Mówi: | Amanda Knahpe |
Firma: | Safera |
Kuchnię przejmują innowacyjne urządzenia i roboty. Inteligentny czujnik wyłączy pozostawioną bez kontroli kuchenkę lub piekarnik
Kuchnia staje się coraz inteligentniejsza. Robot sam przygotuje nam ulubioną potrawę, a asystentka Penny zajmie się zastawą stołową i zebraniem brudnych naczyń ze stołu. Innowacyjna lodówka stanie się centrum zarządzania inteligentnego domu, podpowie także, jakich produktów może w niej zabraknąć. Inteligentny ekran z asystentem głosowym zapewni z kolei lekcje gotowania u najbardziej cenionych szefów kuchni oraz zamówi składniki proponowanych przez nich potraw. Na rynku pojawił się także pierwszy na świecie inteligentny czujnik, który kontroluje całą kuchnię. Automatycznie wyłączy piekarnik czy rozpozna i zapamięta nawyki kucharza.
Rynek inteligentnych kuchni rozpędza się. Innowacyjny robot Moley sam przygotuje nam ulubioną potrawę, lodówka sama zamówi brakujące produkty, robot Sally przyrządzi sałatkę, a robot-asystent Penny zajmie się zastawą stołową i zebraniem brudnych naczyń ze stołu. Coraz częściej producenci smart kitchen zwracają jednak uwagę na bezpieczeństwo.
– Do sprzedaży wchodzi pierwszy na świecie inteligentny czujnik kuchenny. Urządzenie podłączamy nad kuchenką, by monitorowało aktywność w jej obrębie. Jest wyposażone we wskaźnik ciepła i miernik zużycia energii, ponieważ może być podłączony do modułu sterowania zasilaniem – podkreśla w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Innowacje Amanda Knahpe z firmy Safera.
Urządzenie ma przede wszystkim zapobiegać pozostawieniu włączonych palników czy piekarnika. Wykorzystuje do swojego działania łączność Wi-Fi i monitorowanie indeksu ciepła. Aplikacja umożliwia też diagnostykę temperatury, wilgotności i jakości powietrza w domu, a także informuje użytkownika o tym, kiedy zwiększyć wentylację pieca czy otworzyć okno.
– Jeśli zadzwoni telefon i użytkownik oddali się od kuchenki, czujnik zarejestruje niebezpieczną sytuację. Wówczas uruchamia się alarm i zostaje wysłane powiadomienie na telefon za pośrednictwem aplikacji Safera. Sygnał również zostaje wysłany do urządzenia. Po takim zdarzeniu wystarczy nacisnąć przycisk OK i kontynuować gotowanie. Jeśli jednak powrót czy naciśnięcie przycisku OK nie jest w danej chwili możliwe, czujnik odetnie zasilanie kuchenki i wyłączy palniki – tłumaczy Amanda Knahpe.
Urządzenie jest pierwszym inteligentnym czujnikiem kuchennym na świecie, który można podpiąć do zwykłej kuchni. Podobne rozwiązania stosowano już w innych sprzętach gospodarstwa domowego. Inteligentny czujnik piekarnika SafeOven również wykrywa, czy kuchenka lub piekarnik pozostały włączone i wyświetla w aplikacji mobilnej alert umożliwiający ich zdalne wyłączenie. Uzupełnieniem rozwiązania oferowanego przez fińską firmę może być jednak specjalna platforma inteligentnego gotowania.
– Kucharze wymieniają się swoimi przepisami i sposobami na przygotowanie dań. Czyli chodzi nie tylko o przepisy, lecz także o czynności wykonywane podczas gotowania, jak zastosowanie odpowiedniej temperatury. Możemy dzielić się tą wiedzą, by pomagać naszym klientom w staniu się doskonałymi kucharzami, jak Jamie Oliver – mówi ekspertka.
Konsorcjum zawiązane przez Amazon i stację telewizyjną Food Network chce stworzyć inteligentny ekran kuchenny, za pomocą którego poprzez Alexę będzie można znaleźć przepisy na ciekawe potrawy. Działający w oparciu o polecenia głosowe ekran pokaże listę zakupów i wyświetli film instruktażowy, który krok po kroku przeprowadzi początkującego kucharza przez proces przyrządzania potrawy. Co więcej, składniki potrzebne do wykonania przepisu można zamówić przez Amazon Fresh, Instacard lub PeaPod. W przyszłym roku aplikacja ma być rozszerzona o funkcję wsparcia całodobowego.
