Komunikaty PR

Nowości ES SYSTEM K

2022-12-06  |  13:24
Biuro prasowe

Kryzys energetyczny spowodował, że wszyscy sceptycy zamykania mebli chłodniczych w sklepach, powrócili do tego rozwiązania z większym entuzjazmem. Zamontowanie drzwi w regałach chłodniczych pozwala na oszczędności od 30% do nawet 55% w zużyciu energii. Firma ES SYSTEM K, doświadczony producent urządzeń chłodniczych, oferuje aż 3 systemy drzwi, które można zamontować w niemal każdym urządzeniu chłodniczym, generując duże oszczędności dla właścicieli małych i dużych biznesów.

Komercyjne urządzenia chłodnicze w sklepach, niczym domowy sprzęt AGD, muszą działać nieprzerwanie w celu zapewnienia odpowiednich warunków do przechowywania żywności, tak żeby klient wkładał do swojego koszyka zawsze świeży produkt. Aby łańcuch chłodniczy nie został przerwany na terenie obiektu handlowego, szacuje się, że sprzęt ten musi zużyć około 50 % energii w sklepie. Wskaźnik ten mógłby być dużo niższy w momencie zamknięcia mebli chłodniczych systemem drzwi przesuwnych, uchylnych czy systemami pokryw.

Profesjonalne rozwiązania 

Firma ES SYSTEM K to wiodący producent urządzeń chłodniczych dla całego sektora retail, który od lat udowadnia, że urządzenia chłodnicze mogą być produkowane w poszanowaniu potrzeb klienta, pracowników, środowiska naturalnego. W odpowiedzi na wysokie ceny energii i poszukiwanie sposobów, które pozwalają branży handlowej oszczędzać, oferuje 3 nowoczesne systemy drzwi: Eco Vision doors, Full Vision Doors oraz Energy Saving Doors, które już zostały docenione przez ekspertów. Ten system drzwi znalazł się w Finale Konkursu Dobry Wzór 2022 oraz otrzymał tytuł Innowacji Handlu na Targach Retail Show 2022.

Dzięki dobrze zaprojektowanej konstrukcji, systemy te pozwalają zredukować odpowiednio minimum 30% zużycia energii w regałach chłodniczych (w przypadku Eco Vision doors i Full Vision Doors) oraz aż 55% zużycia energii w przypadku mebli mroźniczych z zastosowaniem Energy Saving Doors. Wszystkie systemy cechuje nowoczesna, lekka konstrukcja i funkcjonalne rozwiązania, które ułatwiają użytkowanie zarówno operatorom sklepów, jak i klientom ostatecznym. Systemy te mogą być stosowane zarówno w meblach ES SYSTEM K, jak i w meblach innych producentów.

Realne oszczędności, wymierne korzyści

Wybór każdego z tych systemów pozwala znacznie ograniczać zjawisko przenikania ciepła do wnętrza mebli chłodniczych. Dzięki temu meble z drzwiami obniżają obciążenie chłodnicze nawet o 68% w porównaniu z otwartymi. W efekcie może to prowadzić do redukcji czasu pracy sprężarek chłodniczych, zwłaszcza przy ciągach mebli w supermarketach do ok. 87%.

Ponadto średnia temperatura produktów spożywczych przechowywanych w meblach zamkniętych jest niższa o 3 stopnie. Dzięki temu poprawia się bezpieczeństwo żywności eksponowanej w meblach zamkniętych, w porównaniu do tej, która znajduje się w lodówkach z otwartymi frontami, co stanowi  dodatkową korzyść. Drzwi redukują także w dużym stopniu ilość zimnego powietrza, która przedostaje się do alejek handlowych, co może wpływać pozytywnie na doświadczenia zakupowe Klientów.

