W czasie upału postaw na lekkie, zdrowe a zarazem pożywne potrawy
dfusion
al. Zjednoczenia 36 lok. 5
01-830 Warszawa
lukasz.lyczkowski|dfusion.pl| |lukasz.lyczkowski|dfusion.pl
606825276
https://dfusion.pl/
Chłodniki i warzywno-owocowe koktajle są doskonałą propozycją na letnie upalne dni. Nie tylko wyśmienicie smakują i odżywiają organizm, ale także dostarczają sporej dawki orzeźwienia. Skorzystaj z przepisów Samsung na wyjątkowe potrawy, których tajemnica smaku tkwi w świeżych składnikach i perfekcyjnym schłodzeniu.
Sposób na przechowywanie owoców i warzyw
Chrupiące warzywa i sezonowe owoce stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia, a także są składnikami wielu szybkich letnich potraw. Aby zawsze smakowały doskonale potrzebują jednak optymalnych warunków do przechowywania. Lodówki Samsung wyposażone zostały w technologie, które powodują, że przechowywane produkty są dłużej świeże i chronią je przed utratą smaku i wartości odżywczych.
Szuflada Humidity Fresh+ zapewnia bowiem wyjątkowe warunki o wysokim poziomie wilgotności, idealne do przechowywania owoców i warzyw, aby pozostały chrupkie, soczyste i zachowały pełnię smaku i aromatu. Co więcej, prosta regulacja wilgotności dostosuje optymalny poziom do przechowywania owoców (do 70%) lub warzyw (do 80%). Unikalna konstrukcja pokrywy uszczelniającej pozwoli przedłużyć świeżość produktów nawet dwukrotnie*, a to oznacza jeszcze więcej okazji do kulinarnych eksperymentów.
Doskonałym rozwiązaniem jest także komora zero Optimal Fresh+, której można używać na dwa sposoby: tryb pojedynczy z jedną, stałą temperaturą, lub podwójny z dwiema wydzielonymi strefami o różnym poziomie temperatur**. Lewa część z niższą temperaturą stworzy wówczas optymalne warunki do przechowywania mięsa, wędlin oraz ryb, a prawa, z wyższą temperaturą będzie idealna dla owoców i warzyw***, także tych sezonowych.
Zdrowe i pożywne orzeźwienie – wyjątkowe przepisy
Wysokie temperatury sprawiają, że możemy mieć mniejszą ochotę na jedzenie. Nie powinniśmy jednak pomijać posiłków w ciągu dnia, pamiętając o tym, że utrata wody oraz cennych składników mineralnych może spowodować pogorszenie samopoczucia. Wypróbuj przepisy od Samsung na wyjątkowy chłodnik, zielone gazpacho i pożywny koktajl, których przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Reszty dokona niska temperatura panująca w lodówce.
Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z miętą
Składniki:
- 600 g miąższu arbuzowego (bez pestek)
- 200 g truskawek (umytych, pozbawionych szypułek)
- Ok. 5-6 łyżek soku z cytryny lub limonki
- 1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty
- 3 łyżki miodu
- (opcjonalnie) 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru lub/i 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
Do podania:
- 200 g sera greckiego
- grzanki
Przygotowanie:
Truskawki oraz miąższ z arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Owoce oraz pozostałe składniki umieszczamy w blenderze, poza jednym listkiem mięty, który zostawiamy do dekoracji. Miksujemy wg preferencji na gładko lub pozostawiając drobne fragmenty owoców. Gotową zupę wkładamy do lodówki na około godzinę.
Można podawać z serem greckim pokrojonym w kostkę lub grzankami.
Czas przechowywania w lodówce – do 3 dni.
Gazpacho z zielonych pomidorów
Składniki:
- 0,5 kg zielonych pomidorów (dojrzałych)
- 1 ogórek zielony (obrany)
- 1/2 jalapeño, bez pestek
- 1 szalotka
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1,5 łyżeczki soli
- Sok z 1 limonki lub cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki octu winnego
Do dekoracji:
- Świeże zioła
- Melon pokrojony w kostkę
Przygotowanie:
Pomidory, ogórek, szalotkę oraz jalapeño szatkujemy i umieszczamy w dużej misce. Wsypujemy kolendrę, czosnek oraz sól. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na czas 1-4 godzin. Dodajemy stopniowo do miski oliwę z oliwek, sok z cytrusów i ocet, w międzyczasie miksując aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową zupę wkładamy do lodówki na około godzinę. Podajemy schłodzone z dodatkiem ziół, melonem i solą morską.
Czas przechowywania w lodówce – do 4-5 dni.
Koktajl z czereśni
Składniki:
- 200 g czereśni
- 200 g malin, truskawek lub wiśni do urozmaicenia smaku (lub połączenie tych owoców)
- 0,5 szklanki lodu w kostkach
- 250 ml jogurtu naturalnego, mleczka kokosowego lub kefiru (lub połączenie tych płynów)
- 3 łyżki soku z grejpfruta, limonki lub cytryny
- (opcjonalnie) 1 płaska łyżeczka cukru pudru lub miodu
Przygotowanie:
Owoce myjemy, pozbawiamy części niejadalnych (szypułki, pestki) i przekładamy do blendera. Wlewamy jogurt naturalny/mleczko kokosowe/kefir. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.