Według Adroit Market Research do 2025 roku rynek inteligentnych urządzeń kuchennych osiągnie wartość niemal 32,5 mld dol.
Czytaj także
- 2024-04-05: Wydatki na zbrojenia nabierają tempa. Przez ostatnie 30 lat państwa NATO tkwiły w letargu
- 2024-03-13: Sterowany światłem rozrusznik pomoże pacjentom z niewydolnością serca. Urządzenie jest ultralekkie i biodegradowalne
- 2024-03-15: Powrót Trumpa do władzy może oznaczać kłopoty dla wszelkich sojuszy USA. Winne jest jego transakcyjne myślenie
- 2024-03-05: Kluczowy moment dla prawyborów prezydenckich w USA. O poparciu decydują kwestie gospodarcze i głosy mniejszości
- 2023-12-20: Edyta Zając: Prezenty świąteczne dla bliskich kolekcjonuję już od pół roku. Po prostu lubię być przygotowana
- 2023-12-19: Natalia Uliasz: Buduję życie między Polską a Bali. Żyję tam zdrowo i holistycznie, ale tęsknię za Warszawą i światem mody
- 2023-12-13: Kryzysy ostatnich lat zmieniły podejście do strategicznych rezerw państwa. Konieczne było wprowadzenie szybkiego reagowania i rozszerzenie katalogu zadań
- 2023-12-01: W okresie okołoświątecznym Polacy generują duże ilości elektroodpadów. Połowa nie wie, że nie można ich wyrzucić do śmietnika
- 2023-11-29: Rośnie liczba użytkowników aplikacji walczących z marnowaniem żywności. Na zainteresowanie mocno wpłynął wzrost cen
- 2023-12-11: Beata Sadowska: W Warszawie intensywnie pracuję, a w domu we Francji jestem z rodziną i ładuję baterie. Funkcjonowanie między dwoma światami jest wymagające, ale i fantastyczne
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
T-Mobile startuje w Polsce z nowym konceptem. Pozwoli klientom przetestować i doświadczyć najnowocześniejszych technologii
T-Mobile już od kilku lat realizuje strategię, która mocno skupia się na innowacjach i doświadczeniach klienta związanych z nowymi technologiami. Połączeniem obu tych elementów jest Magenta Experience Center – nowoczesny koncept, który ma zapewnić klientom możliwość samodzielnego przetestowania najnowszych technologii. Format, z sukcesem działający już na innych rynkach zachodnioeuropejskich, właśnie zadebiutował w Warszawie. Będą z niego mogli korzystać zarówno klienci indywidualni, jak i biznesowi.
Konsument
Od 28 kwietnia Polacy żyją na ekologiczny kredyt. Zmiana zachowań konsumentów może odwrócić negatywny trend
Dzień Długu Ekologicznego, czyli data, do której zużyliśmy wszystkie zasoby, jakie w ciągu roku może zapewnić Ziemia, w tym roku w Polsce przypada 28 kwietnia, kilka dni wcześniej niż rok temu. Coroczne przyspieszenie tego terminu to sygnał, że czerpiemy bez umiaru z naturalnych systemów, nie dając im czasu na odbudowę. – Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej konsumpcyjne, kupujemy i wyrzucamy coraz więcej. Ale też nie mamy tak naprawdę efektywnego narzędzia, żeby temu zapobiec – ocenia Filip Piotrowski, ekspert ds. gospodarki obiegu zamkniętego z UNEP/GRID-Warszawa.
Transport
Chiny przyspieszają inwestycje w odnawialne źródła. Nie przestają jednak rozbudowywać mocy węglowych
Coraz dotkliwsze skutki zmian klimatycznych, ale przede wszystkim chęć zbudowania bezpieczeństwa energetycznego i uniezależnienia się od zewnętrznych dostaw surowców skłoniły rząd w Pekinie do ekspresowych inwestycji w nowe moce odnawialnej energii. W efekcie Chiny wyrastają na globalnego lidera transformacji energetycznej – odpowiadają dziś za największy na świecie przyrost mocy zainstalowanych w fotowoltaice i wiatrakach. Co ciekawe, nie rezygnują jednak przy tym również z inwestycji w energetykę węglową.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.