Ekologia Ci schlebia! – czyli jak odświeżyć pieczywo oraz inne produkty spożywcz
Marnowanie żywności jest jednym z najpoważniejszych problemów dzisiejszego społeczeństwa. Przeciętna czteroosobowa polska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte ok. 2,5 tys. zł[1], w całej Unii Europejskiej przekłada się to na 88 milionów ton produktów spożywczych lądujących w śmietniku[2] – to równowartość wagowa 15 Piramid Cheopsa. Za najczęstszą przyczynę takiego stanu rzeczy podaje się robienie zbyt dużych zakupów, które stają się nieświeże nim zdążymy je zjeść. A co, jeżeli używając prostych, domowych sposobów możemy zapobiec marnotrawieniu żywności? Poznaj w tym temacie inspiracje i porady od Agnieszki Cegielskiej – propagatorki naturalnego stylu życia, prezenterki telewizyjnej oraz Ekspertki marki Electrolux.
Świeże pomysły dla dobra planety
Zakupy spożywcze bywają niekiedy niełatwe – czasem trudno oszacować, ile jedzenia potrzebujemy do kolejnego wyjścia do sklepu. Co w przypadku, jeżeli kupiliśmy jednak trochę za dużo i z czasem produkty tracą swoją pierwotną jakość? Chleb staje się suchy, warzywa wiotczeją, a pozostawiony z poprzedniego dnia obiad po odgrzaniu całkowicie się wysusza. Marka Electrolux w ramach nowej kampanii pod hasłem „Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania” chce zachęcać ludzi, aby spożywali, pozyskiwali i traktowali żywność w sposób niosący korzyści zarówno im samym, jak i naszej planecie – bez utraty przyjemności. Korzystając więc z kilku domowych i sprawdzonych trików możemy sprawić, aby pozostawione na dłużej produkty zyskały nowe życie i cieszyły swoim przepysznym smakiem jeszcze przez kolejne dni. W taki sposób nie tylko zaoszczędzimy pieniądze, ale także uratujemy naszą planetę przed kolejnymi tonami niepotrzebnych i szkodliwych śmieci.
5 sposobów na ratowanie żywności
Wśród najczęściej wyrzucanych do śmieci produktów znajdziemy pieczywo, owoce i warzywa, mleko oraz ser, a także resztki przygotowanych własnoręcznie posiłków. W jaki sposób podejść indywidualnie do każdej z tych kategorii i uratować je przed wyrzucaniem?
1. Bycie eko to bułka z masłem! – Pieczywo stosunkowo szybko traci swoją pierwotną chrupkość i delikatność, a wszyscy wiemy, że sucha kromka chleba nie jest czymś przyjemnym do jedzenia. W takiej sytuacji nie warto jednak niczego wyrzucać do kosza. Już w 10 minut można przywrócić czerstwemu pieczywu dawny smak.
- Wykorzystując domowy piekarnik możemy w łatwy sposób sprawić, aby nasz chleb był znów chrupiący, a do tego ciepły jak z piekarni! „Suche kromki chleba wystarczy namoczyć delikatnie pod kranem albo posmarować delikatnie masłem klarowanym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Ja bardzo często wykorzystuję tę metodę” - mówi Agnieszka Cegielska, Ekspertka marki Electrolux. Już po 10 minutach możemy cieszyć się pysznym i świeżym pieczywem. Proces ten będzie jeszcze łatwiejszy przy wykorzystaniu piekarnika parowego. Pomijamy wtedy etap nawadniania chleba, wystarczy włożyć go do piekarnika parowego, włączyć funkcję Regeneracja i po kilku minutach mamy smaczne pieczywo na nowo.
2. Świeżo i zielono – Owoce i warzywa to kolejne kategorie produktowe, które są nad wyraz często niepotrzebnie wyrzucane. Może to wynikać z wielu rzeczy – stają się one zwiotczałe lub po prostu pojawiają się na nich typowe obtłuczenia. Korzystając z łatwego triku odzyskamy ich świeżość.
