Komunikaty PR

Ekologia Ci schlebia! – czyli jak odświeżyć pieczywo oraz inne produkty spożywcz

2021-12-10  |  11:10
Biuro prasowe

Marnowanie żywności jest jednym z najpoważniejszych problemów dzisiejszego społeczeństwa. Przeciętna czteroosobowa polska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte ok. 2,5 tys. zł[1], w całej Unii Europejskiej przekłada się to na 88 milionów ton produktów spożywczych lądujących w śmietniku[2] – to równowartość wagowa 15 Piramid Cheopsa. Za najczęstszą przyczynę takiego stanu rzeczy podaje się robienie zbyt dużych zakupów, które stają się nieświeże nim zdążymy je zjeść. A co, jeżeli używając prostych, domowych sposobów możemy zapobiec marnotrawieniu żywności? Poznaj w tym temacie inspiracje i porady od Agnieszki Cegielskiej – propagatorki naturalnego stylu życia, prezenterki telewizyjnej oraz Ekspertki marki Electrolux.  

 

Świeże pomysły dla dobra planety

 

Zakupy spożywcze bywają niekiedy niełatwe – czasem trudno oszacować, ile jedzenia potrzebujemy do kolejnego wyjścia do sklepu. Co w przypadku, jeżeli kupiliśmy jednak trochę za dużo i z czasem produkty tracą swoją pierwotną jakość? Chleb staje się suchy, warzywa wiotczeją, a pozostawiony z poprzedniego dnia obiad po odgrzaniu całkowicie się wysusza. Marka Electrolux w ramach nowej kampanii pod hasłem „Szwedzki sposób na gotowanie bez marnowania” chce zachęcać ludzi, aby spożywali, pozyskiwali i traktowali żywność w sposób niosący korzyści zarówno im samym, jak i naszej planecie – bez utraty przyjemności. Korzystając więc z kilku domowych i sprawdzonych trików możemy sprawić, aby pozostawione na dłużej produkty zyskały nowe życie i cieszyły swoim przepysznym smakiem jeszcze przez kolejne dni. W taki sposób nie tylko zaoszczędzimy pieniądze, ale także uratujemy naszą planetę przed kolejnymi tonami niepotrzebnych i szkodliwych śmieci.

5 sposobów na ratowanie żywności

 

Wśród najczęściej wyrzucanych do śmieci produktów znajdziemy pieczywo, owoce i warzywa, mleko oraz ser, a także resztki przygotowanych własnoręcznie posiłków. W jaki sposób podejść indywidualnie do każdej z tych kategorii i uratować je przed wyrzucaniem?

 

1. Bycie eko to bułka z masłem! – Pieczywo stosunkowo szybko traci swoją pierwotną chrupkość i delikatność, a wszyscy wiemy, że sucha kromka chleba nie jest czymś przyjemnym do jedzenia. W takiej sytuacji nie warto jednak niczego wyrzucać do kosza. Już w 10 minut można przywrócić czerstwemu pieczywu dawny smak.

 

  • Wykorzystując domowy piekarnik możemy w łatwy sposób sprawić, aby nasz chleb był znów chrupiący, a do tego ciepły jak z piekarni! „Suche kromki chleba wystarczy namoczyć delikatnie pod kranem albo posmarować delikatnie masłem klarowanym i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Ja bardzo często wykorzystuję tę metodę” - mówi Agnieszka Cegielska, Ekspertka marki Electrolux. Już po 10 minutach możemy cieszyć się pysznym i świeżym pieczywem. Proces ten będzie jeszcze łatwiejszy przy wykorzystaniu piekarnika parowego. Pomijamy wtedy etap nawadniania chleba, wystarczy włożyć go do piekarnika parowego, włączyć funkcję Regeneracja i po kilku minutach mamy smaczne pieczywo na nowo.

 

2. Świeżo i zielono – Owoce i warzywa to kolejne kategorie produktowe, które są nad wyraz często niepotrzebnie wyrzucane. Może to wynikać z wielu rzeczy – stają się one zwiotczałe lub po prostu pojawiają się na nich typowe obtłuczenia. Korzystając z łatwego triku odzyskamy ich świeżość.

 

  • Aby uratować zwiędłe lub zwiotczałe owoce wystarczy wrzucić je do miski z zimną wodą! Pozostawione na około 30 minut produkty „wypiją” potrzebną im wodę i zyskają pierwotny wygląd. Aby wspomóc ten proces można dodatkowo wycisnąć do wody połówkę cytryny lub dodać 1-2 łyżeczki octu jabłkowego. Tego sposobu można użyć zarówno na warzywach korzeniowych, sałatach i ziołach, jak i ulubionych owocach. - „Mój sposób na zwiędłe warzywa jak cukinie, cebula, czosnek, papryka, rzodkiewki jest taki, że delikatnie podsmażam je na patelni na maśle klarowanym, wtedy stają się bardziej chrupiące. Polecam połączyć je z odratowanym w piekarniku ciepłym pieczywem, które po wyjęciu możemy posmarować humusem lub serkiem kozim i na to nałożyć ciepły farsz z warzyw. Warto posypać naszą kanapkę świeżą bazylią, kiełkami, prażonym słonecznikiem, a na koniec delikatnie skropić oliwą. Takie kanapki zero waste są nie tylko zdrowe, ale też za każdym razem smakują inaczej" - mówi Agnieszka Cegielska.

