Przyjaciele Kawy i Sage w Warszawie: Nowy wymiar kawowego doświadczenia
Na mapie warszawskich foodies pojawiło się wyjątkowe miejsce, które z pewnością przyciągnie również uwagę prawdziwych koneserów kawy i entuzjastów nowoczesnych technologii. Specjalistyczny sklep Przyjaciele Kawy, znany z pasji do najwyższej jakości ziaren oraz zaawansowanego sprzętu do parzenia, rozpoczął współpracę z marką Sage, producentem prestiżowych ekspresów, cieszących się uznaniem na całym świecie.
Statystyki konsumpcji kawy w Polsce wskazują na rosnący trend. Polska należy do największych rynków kawowych w Europie Środkowo-Wschodniej. Przeciętny Polak wypija rocznie około 95 litrów kawy, co odpowiada ponad 3 kilogramom na osobę. Popularność kaw specialty rośnie, co jest efektem coraz większej świadomości konsumentów dbających o jakość ziaren, ich pochodzenie i sposoby parzenia. Jesienią i zimą, gdy konsumpcja kawy osiąga apogeum, Polacy częściej odwiedzają kawiarnie i sięgają po kawy o bogatszych smakach*.
Pasja i wiedza jako fundament współpracy
Partnerstwo Przyjaciół Kawy i Sage opiera się na wspólnych wartościach, takich jak miłość do kawy i dążenie do perfekcji. Dzięki temu, w jednym z najpopularniejszych warszawskich miejsc dla kawoszy można porozmawiać z ekspertami, przetestować najnowsze technologie oraz premium ekspresy kolbowe Sage.
„Nasze partnerstwo z Przyjaciółmi Kawy to wynik wspólnej pasji i głębokiej wiedzy na temat kawy oraz urządzeń do jej przygotowywania. Jesteśmy tu po to, by dzielić się tą wiedzą z warszawskimi smakoszami, dla których kawa jest czymś więcej niż tylko napojem – to sposób na życie, źródło codziennej przyjemności i niezliczonych smakowych odkryć.” - wyjaśnia Tomek Guz, Dyrektor Generalny Sage Appliances w Polsce.
Nowa współpraca została zainaugurowana warsztatami, w których uczestnicy mogli wziąć udział w cuppingu, czyli degustacji różnych gatunków kaw specialty oraz baristycznym masterclass. Uczestnicy mieli okazję nauczyć się, jak wydobywać z kawy pełnię smaku, przygotowując nie tylko klasyczne espresso, ale i sezonowe wariacje jak pumpkin spice latte.
Miejsce, które warto odwiedzić
Przy Pańskiej 77/79 pasjonaci mogą nie tylko zasmakować kawy parzonej przez profesjonalistów, ale również wypróbować najnowsze akcesoria i sprzęt do domowego parzenia kawy. Na przykład, w ofercie znajduje się premierowy model Sage – Oracle Jet – łączący pełną automatyzację z precyzją, która zadowoli nawet najbardziej wymagających kawoszy. Ekspres ten wyróżnia się profesjonalną, 58-milimetrową kolbą oraz zaawansowanym młynkiem żarnowym Baratza®, oferującym aż 45 ustawień mielenia. Personel w sklepie chętnie odpowie na pytania i udzieli praktycznych wskazówek dotyczących jego funkcji oraz przygotowania idealnej kawy w warunkach domowych.
Oracle Jet jest wyposażony w zaawansowany system Auto MilQ™, który pozwala uzyskać jedwabistą mikropiankę, optymalizowaną również pod kątem zamienników mleka, takich jak sojowe, migdałowe i owsiane, z możliwością regulacji temperatury od 40 do 75°C oraz 8 poziomami spieniania. Co więcej, ekspres oferuje nowoczesny ekran dotykowy z wysoką rozdzielczością, zapewniający intuicyjną obsługę i wybór napojów kawowych, w tym nowości – espresso i kawę parzoną na zimno.
Dzięki technologii ThermoJet® urządzenie osiąga optymalną temperaturę do ekstrakcji w zaledwie kilka sekund, jednocześnie zużywając o 32% mniej energii. Dodatkowo funkcja „Wskazówki baristy” analizuje proces ekstrakcji i sugeruje dostosowanie parametrów mielenia, aby uzyskać idealnie zbalansowany napój.
Zarówno Przyjaciele Kawy, jak i Sage otwierają nowe możliwości doświadczania wyjątkowej kawy, a ich współpraca z pewnością ucieszy warszawskich kawoszy poszukujących nowych doznań smakowych.
Więcej: https://www.przyjacielekawy.pl/
*Zródło: Euromonitor, CBI

Płatności online dla sklepów Shopify – dwie nowe aplikacje od PayU

Rośnie przekonanie, że ceny nieruchomości mogą spadać. Przynajmniej te ofertowe

DPD Polska kończy rok z 9 tysiącami automatów paczkowych SwipBox Infinity
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Polityka

PE przedstawił swoje priorytety budżetowe po 2027 roku. Wydatki na obronność kluczowe, ale nie kosztem polityki spójności
Parlament Europejski przegłosował w tym tygodniu rezolucję w sprawie priorytetów budżetu UE na lata 2028–2034. Europosłowie są zgodni co do tego, że obecny pułap wydatków w wysokości 1 proc. dochodu narodowego brutto UE-27 nie wystarczy do sprostania rosnącej liczbie wyzwań, przed którymi stoi Europa. Mowa między innymi o wojnie w Ukrainie, trudnych warunkach gospodarczych i społecznych oraz pogłębiającym się kryzysie klimatycznym. Eurodeputowani zwracają też uwagę na ogólnoświatową niestabilność, w tym wycofywanie się Stanów Zjednoczonych ze swojej globalnej roli.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Problemy społeczne
Poziom wyszczepienia Ukraińców jest o 20 pp. niższy niż Polaków. Ukraińskie mamy w Polsce wskazują na szereg barier

Różnice w kalendarzu szczepień, bariery językowe, nieznajomość polskiego systemu szczepień oraz obawy przed skutkami ubocznymi szczepionek – to jedne z najczęstszych problemów, które prowadzą do tego, że poziom wyszczepienia Ukraińców w Polsce jest niższy niż Polaków. To może mieć wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne w całym kraju. Fundacja Instytutu Matki i Dziecka podejmuje inicjatywę mającą budować postawy proszczepienne wśród imigrantów.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.