Komunikaty PR

Kompostowanie odpadów – fanaberia czy konieczność?

2021-03-01  |  13:00
Kontakt
Monday PR
Monday PR Sp. z o.o. Sp.k.

Górskiego 9
00-033 Warszawa
biuro|mondaypr.pl| |biuro|mondaypr.pl
+48 224878421
www.mondaypr.pl

Według badań Instytutu Ochrony Środowiska i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w Polsce rocznie marnuje się około 4,8 mln ton żywności, z czego aż 60% pochodzi z gospodarstw domowych[1].  GUS zaś podaje, że przeciętny Polak zjada rocznie niecałe 316 kg pożywienia[2]. Oznacza to, że przeciętne gospodarstwo domowe marnuje rocznie jedzenie, wystarczające na jego wyżywienie przez prawie trzy miesiące. Jak zmniejszać ilość jedzenia wyrzucanego do kosza? Przede wszystkim dokładnie planując zakupy. Jednak co zrobić, gdy mimo planowania, w naszej kuchni pojawiają się resztki? Odpowiedzią na ten problem jest kompostowanie.

Czarne złoto ogrodników

Problem marnotrawstwa żywności stanowi ogromne wyzwanie. Dlatego ważne jest, by budować świadomość tego, że proste działania mogą w znacznym stopniu ograniczyć marnowanie jedzenia. Pierwszym krokiem jest świadome przygotowywanie listy produktów zgodnie z planem posiłków.
W ten sposób zmniejsza się ilość odpadów, które – przeterminowane oraz niewykorzystane – trafiają na śmietnik. Trudno jednak całkowicie ograniczyć produkcję resztek w domach czy biurach, dlatego warto rozważyć korzystanie z przydomowych kompostowników.

Kompostowanie to stary jak świat, w pełni naturalny przykład obiegu zamkniętego, czyli procesu,
w którym odpady stają się produktem. Kompostowniki skutecznie zastępują kosz na bioodpady. Odpady żywnościowe na naszych oczach zamieniają się w wartościowy, organiczny surowiec do użyźnienia gleby w doniczkach albo na terenach zielonych wokół domu czy biura. Dzięki temu możemy zmniejszyć ilość odpadów oraz edukować dzieci, społeczeństwo w zakresie ich przetwarzania
– podkreśla Agata Szczotka-Sarna, Dyrektorka ds. Zrównoważonego Rozwoju w Interseroh Organizacji Odzysku Opakowań S.A.

Kompostowanie opakowań? To możliwe!

W kompostownikach można przetwarzać nie tylko odpady żywnościowe, ale także niektóre, odpowiednio oznaczone opakowania. W ten sposób przywraca się pozornie jednorazowy produkt do obiegu w postaci nawozu. Opakowanie nie jest jednak typowym odpadem bio, jak choćby skórki
z warzyw czy owoców, dlatego trzeba znać oznaczenia, które gwarantują nam, że może być ono poddane kompostowaniu.

W Unii Europejskiej przydatność opakowań do recyklingu organicznego to symbol tzw. sadzonki. Informację o możliwości kompostowania potwierdza też certyfikat OK Compost. Jednak do tradycyjnego kompostownika można je wrzucić tylko, gdy oznaczeniu towarzyszy informacja, że opakowanie może być przetworzone w domowych kompostownikach, np.: oznaczenie OK Compost Home. Pozostałe opakowania wymagają specjalnych warunków do kompostowania. Takie warunki zapewniają na przykład maszyny kompostujące.

W obowiązującym systemie segregowania nie włączamy tego typu opakowań do frakcji bio, a przecież mogą one być kompostowane – zaznacza Paweł Lesiak, wiceprezes Interseroh Organizacji Odzysku Opakowań S.A. Maszyny kompostujące dają niezależność w tym zakresie, a także pozwalają zminimalizować liczbę odbiorów frakcji bio. Można powiedzieć, że kiedyś marzenia o sprzęcie AGD krążyły wokół zmywarki, dziś obiektem marzeń może być innowacyjne kompostowanie – podkreśla Lesiak.