Czas przechowywania w lodówce – do 2 dni.
Dodatkowe funkcje w lodówkach Samsung
Możesz łatwiej planować posiłki, a także bardziej optymalnie wykorzystywać posiadane składniki. Za sprawą sztucznej inteligencji i profilowania żywności aplikacja z przepisami doskonale rozumie potrzeby użytkowników i proponuje pyszne potrawy z prostymi instrukcjami przyrządzania****. Tygodniowy planer posiłków sugeruje dania na każdy dzień na bazie indywidualnych preferencji i tego, co aktualnie znajduje się w lodówce. Funkcja ta dostępna jest m.in. w modelach Samsung Family Hub Side-by-side RS6HA8891B1 i Multidoor RF65A977FSG, które wyposażone zostały także w przydatną do drinków i koktajli kostkarkę do lodu.
Dzięki rewolucyjnej technologii SpaceMax™, zastosowanej m.in. w modułowych lodówkach Bespoke RB34A7B5CAP, uzyskano większą przestrzeń do przechowywania produktów spożywczych, bez konieczności zmiany wymiarów zewnętrznych urządzenia. Dzięki temu przechowywanie chłodzących się obok siebie letnich potraw, a także zakupów dla całej rodziny nie będzie stanowiło problemu.
Więcej informacji na www.lodowki.samsung.pl
*Wewnętrzne testy porównawcze modeli RB38T775CSR oraz RB34K6232SS.
** Ustawienia temperatur w strefach są zależne od ogólnych ustawień chłodziarki.
*** Ustawienia temperatur w strefach są zależne od ogólnych ustawień chłodziarki. Przykładowe warunki dla temperatury chłodziarki 1°C. Temperatura w lewej strefie jest obniżona o 2°C względem tej ustawionej w całym urządzeniu.
****Działa natychmiast, jeśli funkcja Smart Control w połączonym piekarniku jest aktywna. Jeśli funkcja ta jest nieaktywna, aplikacja przesyła tylko informacje dotyczące ustawień.
EXTRA POWER 20 – nowe szczytowe źródło ciepła w ofercie Termet S.A.
Wyzwania bożonarodzeniowe. Jak kontrolować zachcianki i pokusy jedzeniowe?
Rewolucyjna świeca jodowa stworzona przez polskich naukowców już dostępna!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Problemy społeczne
Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
Polacy średnio spędzają w internecie ponad trzy godziny dziennie. Jednocześnie, według badania na temat higieny cyfrowej, jedynie 14 proc. respondentów kontroluje swój czas ekranowy, a co piąty ogranicza liczbę powiadomień w telefonie czy komputerze. Nadmierne korzystanie z ekranów może wpływać na zaniedbywanie obowiązków i relacji z innymi, a także obniżenie nastroju i samooceny. Kampania Fundacji Orange „Nie przescrolluj życia” zwraca uwagę na potrzebę dbania o higienę cyfrową. Szczególnie okres świątecznego wypoczynku sprzyja takiej refleksji.
Prawo
Pediatrzy: Słodkie e-papierosy nie są przebadane. Państwo musi przejąć inicjatywę w sprawie kontroli ich jakości
Co trzeci uczeń pierwszą styczność z nikotyną miał w wieku 13 lat. Dla 70 proc. pierwszym w życiu wyrobem z nikotyną był e-papieros. Wśród uczniów używających obecnie nikotyny najwięcej, bo 80 proc., używa e-papierosów, najczęściej o słodkich smakach – wynika z badań CBOS. W dodatku z badań wynika, że zakaz sprzedaży takich produktów niepełnoletnim jest skutecznie omijany. Polskie Towarzystwo Pediatryczne, wspierane przez lekarzy innych specjalności, apeluje do premiera o wycofanie ze sprzedaży smakowych e-papierosów z nikotyną i bez niej. Zwłaszcza słodkie substancje smakowe dodawane do e-liquidów dla osiągnięcia atrakcyjnego smaku wciąż nie są wystarczająco przebadane – alarmują toksykolodzy.
Infrastruktura
Prąd z największej prywatnej inwestycji energetycznej w Polsce popłynie w 2027 roku. Polenergia dostała właśnie potężny zastrzyk finansowania
Polenergia S.A. i Bank Gospodarstwa Krajowego podpisały umowę pożyczki ze środków Krajowego Planu Odbudowy (KPO) na budowę morskich farm wiatrowych. Finansowanie wyniesie 750 mln zł i zostanie wykorzystane do budowy dwóch farm o łącznej mocy 1440 MW. Największa prywatna grupa energetyczna w Polsce realizuje ten projekt z norweskim Equinorem. Prace związane z budową fundamentów turbin na Bałtyku mają się rozpocząć w 2026 roku. Projekty offshorowe będą jednym z filarów nowej strategii Polenergii, nad którą spółka właśnie pracuje.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.