Komunikaty PR

Kompostowanie odpadów – fanaberia czy konieczność?

2021-03-01  |  13:00
Kontakt
Monday PR
Monday PR Sp. z o.o. Sp.k.

Górskiego 9
00-033 Warszawa
biuro|mondaypr.pl| |biuro|mondaypr.pl
+48 224878421
www.mondaypr.pl

Według badań Instytutu Ochrony Środowiska i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, w Polsce rocznie marnuje się około 4,8 mln ton żywności, z czego aż 60% pochodzi z gospodarstw domowych[1].  GUS zaś podaje, że przeciętny Polak zjada rocznie niecałe 316 kg pożywienia[2]. Oznacza to, że przeciętne gospodarstwo domowe marnuje rocznie jedzenie, wystarczające na jego wyżywienie przez prawie trzy miesiące. Jak zmniejszać ilość jedzenia wyrzucanego do kosza? Przede wszystkim dokładnie planując zakupy. Jednak co zrobić, gdy mimo planowania, w naszej kuchni pojawiają się resztki? Odpowiedzią na ten problem jest kompostowanie.

Czarne złoto ogrodników

Problem marnotrawstwa żywności stanowi ogromne wyzwanie. Dlatego ważne jest, by budować świadomość tego, że proste działania mogą w znacznym stopniu ograniczyć marnowanie jedzenia. Pierwszym krokiem jest świadome przygotowywanie listy produktów zgodnie z planem posiłków.
W ten sposób zmniejsza się ilość odpadów, które – przeterminowane oraz niewykorzystane – trafiają na śmietnik. Trudno jednak całkowicie ograniczyć produkcję resztek w domach czy biurach, dlatego warto rozważyć korzystanie z przydomowych kompostowników.

Kompostowanie to stary jak świat, w pełni naturalny przykład obiegu zamkniętego, czyli procesu,
w którym odpady stają się produktem. Kompostowniki skutecznie zastępują kosz na bioodpady. Odpady żywnościowe na naszych oczach zamieniają się w wartościowy, organiczny surowiec do użyźnienia gleby w doniczkach albo na terenach zielonych wokół domu czy biura. Dzięki temu możemy zmniejszyć ilość odpadów oraz edukować dzieci, społeczeństwo w zakresie ich przetwarzania
– podkreśla Agata Szczotka-Sarna, Dyrektorka ds. Zrównoważonego Rozwoju w Interseroh Organizacji Odzysku Opakowań S.A.

Kompostowanie opakowań? To możliwe!

W kompostownikach można przetwarzać nie tylko odpady żywnościowe, ale także niektóre, odpowiednio oznaczone opakowania. W ten sposób przywraca się pozornie jednorazowy produkt do obiegu w postaci nawozu. Opakowanie nie jest jednak typowym odpadem bio, jak choćby skórki
z warzyw czy owoców, dlatego trzeba znać oznaczenia, które gwarantują nam, że może być ono poddane kompostowaniu.

W Unii Europejskiej przydatność opakowań do recyklingu organicznego to symbol tzw. sadzonki. Informację o możliwości kompostowania potwierdza też certyfikat OK Compost. Jednak do tradycyjnego kompostownika można je wrzucić tylko, gdy oznaczeniu towarzyszy informacja, że opakowanie może być przetworzone w domowych kompostownikach, np.: oznaczenie OK Compost Home. Pozostałe opakowania wymagają specjalnych warunków do kompostowania. Takie warunki zapewniają na przykład maszyny kompostujące.

W obowiązującym systemie segregowania nie włączamy tego typu opakowań do frakcji bio, a przecież mogą one być kompostowane – zaznacza Paweł Lesiak, wiceprezes Interseroh Organizacji Odzysku Opakowań S.A. Maszyny kompostujące dają niezależność w tym zakresie, a także pozwalają zminimalizować liczbę odbiorów frakcji bio. Można powiedzieć, że kiedyś marzenia o sprzęcie AGD krążyły wokół zmywarki, dziś obiektem marzeń może być innowacyjne kompostowanie – podkreśla Lesiak.

Domowy, bezwonny kompostownik

Na polskim rynku istnieje innowacyjna alternatywa dla kompostowników przydomowych – Oklin GG02. Jest to niewielkie urządzenie, wykorzystywane we wspólnotach mieszkaniowych, punktach małej gastronomii, szkołach czy przedszkolach, które w sposób higieniczny, skuteczny przetwarza odpady biodegradowalne już w 24h.

