Komunikaty PR

enVie dostarcza żywność potrzebującym podczas pandemii Covid-19

2020-07-29  |  11:50
Biuro prasowe
Kontakt
Biuro prasowe Oki
Oki Systems Polska

Domaniewska 42
02-672 Warszawa
info|oki.com.pl| |info|oki.com.pl
22 44 86 500
www.oki.pl
Do pobrania zdjęcie ( 0.44 MB )

Belgijska organizacja społeczna enVie walczy z marnowaniem żywności poprzez przygotowywanie pysznych, zdrowych zup z nadwyżki świeżych warzyw dostarczanych przez belgijskich rolników. W ten sposób pomaga osobom szczególnie poszkodowanym w czasie pandemii Covid-19, zapewniając im dostęp do zdrowej żywności. Ta etyczna organizacja promuje również tworzenie miejsc pracy, dając osobom długotrwale bezrobotnym możliwość powrotu do pracy.

W odpowiedzi na pandemię COVID-19 enVie, obok różnych innych organizacji, uruchomiła projekt „Robin Food” mający na celu przekształcenie nadwyżek jedzenia w zdrową, zrównoważoną żywność, która jest dostępna dla osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji w czasie kryzysu. Projekt ten wygenerował większe zapotrzebowanie, do tego realizowane w trybie bardzo pilnym, na etykiety do butelek z zupami firmy enVie. Dzięki pięciokolorowej drukarce etykiet Pro1050 firmy OKI Europe, dostarczonej przez partnera firmy OKI – Tasco – ten problem został szybko rozwiązany.

Przed rozpoczęciem tego projektu humanitarnego organizacja enVie korzystała z usług zewnętrznego dostawcy usług druku. Rozwiązanie to jednak generowało wysokie koszty, długi czas oczekiwania i nadmiar wydrukowanych etykiet. Teraz, dzięki drukarce etykiet Pro1050 firmy OKI enVie może drukować dokładnie taką ilość etykiet, jaka jest potrzebna dla danej partii zup – na miejscu i na żądanie.

„Na początku działania projektu wyprodukowaliśmy 20 000 litrów zupy, a później dzięki wsparciu opinii publicznej zebraliśmy środki na wyprodukowanie 70 000 litrów” – mówi dyrektor generalna enVie, Naomie Smith. „Dzięki naszej nowej drukarce możemy drukować kolorowe etykiety zarówno dla produktów Robin Food, jak i dla zup enVie”.

„Drukarka jest w stanie zadrukować 9 metrów nośnika na minutę, co umożliwia bardzo szybką produkcję etykiet. To ważne, szczególnie w przypadku projektu zorganizowanego w czasach pandemii Covid-19. Dzięki temu udało nam się zaoszczędzić dużo czasu, ponieważ mieliśmy już gotowy projekt i mogliśmy od razu zacząć drukowanie. Wcześniej musieliśmy najpierw wysyłać projekty do drukarni, czekać na wydruk próbny, a następnie czekać na dostarczenie wydrukowanych etykiet”.

Guy Boxall, starszy kierownik ds. druku wąskoformatowego w firmie OKI Europe Ltd., dodaje: „Drukarkę Pro1050 zaprojektowano z myślą o prędkości, elastyczności i profesjonalnych wynikach dostarczanych w sposób opłacalny dla organizacji, które po wdrożeniu drukarki zyskują możliwość drukowania etykiet na żądanie we własnym zakresie. Praca, którą enVie wkłada w pomoc potrzebującym, jest naprawdę fantastyczna i cieszymy się, że drukarka etykiet Pro1050 firmy OKI pomogła organizacji enVie i projektowi Robin Food nieść rzeczywistą pomoc w tych trudnych czasach. Jest to kolejny projekt – obok bezpłatnych pakietów oznaczeń przypominających o zachowaniu dystansu społecznego–, który OKI Europe oferuje firmom w czasie pandemii – doskonały przykład roli druku w zapewnianiu rzeczywistej pomocy w trudnych sytuacjach”.

