W czasie upału postaw na lekkie, zdrowe a zarazem pożywne potrawy
dfusion
al. Zjednoczenia 36 lok. 5
01-830 Warszawa
lukasz.lyczkowski|dfusion.pl| |lukasz.lyczkowski|dfusion.pl
606825276
https://dfusion.pl/
Chłodniki i warzywno-owocowe koktajle są doskonałą propozycją na letnie upalne dni. Nie tylko wyśmienicie smakują i odżywiają organizm, ale także dostarczają sporej dawki orzeźwienia. Skorzystaj z przepisów Samsung na wyjątkowe potrawy, których tajemnica smaku tkwi w świeżych składnikach i perfekcyjnym schłodzeniu.
Sposób na przechowywanie owoców i warzyw
Chrupiące warzywa i sezonowe owoce stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia, a także są składnikami wielu szybkich letnich potraw. Aby zawsze smakowały doskonale potrzebują jednak optymalnych warunków do przechowywania. Lodówki Samsung wyposażone zostały w technologie, które powodują, że przechowywane produkty są dłużej świeże i chronią je przed utratą smaku i wartości odżywczych.
Szuflada Humidity Fresh+ zapewnia bowiem wyjątkowe warunki o wysokim poziomie wilgotności, idealne do przechowywania owoców i warzyw, aby pozostały chrupkie, soczyste i zachowały pełnię smaku i aromatu. Co więcej, prosta regulacja wilgotności dostosuje optymalny poziom do przechowywania owoców (do 70%) lub warzyw (do 80%). Unikalna konstrukcja pokrywy uszczelniającej pozwoli przedłużyć świeżość produktów nawet dwukrotnie*, a to oznacza jeszcze więcej okazji do kulinarnych eksperymentów.
Doskonałym rozwiązaniem jest także komora zero Optimal Fresh+, której można używać na dwa sposoby: tryb pojedynczy z jedną, stałą temperaturą, lub podwójny z dwiema wydzielonymi strefami o różnym poziomie temperatur**. Lewa część z niższą temperaturą stworzy wówczas optymalne warunki do przechowywania mięsa, wędlin oraz ryb, a prawa, z wyższą temperaturą będzie idealna dla owoców i warzyw***, także tych sezonowych.
Zdrowe i pożywne orzeźwienie – wyjątkowe przepisy
Wysokie temperatury sprawiają, że możemy mieć mniejszą ochotę na jedzenie. Nie powinniśmy jednak pomijać posiłków w ciągu dnia, pamiętając o tym, że utrata wody oraz cennych składników mineralnych może spowodować pogorszenie samopoczucia. Wypróbuj przepisy od Samsung na wyjątkowy chłodnik, zielone gazpacho i pożywny koktajl, których przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Reszty dokona niska temperatura panująca w lodówce.
Arbuzowo-truskawkowy chłodnik z miętą
Składniki:
- 600 g miąższu arbuzowego (bez pestek)
- 200 g truskawek (umytych, pozbawionych szypułek)
- Ok. 5-6 łyżek soku z cytryny lub limonki
- 1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty
- 3 łyżki miodu
- (opcjonalnie) 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru lub/i 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
Do podania:
- 200 g sera greckiego
- grzanki
Przygotowanie:
Truskawki oraz miąższ z arbuza kroimy na mniejsze kawałki. Owoce oraz pozostałe składniki umieszczamy w blenderze, poza jednym listkiem mięty, który zostawiamy do dekoracji. Miksujemy wg preferencji na gładko lub pozostawiając drobne fragmenty owoców. Gotową zupę wkładamy do lodówki na około godzinę.
Można podawać z serem greckim pokrojonym w kostkę lub grzankami.
Czas przechowywania w lodówce – do 3 dni.
Gazpacho z zielonych pomidorów
Składniki:
- 0,5 kg zielonych pomidorów (dojrzałych)
- 1 ogórek zielony (obrany)
- 1/2 jalapeño, bez pestek
- 1 szalotka
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1,5 łyżeczki soli
- Sok z 1 limonki lub cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki octu winnego
Do dekoracji:
- Świeże zioła
- Melon pokrojony w kostkę
Przygotowanie:
