Komunikaty PR

Innowacyjne technologie i ich rola w produkcji żywności

2023-01-24  |  16:30
Biuro prasowe
Kontakt
Bartosz Sosnówka
2pr

ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Do pobrania Komunikat ( 0.06 MB )

Monitoring parametrów, precyzyjne pomiary oraz dbałość o każdy detal produktu. Gwarancja sukcesu w branży biotechnologicznej wymaga kompleksowego podejścia do produkcji, tym bardziej że przedsiębiorstwa każdego dnia stawiają czoła nowym wyzwaniom i muszą na nie reagować. Przyczyna tkwi zarówno w globalizacji produkcji, jak i jej złożoności.

W przemyśle innowacyjnych suplementów diety o jakości decydują zarówno nowoczesne rozwiązania, pojawiające się w trakcie całego cyklu – od produkcji, przetwarzania, magazynowania i transportu, po zakup przez konsumenta, jak i szczegółowa analiza procesu i dbałość o każdy jego detal. Produkcja żywności w Polsce odpowiada za 2,6% PKB, a sam sektor spożywczy wytwarza około 16% całkowitej produkcji sprzedanej rodzimego przemysłu. Wśród innowacyjnych narzędzi znajdują się przyrządy do pomiaru ciśnienia, drgań, poziomu, pozycji, temperatury, przewodności, przepływu, pojemności czy dystansu. Monitoring pomiarów eliminuje z kolei nieplanowane konserwacje czy przestoje.

Producenci rozumieją, jak wielki wpływ na ich działalność mają innowacyjność, elastyczność i kwalifikacje pracowników. Dzięki najnowszym technologiom, jesteśmy w stanie szybko i  skutecznie podejmować decyzje i wykorzystywać nowe okazje. Posiadanie wiedzy o złożonych relacjach determinujących popyt, podaż i realizację zamówień jest kluczem do osiągnięcia przez firmę najwyższych w branży wskaźników rentowności. Technologie, które usprawniają wewnętrzne i zewnętrzne procesy zachodzące w przedsiębiorstwie oraz zapewniające szybszą i bardziej precyzyjną komunikację, są niezwykle ważne. Pozwalają zachować konkurencyjność na światowych rynkach, pokonać granice geograficzne, rozwinąć strategiczną różnorodność oraz ograniczyć wszelkie problemy w łańcuchu dostaw – mówi Sebastian Duży, dyrektor ds. badań i rozwoju w onesano S. A., producenta naturalnych suplementów diety.

Jak wynika z raportu „Rynek suplementów diety w Polsce. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2021-2026”, sprzedaż suplementów diety w naszym kraju znajduje się na najwyższym poziomie w historii. Sektor rośnie ze względu na zwiększoną samoświadomość w obszarze profilaktyki zdrowotnej, a co za tym idzie – otwartości na prowadzenie zdrowego stylu życia. Wzrosty są obserwowane zarówno w przypadku liczby konsumentów, jak i nabywanych produktów.

Suplementy diety nie należą do kategorii leków. Ich zadaniem jest uzupełnianie codziennej diety w kluczowe składniki odżywcze. Zbilansowanym żywieniem zajmują się z reguły dietetycy. To właśnie oni posiadają dogłębną wiedzę w zakresie działania wybranych składników na organizm, a także wzajemnych zależności. Technologia jest natomiast jednym z ważnym aspektów, decydujących o skuteczności danego preparatu. Wpływa również na jego ostateczną cenę i możliwość zachowania najwyższej jakości oraz bezpieczeństwa produktów.

Odpowiedni dobór składników oraz ich forma chemiczna mają decydujący wpływ na skuteczność działania suplementu diety. Syntetyczne formy witamin i minerałów, które są produkowane w procesie chemicznym, to nie to samo co ich odpowiedniki naturalnie występujące na przykład w roślinach. Przy formułowaniu receptur suplementów diety, należy zwrócić również uwagę na synergizm oddziaływania ze sobą różnych składowych. Dla przykładu, witaminy ADEK lepiej wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu, więc jeżeli przy wyborze suplementu będziemy kierować się wysoką jakością, pochodzeniem substancji w nim zawartym oraz potwierdzoną klinicznie skutecznością działania, to możemy realnie poprawić nasze zdrowie, a tym samym jakość życia – dodaje Aleksandra Smolczyk, kierowniczka naukowa ds. badań i rozwoju w onesano S.A.

