Roślinna rewolucja w Costa Coffee
Dieta wegetariańska i wegańska przekonuje do siebie coraz więcej osób. W kawiarniach Costa Coffee znajdziemy szeroki wachlarz pożywnych i pysznych roślinnych pozycji w menu skierowanych do tych, którzy wykluczyli produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego jadłospisu. Na skosztowanie czeka m.in. Sałatka wegańska z wege burgerem, Latte z Vege kremem, czyli idealny roślinny odpowiednik kawy z mlekiem i bitą śmietaną oraz cała gama napojów roślinnych.
Zboże, jakie to dobre!
Połączenie kawy i mleka towarzyszy nam od lat, jednak wraz z pojawieniem się na rynku nowych, roślinnych produktów możemy otrzymać niezwykle zbliżone doświadczenia smakowe bez sięgania po nabiał. Już teraz w wybranych kawiarniach Costa Coffee na odkrycie czeka pyszna Latte z Vege kremem. To pierwsza w całości wegańska propozycja, która łączy dobrze znaną mieszankę kawy Mocha Italia z roślinną śmietanką Flora Plant od firmy Upfield, dostępna w kawiarniach Costa Coffee. Jej smak i konsystencja niczym nie odstępują klasycznej bitej śmietanie z mleka. Latte z Vege kremem standardowo przyrządzana jest na bazie napoju sojowego, jednak bez problemu może zostać przygotowana na innym dostępnym w kawiarni zamienniku mleka krowiego – m.in. na napoju owsianym, migdałowym oraz kokosowo-sojowym. W Costa Coffee na odkrycie czeka również Latte waniliowe na napoju owsianym. Jest to wegańska opcja deserowa, która niezwykle dobrze balansuje aromatyczną wanilię z wypełnionym roślinnymi nutami napojem owsianym. Propozycja ta idealnie sprawdzi się w połączeniu z maślanymi croissantami i ciastkami francuskimi, które zintensyfikują smak rozgrzewającej kawy. To jednak nie wszystko – roślinne opcje w Costa Coffee nie ograniczają się jedynie do kaw deserowych. Każdy z Gości kawiarni może dowolnie modyfikować swoją ulubioną kawę o jeden z dostępnych napojów roślinnych. Oprócz wcześniej wymienionych napojów sojowych i owsianych, w menu znajdziemy również napój kokosowo-sojowy oraz migdałowy.
Pyszne i pożywne menu prosto z natury
Tworząc menu skierowane do wegan i wegetarian, Costa Coffee nie zapomniała o pysznych opcjach śniadaniowych i lunchowych. Wegańska sałatka z wege burgerem to pyszny mix kasz oraz warzyw z dodatkiem świeżych listków mięty i charakternego sosu musztardowego. Warzywa dostarczają kubkom smakowym niezwykłej świeżości, która współgra z odpowiednio dobranymi przyprawami. Dodatkowego smaku dodaje idealnie ugotowana kasza jaglana, nabierająca jeszcze więcej charakteru, dzięki sosowi musztardowemu. Dla wegetarian świetnym wyborem będzie Croissant ze świeżymi pomidorkami i treściwą, rozpływającą się w ustach mozzarellą. Liście szpinaku nadają ponadto całości chrupkości, a zwieńczeniem kanapki jest wyraziste pesto. To połączenie po prostu zachwyca.
Roślinna dieta na wyciągnięcie ręki
Wszystkie wymienione propozycje, a także inne pozycje z menu dostępne są na wynos w kawiarniach Costa Coffee lub z dostawą w dowolne miejsce za pośrednictwem aplikacji UberEats.
Odpowiedzialność społeczna i ciągłe podnoszenie standardów
Skosztujże! Wawel z nową kampanią Mieszanki Krakowskiej
Raport o zmianach w branży spożywczej, handlowej i HoReCa 2023 opublikowany
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Edukacja
Skutki zbyt długich sesji gier wideo mogą być bolesne. Naukowcy rekomendują, aby nie przekraczać 3 godz. dziennie [DEPESZA]
Zmęczenie oczu, ból głowy, pleców, dłoni i nadgarstka to dolegliwości najczęściej zgłaszane przez osoby regularnie grające w gry komputerowe. Na podstawie ankiety przeprowadzonej na grupie niemal tysiąca dorosłych osób amerykańscy naukowcy ustalili, że regularne sesje gier trwające co najmniej 3 godz. najbardziej przyczyniają się do powstania takich dolegliwości. Co ciekawe, u osób będących lub planujących zostać e-sportowcami natężenie dolegliwości nie rośnie gwałtownie, jak należałoby przypuszczać. Może to mieć związek z bardziej świadomym doborem sprzętu i lepszym zrozumieniem znaczenia ergonomii.
Farmacja
Sztuczna inteligencja pomaga odkrywać nowe leki. Skraca czas i obniża koszty badań klinicznych
Statystycznie tylko jedna na 10 tys. cząsteczek testowanych w laboratoriach firm farmaceutycznych pomyślnie przechodzi wszystkie fazy badań. Jednak zanim stanie się lekiem rynkowym, upływa średnio 12–13 lat. Cały ten proces jest nie tylko czasochłonny, ale i bardzo kosztowny – według EFPIA przeciętne koszty opracowania nowego leku sięgają obecnie prawie 2 mld euro. Wykorzystanie sztucznej inteligencji pozwala jednak obniżyć te koszty i skrócić cały proces. – Dzięki AI preselekcja samych cząsteczek, które wchodzą do badań klinicznych, jest o wiele szybsza, co zaoszczędza nam czas. W efekcie pacjenci krócej czekają na nowe rozwiązania terapeutyczne – mówi Łukasz Hak z firmy Johnson & Johnson Innovative Medicine, która wykorzystuje AI w celu usprawnienia badań klinicznych i opracowywania nowych, przełomowych terapii m.in. w chorobach rzadkich.
Infrastruktura
Szybko rośnie udział odnawialnych źródeł w krajowym miksie energetycznym. Potrzebne przyspieszenie w inwestycjach w sieci przesyłowe
W ubiegłym roku odnawialne źródła energii stanowiły już ponad 40 proc. mocy zainstalowanej w krajowym miksie energetycznym i odpowiadały za 27 proc. całkowitej produkcji energii. Tym samym Polska pobiła kolejne rekordy, ale w kontekście rozwoju OZE na rodzimym rynku wciąż pozostaje wiele do zrobienia. Eksperci i branża wskazują m.in. na konieczność aktualizacji strategicznych dokumentów wyznaczających kierunki polityki energetycznej, szerszego wdrożenia magazynów energii, a przede wszystkim – pilną potrzebę rozwoju systemu przesyłowego i dystrybucyjnego oraz regulacji sprzyjających inwestorom. – Zielona energia potrzebuje przede wszystkim stabilności regulacyjnej i niskiego kosztu kapitału. To kluczowe elementy, które definiują ryzyko i tempo, w jakim możemy budować nowe źródła – mówi Piotr Maciołek, członek zarządu Polenergii.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.