Komunikaty PR

Szklarnie pełne warzyw i owoców. Jak szkło wpływa na rośliny

2022-05-17  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewelina Wójcicka
Pilkington IGP

ul. Portowa 24
27-600 Sandomierz
Ewelina.Wojcicka|pl.nsg.com| |Ewelina.Wojcicka|pl.nsg.com
+48 22 548 75 03
https://www.pilkington.com/pl-PL/pl
Do pobrania Artykuł ( 0.14 MB )

Szklarnie umożliwiają całoroczną produkcję warzyw i owoców, co w dobie malejących plonów i coraz mniej żyznych gleb może mieć ogromne znaczenie. Aby zapewnić najwyższą jakość zbiorów, niezbędne jest zastosowanie wysokiej jakości szkła.

Klimat jako kluczowy czynnik

Zapewnieniem zdrowej diety populacji zajmują się dziesiątki tysięcy osób zatrudnionych w przemyśle spożywczym. Jego podstawą jest uprawa roślin – zbóż, warzyw i owoców. Produkuje się z nich paszę dla zwierząt, ale również dziesiątki produktów, które stanowią podstawę naszej codziennej diety. Żeby zapewnić zdrową żywność rosnącej populacji (która w 2050 roku osiągnie 9,9 miliarda[1]) konieczne jest poszerzanie powierzchni pól oraz szklarni.

Konsumenci przyzwyczajeni są do ciągłej dostępności produktów, które jeszcze kilkanaście lat temu występowały tylko sezonowo, ale rozszerzanie rolniczej działalności jest utrudnione ze względu na zmiany klimatu. Wpływają one na wzrost średniej temperatury globu, co może wiązać się z trudnościami z uprawą np. kawy[2], a także zmniejszeniem plonów[3] poprzez wyjaławianie gleb, wzrost intensywności susz oraz ekstremalnych zjawisk pogodowych.

Dieta, a zmiany na rynku

Jedną z przyczyn obecnego stanu rzeczy jest także wzrost ilości osób praktykujących dietę wegetariańską i wegańską, co wiązać się będzie ze zwiększonym zainteresowaniem produktami roślinnymi. Dieta bezmięsna jest polecana przez np. UE i ONZ jako alternatywa w dobie zmian klimatu, a propozycje nałożenia wyższych podatków na mięso sprawiają, że rośnie zapotrzebowanie na warzywa, owoce oraz roślinne zamienniki mięsa.

Sektor spożywczy czekają silne przekształcenia. Będzie zwiększał intensywność produkcji oraz zmniejszał ślad węglowy, ale wciąż musi zapewnić stały dopływ produktów spożywczych. Organizacje takie jak Unia Europejska zachęcają do diety sezonowej, ale zmiana nawyków konsumenckich potrwa wiele lat, więc przemysł musi poszukiwać rozwiązań, które zapewnią całoroczną produkcję warzyw i owoców.

Uprawa w szkle

Jedną z metod całorocznej uprawy świeżych produktów roślinnych są szklarnie. Ta część przemysłu spożywczego rozwija się bardzo szybko – według przewidywań roczny skumulowany wskaźnik wzrostu sektora szklarniowego w latach 2021-2026 wyniesie 6,2%[4]. Służą one do uprawy roślin wymagających kontrolowanej temperatury, światła i wilgotności oaz pozwalają na intensywną produkcję dużych ilości warzyw i owoców przez cały rok. Mogą być również rozwiązaniem problemów z wyjaławianiem gleb, a także przy zastosowaniu odpowiednich technologii pozwalają nawet na uprawę zbóż w ich wnętrzach – dla przykładu, zespół naukowców z uniwersytetów Queensland i Sydney stworzył szklarnię, w której w ciągu roku uzyskał sześć pokoleń wysokojakościowej pszenicy[5].

Najważniejszym elementem szklarni jest szkło, a najistotniejsze w uprawie roślin jest zapewnienie im odpowiedniej ilości światła. W dużym uproszczeniu – im więcej światła, tym szybciej będą one rosły, osiągając dojrzałość w np. kilka tygodni, a nie miesięcy, co pozwoli na zwiększenie produkcji. Szkło do szklarni powinno nie tylko cechować się wysoką przepuszczalnością światła, ale również wytrzymałością – mówi Ewelina Wójcicka, Kierownik ds. Komunikacji Marketingowej w Pilkington IGP i Pilkington Polska.

Szkło szklarniowe – jak działa?

Jednym z rozwiązań dostępnych na rynku szklarniowym jest gama produktów Pilkington Botanical™, które oferują szereg korzyści dla ogrodnictwa. Na przykład, szkło takie jak Pilkington HortiGrow™ 98 dzięki powłoce antyrefleksyjnej zapewnia 98% przepuszczalności światła oraz 89% transmisji hemisferycznej światła (jest to uśredniona wartość przechodzenia promieni słonecznych pod różnymi kątami w ciągu doby). Natomiast specjalna powłoka na szkle Pilkington HortiClean™ pozwala uzyskać właściwości samoczyszczące.

