Poczuj się jak mistrz kuchni – wypróbuj przepisy z ostatniego odcinka MasterChef
dfusion
al. Zjednoczenia 36 lok. 5
01-830 Warszawa
lukasz.lyczkowski|dfusion.pl| |lukasz.lyczkowski|dfusion.pl
606825276
https://dfusion.pl/
W ostatnim odcinku programu MasterChef, znany i ceniony kucharz Filip Marcinkiewicz, zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności przygotowując autorskie potrawy w piekarniku Samsung Dual Cook Flex™. Zadaniem uczestników programu było odtworzenie dwóch dań mistrza: rillettes z pstrąga oraz kremowego ptysia z kawą. Teraz, dzięki przepisom także i my możemy wznieść nasz kulinarny warsztat na zupełnie inny poziom.
Filip Marcinkiewicz, ceniony szef kuchni w Hotelu Copernicus***** w Krakowie, może pochwalić się takimi osiągnięciami jak dwukrotna nominacja do tytułu szefa roku Gault&Millau, tytuł Szefa roku regionu południowego oraz członkostwo w jury polskiej edycji największego światowego konkursu Bocuse d’Or. Ma on także na koncie Srebrny Hermes za najlepszą hotelową restaurację oraz Prix au Chef de’lAvenir Akademii Gastronomicznej.
Jako gość programu MasterChef, a zarazem ekspert marki Samsung, Filip Marcinkiewicz pokazał swój kulinarny kunszt przygotowując całkowicie nową odmianę klasycznej mizerii łącząc ją z rillettes - wykonanym z pstrąga połączeniem pasztetu, pasty oraz smarowidła do chleba. Na deser z kolei mistrz kuchni przygotował kruchego ptysia z kawą.
Zostań szefem kuchni we własnym domu
Teraz każdy z nas może odtworzyć w swojej kuchni potrawy rodem z najlepszych restauracji. W programie, zarówno danie główne jak i deser, postawały jednocześnie. Wszystko dzięki piekarnikowi Samsung Dual Cook Flex™, który umożliwia pieczenie dwóch różnych dań w tym samym czasie, w odmiennych trybach i temperaturach, podczas gdy specjalny separator dzieli urządzenie na dwie komory zapobiegając przenikaniu się zapachów. To duża wygoda i oszczędność czasu, który możemy poświęcić na rozmowę z bliskimi lub z gośćmi.
Poznaj autorskie przepisy Filipa Marcinkiewicza
Danie główne: pstrąg ojcowski z mizerią
1. Rillettes z pstrąga (pasztet)
Składniki:
- filet z pstrąga: 230 g,
- cytryna: 2 szt.,
- majonez: 25 g,
- kwaśna śmietana typu creme freische: 70 g,
- cebula szalotka: 40 g,
- koperek: 5 g,
- szczypiorek: 5 g,
- pietruszka zielona: 5 g,
- oliwa z oliwek: 200 ml,
- sól, pieprz biały .
Przygotowanie:
Jedną z cytryn pokroić w plastry i wyłożyć nią naczynie żaroodporne. Ułożyć na niej jeden z filetów z pstrąga i zalać oliwą z oliwek tak, aby pokryła cały filet. Naczynie włożyć do piekarnika ustawionego na 160° C na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć rybę z oliwy i zostawić do ostygnięcia.
Podczas gdy ryba stygnie, posiekać cebulę oraz zioła w bardzo drobną kostkę, dodać majonez, śmietanę oraz poszarpaną rękami lub widelcem rybę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z drugiej cytryny
2. Mizeria (kawior, sos, ogórki)
a)Kawior
Składniki:
- woda ogórkowa: 330 g,
- xantana: 1g,
- agar: 3g,
- koperek,
- olej 300 ml.
