Komunikaty PR

Rolnictwo regeneratywne – przyszłość w branży piwowarskiej

2024-06-19  |  10:00
Biuro prasowe

Rolnictwo regeneratywne, to coś więcej niż chwilowy trend – to przyszłość działalności w branży spożywczej i odpowiedź na globalne wyzwania środowiskowe. Staje się ono kluczowym elementem strategii zrównoważonego rozwoju np. w branży piwowarskiej. W ramach programu „Together Towards ZERO and Beyond” Grupa Carlsberg zobowiązała się, że do 2040 roku 100% surowców wykorzystywanych do warzenia piwa będzie pochodziło z rolnictwa regeneratywnego.

Praktyki rolnictwa regeneratywnego, nie tylko minimalizują negatywny wpływ na środowisko, ale przede wszystkim regenerują i poprawiają stan ekosystemów. W praktyce przyczyniają się do odbudowy i poprawy „zdrowia” gleby, co jest kluczowe dla utrzymania wysokiej jakości surowców rolnych. Zdrowa gleba ma lepszą zdolność wchłaniania i zatrzymywania wody oraz składników odżywczych, co zwiększa odporność upraw na zmiany klimatyczne i ekstremalne zjawiska pogodowe, jak długie okresy suszy czy gwałtowne i obfite opady.

Ponadto, rolnictwo regeneratywne wspiera bioróżnorodność, która jest niezbędna dla zrównoważonych ekosystemów. Zwiększenie różnorodności gatunków roślin i zwierząt na polach uprawnych poprawia naturalne procesy zapylania, kontrolę szkodników i obiegu składników odżywczych. To z kolei w dłuższej perspektywie przekłada się na większą stabilność i produktywność rolnictwa.

W Polsce jedynie 0,5% areału uprawiane jest z zastosowaniem praktyk rolnictwa regeneratywnego. Żeby zachęcić rolników do zmian w systemie uprawy jęczmienia, żeby pokazać, że poszukujemy takich surowców, uwarzyliśmy piwo „Grunt to ziemia”, które było w 100% na słodzie z jęczmienia uprawianego zgodnie z praktykami stosowanymi w procesie przejścia do rolnictwa regeneratywnego.

Jako jeden z liderów branży piwowarskiej, jesteśmy zdeterminowani, aby wspierać transformację upraw rolnych, promując rolnictwo regeneratywne, które jest nie tylko odpowiedzią na współczesne wyzwania, ale również kluczem do zrównoważonej przyszłości branż spożywczych opartych o rolne uprawy.

Ekspercki komentarz Agaty Koppy, Director ESG & Corporate Affairs, Carlsberg Polska

 
   

Aby dowiedzieć się więcej o działaniach Carlsberg Polska na rzecz zrównoważonego rozwoju, zachęcamy do odwiedzenia strony: www.carlsbergpolska.pl/zrownowazony-rozwoj/zrownowazony-rozwoj/raport-2023/,  gdzie znajduje się pełen Raport ESG za 2023 rok.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Ekologia Nie tylko dla gigantów. Jak zarządzanie emisjami pomaga MŚP sięgać po zielone finansowanie Biuro prasowe
2025-07-17 | 06:00

Nie tylko dla gigantów. Jak zarządzanie emisjami pomaga MŚP sięgać po zielone finansowanie

Dzisiaj zarządzanie firmą to znacznie więcej niż troska o produkcję, sprzedaż czy świadczenie usług. Przedsiębiorca, który chce skutecznie się rozwijać i utrzymać
Ekologia „Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta – polityka środowiskowa, dialog i role interesariuszy” - konferencja Rekopol
2025-05-23 | 13:00

„Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta – polityka środowiskowa, dialog i role interesariuszy” - konferencja Rekopol

Trwa dyskusja nad kwestiami związanymi z gospodarką odpadami opakowaniowymi, w tym nad przyszłym systemem Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta. Cały czas mamy do czynienia
Ekologia Polski System Kaucyjny i Canpack Recycling podpisują list intencyjny – razem dla efektywnego systemu kaucyjnego w Polsce
2025-05-22 | 13:30

Polski System Kaucyjny i Canpack Recycling podpisują list intencyjny – razem dla efektywnego systemu kaucyjnego w Polsce

Polski System Kaucyjny (PSK) oraz Canpack Recycling podpisały list intencyjny, rozpoczynając strategiczną współpracę na rzecz budowy nowoczesnego, ogólnopolskiego systemu

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Konsument

Branża pomp ciepła w Polsce odczuwa konsekwencje dezinformacji. Krążące mity zniechęcają do tej technologii

Przedstawiciele branży pomp ciepła biją na alarm: mity i dezinformacja krążące w przestrzeni publicznej, brak wystarczającego wsparcia informacyjnego rządu i nieprawidłowości w działalności nieuczciwych firm w poprzedniej edycji programu Czyste Powietrze – to główne przyczyny pogorszenia wizerunku tej technologii. Branża walczy z dezinformacją i stara się wzmacniać świadomość społeczną w zakresie ekologicznych i ekonomicznych korzyści z instalacji pomp ciepła. Jednocześnie podkreśla potrzebę kompleksowych działań ze wsparciem rządu.

Handel

W UE trwa dyskusja o większej kontroli przesyłek e-commerce o wartości poniżej 150 euro. Zwolnienie z cła jest nadużywane

Do Europy w ubiegłym roku trafiło ok. 4,5 mld przesyłek e-commerce o niskiej wartości, czyli poniżej progu 150 euro, który zwalnia z cła. To dwa razy więcej niż w 2023 roku. W 65 proc. przypadków wartość przesyłki jest zaniżana właśnie z uwagi na politykę celną, co zdaniem instytucji unijnych jest naruszeniem uczciwej konkurencji. W dodatku wiele z tych produktów nie spełnia norm bezpieczeństwa czy norm środowiskowych wymaganych w Europie. Dlatego trwa dyskusja nad tym, jak zwiększyć kontrolę nad wpływającymi z zagranicy paczkami.

Prawo

Przemysł chemiczny czeka na szczegóły unijnego wsparcia dla sektora. Najważniejsza jest obniżka cen energii

Komisja Europejska przedstawiła plan działania dla modernizacji i wzmocnienia konkurencyjności unijnego przemysłu chemicznego. Plan ma być rozwiązaniem najważniejszych wyzwań stojących przed sektorem chemicznym w Europie, w tym m.in. wysokich cen energii i nieuczciwej konkurencji na rynkach zagranicznych. KE chce również promować inwestycje w innowacje, ESG, a także uprościć unijne przepisy dotyczące chemikaliów.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.