Ekoczyści specjaliści: Pozbądź się zbędnego tłuszczu… z kuchni!
Tok Tok
Wierzyńskiego
52 317 Wrocław
kamila|toktok.com.pl| |kamila|toktok.com.pl
+ 48 aaa bbb ccc
www.toktok.com.pl
Zatłuszczone powierzchnie, przypalony, zapieczony czy zaschnięty brud oraz odpadki spożywcze potrafią skutecznie utrudnić czyszczenie kuchni. Jest ona z całą pewnością jednym z najtrudniejszych do sprzątania miejsc w każdym domu. Podpowiemy, jak robić to skutecznie i w zgodzie z naturą.
Pielęgnacja sprzętów AGD, czyszczenie piekarnika czy lodówki wymagają niemałego nakładu pracy, aby utrzymać je w nienagannej czystości. Dodatkowo trzeba mieć na uwadze, że kuchnia musi być miejscem higienicznym, dlatego należy zadbać o to, aby eliminować z niej bakterie oraz nie pozwolić rozwijać się pleśni w zakamarkach. Jak więc zabrać się za sprzątanie tej szczególnie wymagającej przestrzeni? Jak często myć poszczególne powierzchnie kuchenne? Jakich trików użyć, aby ułatwić sobie sprzątanie? I w końcu jakich środków użyć do mycia i pielęgnacji kuchni oraz sprzętów kuchennych, aby sprzątanie było prostsze, szybsze, skuteczniejsze, a do tego bezpieczne dla zdrowia i środowiska?
Systematycznie znaczy skutecznie
W sprzątaniu kuchni systematyczność jest niezwykle ważna. Generalnie czynności porządkowe możemy podzielić na te, które wykonujemy codziennie, co tydzień lub raz w miesiącu. Niemniej jednak wszystko zależy od tego, jak często używamy naszej kuchni do przygotowywania posiłków. Jeśli zabrudzimy ją bardzo albo po prostu przygotowujemy większą imprezę czy obiad rodzinny – czasem niektóre czynności należy przyspieszyć w czasie. Generalnie, codziennie po przygotowaniu posiłków powinniśmy zadbać o czystość każdej powierzchni, na której pracujemy. Należy również zwrócić uwagę na usunięcie rozlanych płynów czy pozostawionych resztek jedzenia. To ważne, bo znacząco ułatwi nam utrzymanie czystości w przyszłości i sprawi, że nie będziemy musieli w kuchni spędzać na sprzątaniu zbyt wiele czasu. Warto zwrócić uwagę na podłogę, która często będzie wymagała zamiatania, a przy większym zabrudzeniu również umycia. Oprócz zastosowania powyższych porad warto przeprowadzić jeszcze kilka czynności kosmetycznych. Należy dokonać dezynfekcji pochwytów szafek, lodówki i innych urządzeń, gdyż właśnie na tych powierzchniach zbiera się wiele wirusów, bakterii i grzybów. Podobnie należy postąpić z pokrętłami i przyciskami urządzeń kuchennych. Z kolei raz w miesiącu warto pomyśleć o umyciu całej lodówki, okapu czy mikrofalówki. Nie należy zapominać również o starciu kurzy z górnych powierzchni szafek oraz innych miejsc. To szczególnie istotne, ponieważ zbierający się kurz przykleja się do tłuszczu, tworząc maź niezwykle trudną do usunięcia.
Uporczywy tłuszcz i inne zabrudzenia – jak z nimi walczyć?