W innowacyjnych przedsiębiorstwach dział kontroli składa się z zespołu wykwalifikowanych specjalistów z wiedzą z zakresu biotechnologii, technologii żywności i żywienia człowieka oraz chemii. Laboratorium jest miejscem, w którym przeprowadza się testy z użyciem bioreaktorów do hodowli komórkowych oraz nowoczesnego sprzętu, wykorzystując między innymi zaawansowane technologie chromatografii gazowej, wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz techniki spektrofotometryczne. Całość uzupełniają analizy organoleptyczne, fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne. Gwarancją bezpiecznych warunków dla wytwarzania suplementów jest natomiast ciągły monitoring higieny instalacji pomieszczeń produkcyjnych oraz pracowników.

Niezwykle istotna jest kompozycja suplementu diety. Należy jednak również pamiętać o kwestiach technicznych, czyli opakowaniu. Często umieszczanie substancji bioaktywnych w takiej, a nie innej formie, nie jest dziełem przypadku, lecz przemyślaną strategią, mającą na celu maksymalne zabezpieczenie produktu.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Technologie Wiosenna promocja ZTE – smartfony od 249 zł Biuro prasowe
2024-04-23 | 12:00

Wiosenna promocja ZTE – smartfony od 249 zł

Smartfony ZTE Blade to seria przystępnych cenowo telefonów zbalansowanych pod kątem stosunku ceny do jakości. Charakteryzują się one estetycznym i niebanalnym designem oraz odpowiednio
Technologie SAS rozszerza ofertę godnej zaufania sztucznej inteligencji o karty modeli AI
2024-04-19 | 13:00

SAS rozszerza ofertę godnej zaufania sztucznej inteligencji o karty modeli AI

SAS, lider technologii z obszaru danych i sztucznej inteligencji, wprowadza na rynek nowe produkty i usługi, które usprawnią zarządzanie AI i umożliwią budowanie wiarygodnych i
Technologie Universal Robots wprowadza płynną integrację ze sterownikami PLC Siemens
2024-04-19 | 11:00

Universal Robots wprowadza płynną integrację ze sterownikami PLC Siemens

Universal Robots (UR), wiodąca na świecie firma produkująca roboty współpracujące (coboty), zintegrowała interfejs SRCI (ang. Standard Robot Command Interface,  standardowy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Venture Cafe Warsaw

Konsument

Konsument

Od 28 kwietnia Polacy żyją na ekologiczny kredyt. Zmiana zachowań konsumentów może odwrócić negatywny trend

Dzień Długu Ekologicznego, czyli data, do której zużyliśmy wszystkie zasoby, jakie w ciągu roku może zapewnić Ziemia, w tym roku w Polsce przypada 28 kwietnia, kilka dni wcześniej niż rok temu. Coroczne przyspieszenie tego terminu to sygnał, że czerpiemy bez umiaru z naturalnych systemów, nie dając im czasu na odbudowę. – Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej konsumpcyjne, kupujemy i wyrzucamy coraz więcej. Ale też nie mamy tak naprawdę efektywnego narzędzia, żeby temu zapobiec – ocenia Filip Piotrowski, ekspert ds. gospodarki obiegu zamkniętego z UNEP/GRID-Warszawa.

Transport

Chiny przyspieszają inwestycje w odnawialne źródła. Nie przestają jednak rozbudowywać mocy węglowych

Coraz dotkliwsze skutki zmian klimatycznych, ale przede wszystkim chęć zbudowania bezpieczeństwa energetycznego i uniezależnienia się od zewnętrznych dostaw surowców skłoniły rząd w Pekinie do ekspresowych inwestycji w nowe moce odnawialnej energii. W efekcie Chiny wyrastają na globalnego lidera transformacji energetycznej – odpowiadają dziś za największy na świecie przyrost mocy zainstalowanych w fotowoltaice i wiatrakach. Co ciekawe, nie rezygnują jednak przy tym również z inwestycji w energetykę węglową.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.