100% cocoa i 100% smaku w nowej tabliczce z Wawelu
Do portfolio marki Wawel dołączył wyjątkowy produkt - Extra Gorzka 100% cocoa 80g, oparta tylko na jednym surowcu: certyfikowanym ziarnie kakaowca odmiany Forastero z plantacji w Ghanie.
Extra Gorzka 100% cocoa Wawel została stworzona z myślą o koneserach intensywnie głębokich smaków i aromatów pochodzących z natury. Poza miazgą kakaową i tłuszczem kakaowym z ziaren kakaowca nie zawiera żadnych innych składników i dodatków.
Subtelna i cienka tabliczka z wytłoczonymi motywami ziaren kakaowca powstała w wyniku długiego, starannego procesu konszowania. Gładka struktura i charakterystyczny połysk podkreślają jej naturalny skład. Warto spróbować Extra Gorzkiej w towarzystwie mocnego espresso lub przełamując jej wytrawny smak dodatkiem miodu.
„Wawel jest liderem w segmencie gorzkich czekolad premium. Polscy konsumenci utożsamiają naszą markę z wysoką jakością, stale zatem podnosimy sobie poprzeczkę i zaskakujemy nowościami” – mówi Dorota Piwowarska, Category Manager w firmie Wawel, odpowiedzialna za czekolady. “Przykładowo, w minionym roku zmieniliśmy opakowania naszych Czekolad Premium na kartonikowe oraz wprowadziliśmy kolekcję „Ziarna Świata”. Extra Gorzka z kolei to produkt o najwyższej zawartości ziarna kakaowego w naszym portfolio” - dodaje.
Wyjątkowość 100% cocoa Extra Gorzkiej podkreśla elegancki kartonik z atrakcyjnym designem i subtelnymi uszlachetnieniami, nawiązujący do tradycji marki Wawel - historycznego elementu grafiki z archiwalnych źródeł firmy. Co więcej, czarne opakowanie wyróżnia się na półce, kusi wzrok i podkreśla unikatowość i wysoką jakość produktu.
Extra Gorzka 100% cocoa powstała wyłącznie z jednego surowca - ziarna kakaowego z Ghany, certyfikowanego znakiem Rainforest Alliance™. Certyfikacja oznacza, iż surowiec ten pochodzi z upraw prowadzonych w sposób odpowiedzialny i zrównoważony, a pozyskanie surowca nie ma negatywnego wpływu na środowisko naturalne i sytuację ludzi zatrudnionych przy jego wytwarzaniu. Produkt nie zawiera żadnych innych dodatków, barwników, aromatów czy emulgatorów. Nie zawiera również cukru.
Nowa Extra Gorzka to jedyny w portfolio marki Wawel i jeden z niewielu na rynku produktów o 100% zawartości ziaren kakaowca. W gronie czekolad gorzkich producenta znajdziemy m.in. rodzinę Czekolad Premium o 70% i 90% zawartości cząstek ziarna kakaowego oraz limitowaną kolekcję “Ziarna Świata” z 74% cocoa z regionalnych plantacji Kamerunu, Wenezueli i Ghany.
EXTRA POWER 20 – nowe szczytowe źródło ciepła w ofercie Termet S.A.
Wyzwania bożonarodzeniowe. Jak kontrolować zachcianki i pokusy jedzeniowe?
Rewolucyjna świeca jodowa stworzona przez polskich naukowców już dostępna!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Infrastruktura
Prąd z największej prywatnej inwestycji energetycznej w Polsce popłynie w 2027 roku. Polenergia dostała właśnie potężny zastrzyk finansowania
Polenergia S.A. i Bank Gospodarstwa Krajowego podpisały umowę pożyczki ze środków Krajowego Planu Odbudowy (KPO) na budowę morskich farm wiatrowych. Finansowanie wyniesie 750 mln zł i zostanie wykorzystane do budowy dwóch farm o łącznej mocy 1440 MW. Największa prywatna grupa energetyczna w Polsce realizuje ten projekt z norweskim Equinorem. Prace związane z budową fundamentów turbin na Bałtyku mają się rozpocząć w 2026 roku. Projekty offshorowe będą jednym z filarów nowej strategii Polenergii, nad którą spółka właśnie pracuje.
Przemysł
Polskie firmy przemysłowe bardziej otwarte na technologie. Sztuczną inteligencję wdrażają z ostrożnością [DEPESZA]
Innowacje cyfrowe w przemyśle, choć wiążą się z kosztami i wyzwaniami, są jednak postrzegane przez firmy jako szansa. To podejście przekłada się na większą otwartość do ich wdrażania i chęć inwestowania. Ponad 90 proc. firm przemysłowych w Polsce, które wprowadziły co najmniej jedno rozwiązanie Przemysłu 4.0, dostrzega wyraźną poprawę efektywności procesów produkcyjnych – wynika z nowego raportu Autodesk. Choć duża jest wśród nich świadomość narzędzi opartych na sztucznej inteligencji, na razie tylko 14 proc. wykorzystuje je w swojej działalności.
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.