Komunikaty PR

ODŻYWCZA MOC PESTEK – DLACZEGO WARTO WŁĄCZYĆ JE DO NASZEJ DIETY

2021-02-16  |  11:00
Biuro prasowe

Pestki oraz nasiona zyskują coraz większą popularność nie tylko ze względu na swój smak i łatwość dorzucenia, np. do jogurtu, koktajlu czy dania. Są one niezwykle cennym źródłem witamin oraz minerałów i kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie korzyści przyniesie nam ich regularne spożywanie? Lepiej spożywać je w całości czy w wersji zblendowanej?

Choć na rynku znajdziemy wiele suplementów i innych tabletek, które mają dostarczyć nam odpowiednich składników mineralnych, to jednak nic tak dobrze nie zastąpi naturalnych witamin, które są zawarte w pestkach z dyni, słonecznika, awokado czy siemienia lnianego. Dostarczają  organizmowi naturalnych substancji odżywczych i są świetnym zamiennikiem chrupiących przekąsek, które również możemy z łatwością zblendować i dodać do posiłku.

Walory prozdrowotne pestek i nasion

Pestki z dyni są jednym z najlepszych źródeł składników odżywczych. Zawierają wiele witamin, m.in. witaminę A, C, E oraz minerały: magnez, cynk, fosfor, żelazo czy miedź. Dodatkowo pestki te posiadają błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas foliowy. Są dość kaloryczne, dlatego nie należy jeść ich w nadmiarze, wystarczy ok 30g dziennie. Chronią przed kamicami nerkowymi, osteoporozą oraz miażdżycą, a także korzystnie wpływają na  kości i zęby. Można jeść je zarówno jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań i wypieków. Pestki dyni z łatwością można rozdrobnić w blenderze o odpowiednio silnej mocy. Idealnym do tego będzie blender marki Blendtec, który zmieli pestki na jednolitą masę, dzięki czemu będzie można dodać je z łatwością do przygotowywanego dania.

Kolejną pestką, która z pozoru wydaje się nie do zjedzenia, a przynosi wiele korzyści jest pestka z awokado. Nie tylko sam owoc posiada dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości, ale również jego pestka. Dzięki regularnemu spożywaniu awokado opóźniamy procesy starzenia skóry, ale również mózgu, serca oraz komórek i tkanek. Dodatkowo pestka zawiera fitoskładniki, np. flawonoidy i polifenole, a także dużą ilość przeciwutleniaczy, których jest aż o 70%, więcej niż w samym miąższu owocu.

- Pestkę z awokado, choć jest duża oraz twarda i wydaje się być niejadalna, z łatwością możemy zblendować za pomocą blendera marki Blendtec. To jedyny taki sprzęt, który sobie z nią poradzi. Amerykańska marka z 45-letnią tradycją szczyci się wysoką mocą silnika, który zblenduje nawet najtwardsze warzywa i produkty. W przypadku pestki z awokado nie musimy się bać o to, że zepsujemy blender, ponieważ urządzenie posiada grube śmigło zamiast skrzyżowanych ostrzy i rozbija składniki oraz zasyca je do środka. Dzięki prostokątnemu kielichowi zapewnia dokładne blendowanie. Dodatkowo ma aż 8 lat gwarancji. Blendowanie nasion i pestek jest dobrym zamiennikiem, jeśli nie przepadamy za jedzeniem ich w całości. Nie tracą swoich wartości odżywczych, a są łatwiej przyswajalne – mówi Jarosław Zimnoch, właściciel firmy Domowe Sanatorium oraz dystrybutor Blendtec w Polsce.

Ogromną porcję witamin mają również pestki granatu. Nie tylko sam owoc dostarcza witamin, ale również jego środek. Pestki zawierają witaminy B, C i E, a także potas, selen, miedź, cynk, magnez oraz krzem. Dodatkowo przeciwdziałają procesom starzenia się i zapalnym, działają korzystnie na skórę trądzikową, odwodnioną i podrażnioną. Zawierają również kwas tłuszczowy Omega-5, który ma właściwości odmładzające. Poprawiają również metabolizm oraz łagodzą skutki stresu i regulują poziom cukru we krwi. Warto dodać je w wersji zmielonej za pomocą blendera do jogurtów, deserów czy jako przyprawa.