Największym wrogiem czystej kuchenki i piekarnika jest tłuszcz. To, że w czasie naszych kuchennych rewolucji i kulinarnych eksperymentów wyląduje on na płycie kuchenki, palnikach lub wewnątrz piekarnika, blatach kuchennych, a nawet ścianach wokół jest niemal 100-procentowo pewne. Sposobów na walkę z nim jest kilka. Pierwszym z nich jest jego jak najszybsze usunięcie za pomocą szmatki, jeszcze zanim zaschnie. O tym w ferworze walki bardzo często zapominamy, więc najczęściej walczymy z tłuszczem już zaschniętym. Oczywiście do sprzątania musimy dobrać odpowiednie dla danej kuchenki środki. W przypadku kuchenek gazowych i piekarników elektrycznych, jeśli zabrudzenia nie są uporczywe, najlepiej użyć lekkich środków czyszczących. Należy nanieść je na szmatkę, delikatnie przetrzeć, a następnie dokładnie usunąć preparat i wytrzeć powierzchnię do sucha. Przy bardziej uporczywych zabrudzeniach możemy zostawić nasączoną szmatkę na jakiś czas, aby brud się odmoczył. Nieco inaczej musimy postąpić z płytami ceramicznymi i indukcyjnymi, tutaj zabrudzenia należy usunąć bezzwłocznie za pomocą specjalistycznych środków. Gdy tak się nie stanie, na naszych kuchenkach mogą pozostać trwałe plamy, a to nie będzie wyglądało zbyt estetycznie. W obydwu przypadkach nie zaleca się używać do utrzymania czystości żrących substancji i gąbek drucianych oraz innych przyrządów, które mogą trwale uszkodzić ich powierzchnię, niszcząc nie tylko estetykę sprzętu AGD. Jakich środków zatem używać i czy zawsze jest to bezpieczne?
Chemiczne wdychanie vs. zdrowe sprzątanie
Na rynku dostępnych jest wiele środków, które pomogą nam usunąć tłuszcz i inne zabrudzenia tak, żeby kuchnia lśniła czystością. Używania części z nich bez rękawiczek i innych środków ochronnych nie zalecają jednak sami producenci. Są to pianki, płyny czy aerozole, które w swoim składzie zawierają wiele substancji żrących. Potrafią one doprowadzić do podrażnienia czy nawet poparzenia skóry, jak na przykład silnie agresywna soda kaustyczna. Bardzo często w trakcie ich stosowania zagrożone są również nasze błony śluzowe czy oczy. Sprawę dodatkowo pogarszają substancje zapachowe, które mają sprawić, że „poczujemy” efekt czystości, a tak naprawdę są kolejną dawką chemii, którą wdychamy. Pamiętajmy, że substancje zawarte w powyższych środkach są w stanie również zaszkodzić najmłodszym mieszkańcom domu i zwierzętom domowym, jeśli przez przypadek znajdą się w ich zasięgu. Czy zatem możemy walczyć z zaschniętym tłuszczem i brudem w bezpieczny sposób?
Czystość w zgodzie z naturą – to możliwe
Okazuje się, że tak. Bronią w naszym arsenale są znane od lat sposoby domowe, których używano jeszcze zanim stworzono przesiąknięty niebezpieczną i szkodliwą „chemią” arsenał. Tradycyjnym sposobem na pozbycie się tłuszczu i zabrudzeń jest zastosowanie kwasku cytrynowego, octu i sody oczyszczonej. Oczywiście należy zmieszać je w odpowiednich proporcjach. W taki właśnie sposób dbały o czystość w kuchni nasze babcie. Dzisiaj jednak możemy użyć środków nowej generacji. Są one nie tylko skuteczne i wydajne, ale również ekologiczne i bezpieczne nie tylko dla sprzątających, lecz również innych domowników, w tym zwierząt. Zwykle w ich składzie znajdują się związki powierzchniowo czynne pochodzenia roślinnego. W przypadku produktów naturalnych, należy szukać preparatów specjalnie dedykowanych konkretnym powierzchniom. Naturalne składniki mogą działać rewelacyjnie na jednym rodzaju powierzchni, ale innemu nie będą służyć. – Ekologiczne i wegańskie środki do pielęgnacji oraz czyszczenia domu stanowią bezpieczną alternatywę stworzoną po to, aby zadbać o zdrowie użytkowników oraz ich najbliższych, przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska. Produkty tego rodzaju są wolne od chemii i nie zawierają sztucznych substancji zapachowych. Są więc hipoalergiczne, co oznacza, że nie wywołują uczuleń oraz nie powodują podrażnień oczu i skóry. Bez obaw mogą z nich korzystać nawet osoby szczególnie wrażliwe, zmagające się z alergiami, astmą czy problemami dermatologicznymi. - mówi Agnieszka Tkaczyńska, ekspert marki ZAA-ZOO-LAA, producenta ekologicznych i wegańskich środków czystości. Często skład eko czyścideł jest na tyle neutralny dla żywych organizmów, że nawet ich przypadkowe spożycie w niewielkiej ilości nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia i życia. To ogromny atut, który ze względu na bezpieczeństwo doceniają w szczególności rodzice małych dzieci oraz właściciele zwierząt domowych. Warto dodać, że organiczne środki czystości mogą także skutecznie zadbać o zdrowie dzięki zawartości naturalnych substancji o działaniu wirusobójczym i grzybobójczym. Co ważne, ekologiczne produkty czyszczące są przeważnie całkowicie biodegradowalne, czyli nie szkodzą i nie stanowią zagrożenia dla środowiska. – podkreśla Agnieszka Tkaczyńska z ZAA-ZOO-LAA. Ten ostatni aspekt jest bardzo ważny, zwłaszcza w czasach, gdy społeczeństwo i organizacje międzynarodowe poświęcają coraz więcej uwagi ochronie środowiska naturalnego oraz tematyce ekologii. To już nie tylko moda, ale trend, który powoli zmienia naszą rzeczywistość. Z dbałości o środowisko segregujemy odpady, korzystamy z usług sharing`owych i zwiększamy wykorzystanie odnawialnych źródeł energii. – Ekologiczne środki czystości to kolejny krok na tej drodze. Krok mały, ale niezwykle ważny, bo wpływający na przyszłość naszą i naszej planety – dodaje Agnieszka Tkaczyńska.
