Mars Wrigley zaprasza do celebracji najsłodszego święta w roku, Światowego Dnia
Polacy kochają czekoladę, która, jak pokazują badania, gości niemal w każdym domu w kraju[1], a do zakupowego koszyka trafia minimum raz w tygodniu[2]. Mars, firma od ponad stu lat produkująca kultowe na całym świecie czekoladowe łakocie, zaprasza do wspólnej celebracji najsłodszego święta w roku. W związku ze Światowym Dniem Czekolady przypomina też, jak ważne jest pozyskiwanie kakao w zrównoważony sposób. Firma niedawno ogłosiła globalnie nowe działania, mające na celu dalszą poprawę warunków życia rolników uprawiających ten cenny surowiec.
Kategoria słodyczy czekoladowych w Polsce jest jedną z największych w koszyku FMCG i w ubiegłym roku głównie za sprawą czekoladowych batonów i pralin urosła wartościowo o niemal 8%[3]. Czekoladowe łakocie kultowych marek z portfolio Mars Wrigley: Snickers®, Twix®, M&M’S® czy Maltesers® od lat wywołują uśmiech na twarzach ludzi w ponad 180 krajach. Czekolada jako jedna
z najpopularniejszych i uwielbianych na całym świecie słodkości obchodzi swoje święto 7 lipca.
Światowy Dzień Czekolady to dobry moment, by przypominać o tym, jak cennym i integralnym składnikiem czekolady jest kakao. Aby kompleksowo zadbać o zrównoważone pozyskiwanie tego surowca w 2018 r. Mars zainicjował globalnie program „Kakao dla Pokoleń”, przeznaczając na jego realizację 1 miliard USD (w latach 2018-2028). Celem inicjatywy jest stworzenie nowoczesnego, integracyjnego i zrównoważonego łańcucha dostaw kakao, w którym każdy ma szansę na rozwój
i dobre prosperowanie, przestrzegane są prawa człowieka są, a środowisko jest chronione z myślą
o przyszłych pokoleniach.
W tym roku Mars globalnie podjął kolejne wysiłki na drodze zrównoważonego rozwoju, aby poprawić warunki życia osób i społeczności uprawiających ten surowiec. Dwa przełomowe programy skierowane do tej grupy mają na celu wsparcie 14 000 drobnych rolników z Wybrzeża Kości Słoniowej i Indonezji (krajów będących jednymi z kluczowych producentów kakao), aby pomóc im osiągnąć stały dochód w ciągu najbliższych ośmiu lat. Inicjatywy zostały opracowane w porozumieniu zarówno
z samymi rolnikami, jak i partnerami takimi jak – Fairtrade, Amerykańska Agencja ds. Rozwoju Międzynarodowego (USAID), Instytut Oddziaływania na Rozwój I4DI i ECOOKIM - Związek Spółdzielni Fairtrade, w którym Mars zaopatruje się od kilku lat. Opierają się one również na wnioskach wyciągniętych z niedawno podjętych wysiłków firmy na rzecz poprawy warunków życia hodowców mięty i innych surowców używanych przez firmę w innych produktach. Wiedza ta zostanie wykorzystana na potrzeby stworzenia planu działań, który Mars może wdrożyć w całym łańcuchu dostaw kakao. Wszystko po to, by rozwiązać problem nierówności dochodów wśród rolników uprawiających ten surowiec.
Dziesięć lat temu Mars po raz pierwszy odkodował genom kakaowca. Dzisiaj zamierzamy złamać kod zrównoważonego dochodu dla rolników uprawiających kakao, żeby umożliwić im i ich rodzinom prosperowanie przez pokolenia – mówi Barry Parkin, Chief Sustainability and Procurement Officer
w Mars, Inc. Wysiłki na rzecz poprawy warunków życia rolników oparte na doraźnych środkach czy rozwiązywaniu pojedynczych problemów nie doprowadzą do potrzebnej zmiany. Rolnicy mogą rozumieć, co należy zrobić, żeby poprawić swoje uprawy i źródła utrzymania, ale mogą nie mieć wsparcia rynkowego, aby móc coś zmienić. W ramach naszych nowych działań zobowiązujemy się pomóc w usuwaniu tych przeszkód, w szczególności w kwestii braku dostępu do finansowania
i konieczności dostosowania się do zmian klimatu – dodaje.
Obecnie większość kakao jest uprawiana na małych, rodzinnych farmach z ograniczonym dostępem do elektryczności, czystej wody, niezawodnych dróg czy dobrych szkół. Do tych wyzwań dochodzą również negatywne skutki zmian klimatycznych i utrzymujące się nieprawidłowości, takie jak brak dostępu do formalnych systemów finansowych, słabo rozwinięte praktyki zarządzania spółdzielczego, niezrównoważone ceny i brak alternatywnych źródeł dochodu. Przeszkody te mogą sprawić, że rolnicy zajmujący się uprawą kakao popadną w ubóstwo i nie będą w stanie inwestować ani rozwijać swoich przedsiębiorstw. To wszystko skłania firmę Mars do podjęcia kompleksowych działań, które mają na celu usunięcie stałych barier utrudniających rolnikom osiągnięcie wzrostu ich dochodów.
