Kompostowanie odpadów – fanaberia czy konieczność?
Monday PR Sp. z o.o. Sp.k.
Górskiego 9
00-033 Warszawa
biuro|mondaypr.pl| |biuro|mondaypr.pl
+48 224878421
www.mondaypr.pl
Według badań Instytutu Ochrony Środowiska i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w Polsce rocznie marnuje się około 4,8 mln ton żywności, z czego aż 60% pochodzi z gospodarstw domowych[1]. GUS zaś podaje, że przeciętny Polak zjada rocznie niecałe 316 kg pożywienia[2]. Oznacza to, że przeciętne gospodarstwo domowe marnuje rocznie jedzenie, wystarczające na jego wyżywienie przez prawie trzy miesiące. Jak zmniejszać ilość jedzenia wyrzucanego do kosza? Przede wszystkim dokładnie planując zakupy. Jednak co zrobić, gdy mimo planowania, w naszej kuchni pojawiają się resztki? Odpowiedzią na ten problem jest kompostowanie.
Czarne złoto ogrodników
Problem marnotrawstwa żywności stanowi ogromne wyzwanie. Dlatego ważne jest, by budować świadomość tego, że proste działania mogą w znacznym stopniu ograniczyć marnowanie jedzenia. Pierwszym krokiem jest świadome przygotowywanie listy produktów zgodnie z planem posiłków.
W ten sposób zmniejsza się ilość odpadów, które – przeterminowane oraz niewykorzystane – trafiają na śmietnik. Trudno jednak całkowicie ograniczyć produkcję resztek w domach czy biurach, dlatego warto rozważyć korzystanie z przydomowych kompostowników.
Kompostowanie to stary jak świat, w pełni naturalny przykład obiegu zamkniętego, czyli procesu,
w którym odpady stają się produktem. Kompostowniki skutecznie zastępują kosz na bioodpady. Odpady żywnościowe na naszych oczach zamieniają się w wartościowy, organiczny surowiec do użyźnienia gleby w doniczkach albo na terenach zielonych wokół domu czy biura. Dzięki temu możemy zmniejszyć ilość odpadów oraz edukować dzieci, społeczeństwo w zakresie ich przetwarzania – podkreśla Agata Szczotka-Sarna, Dyrektorka ds. Zrównoważonego Rozwoju w Interseroh Organizacji Odzysku Opakowań S.A.
Kompostowanie opakowań? To możliwe!
W kompostownikach można przetwarzać nie tylko odpady żywnościowe, ale także niektóre, odpowiednio oznaczone opakowania. W ten sposób przywraca się pozornie jednorazowy produkt do obiegu w postaci nawozu. Opakowanie nie jest jednak typowym odpadem bio, jak choćby skórki
z warzyw czy owoców, dlatego trzeba znać oznaczenia, które gwarantują nam, że może być ono poddane kompostowaniu.
W Unii Europejskiej przydatność opakowań do recyklingu organicznego to symbol tzw. sadzonki. Informację o możliwości kompostowania potwierdza też certyfikat OK Compost. Jednak do tradycyjnego kompostownika można je wrzucić tylko, gdy oznaczeniu towarzyszy informacja, że opakowanie może być przetworzone w domowych kompostownikach, np.: oznaczenie OK Compost Home. Pozostałe opakowania wymagają specjalnych warunków do kompostowania. Takie warunki zapewniają na przykład maszyny kompostujące.
W obowiązującym systemie segregowania nie włączamy tego typu opakowań do frakcji bio, a przecież mogą one być kompostowane – zaznacza Paweł Lesiak, wiceprezes Interseroh Organizacji Odzysku Opakowań S.A. Maszyny kompostujące dają niezależność w tym zakresie, a także pozwalają zminimalizować liczbę odbiorów frakcji bio. Można powiedzieć, że kiedyś marzenia o sprzęcie AGD krążyły wokół zmywarki, dziś obiektem marzeń może być innowacyjne kompostowanie – podkreśla Lesiak.