 

3. Pysznie i bez konserwantów – Mleko stale gości w naszych lodówkach. Co w momencie, kiedy data ważności nieubłagalnie się zbliża, a my nie chcemy go marnować?

 

  • Wystarczy zrobić domowy jogurt naturalny bez konserwantów, który można przetrzymać w lodówce dodatkowe 2 tygodnie. Podgrzej litr pasteryzowanego mleka do temperatury około 45°C, dodaj małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150 ml) zawierającego żywe kultury bakterii i dokładnie wymieszaj. Następnie przenieś płyn w ciepłe miejsce i pozostaw na około 7 godzin. W taki sposób otrzymasz własnoręcznie zrobiony jogurt, który wykorzystać można jako dodatek do naleśników czy musli. Zadanie to będzie jeszcze łatwiejsze przy wykorzystaniu piekarnika parowego Electrolux z programem „Jogurt” – wystarczy wtedy wymieszać składniki i pozostawić je w urządzeniu na 6-10 godzin.

 

4. Ser jak w dniu zakupu - Istnieje także prosty sposób na uratowanie suchego żółtego sera, który stał się twardy i nieapetyczny.

 

  • Kostkę lub plastry sera wystarczy zawinąć w wilgotny ręcznik papierowy, włożyć do plastikowej torebeczki i chłodzić w lodówce przez cały dzień. Po wyjęciu ser powinien znów być elastyczny i smakować jak w momencie otwarcia. Na odświeżenie sera ma swój sposób także Ekspertka marki Electrolux: -  „Kiedy mój ser nie jest tak idealny jak w dniu zakupu, wykorzystuje go do przygotowywania domowych zapiekanek w piekarniku parowym. Jednocześnie posypuje go aromatycznymi ziołami jak rozmaryn, tymianek czy oregano”.

 

5. Obiad na nowo – Bardzo często zdarza nam się przygotować za dużo porcji obiadu. Pozostawiony do następnego dnia i odgrzany nie smakuje już tak samo. Co zrobić, aby nawet po 24 godzinach w lodówce, nasze ulubione danie znów cieszyło nasze kubki smakowe?

 

Najczęstszym problem odgrzewanego jedzenia jest to, że staje się bardzo suche. Aby temu zapobiec możemy przenieść resztki do żaroodpornego naczynia, delikatnie zalać je wodą i przykryć szklaną pokrywką. -„Ja często dodaje też łyżkę masła klarowanego, które bardzo sprawdza się przy odgrzewaniu resztek w taki sposób” dodaje Ekspertka - Agnieszka Cegielska. Tak odgrzane w piekarniku jedzenie odzyska wilgoć i znów będzie smakować tak, jak poprzedniego dnia. Jeszcze lepsze efekty uzyskamy wykorzystując piekarnik parowy od marki Electrolux. Program „Regeneracja” został stworzony specjalnie do przywrócenia odgrzewanym daniom drugiego życia. Makaron, ryż i ziemniaki mają tendencję do wysychania podczas przechowywania w lodówce, a para pozwala przywrócić im wilgotność. Doskonale nadaje się również do odgrzewania warzyw ugotowanych na parze – wystarczy umieścić je na blasze i poddać działaniu pary bezpośrednio przed podaniem. Po kilku minutach znów będą doskonałe. Otrzymany posiłek już nigdy nie będzie nijaki i suchy – efekt końcowy za każdym razem zaskoczy nas lekkością, niezwykłym aromatem i smakiem utrzymanym dzięki mocy pary wodnej. Funkcja „Regeneracja” zastosowana w produktach marki Electrolux, czyli odgrzewanie w piekarniku za pomocą pary ma rzeszę swoich zwolenników - „Często żartuję, że program Regeneracja to mój ulubiony i najczęściej używany w moim piekarniku parowym” dodaje Agnieszka Cegielska.

