Newsy

Grafen może zrewolucjonizować dyski twarde. Pozwala zapisać dziesięciokrotnie więcej danych na tej samej powierzchni [DEPESZA]

2021-06-10  |  06:00
Wszystkie newsy

Naukowcy z centrum grafenowego na University of Cambridge odkryli, że dyski twarde pokryte grafenem mogą mieć nawet 10-krotnie większą pojemność niż stosowane obecnie. Zastąpienie grafenem powłoki węglowej między talerzem a głowicą zmniejsza dwukrotnie tarcie i zwiększa odporność na korozję. Może to doprowadzić do rozwoju magnetycznych pamięci masowych o ultrawysokiej gęstości. – To bardzo ważne odkrycie, które przyspieszy rozwój nowatorskich dysków twardych o dużej gęstości powierzchniowej – podkreśla dr Anna Ott z Cambridge Graphene Centre na University of Cambridge.

– Nasze badania pokazują doskonałe właściwości mechaniczne grafenu, jego odporność na korozję i zużycie w przypadku nośników magnetycznych o ultrawysokiej gęstości przechowywania. Biorąc pod uwagę, że w 2020 roku wyprodukowano około 1 mld terabajtów pamięci masowej HDD, nasze odkrycie wskazuje drogę do masowego zastosowania grafenu w nowatorskich technologiach – wskazuje prof. Andrea C. Ferrari, dyrektor Cambridge Graphene Centre.

Dyski HDD pojawiły się po raz pierwszy w latach 50., ale ich wykorzystanie jako urządzeń pamięci masowej w komputerach osobistych rozpoczęło się dopiero w połowie lat 80. Z biegiem czasu stały się coraz mniejsze, zwiększała się jednak ilość przechowywanych na nich danych. Dyski twarde zawierają dwa główne elementy: talerze i głowicę. Dane są zapisywane na talerzach za pomocą głowicy magnetycznej. Przestrzeń między głowicą a talerzem zajmują powłoki węglowe (COC), które mają chronić talerze przed uszkodzeniami mechanicznymi i korozją. Choć grubość węglowej warstwy COC udało się znacznie zmniejszyć i zapisać na calu kwadratowym 1 TB danych, to do znacznej poprawy przechowywania danych i osiągnięcia gęstości 10 TB wymagana byłaby grubość COC mniejsza niż 1 nm.

Grafen w tym zakresie może stanowić prawdziwą rewolucję.

– Gęstość danych na dyskach twardych wzrosła czterokrotnie od 1990 roku, a grubość warstw COC – chroniących talerze przed mechanicznymi uszkodzeniami i korozją – zmniejszyła się z 12,5 nm do około 3 nm, co odpowiada jednemu terabajtowi na cal kwadratowy. Grafen umożliwi naukowcom pomnożenie tej pojemności dziesięciokrotnie – czytamy w komunikacie prasowym University of Cambridge.

Naukowcy przenieśli grafen na dyski twarde wykonane z żelaza i platyny (FePt) jako warstwę zapisu magnetycznego, aby przetestować zapis magnetyczny wspomagany ciepłem (HAMR) – nową technologię zapisu magnetycznego, która umożliwia znacznie większą gęstość zapisu niż obecnie dostępna, poprzez podgrzanie warstwy zapisu do wysokich temperatur. Obecne COC nie wytrzymują wysokich temperatur HAMR, ale testy stabilności potwierdziły, że grafen może wytrzymać warunki podobne do HAMR bez degradacji. Okazało się, że grafen w połączeniu z HAMR może przewyższyć obecne dyski twarde, pozwalając zapisać na calu kwadratowym nawet 10 TB danych.

– Wykazanie, że grafen może służyć jako powłoka ochronna dla konwencjonalnych dysków twardych i że jest w stanie wytrzymać warunki zapisu magnetycznego wspomaganego termicznie, to bardzo ważne odkrycie. To jeszcze bardziej przyspieszy rozwój nowatorskich dysków twardych o dużej gęstości powierzchniowej – podkreśla dr Anna Ott z Cambridge Graphene Centre na University of Cambridge.

Naukowcy z Cambridge zastąpili komercyjne COC warstwami grafenu. Okazało się, że grafen spełnia wszystkie idealne właściwości powłoki HDD w zakresie ochrony przed korozją, niskiego tarcia czy odporności na zużycie. Potencjalnie może to zrewolucjonizować produkcję dysków twardych, które wydawało się, że nie wytrzymają konkurencji ze strony napędów SSD. 

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

W okresie okołoświątecznym Polacy generują duże ilości elektroodpadów. Połowa nie wie, że nie można ich wyrzucić do śmietnika

Polacy mają problem z prawidłowym wskazaniem elektroodpadów i nie do końca wiedzą, gdzie oddawać takie zużyte sprzęty – pokazuje badanie agencji badawczej Zymetria na zlecenie RLG. 34 proc. badanych przyznało, że zdarzyło im się źle zutylizować wyrzucane elektroodpady. Odpady, które najczęściej trafiają w nieodpowiednie miejsce, to m.in. kable, ładowarki czy słuchawki. – Podobnie jest z różnego rodzaju golarkami, lokówkami, zabawkami na baterie i innymi małymi sprzętami, czyli tym, co niebawem będziemy kupować pod choinkę – zauważa Monika Wyciechowska z RLG w Polsce. Jak wskazuje, ponad połowa Polaków nie wie, że starych sprzętów nie wolno wyrzucać do pięciu frakcji, ale trzeba je oddać do specjalnych punktów zbiórki.

Partner serwisu

Edukacja

Demografia, zdrowie, edukacja i ekologia. Nowe technologie mają coraz większe znaczenie dla rozwiązywania najbardziej palących problemów

O pozytywnym wpływie technologii na biznes mówi się od dawna, za czym idą rosnące z roku na rok inwestycje przedsiębiorstw w ten obszar, m.in. chmurę czy sztuczną inteligencję. Coraz częściej nowe technologie znajdują także zastosowanie w rozwiązywaniu palących problemów globalnych. Pracują nad nimi zarówno duże korporacje, naukowcy i studenci, jak i start-upy z całego świata. – Nowe technologie posiadają ogromny potencjał w przekształcaniu i wspieraniu kluczowych obszarów społeczno-gospodarczych, takich jak edukacja, zdrowie, środowisko i gospodarka – mówi Alicja Tatarczuk z Huaweia. Koncern szuka takich innowacyjnych pomysłów wśród młodych naukowców w swoim konkursie Tech4Good, który jest częścią programu Seeds for the Future.

Handel

Technologie rewolucjonizują biznes restauracyjny. Kioski samoobsługowe, kody QR, a wkrótce sztuczna inteligencja będą standardem w branży gastronomicznej

Digitalizacja i nowe technologie stają się głównym motorem rozwoju branży restauracyjnej, a rozwiązania technologiczne – takie jak kody QR, kioski samoobsługowe, cyfrowe menu czy systemy AI wspierające sprzedaż – coraz powszechniej pojawiają się w stacjonarnych restauracjach, usprawniając ich funkcjonowanie i przyciągając klientów. – Niewątpliwie technologia będzie nadal zmieniać sektor gastronomiczny. Im lepsze interakcje z klientem, tym częściej korzysta on z naszych usług – mówi Luis Comas, CEO AmRestu, operatora m.in. marek: KFC, Starbucks, Pizza Hut i Burger King, który w tym roku obchodzi 30-lecie swojej działalności.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.