Dodatkowo, w gamie produktów Pilkington Botanical™ dostępny jest specjalny rodzaj szkła (Pilkington HortiHaze™), które posiada właściwości rozpraszania światła i zapobiega przegrzewaniu się roślin, umożliwiając jednolity rozwój upraw.

W niedalekiej przyszłości przemysł spożywczy czekają zmiany stosowanych rozwiązań i materiałów. W celu zapewnienia zdrowego jedzenia niezbędne będzie stosowanie technologii pozwalających na całoroczną produkcję, co przyczyni się do wzrostu znaczenia szklarni. Wysokiej jakości szkło zapewni wysoką jakość roślin, a także wpłynie na zwiększenie możliwości produkcyjnych.

KONIEC

 


[1] https://sdg.iisd.org/news/world-population-to-reach-9-9-billion-by-2050/

[2] https://blogs.scientificamerican.com/observations/how-to-save-coffee-from-climate-change/

[3] https://climate.nasa.gov/news/3124/global-climate-change-impact-on-crops-expected-within-10-years-nasa-study-finds/

[4] https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/commercial-greenhouse

[5] https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180101144758.htm

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Pilkington IGP
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Agro Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących Biuro prasowe
2025-06-17 | 10:30

Jak wybrać idealną szklarnię ogrodową? Poradnik dla początkujących

Własna szklarnia to marzenie wielu ogrodników, gdyż dzięki niej można cieszyć się świeżymi, naturalnymi warzywami i ziołami. Chcąc stać się jej posiadaczem, powinniśmy
Agro 4 mld euro wzrostu gospodarczego: potencjał mięsa hodowanego komórkowo w Polsce
2024-10-22 | 11:17

4 mld euro wzrostu gospodarczego: potencjał mięsa hodowanego komórkowo w Polsce

Według raportu firmy Systemiq, do 2050 r. mięso hodowlane może wnieść do polskiej gospodarki od 1 do 4 mld euro rocznie. Ponieważ inne regiony świata szybko rozwijają tę technologię,
Agro Skuteczne i ekologiczne. Szybszy wzrost i rozwój roślin z foliQ
2024-10-04 | 10:00

Skuteczne i ekologiczne. Szybszy wzrost i rozwój roślin z foliQ

Polskie rolnictwo stoi dziś przed dużym wyzwaniem, jakim jest zrównoważony rozwój. Rosnąca świadomość ekologiczna i unijne prawodawstwo powodują, że coraz częściej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Konsument

Branża opakowań nie traktuje unijnych regulacji jako zagrożenia. Widzi w nich impuls do rozwoju

W UE co roku wytwarza się ponad 2,2 mld t odpadów. Aby ograniczyć ich ilość, promowane jest przechodzenie na bardziej zrównoważony model, czyli gospodarkę o obiegu zamkniętym. W ramach pakietu zmian prawnych ograniczających negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko nacisk położony jest w dużej mierze na producentów opakowań. Przedstawiciele branży podkreślają, że nowe regulacje to dla nich nie tylko nowe obowiązki, ale też okazja na zbudowanie przewagi konkurencyjnej.

Prawo

Trwają prace nad nowymi przepisami chroniącymi dzieci przed wykorzystywaniem seksualnym. Mają dostosować prawo do rozwoju technologii

Surowsze kary dla przestępców, zniesienie terminu przedawnienia i zrównanie przestępstw offline z tymi dokonywanymi w internecie – to niektóre zmiany zaproponowane przez Parlament Europejski do przepisów dotyczących ochrony dzieci przed nadużyciami seksualnymi. Europosłowie chcą, by były to kwestie zharmonizowane w ramach UE. Szczególnie istotne jest dostosowanie prawa do wyzwań związanych z rozwojem nowych technologii – powinno ono uwzględniać m.in. filmy czy obrazy wytworzone z pomocą AI.

Ochrona środowiska

Polskie przedsiębiorstwa otwarte na transformację w kierunku gospodarki obiegu zamkniętego. Nowa mapa drogowa mogłaby w tym pomóc

Do 2030 roku z gospodarki o obiegu zamkniętym ma pochodzić co czwarty surowiec. Aby przyspieszyć ten proces, w Polsce potrzeba nowej, międzysektorowej Mapy Drogowej dla Gospodarki o Obiegu Zamkniętym – wskazywali eksperci w trakcie Polish Circular Forum. Obecny dokument nie spełnia już swojej roli i wymaga aktualizacji. Na braku jasnych przepisów i systemu wsparcia najbardziej cierpią przede wszystkim małe i średnie przedsiębiorstwa. – Z naszych badań wynika, że tylko 3–3,5 proc. firm z sektora MŚP jest świadomych i przygotowanych do transformacji – ocenia Agnieszka Zdanowicz, wiceprezes Klastra Gospodarki Cyrkularnej i Recyklingu.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.