Domowy, bezwonny kompostownik

Na polskim rynku istnieje innowacyjna alternatywa dla kompostowników przydomowych – Oklin GG02. Jest to niewielkie urządzenie, wykorzystywane we wspólnotach mieszkaniowych, punktach małej gastronomii, szkołach czy przedszkolach, które w sposób higieniczny, skuteczny przetwarza odpady biodegradowalne już w 24h.

Największymi zaletami kompostownika są: tempo i poziom redukcji masy odpadów – do 90%
w zaledwie 24h oraz skuteczne, szybkie i bezzapachowe kompostowanie. Do maszyny kompostującej można włożyć resztki żywności, w tym mięso, a ich przyspieszony i kontrolowany rozkład organiczny jest możliwy dzięki specjalnym mikroorganizmom Acidulo®. Końcowym produktem procesu jest tzw. pre-kompost, który zmieszany z glebą, stanowi wartościowy, organiczny surowiec na przykład do roślin doniczkowych albo terenów zielonych.

Oklin GG02 jest tegorocznym zdobywcą Lauru Konsumenta w kategorii Utylizatory odpadów organicznych. Więcej informacji nt. Oklin: https://www.interseroh.pl/uslugi/nowoczesne-urzadzenia-i-maszyny

 


[1] https://ios.edu.pl/ogloszenia/jaka-jest-skala-marnotrawstwa-zywnosci-w-polsce-wyniki-badan-projektu-prom/

[2] Polska w liczbach 2020, Główny Urząd Statystyczny, Warszawa 2020.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Przygotuj się do sezonu budowlanego 2024 z Somfy Biuro prasowe
2024-04-26 | 14:00

Przygotuj się do sezonu budowlanego 2024 z Somfy

Wraz z nadejściem wiosny i cieplejszych dni, rozpoczyna się sezon budowlany. Czym będzie się charakteryzował i z jakimi wyzwaniami będą mierzyć się konsumenci w 2024 roku? Na jakie
Dom Budowa podjazdu. Jakie czynniki mają znaczenie?
2024-04-25 | 15:35

Budowa podjazdu. Jakie czynniki mają znaczenie?

                 Jak szeroki i długi powinien być podjazd? Z których materiałów go wykonać i
Dom Sukces inwestycji mieszkalnej – o czym musisz pamiętać?
2024-04-16 | 13:15

Sukces inwestycji mieszkalnej – o czym musisz pamiętać?

Rozpoczynając przygodę z inwestycją mieszkalną, droga do sukcesu może być pełna pułapek i wyzwań. Dlatego też warto skorzystać z wiedzy ekspertów, którzy dzielą się

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Venture Cafe Warsaw

Konsument

Konsument

Od 28 kwietnia Polacy żyją na ekologiczny kredyt. Zmiana zachowań konsumentów może odwrócić negatywny trend

Dzień Długu Ekologicznego, czyli data, do której zużyliśmy wszystkie zasoby, jakie w ciągu roku może zapewnić Ziemia, w tym roku w Polsce przypada 28 kwietnia, kilka dni wcześniej niż rok temu. Coroczne przyspieszenie tego terminu to sygnał, że czerpiemy bez umiaru z naturalnych systemów, nie dając im czasu na odbudowę. – Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej konsumpcyjne, kupujemy i wyrzucamy coraz więcej. Ale też nie mamy tak naprawdę efektywnego narzędzia, żeby temu zapobiec – ocenia Filip Piotrowski, ekspert ds. gospodarki obiegu zamkniętego z UNEP/GRID-Warszawa.

Transport

Chiny przyspieszają inwestycje w odnawialne źródła. Nie przestają jednak rozbudowywać mocy węglowych

Coraz dotkliwsze skutki zmian klimatycznych, ale przede wszystkim chęć zbudowania bezpieczeństwa energetycznego i uniezależnienia się od zewnętrznych dostaw surowców skłoniły rząd w Pekinie do ekspresowych inwestycji w nowe moce odnawialnej energii. W efekcie Chiny wyrastają na globalnego lidera transformacji energetycznej – odpowiadają dziś za największy na świecie przyrost mocy zainstalowanych w fotowoltaice i wiatrakach. Co ciekawe, nie rezygnują jednak przy tym również z inwestycji w energetykę węglową.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.