 

Moc pary wodnej

Piekarniki parowe mogą uratować nasze jedzenie przed zmarnowaniem i nadać im drugie, przepyszne życie. To jednak nie koniec zalet tych urządzeń. Para zatrzymuje w potrawach składniki odżywcze, które zniknęłyby przy tradycyjnych metodach pieczenia. Zużyjemy także mniej tłuszczy i olejów, a czas przygotowania będzie szybszy o 20%. Piekarniki parowe od marki Electrolux, dzięki czterem ustawieniom pary od 25% do 100% sprawdzą się perfekcyjnie do pieczenia, przypiekania czy gotowania na parze. Warto tu także przyjrzeć się funkcji Sous-vide – która używana jest od dawna przez najlepsze restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin, aby osiągnąć niezrównany smak dla najbardziej wybrednych gości. Dzięki 100-letniemu doświadczeniu w pracy z profesjonalnymi szefami kuchni, Electrolux może wprowadzić to doświadczenie także do Twojej kuchni. Gotowanie na parze jest nie tylko zdrowe ale także pozwala oszczędzić energię i obniżyć rachunki za prąd - w ramach niektórych funkcji piekarnika grzałki wyłączają się wcześniej, a obecne wewnątrz ciepło resztkowe pozwoli utrzymać temperaturę potraw przy mniejszym zużyciu prądu. W wybranych modelach istnieje także możliwość wyłączenia oświetlenia oraz tryb czuwania dla wyświetlacza.

 

Po więcej informacji zapraszamy na stronę: https://www.electrolux.pl/local/gotowanie-bez-marnowania/


[1] Federacja Polskich Banków Żywności, Nie marnuj jedzenia, 2019

[2] Fusions EU, Estimates of European food waste levels, Marzec 2016

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom EXTRA POWER 20 – nowe szczytowe źródło ciepła w ofercie Termet S.A. Biuro prasowe
2024-12-20 | 01:00

EXTRA POWER 20 – nowe szczytowe źródło ciepła w ofercie Termet S.A.

EXTRA POWER 20 to odpowiedź firmy Termet na typowe problemy z eksploatacją pomp ciepła w okresie najwyższego zapotrzebowania na ciepło. Podczas silnych mrozów, gdy pompa ciepła nie
Dom Wyzwania bożonarodzeniowe. Jak kontrolować zachcianki i pokusy jedzeniowe?
2024-12-19 | 14:40

Wyzwania bożonarodzeniowe. Jak kontrolować zachcianki i pokusy jedzeniowe?

Choinka, mikołaj, prezenty, pierwsza gwiazdka, rodzinna atmosfera – z czym jeszcze kojarzy nam się Boże Narodzenie? Oczywiście, że z suto zastawionym stołem, na którym
Dom Rewolucyjna świeca jodowa stworzona przez polskich naukowców już dostępna!
2024-12-19 | 09:00

Rewolucyjna świeca jodowa stworzona przez polskich naukowców już dostępna!

Centrum Badań i Rozwoju Technologii dla Przemysłu - niezależne komercyjne centrum badawczo-rozwojowe we współpracy z Gala Group Poland - wiodącym producentem świec w Europie,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu

Polacy średnio spędzają w internecie ponad trzy godziny dziennie. Jednocześnie, według badania na temat higieny cyfrowej, jedynie 14 proc. respondentów kontroluje swój czas ekranowy, a co piąty ogranicza liczbę powiadomień w telefonie czy komputerze. Nadmierne korzystanie z ekranów może wpływać na zaniedbywanie obowiązków i relacji z innymi, a także obniżenie nastroju i samooceny. Kampania Fundacji Orange „Nie przescrolluj życia” zwraca uwagę na potrzebę dbania o higienę cyfrową. Szczególnie okres świątecznego wypoczynku sprzyja takiej refleksji.

Prawo

Pediatrzy: Słodkie e-papierosy nie są przebadane. Państwo musi przejąć inicjatywę w sprawie kontroli ich jakości

Co trzeci uczeń pierwszą styczność z nikotyną miał w wieku 13 lat. Dla 70 proc. pierwszym w życiu wyrobem z nikotyną był e-papieros. Wśród uczniów używających obecnie nikotyny najwięcej, bo 80 proc., używa e-papierosów, najczęściej o słodkich smakach – wynika z badań CBOS. W dodatku z badań wynika, że zakaz sprzedaży takich produktów niepełnoletnim jest skutecznie omijany. Polskie Towarzystwo Pediatryczne, wspierane przez lekarzy innych specjalności, apeluje do premiera o wycofanie ze sprzedaży smakowych e-papierosów z nikotyną i bez niej. Zwłaszcza słodkie substancje smakowe dodawane do e-liquidów dla osiągnięcia atrakcyjnego smaku wciąż nie są wystarczająco przebadane  alarmują toksykolodzy.

Infrastruktura

Prąd z największej prywatnej inwestycji energetycznej w Polsce popłynie w 2027 roku. Polenergia dostała właśnie potężny zastrzyk finansowania

Polenergia S.A. i Bank Gospodarstwa Krajowego podpisały umowę pożyczki ze środków Krajowego Planu Odbudowy (KPO) na budowę morskich farm wiatrowych. Finansowanie wyniesie 750 mln zł i zostanie wykorzystane do budowy dwóch farm o łącznej mocy 1440 MW. Największa prywatna grupa energetyczna w Polsce realizuje ten projekt z norweskim Equinorem. Prace związane z budową fundamentów turbin na Bałtyku mają się rozpocząć w 2026 roku. Projekty offshorowe będą jednym z filarów nowej strategii Polenergii, nad którą spółka właśnie pracuje.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.