Drukarka Pro1050 firmy OKI wykorzystuje technologię druku cyfrowego LED i właściwości suchego tonera, aby zapewniać nowy wymiar koloru w dziedzinie druku etykiet przez dodanie piątego białego koloru lub opcji „CMYK+1”. Drukarka idealnie nadaje się do drukowania etykiet w małych nakładach i umożliwia drukowanie od jednej do tysięcy etykiet dziennie. Drukarka Pro1050 obsługuje szeroką gamę różnych nośników. Dzięki nakładaniu białego, nieprzezroczystego tła pod grafikę CMYK umożliwia nawet drukowanie etykiet na nośnikach przezroczystych i kolorowych.

Organizacja enVie zwiększyła wydajność produkcji i jakość etykiet oraz obniżyła straty i koszty dzięki wdrożeniu drukarki etykiet, a sukces projektu doprowadził nawet do tego, że sam król Belgii skontaktował się z enVie przez Skype, aby dowiedzieć się więcej o projekcie „Robin Food”.

Więcej informacji na temat tego studium przypadku można znaleźć na stronie www.oki.com/pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Technologie SAS rozszerza ofertę godnej zaufania sztucznej inteligencji o karty modeli AI Biuro prasowe
2024-04-19 | 13:00

SAS rozszerza ofertę godnej zaufania sztucznej inteligencji o karty modeli AI

SAS, lider technologii z obszaru danych i sztucznej inteligencji, wprowadza na rynek nowe produkty i usługi, które usprawnią zarządzanie AI i umożliwią budowanie wiarygodnych i
Technologie Universal Robots wprowadza płynną integrację ze sterownikami PLC Siemens
2024-04-19 | 11:00

Universal Robots wprowadza płynną integrację ze sterownikami PLC Siemens

Universal Robots (UR), wiodąca na świecie firma produkująca roboty współpracujące (coboty), zintegrowała interfejs SRCI (ang. Standard Robot Command Interface,  standardowy
Technologie Pakiet Ukraina - 10 nowych kanałów w ofercie Vectry
2024-04-17 | 14:00

Pakiet Ukraina - 10 nowych kanałów w ofercie Vectry

Od 16 kwietnia 2024 roku Vectra, wiodący dostawca usług internetowych, telewizyjnych i telefonii komórkowej w Polsce, wprowadza specjalną ofertę programową stworzoną z myślą o

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Venture Cafe Warsaw

Konsument

Brytyjscy naukowcy dowiedli, że odczuwania szczęścia można się nauczyć. Trzeba jednak stale to ćwiczyć

Sześcioletnie badania, połączone z prowadzeniem kursów uczących tego, jak poprawić samopoczucie i stać się człowiekiem szczęśliwym, wykazały, że stosując odpowiednie strategie, można uzyskać zadowalające rezultaty. Przejście kursu prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Bristolskiego umożliwia poprawę parametrów świadczących o samopoczuciu nawet o 15 proc. Okazuje się jednak, że zalecane ćwiczenia należy wykonywać trwale – w przeciwnym razie następuje regres do poziomu sprzed ich wdrożenia. Dobre wyniki badań skłoniły ich autora do wydania poradnika. Jego polskojęzyczna wersja ukaże się w maju.

Konsument

Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo i uodpornić je na zmiany klimatu. UE pracuje nad nowymi ramami prawnymi

Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.

IT i technologie

Nowy ośrodek w Krakowie będzie wspierać innowacje dla NATO. Połączy start-upy i naukowców z sektorem obronności

Połączenie najzdolniejszych naukowców oraz technologicznych start-upów z firmami z sektora obronnego i wojskowego – to główny cel akceleratora, który powstaje w Krakowie. Będzie on należał do natowskiej sieci DIANA, która z założenia ma służyć rozwojowi technologii służących zarówno w obronności, jak i na rynku cywilnym w krajach sojuszniczych NATO. Eksperci liczą na rozwiązania wykorzystujące m.in. sztuczną inteligencję, drony czy technologie kwantowe. Dla sektora to szansa na pozyskanie innowacji na skalę światową, a dla start-upów szansa na wyjście na zagraniczne rynki i pozyskanie środków na globalny rozwój.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.