- Aby uratować zwiędłe lub zwiotczałe owoce wystarczy wrzucić je do miski z zimną wodą! Pozostawione na około 30 minut produkty „wypiją” potrzebną im wodę i zyskają pierwotny wygląd. Aby wspomóc ten proces można dodatkowo wycisnąć do wody połówkę cytryny lub dodać 1-2 łyżeczki octu jabłkowego. Tego sposobu można użyć zarówno na warzywach korzeniowych, sałatach i ziołach, jak i ulubionych owocach. - „Mój sposób na zwiędłe warzywa jak cukinie, cebula, czosnek, papryka, rzodkiewki jest taki, że delikatnie podsmażam je na patelni na maśle klarowanym, wtedy stają się bardziej chrupiące. Polecam połączyć je z odratowanym w piekarniku ciepłym pieczywem, które po wyjęciu możemy posmarować humusem lub serkiem kozim i na to nałożyć ciepły farsz z warzyw. Warto posypać naszą kanapkę świeżą bazylią, kiełkami, prażonym słonecznikiem, a na koniec delikatnie skropić oliwą. Takie kanapki zero waste są nie tylko zdrowe, ale też za każdym razem smakują inaczej" - mówi Agnieszka Cegielska.
3. Pysznie i bez konserwantów – Mleko stale gości w naszych lodówkach. Co w momencie, kiedy data ważności nieubłagalnie się zbliża, a my nie chcemy go marnować?
- Wystarczy zrobić domowy jogurt naturalny bez konserwantów, który można przetrzymać w lodówce dodatkowe 2 tygodnie. Podgrzej litr pasteryzowanego mleka do temperatury około 45°C, dodaj małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150 ml) zawierającego żywe kultury bakterii i dokładnie wymieszaj. Następnie przenieś płyn w ciepłe miejsce i pozostaw na około 7 godzin. W taki sposób otrzymasz własnoręcznie zrobiony jogurt, który wykorzystać można jako dodatek do naleśników czy musli. Zadanie to będzie jeszcze łatwiejsze przy wykorzystaniu piekarnika parowego Electrolux z programem „Jogurt” – wystarczy wtedy wymieszać składniki i pozostawić je w urządzeniu na 6-10 godzin.
4. Ser jak w dniu zakupu - Istnieje także prosty sposób na uratowanie suchego żółtego sera, który stał się twardy i nieapetyczny.
- Kostkę lub plastry sera wystarczy zawinąć w wilgotny ręcznik papierowy, włożyć do plastikowej torebeczki i chłodzić w lodówce przez cały dzień. Po wyjęciu ser powinien znów być elastyczny i smakować jak w momencie otwarcia. Na odświeżenie sera ma swój sposób także Ekspertka marki Electrolux: - „Kiedy mój ser nie jest tak idealny jak w dniu zakupu, wykorzystuje go do przygotowywania domowych zapiekanek w piekarniku parowym. Jednocześnie posypuje go aromatycznymi ziołami jak rozmaryn, tymianek czy oregano”.
5. Obiad na nowo – Bardzo często zdarza nam się przygotować za dużo porcji obiadu. Pozostawiony do następnego dnia i odgrzany nie smakuje już tak samo. Co zrobić, aby nawet po 24 godzinach w lodówce, nasze ulubione danie znów cieszyło nasze kubki smakowe?
Najczęstszym problem odgrzewanego jedzenia jest to, że staje się bardzo suche. Aby temu zapobiec możemy przenieść resztki do żaroodpornego naczynia, delikatnie zalać je wodą i przykryć szklaną pokrywką. -„Ja często dodaje też łyżkę masła klarowanego, które bardzo sprawdza się przy odgrzewaniu resztek w taki sposób” dodaje Ekspertka - Agnieszka Cegielska. Tak odgrzane w piekarniku jedzenie odzyska wilgoć i znów będzie smakować tak, jak poprzedniego dnia. Jeszcze lepsze efekty uzyskamy wykorzystując piekarnik parowy od marki Electrolux. Program „Regeneracja” został stworzony specjalnie do przywrócenia odgrzewanym daniom drugiego życia. Makaron, ryż i ziemniaki mają tendencję do wysychania podczas przechowywania w lodówce, a para pozwala przywrócić im wilgotność. Doskonale nadaje się również do odgrzewania warzyw ugotowanych na parze – wystarczy umieścić je na blasze i poddać działaniu pary bezpośrednio przed podaniem. Po kilku minutach znów będą doskonałe. Otrzymany posiłek już nigdy nie będzie nijaki i suchy – efekt końcowy za każdym razem zaskoczy nas lekkością, niezwykłym aromatem i smakiem utrzymanym dzięki mocy pary wodnej. Funkcja „Regeneracja” zastosowana w produktach marki Electrolux, czyli odgrzewanie w piekarniku za pomocą pary ma rzeszę swoich zwolenników - „Często żartuję, że program Regeneracja to mój ulubiony i najczęściej używany w moim piekarniku parowym” dodaje Agnieszka Cegielska.