Potwierdzone w testach

Co najmniej 30 procent – właśnie tyle wynosi całkowita różnica w zużyciu energii elektrycznej w urządzeniach otwartych i zamkniętych, zwłaszcza regałach. Pokazały to testy porównawcze przeprowadzone przez inżynierów z R&D firmy ES SYSTEM K. Co ważne, pod uwagę brano nie tylko zredukowaną pracę sprężarek, ale również pracę podzespołów elektrycznych wyposażenia mebli takich jak oświetlenie, wentylatory czy grzałki. Wskaźnik ten jest jeszcze korzystniejszy w przypadku mebli mroźniczych. Bowiem dzięki nowatorskim profilom kompozytowym oszczędności płynące z wymiany drzwi na Energy Saving Doors sięgają 55%, a to znacznie przekracza dotychczasowe próby redukcji kosztów eksploatacji.

W sektorze spożywczym, który odpowiedzialny jest za 2% globalnej emisji gazów cieplarnianych, poprawienie efektywności w tym względzie ma duży potencjał. Może się przyczynić do znacznych redukcji i poprawy bezpieczeństwa energetycznego na świecie. Sieci handlowe już od dawna stosują szereg działań prośrodowiskowych, jak np. energooszczędne oświetlenie, odzysk ciepła czy panele fotowoltaiczne. Trzeba jednak pamiętać, że to właśnie brak drzwi w meblach chłodniczych odpowiada za znaczną część kosztów utrzymania obiektów.

*podane wartości oszczędności obliczone były na podstawie średniej zużycia energii dla kilkunastu zrealizowanych inwestycji. Ostateczny wynik zależny jest od wielu czynników, w tym stanu obiektu, infrastruktury chłodniczej, warunków otoczenia oraz stanu technicznego mebli chłodniczych i ostatecznie może odbiegać od podanych szacunkowych oszczędności.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Ekologia Amazon 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej Biuro prasowe
2025-01-21 | 06:00

Amazon 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej

Zgodnie z danymi Bloomberg NEF, Amazon jest 5. rok z rzędu największym na świecie korporacyjnym nabywcą energii odnawialnej, Globalny lider e-commerce i jedna
Ekologia Hydrodynamiczne generatory kawitacyjne: przełom w oczyszczaniu rurociągów
2024-12-16 | 01:00

Hydrodynamiczne generatory kawitacyjne: przełom w oczyszczaniu rurociągów

Osady w rurociągach to cichy wróg przemysłu: zwiększają zużycie energii, generują koszty i mogą prowadzić do przestojów w produkcji. Czy jest sposób, by skutecznie
Ekologia Kolorowe butelki są większym źródłem mikroplastiku, niż białe lub czarne
2024-11-20 | 13:07

Kolorowe butelki są większym źródłem mikroplastiku, niż białe lub czarne

Plastikowe butelki jednorazowe mogą być źródłem szkodliwego mikroplastiku, a z badań wynika, że te kolorowe – zielone, niebieskie czy czerwone – mogą być jego jeszcze

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Transport

Europejskie miasta planują wzrost inwestycji w infrastrukturę społeczną. Wydatki na niskoemisyjny transport wciąż są niewystarczające [DEPESZA]

W ciągu najbliższych trzech lat 56 proc. gmin miejskich w UE planuje zwiększyć nakłady na redukcję emisji gazów cieplarnianych, a 53 proc. – na infrastrukturę społeczną – wynika z badania EBI. Dotacje krajowe i unijne pozostają głównym źródłem finansowania inwestycji, choć samorządy szukają także innych form finansowania. O potrzebach w tym obszarze eksperci i samorządowcy rozmawiali w trakcie panelu „Fundusze unijne w rozwoju miast i regionów”, który odbył się w ramach EKG w Katowicach.

Farmacja

Właściciele psów i kotów szczególnie narażeni na choroby odkleszczowe. Nie decydują się jednak na profilaktyczne szczepienia

Eksperci ostrzegają, że Polska znajduje się w czołówce krajów Europy Środkowej pod względem liczby zachorowań na kleszczowe zapalenie mózgu, a mimo to poziom zaszczepienia przeciwko tej chorobie pozostaje dramatycznie niski. Tymczasem zmiany klimatyczne, coraz wyższe temperatury, migracje kleszczy i zanik sezonowości ich aktywności powodują, że ryzyko zakażenia jest coraz większe – nie tylko w lesie, ale i w mieście, parku czy ogrodzie, a nawet w domu, szczególnie tam, gdzie mieszkają zwierzęta.

Handel

Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.