Największymi zaletami kompostownika są: tempo i poziom redukcji masy odpadów – do 90%
w zaledwie 24h oraz skuteczne, szybkie i bezzapachowe kompostowanie. Do maszyny kompostującej można włożyć resztki żywności, w tym mięso, a ich przyspieszony i kontrolowany rozkład organiczny jest możliwy dzięki specjalnym mikroorganizmom Acidulo®. Końcowym produktem procesu jest tzw. pre-kompost, który zmieszany z glebą, stanowi wartościowy, organiczny surowiec na przykład do roślin doniczkowych albo terenów zielonych.

Oklin GG02 jest tegorocznym zdobywcą Lauru Konsumenta w kategorii Utylizatory odpadów organicznych. Więcej informacji nt. Oklin: https://www.interseroh.pl/uslugi/nowoczesne-urzadzenia-i-maszyny

 


[1] https://ios.edu.pl/ogloszenia/jaka-jest-skala-marnotrawstwa-zywnosci-w-polsce-wyniki-badan-projektu-prom/

[2] Polska w liczbach 2020, Główny Urząd Statystyczny, Warszawa 2020.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Monday PR Sp. z o.o. Sp.k.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom EXTRA POWER 20 – nowe szczytowe źródło ciepła w ofercie Termet S.A. Biuro prasowe
2024-12-20 | 01:00

EXTRA POWER 20 – nowe szczytowe źródło ciepła w ofercie Termet S.A.

EXTRA POWER 20 to odpowiedź firmy Termet na typowe problemy z eksploatacją pomp ciepła w okresie najwyższego zapotrzebowania na ciepło. Podczas silnych mrozów, gdy pompa ciepła nie
Dom Wyzwania bożonarodzeniowe. Jak kontrolować zachcianki i pokusy jedzeniowe?
2024-12-19 | 14:40

Wyzwania bożonarodzeniowe. Jak kontrolować zachcianki i pokusy jedzeniowe?

Choinka, mikołaj, prezenty, pierwsza gwiazdka, rodzinna atmosfera – z czym jeszcze kojarzy nam się Boże Narodzenie? Oczywiście, że z suto zastawionym stołem, na którym
Dom Rewolucyjna świeca jodowa stworzona przez polskich naukowców już dostępna!
2024-12-19 | 09:00

Rewolucyjna świeca jodowa stworzona przez polskich naukowców już dostępna!

Centrum Badań i Rozwoju Technologii dla Przemysłu - niezależne komercyjne centrum badawczo-rozwojowe we współpracy z Gala Group Poland - wiodącym producentem świec w Europie,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Robotyka i SI

Inwestycje w sztuczną inteligencję na bardzo niskim poziomie. Potencjał polskich kadr nie jest wykorzystywany

Komisja Europejska zapowiedziała uruchomienie nowej inicjatywy InvestAI, która ma zmobilizować 200 mld euro na inwestycje w sztuczną inteligencję. W globalnym wyścigu zbrojeń w AI to jednak wciąż niewiele. Również polskie firmy technologiczne zazwyczaj korzystają z infrastruktury stworzonej przez zachodnich liderów. Największym wyzwaniem, które stoi przed polskimi firmami, jest to, by innowacje były tworzone na miejscu. – Zwłaszcza że inwestycja w sztuczną inteligencję i kryptografię kwantową to inwestycja w bezpieczeństwo kraju – przekonuje dr Maciej Kawecki, prezes Instytutu Lema.

Praca

Dostęp do wysoko wykwalifikowanej kadry przyciąga do Polski inwestorów. Kluczowymi partnerami stają się firmy z Wielkiej Brytanii

Polska zajmuje szóste miejsce w Europie pod względem atrakcyjności inwestycyjnej. Jako największa gospodarka w regionie, ze strategicznym położeniem, odgrywa istotną rolę w budowaniu odpornych, zrównoważonych i konkurencyjnych łańcuchów dostaw w szybko zmieniającym się globalnym środowisku. Tym samym jej potencjał inwestycyjny wciąż rośnie. Wielka Brytania już jest strategicznym partnerem dla Polski, potencjał jest jednak znacznie większy.

Sport

Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską

Ponad połowa Polaków deklaruje aktywność fizyczną co najmniej raz w tygodniu. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor, w 2025 roku 14 proc. osób planuje zwiększyć wydatki na siłownię, dietę oraz wizyty u specjalistów. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie sieci fitness dynamicznie rozwijają swoją działalność i dostosowują liczbę placówek do popytu. Xtreme Fitness Gyms zamierza do 2027 roku uruchomić 227 lokalizacji, w tym roku ma też powstać około 10 placówek Xtreme KiDS przeznaczonych dla dzieci. W planach jest również ekspansja zagraniczna.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.