Mówi: | Amanda Knahpe |
Firma: | Safera |
Kuchnię przejmują innowacyjne urządzenia i roboty. Inteligentny czujnik wyłączy pozostawioną bez kontroli kuchenkę lub piekarnik
Kuchnia staje się coraz inteligentniejsza. Robot sam przygotuje nam ulubioną potrawę, a asystentka Penny zajmie się zastawą stołową i zebraniem brudnych naczyń ze stołu. Innowacyjna lodówka stanie się centrum zarządzania inteligentnego domu, podpowie także, jakich produktów może w niej zabraknąć. Inteligentny ekran z asystentem głosowym zapewni z kolei lekcje gotowania u najbardziej cenionych szefów kuchni oraz zamówi składniki proponowanych przez nich potraw. Na rynku pojawił się także pierwszy na świecie inteligentny czujnik, który kontroluje całą kuchnię. Automatycznie wyłączy piekarnik czy rozpozna i zapamięta nawyki kucharza.
Rynek inteligentnych kuchni rozpędza się. Innowacyjny robot Moley sam przygotuje nam ulubioną potrawę, lodówka sama zamówi brakujące produkty, robot Sally przyrządzi sałatkę, a robot-asystent Penny zajmie się zastawą stołową i zebraniem brudnych naczyń ze stołu. Coraz częściej producenci smart kitchen zwracają jednak uwagę na bezpieczeństwo.
– Do sprzedaży wchodzi pierwszy na świecie inteligentny czujnik kuchenny. Urządzenie podłączamy nad kuchenką, by monitorowało aktywność w jej obrębie. Jest wyposażone we wskaźnik ciepła i miernik zużycia energii, ponieważ może być podłączony do modułu sterowania zasilaniem – podkreśla w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Innowacje Amanda Knahpe z firmy Safera.
Urządzenie ma przede wszystkim zapobiegać pozostawieniu włączonych palników czy piekarnika. Wykorzystuje do swojego działania łączność Wi-Fi i monitorowanie indeksu ciepła. Aplikacja umożliwia też diagnostykę temperatury, wilgotności i jakości powietrza w domu, a także informuje użytkownika o tym, kiedy zwiększyć wentylację pieca czy otworzyć okno.
– Jeśli zadzwoni telefon i użytkownik oddali się od kuchenki, czujnik zarejestruje niebezpieczną sytuację. Wówczas uruchamia się alarm i zostaje wysłane powiadomienie na telefon za pośrednictwem aplikacji Safera. Sygnał również zostaje wysłany do urządzenia. Po takim zdarzeniu wystarczy nacisnąć przycisk OK i kontynuować gotowanie. Jeśli jednak powrót czy naciśnięcie przycisku OK nie jest w danej chwili możliwe, czujnik odetnie zasilanie kuchenki i wyłączy palniki – tłumaczy Amanda Knahpe.
Urządzenie jest pierwszym inteligentnym czujnikiem kuchennym na świecie, który można podpiąć do zwykłej kuchni. Podobne rozwiązania stosowano już w innych sprzętach gospodarstwa domowego. Inteligentny czujnik piekarnika SafeOven również wykrywa, czy kuchenka lub piekarnik pozostały włączone i wyświetla w aplikacji mobilnej alert umożliwiający ich zdalne wyłączenie. Uzupełnieniem rozwiązania oferowanego przez fińską firmę może być jednak specjalna platforma inteligentnego gotowania.
– Kucharze wymieniają się swoimi przepisami i sposobami na przygotowanie dań. Czyli chodzi nie tylko o przepisy, lecz także o czynności wykonywane podczas gotowania, jak zastosowanie odpowiedniej temperatury. Możemy dzielić się tą wiedzą, by pomagać naszym klientom w staniu się doskonałymi kucharzami, jak Jamie Oliver – mówi ekspertka.
Konsorcjum zawiązane przez Amazon i stację telewizyjną Food Network chce stworzyć inteligentny ekran kuchenny, za pomocą którego poprzez Alexę będzie można znaleźć przepisy na ciekawe potrawy. Działający w oparciu o polecenia głosowe ekran pokaże listę zakupów i wyświetli film instruktażowy, który krok po kroku przeprowadzi początkującego kucharza przez proces przyrządzania potrawy. Co więcej, składniki potrzebne do wykonania przepisu można zamówić przez Amazon Fresh, Instacard lub PeaPod. W przyszłym roku aplikacja ma być rozszerzona o funkcję wsparcia całodobowego.
Według Adroit Market Research do 2025 roku rynek inteligentnych urządzeń kuchennych osiągnie wartość niemal 32,5 mld dol.
Czytaj także
- 2023-12-01: W okresie okołoświątecznym Polacy generują duże ilości elektroodpadów. Połowa nie wie, że nie można ich wyrzucić do śmietnika
- 2023-11-29: Rośnie liczba użytkowników aplikacji walczących z marnowaniem żywności. Na zainteresowanie mocno wpłynął wzrost cen
- 2023-09-19: Polacy entuzjastami w podejściu do nowych technologii. Pod względem bezpieczeństwa danych najbardziej ufają bankom
- 2023-09-26: Na rynek trafi telewizor dedykowany dla dzieci. Będzie odporny na flamastry, zadrapania i uderzenia
- 2023-09-04: Spada liczba włamań do domów i rośnie wykrywalność takich przestępstw. Może na to wpływać popularyzacja systemów zabezpieczających
- 2023-08-24: Splot kryzysów zachwiał branżą AGD i zmienił preferencje konsumentów. Polacy wybierają energooszczędne sprzęty i są bardziej skłonni je naprawiać
- 2023-08-08: Polacy stawiają coraz mniejsze domy. Wszystko przez wysokie ceny materiałów budowlanych
- 2023-08-29: Nakładka na telefon pomoże w regularnym monitorowaniu ciśnienia. Może się okazać tańszą i łatwiejszą w obsłudze alternatywą dla naramiennego ciśnieniomierza
- 2023-06-06: Rośnie akceptacja Polaków dla rozwoju telekomunikacji, w tym 5G. Wciąż jednak pokutuje wiele mitów na temat pola elektromagnetycznego
- 2023-07-13: E-tatuaż umożliwi mobilne monitorowanie pracy serca. Ultracienkie urządzenie może znacznie wcześniej wykryć nieprawidłowości
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

