługę, bierzemy udział w przygotowaniu bezpiecznej przestrzeni dla produkowanej żywności. Zależy nam zatem, aby o zdarzeniach mających wpływ na to bezpieczeństwo wiedzieć jak najwięcej. W aplikacji FHA rejestrujemy warunki, w jakich wykonujemy usługę oraz wszelkie inne zdarzenia uznawane za niepożądane. Zapisywane są także wyniki z kontroli jakościowych, w tym wyniki wymazów mikrobiologicznych pobieranych z wielu miejsc zakładu. Z analizy zebranych danych korzysta również producent, który także ma dostęp do systemu. To jest bardzo duża wartość, bo razem pracujemy na spójnej bazie informacji i wspólnie możemy wprowadzać usprawnienia. Przekłada się to na zachowanie ciągłości produkcji czy eliminację ryzyka wycofywania skażonych partii żywności z obiegu handlowego – komentuje dalej dyrektor Florczuk.
Eliminować, a nie utrudniać
Salmonella, Listeria monocytogenes to tylko nieliczne z zagrożeń dla zdrowia i życia wykryte w eksportowanych z Polski partiach żywności. Dotyczą one szczególnie mięsa, drobiu i ryb. W zakładach, które zajmują się ich produkcją istnieje możliwość szybkiego wdrożenia cyfrowych rozwiązań, by usprawnić proces związany z myciem linii produkcyjnych czy higienizacją obszarów produkcyjnych. Jak wskazują producenci, jako przyczyny strat przedsiębiorstw przetwórstwa mięsnego są najczęściej wymieniane: przerwy w produkcji (20%), zmiany na linii produkcyjnej (21%), wadliwość produktu (21,7%) oraz błąd ludzki (21,7%).
Optymalizacja procesów wartością dodaną dla przedsiębiorstwa
Procesy czyszczenia, mycia i dezynfekcji wymagają ciągle uzupełnianej i odpowiedniej wiedzy. Powinny być także realizowane przez profesjonalistów. Wzbogacając je o dane cyfrowe można minimalizować ryzyka i racjonalnie wykorzystywać posiadane zasoby własne, optymalizując jednocześnie koszty procesu. Wykorzystanie dedykowanych aplikacji minimalizuje ponadto straty finansowe i pozwala osiągnąć cel nadrzędny - bezpieczną żywność, przy jednoczesnym ograniczeniu jej marnotrawienia.
Więcej informacji na temat aplikacji Food Hygiene Audit (FHA) znaleźć można na stronie www.climbex.pl
[1] Źródło: www.nik.gov.pl

Polski biznes nie jest przygotowany na cyberzagrożenia

Zwycięstwo dla całej branży: Axis dodaje obsługę standardu kodowania AV1

Zakłady przemysłowe inwestują w nowoczesne instalacje przeciwpożarowe
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Konsument

Branża opakowań nie traktuje unijnych regulacji jako zagrożenia. Widzi w nich impuls do rozwoju
W UE co roku wytwarza się ponad 2,2 mld t odpadów. Aby ograniczyć ich ilość, promowane jest przechodzenie na bardziej zrównoważony model, czyli gospodarkę o obiegu zamkniętym. W ramach pakietu zmian prawnych ograniczających negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko nacisk położony jest w dużej mierze na producentów opakowań. Przedstawiciele branży podkreślają, że nowe regulacje to dla nich nie tylko nowe obowiązki, ale też okazja na zbudowanie przewagi konkurencyjnej.
Prawo
Trwają prace nad nowymi przepisami chroniącymi dzieci przed wykorzystywaniem seksualnym. Mają dostosować prawo do rozwoju technologii

Surowsze kary dla przestępców, zniesienie terminu przedawnienia i zrównanie przestępstw offline z tymi dokonywanymi w internecie – to niektóre zmiany zaproponowane przez Parlament Europejski do przepisów dotyczących ochrony dzieci przed nadużyciami seksualnymi. Europosłowie chcą, by były to kwestie zharmonizowane w ramach UE. Szczególnie istotne jest dostosowanie prawa do wyzwań związanych z rozwojem nowych technologii – powinno ono uwzględniać m.in. filmy czy obrazy wytworzone z pomocą AI.
Ochrona środowiska
Polskie przedsiębiorstwa otwarte na transformację w kierunku gospodarki obiegu zamkniętego. Nowa mapa drogowa mogłaby w tym pomóc

Do 2030 roku z gospodarki o obiegu zamkniętym ma pochodzić co czwarty surowiec. Aby przyspieszyć ten proces, w Polsce potrzeba nowej, międzysektorowej Mapy Drogowej dla Gospodarki o Obiegu Zamkniętym – wskazywali eksperci w trakcie Polish Circular Forum. Obecny dokument nie spełnia już swojej roli i wymaga aktualizacji. Na braku jasnych przepisów i systemu wsparcia najbardziej cierpią przede wszystkim małe i średnie przedsiębiorstwa. – Z naszych badań wynika, że tylko 3–3,5 proc. firm z sektora MŚP jest świadomych i przygotowanych do transformacji – ocenia Agnieszka Zdanowicz, wiceprezes Klastra Gospodarki Cyrkularnej i Recyklingu.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.