Moc pary wodnej
Piekarniki parowe mogą uratować nasze jedzenie przed zmarnowaniem i nadać im drugie, przepyszne życie. To jednak nie koniec zalet tych urządzeń. Para zatrzymuje w potrawach składniki odżywcze, które zniknęłyby przy tradycyjnych metodach pieczenia. Zużyjemy także mniej tłuszczy i olejów, a czas przygotowania będzie szybszy o 20%. Piekarniki parowe od marki Electrolux, dzięki czterem ustawieniom pary od 25% do 100% sprawdzą się perfekcyjnie do pieczenia, przypiekania czy gotowania na parze. Warto tu także przyjrzeć się funkcji Sous-vide – która używana jest od dawna przez najlepsze restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin, aby osiągnąć niezrównany smak dla najbardziej wybrednych gości. Dzięki 100-letniemu doświadczeniu w pracy z profesjonalnymi szefami kuchni, Electrolux może wprowadzić to doświadczenie także do Twojej kuchni. Gotowanie na parze jest nie tylko zdrowe ale także pozwala oszczędzić energię i obniżyć rachunki za prąd - w ramach niektórych funkcji piekarnika grzałki wyłączają się wcześniej, a obecne wewnątrz ciepło resztkowe pozwoli utrzymać temperaturę potraw przy mniejszym zużyciu prądu. W wybranych modelach istnieje także możliwość wyłączenia oświetlenia oraz tryb czuwania dla wyświetlacza.
Po więcej informacji zapraszamy na stronę: https://www.electrolux.pl/local/gotowanie-bez-marnowania/
[1] Federacja Polskich Banków Żywności, Nie marnuj jedzenia, 2019
[2] Fusions EU, Estimates of European food waste levels, Marzec 2016
Bajkowy Dopiewiec przed konkurencją
I etap osiedla Junique z pozwoleniem na użytkowanie
Trust Investment rewolucjonizuje standard mieszkalnictwa w Kielcach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Problemy społeczne
Dane satelitarne będą częściej pomagać w walce z żywiołami w Polsce. Nowy system testowany był w czasie wrześniowej powodzi
Światowa Organizacja Meteorologiczna podaje, że w ciągu ostatnich 50 lat pięciokrotnie zwiększyła się liczba katastrof naturalnych na świecie. Jednocześnie nowe możliwości w zakresie wczesnego ostrzegania i zarządzania kryzysowego pozwoliły ograniczyć liczbę ofiar trzykrotnie. Coraz częściej pomagają w tym dane satelitarne, czego przykładem było wykorzystanie nowego systemu Poland’s Civil Security Hub w trakcie wrześniowej powodzi na południowym zachodzie kraju.
Firma
Rośnie rola pracowników w podejmowaniu decyzji zarządczych. Firmy chętniej korzystają z ekspertów zewnętrznych
Szanse i zagrożenia związane z nowymi technologiami, w szczególności rozwój sztucznej inteligencji, cyberbezpieczeństwa oraz zrównoważonego rozwoju i zmienność geopolityczna – to te tematy zyskują na znaczeniu na agendzie zarządów oraz rad nadzorczych działających w Europie spółek giełdowych. Jak wskazuje Raport Board Monitor Europe 2024, rola tych organów w firmach rośnie. Podobnie jak zaangażowanie pracowników w podejmowaniu decyzji zarządczych.
Zdrowie
Ochrona zdrowia w Polsce ma być bardziej oparta na jakości. Obowiązująca od roku ustawa zostanie zmieniona
Od października placówki ochrony zdrowia mogą się ubiegać o akredytację na nowych zasadach. Nowe standardy zostały określone we wrześniowym obwieszczeniu resortu zdrowia i dotyczą m.in. kontroli zakażeń, sposobu postępowania z pacjentem w stanach nagłych czy opinii pacjentów z okresu hospitalizacji. Standardy akredytacyjne to uzupełnienie obowiązującej od stycznia br. ustawy o jakości w opiece zdrowotnej i bezpieczeństwie pacjenta, która jest istotna dla całego systemu, jednak zdaniem resortu zdrowia wymaga poprawek.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.