LEAP (Livelihood Ecosystem Advancement Program) – Wybrzeże Kości Słoniowej
Mars, Fairtrade i ECOOKIM rozpoczęli holistyczną podróż na drodze rozwoju, której celem jest osiągnięcie i utrzymanie dochodu wystarczającego na godne utrzymanie społeczności uprawiających kakao. Opierając się na ponad 10-letniej współpracy między partnerami projektu, celem programu LEAP jest zaradzenie dotychczasowym niepowodzeniom i zapewnienie trwałej poprawy wyników finansowych rolników. Ta wyjątkowa inicjatywa łączy w sobie środki promujące zmiany systemowe. Celem jest ustanowienie najszybszej, najbardziej efektywnej i opłacalnej drogi do uzyskania wzrostu dochodów wszystkich rolników uprawiających kakao.
ACTIVE (Advancing Cocoa Agroforestry Towards Income, Value & Environmental Sustainability)
– Indonezja
Celem tego partnerstwa jest promowanie praktyk agroleśnictwa kakaowego, pomagających łagodzić zmiany klimatyczne oraz adaptacji do nich, przy jednoczesnej poprawie źródeł utrzymania drobnych rolników. I4DI, Mars i USAID wspólnie zaprojektowały ACTIVE, aby zapewnić rolnikom dostęp do odpowiednich technologii, infrastruktury rynkowej i lepszego finansowania. ACTIVE opiera się na danych zebranych przez Mars i I4DI w ciągu sześciu lat. Ma on zapewnić rolnikom i ich rodzinom alternatywne modele biznesowe oraz wprowadzić obiecujące praktyki, by zwiększyć odporność na zmiany klimatu i dochody gospodarstw domowych.
Mars Inc. co roku podsumowuje realizację swoich zobowiązań w ramach programu „Kakao dla Pokoleń” w specjalnym raporcie dostępnym na: Cocoa for Generations | Mars, Incorporated.
[1] Penetracja kategorii czekoladowych to 99,5% gospodarstw domowych w perspektywie MAT Mar’22, stała versus 2021 r., na podstawie raportu GfK-a, kategoria: Produkty Czekoladowe, rynek: Cała Polska, grupa populacyjna: Polskie Gospodarstwa Domowe.
[2] Częstotliwość zakupu to 56,1 razy w roku, dane dla MAT Mar’22, wzrost +2,4% versus 2021 r. na podstawie danych GfK-a, kategoria: Produkty Czekoladowe, rynek: Cała Polska, grupa populacyjna: Polskie Gospodarstwa Domowe.
[3] % Zmiana wartości sprzedaży stanowiła +8,2% w okresie maj 2021 - kwiecień 2022 w porównaniu z okresem maj 2020 - kwiecień 2021 na rynku Total Polska (segment spożywczy) w kategorii: Produkty czekoladowe składające się z segmentów: Draże (Bitesize), Wafle, Batony, Batoniki musli, nowości, praliny, tabliczki (zdefiniowane przez Mars).
Greenman Poland przedstawia Szklaniora i Zmieszusia
Biostymulacja kukurydzy. Nawożenie dolistne w fazie rozwoju liści
Dzień Ziemi 2024 – świętowanie przez działanie. Jak dbać o planetę na co dzień?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Przygotowania do wdrożenia systemu kaucyjnego idą pełną parą. Przyszli operatorzy przeciwni zmianie daty na 2026 rok
Wkrótce Sejm ma się zająć nowym projektem przepisów dotyczących systemu kaucyjnego, którego start zaplanowano na styczeń 2025 roku. Przedstawione przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska zmiany dotyczą m.in. rezygnacji z podatku VAT i wprowadzenia tzw. mechanizmu podążania kaucji za produktem. – Wszystkie te zmiany oceniamy bardzo pozytywnie, one są niezbędnym elementem dla właściwego funkcjonowania przyszłego systemu kaucyjnego – mówi Aleksander Traple, prezes Zwrotka SA. Jak podkreśla, dalsze odkładanie w czasie terminu uruchomienia systemu kaucyjnego jest bezzasadne, ponieważ branża odpadowa, handel detaliczny i szereg innych podmiotów już od dłuższego czasu przygotowują się do jego wdrożenia.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.
Zdrowie
Sport może wspomagać walkę z bezsennością. Osoby aktywne fizycznie mają mniej problemów ze snem
Osoby regularnie podejmujące aktywność fizyczną dużo lepiej śpią – wynika z wieloletniej analizy przeprowadzonej przez naukowców z Uniwersytetu w Reykjaviku. Typ i stopień trudności ćwiczeń nie mają takiego znaczenia jak właśnie regularność. To istotne nie tylko dla promowania higieny snu jako działania korzystnie wpływającego na nasze zdrowie, ale i w kontekście skuteczności terapii, m.in. w chorobach przewlekłych. Tymczasem problemy ze snem zgłasza około 40 proc. dorosłych Polaków.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.