Niezwykle ważnym dla naszego organizmu nasionem jest siemię lniane, które najlepiej spożywać w wersji zblendowanej jako napar. Pomaga przezwyciężyć kaszel oraz łagodzi podrażnienia jamy ustnej. Dodatkowo nasiona zawierają witaminy B6, C i E, kwas foliowy oraz Omega-3 i Omega-6, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas, fosfor oraz błonnik. Siemię reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także wzmacnia włosy i paznokcie oraz przyspiesza metabolizm.

Dla osób będących na diecie bezglutenowej istotnym produktem jest mąka ryżowa, którą bez problemu można zrobić własnoręcznie w domu przy pomocy blendera. Blendtec idealnie zblenduje ryż do uzyskania konsystencji mąki. Taka mąka jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a także magnezu, żelaza i cynku. Dodatkowo pomaga łagodzić zaparcia, dzięki obecności błonnika i skrobi opornej. Obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia stężenie cukru, a także ma właściwości przeciwnowotworowe, dzięki zawartości lektyny.

Warto do naszej diety wprowadzić codzienną porcję nasion oraz pestek, które korzystnie wpłyną na nasz organizm oraz dostarczą w naturalny sposób witamin i niezbędnych składników. To idealny zamiennik chipsów, słonych paluszków oraz innych przekąsek, który jest zdrowy.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Edukacja Innowacyjny ośrodek doskonalenia zawodowego dla nauczycieli i specjalistów Biuro prasowe
2024-04-17 | 13:00

Innowacyjny ośrodek doskonalenia zawodowego dla nauczycieli i specjalistów

Na początku marca firma otrzymał akredytację Pomorskiego Kuratora Oświaty i jako EduKaPol Szkolenia Niepubliczny Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli została wpisana do rejestru placówek
Edukacja Niemal połowa Polaków zapomina o spożywaniu wody, a 35 proc. nie lubi jej smaku
2024-03-21 | 12:40

Niemal połowa Polaków zapomina o spożywaniu wody, a 35 proc. nie lubi jej smaku

Wyniki zeszłorocznej analizy ukazały, że nawet 68 proc. Polaków pije maksymalnie litr wody dziennie. Najnowsze badanie przeprowadzone przez austriacką markę Waterdrop ujawnia powody
Edukacja Na pionierów miast przyszłości w Pułtusku czeka innowacyjna makieta od Skriware
2024-03-20 | 01:00

Na pionierów miast przyszłości w Pułtusku czeka innowacyjna makieta od Skriware

Już 22 i 23 marca Zamek w Pułtusku stanie się areną wymiany doświadczeń przedstawicieli samorządów, biznesu i mieszkańców uczestniczących w Smart Town Congress. Praktycznym

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Venture Cafe Warsaw

Konsument

Konsument

Od 28 kwietnia Polacy żyją na ekologiczny kredyt. Zmiana zachowań konsumentów może odwrócić negatywny trend

Dzień Długu Ekologicznego, czyli data, do której zużyliśmy wszystkie zasoby, jakie w ciągu roku może zapewnić Ziemia, w tym roku w Polsce przypada 28 kwietnia, kilka dni wcześniej niż rok temu. Coroczne przyspieszenie tego terminu to sygnał, że czerpiemy bez umiaru z naturalnych systemów, nie dając im czasu na odbudowę. – Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej konsumpcyjne, kupujemy i wyrzucamy coraz więcej. Ale też nie mamy tak naprawdę efektywnego narzędzia, żeby temu zapobiec – ocenia Filip Piotrowski, ekspert ds. gospodarki obiegu zamkniętego z UNEP/GRID-Warszawa.

Transport

Chiny przyspieszają inwestycje w odnawialne źródła. Nie przestają jednak rozbudowywać mocy węglowych

Coraz dotkliwsze skutki zmian klimatycznych, ale przede wszystkim chęć zbudowania bezpieczeństwa energetycznego i uniezależnienia się od zewnętrznych dostaw surowców skłoniły rząd w Pekinie do ekspresowych inwestycji w nowe moce odnawialnej energii. W efekcie Chiny wyrastają na globalnego lidera transformacji energetycznej – odpowiadają dziś za największy na świecie przyrost mocy zainstalowanych w fotowoltaice i wiatrakach. Co ciekawe, nie rezygnują jednak przy tym również z inwestycji w energetykę węglową.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.