Eko porządek w kuchni – porządek na planecie
Jak nietrudno zauważyć, środków do walki z tłuszczem i utrzymania czystości w kuchni jest wiele. Wszystkie z nich są skuteczne, ale czy to oznacza, że dobre dla sprzątającego i osób w jego otoczeniu? O tym, które wybierzecie, musicie zdecydować sami. Warto jednak walczyć z zabrudzeniami w zgodzie z naturą, za pomocą starych domowych sposobów lub nowoczesnych, innowacyjnych i przyjaznych środowisku preparatów.
Więcej eko porządku na www.zaazoolaa.com
Jaki kamień naturalny wybrać na podłogę? Porady i inspiracje
Nowa Murowana z miesiącem korzyści
Bajkowy Dopiewiec przed konkurencją
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Ochrona środowiska
Tylko co trzecia firma wdraża zasady zrównoważonego rozwoju. Mniejsze przedsiębiorstwa potrzebują wsparcia w tym procesie
Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem działalności firm produkcyjnych w Polsce – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BASF Polska. Pomimo wysokiego poziomu takich deklaracji jedynie 10 proc. przedsiębiorstw ma już wdrożoną strategię w tym obszarze. Wiele podmiotów, zwłaszcza mniejszych, nie widzi korzyści z tym związanych. Aby wspierać firmy w transformacji ku zrównoważonemu rozwojowi, BASF Polska prowadzi program „Razem dla Planety”, który promuje i nagradza ekologiczne rozwiązania oraz zachęca do dzielenia się doświadczeniami w tym obszarze.
Ochrona środowiska
Fundusze Norweskie wspierają innowacje w polskich firmach. Ponad 200 projektów otrzymało granty o wartości 92 mln euro
Ponad 200 projektów dofinansowanych kwotą 92 mln euro – taki jest bilans wsparcia z programu „Rozwój przedsiębiorczości i innowacje” z Norweskiego Mechanizmu Finansowego na lata 2014–2021. Mikro-, małe i średnie firmy mogły za pośrednictwem PARP otrzymać granty na realizację innowacyjnych projektów związanych z ochroną środowiska, jakością wód oraz poprawiających jakość życia. – Firmy, które skorzystały z Funduszy Norweskich, odnotowały korzyści biznesowe, efekty środowiskowe, ale też pozabiznesowe, społeczne – ocenia Maja Wasilewska z PARP.
IT i technologie
Sztuczna inteligencja nie zastąpi pisarzy. Nie tworzy literatury, tylko książki dla zabicia czasu
Kwestia wykorzystania dzieł pisarzy do trenowania algorytmów sztucznej inteligencji budzi coraz większe kontrowersje. Część autorów kategorycznie zabrania takiego używania swoich prac, inni godzą się na to w zamian za proponowane przez niektóre wydawnictwa honoraria. Literaci są jednak zgodni co do tego, że teksty pisane przez SI nigdy nie wejdą do kanonu literatury pięknej. Technologia nie stworzy bowiem nowej wartości artystycznej, lecz powieli już istniejące schematy.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.