W okresie okołoświątecznym Polacy generują duże ilości elektroodpadów. Połowa nie wie, że nie można ich wyrzucić do śmietnika
Polacy mają problem z prawidłowym wskazaniem elektroodpadów i nie do końca wiedzą, gdzie oddawać takie zużyte sprzęty – pokazuje badanie agencji badawczej Zymetria na zlecenie RLG. 34 proc. badanych przyznało, że zdarzyło im się źle zutylizować wyrzucane elektroodpady. Odpady, które najczęściej trafiają w nieodpowiednie miejsce, to m.in. kable, ładowarki czy słuchawki. – Podobnie jest z różnego rodzaju golarkami, lokówkami, zabawkami na baterie i innymi małymi sprzętami, czyli tym, co niebawem będziemy kupować pod choinkę – zauważa Monika Wyciechowska z RLG w Polsce. Jak wskazuje, ponad połowa Polaków nie wie, że starych sprzętów nie wolno wyrzucać do pięciu frakcji, ale trzeba je oddać do specjalnych punktów zbiórki.
Partner serwisu
Edukacja
Demografia, zdrowie, edukacja i ekologia. Nowe technologie mają coraz większe znaczenie dla rozwiązywania najbardziej palących problemów

O pozytywnym wpływie technologii na biznes mówi się od dawna, za czym idą rosnące z roku na rok inwestycje przedsiębiorstw w ten obszar, m.in. chmurę czy sztuczną inteligencję. Coraz częściej nowe technologie znajdują także zastosowanie w rozwiązywaniu palących problemów globalnych. Pracują nad nimi zarówno duże korporacje, naukowcy i studenci, jak i start-upy z całego świata. – Nowe technologie posiadają ogromny potencjał w przekształcaniu i wspieraniu kluczowych obszarów społeczno-gospodarczych, takich jak edukacja, zdrowie, środowisko i gospodarka – mówi Alicja Tatarczuk z Huaweia. Koncern szuka takich innowacyjnych pomysłów wśród młodych naukowców w swoim konkursie Tech4Good, który jest częścią programu Seeds for the Future.
Handel
Technologie rewolucjonizują biznes restauracyjny. Kioski samoobsługowe, kody QR, a wkrótce sztuczna inteligencja będą standardem w branży gastronomicznej

Digitalizacja i nowe technologie stają się głównym motorem rozwoju branży restauracyjnej, a rozwiązania technologiczne – takie jak kody QR, kioski samoobsługowe, cyfrowe menu czy systemy AI wspierające sprzedaż – coraz powszechniej pojawiają się w stacjonarnych restauracjach, usprawniając ich funkcjonowanie i przyciągając klientów. – Niewątpliwie technologia będzie nadal zmieniać sektor gastronomiczny. Im lepsze interakcje z klientem, tym częściej korzysta on z naszych usług – mówi Luis Comas, CEO AmRestu, operatora m.in. marek: KFC, Starbucks, Pizza Hut i Burger King, który w tym roku obchodzi 30-lecie swojej działalności.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.