Domowy, bezwonny kompostownik
Na polskim rynku istnieje innowacyjna alternatywa dla kompostowników przydomowych – Oklin GG02. Jest to niewielkie urządzenie, wykorzystywane we wspólnotach mieszkaniowych, punktach małej gastronomii, szkołach czy przedszkolach, które w sposób higieniczny, skuteczny przetwarza odpady biodegradowalne już w 24h.
Największymi zaletami kompostownika są: tempo i poziom redukcji masy odpadów – do 90%
w zaledwie 24h oraz skuteczne, szybkie i bezzapachowe kompostowanie. Do maszyny kompostującej można włożyć resztki żywności, w tym mięso, a ich przyspieszony i kontrolowany rozkład organiczny jest możliwy dzięki specjalnym mikroorganizmom Acidulo®. Końcowym produktem procesu jest tzw. pre-kompost, który zmieszany z glebą, stanowi wartościowy, organiczny surowiec na przykład do roślin doniczkowych albo terenów zielonych.
Oklin GG02 jest tegorocznym zdobywcą Lauru Konsumenta w kategorii Utylizatory odpadów organicznych. Więcej informacji nt. Oklin: https://www.interseroh.pl/uslugi/nowoczesne-urzadzenia-i-maszyny
[1] https://ios.edu.pl/ogloszenia/jaka-jest-skala-marnotrawstwa-zywnosci-w-polsce-wyniki-badan-projektu-prom/
[2] Polska w liczbach 2020, Główny Urząd Statystyczny, Warszawa 2020.
EXTRA POWER 20 – nowe szczytowe źródło ciepła w ofercie Termet S.A.
Wyzwania bożonarodzeniowe. Jak kontrolować zachcianki i pokusy jedzeniowe?
Rewolucyjna świeca jodowa stworzona przez polskich naukowców już dostępna!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
Dwa konkursy w Agencji Badań Medycznych w 2025 roku. Do wzięcia 275 mln zł
Agencja Badań Medycznych w przyszłym roku planuje ogłosić dwa konkursy. Pierwszy z nich dotyczy niekomercyjnych badań klinicznych z przewidywaną alokacją w wysokości 200 mln zł, drugi – niekomercyjnych eksperymentów badawczych z pulą w wysokości 75 mln zł. ABM zapowiada, że w 2025 roku skupi się na badaniach własnych, a także budowie rozwoju współpracy międzynarodowej.
Problemy społeczne
Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
Polacy średnio spędzają w internecie ponad trzy godziny dziennie. Jednocześnie, według badania na temat higieny cyfrowej, jedynie 14 proc. respondentów kontroluje swój czas ekranowy, a co piąty ogranicza liczbę powiadomień w telefonie czy komputerze. Nadmierne korzystanie z ekranów może wpływać na zaniedbywanie obowiązków i relacji z innymi, a także obniżenie nastroju i samooceny. Kampania Fundacji Orange „Nie przescrolluj życia” zwraca uwagę na potrzebę dbania o higienę cyfrową. Szczególnie okres świątecznego wypoczynku sprzyja takiej refleksji.
Prawo
Pediatrzy: Słodkie e-papierosy nie są przebadane. Państwo musi przejąć inicjatywę w sprawie kontroli ich jakości
Co trzeci uczeń pierwszą styczność z nikotyną miał w wieku 13 lat. Dla 70 proc. pierwszym w życiu wyrobem z nikotyną był e-papieros. Wśród uczniów używających obecnie nikotyny najwięcej, bo 80 proc., używa e-papierosów, najczęściej o słodkich smakach – wynika z badań CBOS. W dodatku z badań wynika, że zakaz sprzedaży takich produktów niepełnoletnim jest skutecznie omijany. Polskie Towarzystwo Pediatryczne, wspierane przez lekarzy innych specjalności, apeluje do premiera o wycofanie ze sprzedaży smakowych e-papierosów z nikotyną i bez niej. Zwłaszcza słodkie substancje smakowe dodawane do e-liquidów dla osiągnięcia atrakcyjnego smaku wciąż nie są wystarczająco przebadane – alarmują toksykolodzy.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.