Newsy

Kuchnię przejmują innowacyjne urządzenia i roboty. Inteligentny czujnik wyłączy pozostawioną bez kontroli kuchenkę lub piekarnik

2019-12-10  |  06:00

Kuchnia staje się coraz inteligentniejsza. Robot sam przygotuje nam ulubioną potrawę, a asystentka Penny zajmie się zastawą stołową i zebraniem brudnych naczyń ze stołu. Innowacyjna lodówka stanie się centrum zarządzania inteligentnego domu, podpowie także, jakich produktów może w niej zabraknąć. Inteligentny ekran z asystentem głosowym zapewni z kolei lekcje gotowania u najbardziej cenionych szefów kuchni oraz zamówi składniki proponowanych przez nich potraw. Na rynku pojawił się także pierwszy na świecie inteligentny czujnik, który kontroluje całą kuchnię. Automatycznie wyłączy piekarnik czy rozpozna i zapamięta nawyki kucharza.

Rynek inteligentnych kuchni rozpędza się. Innowacyjny robot Moley sam przygotuje nam ulubioną potrawę, lodówka sama zamówi brakujące produkty, robot Sally przyrządzi sałatkę, a robot-asystent Penny zajmie się zastawą stołową i zebraniem brudnych naczyń ze stołu. Coraz częściej producenci smart kitchen zwracają jednak uwagę na bezpieczeństwo.

– Do sprzedaży wchodzi pierwszy na świecie inteligentny czujnik kuchenny. Urządzenie podłączamy nad kuchenką, by monitorowało aktywność w jej obrębie. Jest wyposażone we wskaźnik ciepła i miernik zużycia energii, ponieważ może być podłączony do modułu sterowania zasilaniem – podkreśla w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Innowacje Amanda Knahpe z firmy Safera.

Urządzenie ma przede wszystkim zapobiegać pozostawieniu włączonych palników czy piekarnika. Wykorzystuje do swojego działania łączność Wi-Fi i monitorowanie indeksu ciepła. Aplikacja umożliwia też diagnostykę temperatury, wilgotności i jakości powietrza w domu, a także informuje użytkownika o tym, kiedy zwiększyć wentylację pieca czy otworzyć okno.

– Jeśli zadzwoni telefon i użytkownik oddali się od kuchenki, czujnik zarejestruje niebezpieczną sytuację. Wówczas uruchamia się alarm i zostaje wysłane powiadomienie na telefon za pośrednictwem aplikacji Safera. Sygnał również zostaje wysłany do urządzenia. Po takim zdarzeniu wystarczy nacisnąć przycisk OK i kontynuować gotowanie. Jeśli jednak powrót czy naciśnięcie przycisku OK nie jest w danej chwili możliwe, czujnik odetnie zasilanie kuchenki i wyłączy palniki – tłumaczy Amanda Knahpe.

Urządzenie jest pierwszym inteligentnym czujnikiem kuchennym na świecie, który można podpiąć do zwykłej kuchni. Podobne rozwiązania stosowano już w innych sprzętach gospodarstwa domowego. Inteligentny czujnik piekarnika SafeOven również wykrywa, czy kuchenka lub piekarnik pozostały włączone i wyświetla w aplikacji mobilnej alert umożliwiający ich zdalne wyłączenie. Uzupełnieniem rozwiązania oferowanego przez fińską firmę może być jednak specjalna platforma inteligentnego gotowania.

– Kucharze wymieniają się swoimi przepisami i sposobami na przygotowanie dań. Czyli chodzi nie tylko o przepisy, lecz także o czynności wykonywane podczas gotowania, jak zastosowanie odpowiedniej temperatury. Możemy dzielić się tą wiedzą, by pomagać naszym klientom w staniu się doskonałymi kucharzami, jak Jamie Oliver – mówi ekspertka.

Konsorcjum zawiązane przez Amazon i stację telewizyjną Food Network chce stworzyć inteligentny ekran kuchenny, za pomocą którego poprzez Alexę będzie można znaleźć przepisy na ciekawe potrawy. Działający w oparciu o polecenia głosowe ekran pokaże listę zakupów i wyświetli film instruktażowy, który krok po kroku przeprowadzi początkującego kucharza przez proces przyrządzania potrawy. Co więcej, składniki potrzebne do wykonania przepisu można zamówić przez Amazon Fresh, Instacard lub PeaPod. W przyszłym roku aplikacja ma być rozszerzona o funkcję wsparcia całodobowego.

Według Adroit Market Research do 2025 roku rynek inteligentnych urządzeń kuchennych osiągnie wartość niemal 32,5 mld dol.

Czytaj także

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Firma

Dzięki zdalnej weryfikacji tożsamości z wykorzystaniem AI firmy zminimalizowały liczbę oszustw. Rozwiązania wykorzystuje głównie sektor finansowy

Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że w 2024 roku 5,9 proc. polskich firm korzystało z rozwiązań z zakresu sztucznej inteligencji. W 2023 roku był to odsetek na poziomie 3,67 proc. Wciąż jednak jest to wynik poniżej średniej unijnej, która wyniosła 13,48 proc. Jednym z obszarów, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród przedsiębiorców, jest weryfikacja tożsamości przez AI, zwłaszcza w takich branżach jak bankowość, ubezpieczenia czy turystyka. Jej zastosowanie ma na celu głównie przeciwdziałać oszustwom i spełniać wymogi regulacyjne.

Prawo

Daniel Obajtek: Własne wydobycie i operacyjne magazyny to filary bezpieczeństwa. Zgoda na magazyny gazu poza krajem to rezygnacja z suwerenności energetycznej

Były prezes Orlenu ostrzega przed zmianami w ustawie o zapasach ropy naftowej, produktów naftowych i gazu ziemnego. Jego zdaniem przygotowana przez rząd nowelizacja tzw. ustawy magazynowej i ujednolicanie unijnej polityki energetycznej to zagrożenie dla bezpieczeństwa energetycznego Polski. W jego opinii tylko silna spółka narodowa, własne wydobycie, krajowe magazyny i zbilansowany miks energetyczny zapewnią Polsce bezpieczeństwo i konkurencyjność.

Transport

Duże magazyny energii przyspieszą rozwój transportu niskoemisyjnego w Europie. Przyszłością może być wodór służący jako paliwo i nośnik energii

Zmiany w europejskim transporcie przyspieszają. Trendem jest elektromobilność, zwłaszcza w ramach logistyki „ostatniej mili”. Jednocześnie jednak udział samochodów w pełni elektrycznych w polskich firmach spadł z 18 do 12 proc., co wpisuje się w szerszy europejski trend spowolnienia elektromobilności. Główne bariery to ograniczona liczba publicznych stacji ładowania, wysoka cena pojazdów i brak dostępu do odpowiedniej infrastruktury. – Potrzebne są odpowiednio duże magazyny taniej energii. Przyszłością przede wszystkim jest wodór – ocenia Andrzej Gemra z Renault Group.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.