POSTANOWIENIA NOWOROCZNE: ZACZNIJ JEŚĆ ZDROWO
Początek Nowego Roku to dla wielu osób okazja do wyznaczenia sobie nowych celów, by zmienić swoje życie na lepsze. Postanawiamy rzucić palenie, rozpocząć ćwiczenia na siłowni, zacząć dietę, która pomoże schudnąć, czytać jedną książkę miesięcznie czy zacząć zdrowo jeść. Wielokrotnie jednak po kilku tygodniach nie udaje nam się wytrwać w postanowieniach noworocznych i wracamy do starych nawyków. Rzucenie niezdrowego jedzenia i zastąpienie go codzienną porcją witamin powinno pozostać z nami na stałe i wejść nam w nawyk. Dzięki temu będziemy zdrowsi, pełni energii, a nasza skóra będzie bardziej promienna.
Każdy z nas zna przysłowie „w zdrowym ciele zdrowy duch”. Jednak dlaczego tak trudno wcielić je w życie? Nie od dziś wiadomo, że witaminy pozytywnie wpływają na nasz organizm. Warto zamienić słodką przekąskę w postaci batonika czy czekolady na wybrany owoc lub warzywo. Owoce zawierają błonnik i witaminy, jednak nie wolno jeść ich zbyt dużo jednego dnia, ponieważ są źródłem cukrów prostych. Do obiadu warto przygotowywać sobie surówkę ze świeżych warzyw. Warzywa powinny stanowić podstawę każdej zdrowej diety. Są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Świetnym, szybkim i bardzo smacznym pomysłem jest robienie świeżo wyciskanych soków, które możemy wypić o każdej porze dnia. Są one źródłem antyoksydantów, które m.in. wstrzymują proces starzenia oraz pełnią rolę w profilaktyce antynowotworowej. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, wzrost flory bakteryjnej, detoksykację oraz wydalanie z ustroju związków rakotwórczych. Soki świeżo wyciskane są idealne dla dzieci, ponieważ duża zawartość folianów wspomaga rozwój układu nerwowego. Ich spożywanie zapobiega cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy i wielu innym schorzeniom.
– Jest wiele powodów, dla których warto pić świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw. Są pełne witamin, minerałów oraz fitoskładników, czyli dobroczynnych substancji odżywczych występujących wyłącznie w roślinach. Chlorofil, karoten, luteina, czy sulforafan to tylko te bardziej znane nazwy spośród setek skarbów ukrytych w warzywach – wystarczy je wycisnąć! Dzięki temu mamy silniejszy układ odpornościowy i jesteśmy zdrowsi. Taki sok w prosty sposób możemy przygotować sami w domu. Wystarczy kilka wybranych warzyw i owoców oraz dobry sprzęt, który poradzi sobie nawet z tymi twardymi składnikami i będzie nam służył przez kilka zdrowych lat. Naszym klientom zawsze polecamy wyciskarki Kuvings, w których zastosowano wolnoobrotową technologię, dzięki której wyciskane owoce i warzywa nie są miażdżone i napowietrzone. Dzięki temu zachowujemy cenne wartości odżywcze i właściwości, a soki smakują znakomicie. Dodatkowo napoje dłużej zachowują oryginalny kolor, smak i świeżość. Taka wyciskarka jest idealna dla osób (w tym również dzieci), które nie lubią w wyciskanych sokach miąższu. Dużym ułatwieniem jest to, że nie musimy kroić owoców, ponieważ jabłka czy pomarańcze mieszczą się całe, a czyszczenie jest bardzo proste i szybkie – mówi Jarosław Zimnoch, właściciel firmy Domowe Sanatorium oraz dystrybutor Kuvings w Polsce.
3 szybkie przepisy na wyciskane soki:
Świeżo wyciskane soki mają niski indeks glikemiczny i są bardzo dobrze przyswajalne. Podczas przygotowywania soku warto dołączyć świeże warzywa i zielone liście, np. szpinaku czy natki pietruszki. Poniżej przedstawiamy najciekawsze przepisy:
1. Pomarańcza, szpinak i mięta
Sok z pomarańczy jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Owoc ten jest bogaty w witaminę C i beta-karotenu. Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mięty dostarczymy organizmowi luteinę, która wspiera prawidłowe funkcje narządu wzroku.
2. Seler, marchew, jabłko, imbir
Dla osób lubiących ostrzejsze smaki polecamy ten napój. Marchew posiada silne właściwości antyoksydacyjne, które chronią komórki przed starzeniem i mutacjami. Imbir działa przeciwzapalnie, a seler wspomaga usuwanie nadmiaru toksyn z organizmu.
3. Marchew, burak, pomarańcza, świeży imbir
Ten sok to prawdziwa bomba witaminowa. Burak jest bogaty w betainy. Marchew ma właściwości antyoksydacyjne, a pomarańcza witaminę C. Taki sok dostarczy dużo energii na cały dzień.
Z Nowym Rokiem warto zastanowić się nad postanowieniami, w których wytrwamy jak najdłużej, a nowe nawyki zostaną z nami na stałe. Jednym z nich jest zdrowe odżywianie i picie świeżo wyciskanych soków. Oprócz dostarczanych witamin i innych składników mineralnych są one sposobem na zaspokojenie pragnienia i łaknienia. W dodatku są pyszne i proste w przygotowaniu.

Święta coraz bliżej! To idealny moment, aby pomyśleć o prezentach.

EZVIZ ogłasza wyjątkowe promocje na Black Week. Produkty nawet o 500 zł tańsze!

Atrakcyjne promocje od Jabra na Black Friday i Cyber Monday 2024
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Polityka

PE przedstawił swoje priorytety budżetowe po 2027 roku. Wydatki na obronność kluczowe, ale nie kosztem polityki spójności
Parlament Europejski przegłosował w tym tygodniu rezolucję w sprawie priorytetów budżetu UE na lata 2028–2034. Europosłowie są zgodni co do tego, że obecny pułap wydatków w wysokości 1 proc. dochodu narodowego brutto UE-27 nie wystarczy do sprostania rosnącej liczbie wyzwań, przed którymi stoi Europa. Mowa między innymi o wojnie w Ukrainie, trudnych warunkach gospodarczych i społecznych oraz pogłębiającym się kryzysie klimatycznym. Eurodeputowani zwracają też uwagę na ogólnoświatową niestabilność, w tym wycofywanie się Stanów Zjednoczonych ze swojej globalnej roli.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Problemy społeczne
Poziom wyszczepienia Ukraińców jest o 20 pp. niższy niż Polaków. Ukraińskie mamy w Polsce wskazują na szereg barier

Różnice w kalendarzu szczepień, bariery językowe, nieznajomość polskiego systemu szczepień oraz obawy przed skutkami ubocznymi szczepionek – to jedne z najczęstszych problemów, które prowadzą do tego, że poziom wyszczepienia Ukraińców w Polsce jest niższy niż Polaków. To może mieć wpływ na bezpieczeństwo zdrowotne w całym kraju. Fundacja Instytutu Matki i Dziecka podejmuje inicjatywę mającą budować postawy proszczepienne wśród imigrantów.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.