Pomidory, ogórek, szalotkę oraz jalapeño szatkujemy i umieszczamy w dużej misce. Wsypujemy kolendrę, czosnek oraz sól. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na czas 1-4 godzin. Dodajemy stopniowo do miski oliwę z oliwek, sok z cytrusów i ocet, w międzyczasie miksując aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gotową zupę wkładamy do lodówki na około godzinę. Podajemy schłodzone z dodatkiem ziół, melonem i solą morską.
Czas przechowywania w lodówce – do 4-5 dni.
Koktajl z czereśni
Składniki:
- 200 g czereśni
- 200 g malin, truskawek lub wiśni do urozmaicenia smaku (lub połączenie tych owoców)
- 0,5 szklanki lodu w kostkach
- 250 ml jogurtu naturalnego, mleczka kokosowego lub kefiru (lub połączenie tych płynów)
- 3 łyżki soku z grejpfruta, limonki lub cytryny
- (opcjonalnie) 1 płaska łyżeczka cukru pudru lub miodu
Przygotowanie:
Owoce myjemy, pozbawiamy części niejadalnych (szypułki, pestki) i przekładamy do blendera. Wlewamy jogurt naturalny/mleczko kokosowe/kefir. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.
Czas przechowywania w lodówce – do 2 dni.
Dodatkowe funkcje w lodówkach Samsung
Możesz łatwiej planować posiłki, a także bardziej optymalnie wykorzystywać posiadane składniki. Za sprawą sztucznej inteligencji i profilowania żywności aplikacja z przepisami doskonale rozumie potrzeby użytkowników i proponuje pyszne potrawy z prostymi instrukcjami przyrządzania****. Tygodniowy planer posiłków sugeruje dania na każdy dzień na bazie indywidualnych preferencji i tego, co aktualnie znajduje się w lodówce. Funkcja ta dostępna jest m.in. w modelach Samsung Family Hub Side-by-side RS6HA8891B1 i Multidoor RF65A977FSG, które wyposażone zostały także w przydatną do drinków i koktajli kostkarkę do lodu.
Dzięki rewolucyjnej technologii SpaceMax™, zastosowanej m.in. w modułowych lodówkach Bespoke RB34A7B5CAP, uzyskano większą przestrzeń do przechowywania produktów spożywczych, bez konieczności zmiany wymiarów zewnętrznych urządzenia. Dzięki temu przechowywanie chłodzących się obok siebie letnich potraw, a także zakupów dla całej rodziny nie będzie stanowiło problemu.
Więcej informacji na www.lodowki.samsung.pl
*Wewnętrzne testy porównawcze modeli RB38T775CSR oraz RB34K6232SS.
** Ustawienia temperatur w strefach są zależne od ogólnych ustawień chłodziarki.
*** Ustawienia temperatur w strefach są zależne od ogólnych ustawień chłodziarki. Przykładowe warunki dla temperatury chłodziarki 1°C. Temperatura w lewej strefie jest obniżona o 2°C względem tej ustawionej w całym urządzeniu.
****Działa natychmiast, jeśli funkcja Smart Control w połączonym piekarniku jest aktywna. Jeśli funkcja ta jest nieaktywna, aplikacja przesyła tylko informacje dotyczące ustawień.

Jak czytać rzuty mieszkań i uniknąć przykrych niespodzianek? AI ułatwia wybór

EXTRA POWER 20 – nowe szczytowe źródło ciepła w ofercie Termet S.A.

Wyzwania bożonarodzeniowe. Jak kontrolować zachcianki i pokusy jedzeniowe?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej
Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.
Transport
Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.
Farmacja
Polacy leczą samodzielnie ponad połowę lekkich dolegliwości zdrowotnych. Jesteśmy liderem UE

Szacuje się, że w Unii Europejskiej codziennie występuje ok. 3,3 mln przypadków lekkich dolegliwości. Gdyby każdy pacjent zgłaszał się z nimi do lekarza, potrzebnych byłoby dodatkowo 120 tys. lekarzy pierwszego kontaktu lub obecni lekarze musieliby pracować dodatkowe 144 minuty dziennie. Polska pod względem samoleczenia, ze wskaźnikiem na poziomie 55 proc., plasuje się w czołówce UE. – Samodzielne leczenie to nie tylko kwestia wygody pacjenta, ale przede wszystkim realne odciążenie systemu ochrony zdrowia – przekonuje Ewa Królikowska z PASMI.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.