Kompostowanie odpadów – fanaberia czy konieczność?
Monday PR Sp. z o.o. Sp.k.
Górskiego 9
00-033 Warszawa
biuro|mondaypr.pl| |biuro|mondaypr.pl
+48 224878421
www.mondaypr.pl
Według badań Instytutu Ochrony Środowiska i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w Polsce rocznie marnuje się około 4,8 mln ton żywności, z czego aż 60% pochodzi z gospodarstw domowych[1]. GUS zaś podaje, że przeciętny Polak zjada rocznie niecałe 316 kg pożywienia[2]. Oznacza to, że przeciętne gospodarstwo domowe marnuje rocznie jedzenie, wystarczające na jego wyżywienie przez prawie trzy miesiące. Jak zmniejszać ilość jedzenia wyrzucanego do kosza? Przede wszystkim dokładnie planując zakupy. Jednak co zrobić, gdy mimo planowania, w naszej kuchni pojawiają się resztki? Odpowiedzią na ten problem jest kompostowanie.
Czarne złoto ogrodników
Problem marnotrawstwa żywności stanowi ogromne wyzwanie. Dlatego ważne jest, by budować świadomość tego, że proste działania mogą w znacznym stopniu ograniczyć marnowanie jedzenia. Pierwszym krokiem jest świadome przygotowywanie listy produktów zgodnie z planem posiłków.
W ten sposób zmniejsza się ilość odpadów, które – przeterminowane oraz niewykorzystane – trafiają na śmietnik. Trudno jednak całkowicie ograniczyć produkcję resztek w domach czy biurach, dlatego warto rozważyć korzystanie z przydomowych kompostowników.
Kompostowanie to stary jak świat, w pełni naturalny przykład obiegu zamkniętego, czyli procesu,
w którym odpady stają się produktem. Kompostowniki skutecznie zastępują kosz na bioodpady. Odpady żywnościowe na naszych oczach zamieniają się w wartościowy, organiczny surowiec do użyźnienia gleby w doniczkach albo na terenach zielonych wokół domu czy biura. Dzięki temu możemy zmniejszyć ilość odpadów oraz edukować dzieci, społeczeństwo w zakresie ich przetwarzania – podkreśla Agata Szczotka-Sarna, Dyrektorka ds. Zrównoważonego Rozwoju w Interseroh Organizacji Odzysku Opakowań S.A.
Kompostowanie opakowań? To możliwe!
W kompostownikach można przetwarzać nie tylko odpady żywnościowe, ale także niektóre, odpowiednio oznaczone opakowania. W ten sposób przywraca się pozornie jednorazowy produkt do obiegu w postaci nawozu. Opakowanie nie jest jednak typowym odpadem bio, jak choćby skórki
z warzyw czy owoców, dlatego trzeba znać oznaczenia, które gwarantują nam, że może być ono poddane kompostowaniu.
W Unii Europejskiej przydatność opakowań do recyklingu organicznego to symbol tzw. sadzonki. Informację o możliwości kompostowania potwierdza też certyfikat OK Compost. Jednak do tradycyjnego kompostownika można je wrzucić tylko, gdy oznaczeniu towarzyszy informacja, że opakowanie może być przetworzone w domowych kompostownikach, np.: oznaczenie OK Compost Home. Pozostałe opakowania wymagają specjalnych warunków do kompostowania. Takie warunki zapewniają na przykład maszyny kompostujące.
W obowiązującym systemie segregowania nie włączamy tego typu opakowań do frakcji bio, a przecież mogą one być kompostowane – zaznacza Paweł Lesiak, wiceprezes Interseroh Organizacji Odzysku Opakowań S.A. Maszyny kompostujące dają niezależność w tym zakresie, a także pozwalają zminimalizować liczbę odbiorów frakcji bio. Można powiedzieć, że kiedyś marzenia o sprzęcie AGD krążyły wokół zmywarki, dziś obiektem marzeń może być innowacyjne kompostowanie – podkreśla Lesiak.
Domowy, bezwonny kompostownik
Na polskim rynku istnieje innowacyjna alternatywa dla kompostowników przydomowych – Oklin GG02. Jest to niewielkie urządzenie, wykorzystywane we wspólnotach mieszkaniowych, punktach małej gastronomii, szkołach czy przedszkolach, które w sposób higieniczny, skuteczny przetwarza odpady biodegradowalne już w 24h.
Największymi zaletami kompostownika są: tempo i poziom redukcji masy odpadów – do 90%
w zaledwie 24h oraz skuteczne, szybkie i bezzapachowe kompostowanie. Do maszyny kompostującej można włożyć resztki żywności, w tym mięso, a ich przyspieszony i kontrolowany rozkład organiczny jest możliwy dzięki specjalnym mikroorganizmom Acidulo®. Końcowym produktem procesu jest tzw. pre-kompost, który zmieszany z glebą, stanowi wartościowy, organiczny surowiec na przykład do roślin doniczkowych albo terenów zielonych.
Oklin GG02 jest tegorocznym zdobywcą Lauru Konsumenta w kategorii Utylizatory odpadów organicznych. Więcej informacji nt. Oklin: https://www.interseroh.pl/uslugi/nowoczesne-urzadzenia-i-maszyny
[1] https://ios.edu.pl/ogloszenia/jaka-jest-skala-marnotrawstwa-zywnosci-w-polsce-wyniki-badan-projektu-prom/
[2] Polska w liczbach 2020, Główny Urząd Statystyczny, Warszawa 2020.
EXTRA POWER 20 – nowe szczytowe źródło ciepła w ofercie Termet S.A.
Wyzwania bożonarodzeniowe. Jak kontrolować zachcianki i pokusy jedzeniowe?
Rewolucyjna świeca jodowa stworzona przez polskich naukowców już dostępna!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Duża inwestycja w browarze w Elblągu. Nowa linia produkuje piwo z prędkością 60 tys. puszek na godzinę
W tym tygodniu Grupa Żywiec uruchomiła w Elblągu nową linię do produkcji piwa w puszce. Dwukrotnie szybsza od dotychczasowej zwiększyła zdolności produkcyjne browaru o 30 proc. Poza poprawą efektywności nowa technologia ma także wpłynąć na obniżenie śladu węglowego zakładu. Pozwoli bowiem zredukować zużycie ciepła, wody i energii elektrycznej.
Media i PR
Europosłowie PiS i Konfederacji ostrzegają przed europejską cenzurą. Blokowanie treści w sieci zagraża wolności słowa
Akt o usługach cyfrowych (DSA) – przez nałożenie obowiązków na platformy mediowe – ma co do zasady ograniczyć rozprzestrzenianie nielegalnych treści w sieci, fake newsów i mowy nienawiści. To istotne, zwłaszcza w kontekście agresywnej rosyjskiej dezinformacji w social mediach. Nowe przepisy budzą jednak wątpliwości w zakresie cenzury i ograniczania wolności słowa.
Ochrona środowiska
Sektor budowlany coraz bardziej skupia się na celach dekarbonizacji. Firmom potrzebne jest jednak wsparcie finansowe i legislacyjne
Sektor budowlany coraz mocniej koncentruje się na realizacji celów dekarbonizacji. Przed polskim budownictwem stoją liczne wyzwania związane ze zrównoważonym rozwojem, redukcją emisji CO2 oraz dostosowaniem się do unijnych regulacji wspierających te działania. Cała branża już inwestuje w zielone technologie i innowacje, ale by skutecznie realizować założenia dekarbonizacji, konieczne jest wsparcie – zarówno finansowe, jak i legislacyjne.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.