Komunikaty PR

W Polsce aż 39% żywności kupowanej w każdym tygodniu jest wyrzucane

2020-12-18  |  01:00
Biuro prasowe

Z najnowszego raportu firmy Samsung wynika, że zrozumienie, które produkty powinny być przechowywane w lodówce, pomogłoby polskim gospodarstwom domowym uniknąć marnowania żywności.

  • W Polsce aż 39% żywności kupowanej w każdym tygodniu jedzenia trafia na śmietnik
  • 73% badanych uważa, że sposobem na ograniczenie marnowania żywności jest lepszy system organizacji jej przechowywania
  • 84% są przekonane, że nabywane produkty spożywcze dłużej zachowałyby przydatność do spożycia, gdyby były właściwie przechowywane
  • Przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach i wykorzystanie nowoczesnych technologii w lodówkach może pomóc zmniejszyć skalę marnowania żywności

 

Co marnujemy najczęściej?

Choć podczas lockdownu Polacy poświęcali cotygodniowym zakupom więcej uwagi niż dotychczas, nowe badanie firmy Samsung wykazało, że społeczeństwu brakuje wiedzy o tym, gdzie należy przechowywać najczęściej używane produkty spożywcze – w lodówce czy na wierzchu. Właśnie ta niewiedza jest przyczyną marnowania żywności w gospodarstwach domowych o wartości nawet kilkunastu tysięcy złotych w skali roku.

Produkty, które najczęściej są wyrzucane to owoce – większość osób nieprawidłowo przechowuje gruszki (80%), jabłka (84%) i pomarańcze (84%), umieszczając je na wierzchu, podczas gdy trzymanie ich w lodówce znacznie przedłuża ich świeżość. Z danych wynika też, że w największym stopniu ulegają zepsuciu świeże zioła (43%), dania gotowe (42%) oraz sosy/dodatki (42%). Zaskakuje fakt, że droga żywność, taka jak gotowe posiłki, a zatem produkty najczęściej przeznaczone do zamrożenia, przechowywane są w lodówce, gdzie zajmują przestrzeń i szybko ulegają zepsuciu.

Dane pokazują również, że do najczęstszych przyczyn marnowania żywności w gospodarstwie domowym należą niesprawdzanie terminu przydatności do spożycia (42%), nieplanowanie posiłków przed zakupami (29%) oraz zapominanie, że dane produkty już znajdują się w naszej lodówce (27%).

Sposób na przechowywanie

W Polsce niemal cztery osoby na pięć (78%) czują się winne z powodu ilości marnowanej żywności, w wyniku lockdownu ponad połowa (51%) jest bardziej świadoma tego, ile produktów spożywczych wyrzuca, a 74% osób ma plan, jak zaradzić temu problemowi w swoim gospodarstwie domowym.

Firma Samsung zaproponowała rozwiązania, które pomagają ograniczyć marnowanie jedzenia. W nowych lodówkach Samsung Grand+ zastosowano wiele zaawansowanych technologii, takich jak szuflada z kontroloą wilgotności Humidity Fresh+ i komora zero Optimal Fresh+, przez co zapewniają one idealne warunki do tego, by żywność dłużej pozostała przydatna do spożycia, a jednocześnie pomaga zachować świeżość nawet łatwo psujących się artykułów.

Użytkownicy, którzy chcą przechowywać więcej, nie rezygnując z miejsca w kuchni, bez obaw o to, że zapomną o produktach w zapełnionej lodówce, będą zadowoleni z technologii SpaceMax™. Sprawia ona, że lodówka o tych samych gabarytach ma cieńsze ścianki, a tym samym – większą pojemność.

Warto zastanowić się, jak najlepiej wykorzystać przestrzeń w lodówce i jakie jej funkcje pomogą dłużej zachować świeżość żywności. Rozwiązania w lodówkach Grand+, ułatwiają ograniczenie niewykorzystanego miejsca, a w rezultacie pozwalające przechowywać więcej produktów. To idealne rozwiązania, jeśli w kuchni mamy mało miejsca lub robimy większe zakupy na co dzień, czy na specjalne okazje – powiedział Olaf Krynicki, Rzecznik Prasowy Samsung Electronics Polska.

 

Więcej informacji o Samsung Grand+ na www.grandplus.samsung.pl

 

Co musisz wiedzieć, żeby nie marnować jedzenia?

 

  1. Pamiętaj, że różne owoce i warzywa wymagają odmiennych warunków przechowywania. Np. awokado, brzoskwinie i melony, zanim dojrzeją, należy przechowywać poza lodówką, a dopiero potem schować do lodówki, aby zapobiec ich zepsuciu
  2. Dostosuj lodówkę do własnych potrzeb – dzięki nowym, elastycznym półkom w lodówkach Grand+ łatwiej rozmieścisz wszystkie artykuły spożywcze, nawet te niewymiarowe
  3. Modele z technologią No Frost zagwarantują świeżość produktów, a przy tym unikasz oblodzenia wnętrza lodówki, co oszczędza kłopotów z rozmrażaniem i utrzymywaniem urządzenia w czystości
  4. Pamiętaj o odpowiedniej wilgotności. W jej utrzymaniu pomagają specjalne szuflady z funkcją regulacją wilgotności – pozwolą one utrzymać chrupkość świeżych owoców i warzyw w lodówce
  5. Surowe mięso, drób i ryby należy zawsze przechowywać w opakowaniu na dolnej półce lodówki. W ten sposób zapachy nie rozejdą się po całym wnętrzu urządzenia, a soki nie będą kapały na inne produkty. Strefa Optimal Fresh+ w lodówce Samsung pozwala na dłuższe przechowywanie mięsa, a także owoców i warzyw. W jednej komorze systemu Optimal Fresh+ możemy ustawić dwie strefy z różnymi temperaturami.

 

Więcej porad na www.foodwaste.samsung.pl

 

Europejskie badanie ankietowe przeprowadzono w 11 krajach w listopadzie 2020 roku z udziałem 20 000 osób. W Polsce w badaniu wzięło udział 2000 dorosłych Polaków.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
AGD i RTV Wiosenne porządki – odśwież swoje ubrania z suszarką Haier Biuro prasowe
2021-02-27 | 03:00

Wiosenne porządki – odśwież swoje ubrania z suszarką Haier

Profesjonalna pielęgnacja ubrań w twoim domu Wiosna to czas porządków nie tylko w twoim domu, ale również w szafie. Zmiana sezonu wymaga zmiany garderoby i nasze sukienki,
AGD i RTV Oczyszczacz powietrza Hoover chroni nas przed smogiem
2021-02-24 | 13:00

Oczyszczacz powietrza Hoover chroni nas przed smogiem

Co to jest smog? Smog to zjawisko atmosferyczne powstałe w wyniku wymieszania się mgły z dymem i spalinami. Niestety normy smogowe są w naszym kraju średnio dwukrotnie przekroczone. W
AGD i RTV Idealnie połączone: nowe pralki i suszarki Samsung AI Control
2021-02-19 | 13:00

Idealnie połączone: nowe pralki i suszarki Samsung AI Control

Skracają czas prania, dbają o tkaniny oraz optymalizując zużycie wodę i energię elektryczną – takie są pralki i suszarki z nowej linii Samsung z innowacyjnym panelem AI Control.

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Biogen

Robotyka i SI

Roboty i skanery 3D przyszłością edukacji. Już dziś pozwalają uczyć programowania i mogą stworzyć model ciała człowieka

Nowe technologie coraz mocniej zaznaczają swoją obecność w dziedzinie edukacji. Roboty edukacyjne uczą programowania nawet najmłodsze dzieci, roboty społeczne potrafią czytać książki i uczyć języków, a skanery 3D ułatwią naukę ludzkiej anatomii. Choć pandemia utrudniła prowadzenie warsztatów edukacyjnych dla dzieci, to tempo tworzenia nowych rozwiązań nie maleje. – Sztuczna inteligencja i robotyzacja to zdecydowanie właściwe kierunki dla rozwoju edukacji – mówi Maciej Trojnacki, prezes zarządu Eduroco.

Robotyka i SI

Neuromarketing coraz silniejszym narzędziem sprzedaży. Coraz silniej wpływa na nasze decyzje zakupowe

Analiza reakcji mózgu klienta na bodziec wizualny jest coraz częściej wykorzystywana w procesie projektowania produktów i opakowań. Znajduje również zastosowanie przy budowaniu stron internetowych, etykiet cenowych czy ekspozycji w sklepach. W przyszłości neuromarketing będzie się prawdopodobnie posiłkował innymi technologiami, jak wirtualna rzeczywistość czy analiza Big Data. – Neuromarketing zbiera całą wiedzę o mózgu i próbuje te procesy wytłumaczyć i przełożyć na skuteczniejsze mechanizmy rynkowe – tłumaczy Wojciech Broniatowski, dyrektor operacyjny CortiVision.