Przygotowanie:
Ogórki pokroić i wycisnąć z nich sok. Do soku dodać agar, xantanę i zagotować. Następnie zmiksować blenderem ręcznym. Dodać koperek i miksować do uzyskania zielonej barwy. Masę przełożyć do dyspensera i wstrzykiwać płyn do zimnego oleju, aby powstały kuleczki imitujące kawior.
b)Sos ogórkowy
Składniki:
- ogórek: 2szt,
- sól,
- cukier,
- xanatana: 1 g,
- bazylia: 20 liści,
- mięta: 20 liści,
- tymianek świeży: gałązka,
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z ogórka. Do sosu dodać liście bazylii, mięty oraz tymianku. Całość zmiksować blenderem, przecedzić przez drobne sitko, dodać xantanę i miksować na zimno.
c)ogórki
Przygotowanie: gruntowe ogórki pokroić wzdłuż cienko lub na mandolinie i zwinąć w rulony.
3. oliwa pietruszkowa
Składniki:
- pietruszka zielona: 100 g,
- olej
Przygotowanie:
Pietruszkę zmiksować z oliwą, przecedzić, przelać do dyspensera i schłodzić.
Podanie:
Na talerzu ułożyć rillettes z pstrąga. Dołożyć usmażony na świeżo drugi filet ryby. Udekorować ogórkami, kawiorem oraz ziołami (np. koperek, liście nasturcji, kwiaty bzu). Polać sosem ogórkowym oraz oliwą z pietruszki.
Deser: kruchy ptyś z kawą
Kruszonka
Składniki:
- masło: 70 g,
- cukier trzcinowy: 80 g,
- mąka typ 500: 70 g,
- biały mak: 10 g,
- siekane orzechy włoskie: 10 g,
- kakao: 6g.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać tak jak ciasto kruche i schłodzić. Schłodzone ciasto wałkować przez pergamin i wykrawać okręgi. Okręgi przełożyć do zamrażarki i mocno schłodzić.
1. Ciasto ptysiowe
Składniki:
- mleko: 250 g,
- masło: 100g,
- szczypta soli,
- cukier: 15 g,
- czekolada gorzka: 40 g,
- mąka typ 500: 140g,
- jajka: 5 szt.
Przygotowanie:
Mleko zagotować z masłem, solą i cukrem. Do gorącego płynu wsypać przesianą mąkę, dodać czekoladę oraz kakao, szybkim ruchem mieszając do uzyskania gęstej masy. Następnie na małym ogniu - cały czas mieszając - zaparzyć ciasto, aby powstała jednolita masa, a ciasto przestało pachnieć surową mąką.
Gotową masę przełożyć do robota kuchennego i miksować tak, aby ciasto spulchniło się i jednocześnie stygło. Gdy temperatura ciasta osiągnie temp. pokojową, dodać po jednym jajku nie przerywając procesu miksowania. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować na blachy wyłożone pergaminem. Na każde ciasto położyć wykrojony krążek z kruszonki i włożyć do rozgrzanego piekarnika do temp. 165° C i piec 40 min. Następnie obniżyć temperaturę do 140° C i dopiekać jeszcze 10 min.
2. Ganache kawowy
Składniki:
- czekolada biała: 170 g,
- kawa rozpuszczalna: 4 g,
- śmietana 30%: 120 g,
- śmietana 33%: 280 g.
Przygotowanie:
Podgrzać śmietanę 30% i dodać do niej kawę oraz czekoladę tak, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Całość przelać do śmietany 33% i umieścić w naczyniu do miksowania. Mocno schłodzić i zmiksować na sztywną masę. Całość umieścić w szprycy cukierniczej.
3. Sezamek
Składniki:
- cukier puder: 100 g,
- glukoza żel: 50 g,
- masło kakaowe: 2 g,
- mak
Przygotowanie: wszystkie składniki podgrzać. Przełożyć na pergamin lub matę silpat. Piec w piekarniku w temperaturze 170° C przez ok 10 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe wałkować na cienkie płatki. Zostawić do ostudzenia
4. Płatek mleczny
Składniki:
- mleko: 50 g,
- mleko skondensowane: 50 g,
- mleko w proszku: 50 g,
- soda: ½ łyżeczki
Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć, rozsmarować cienko na pergaminie i piec w temperaturze 75° C przez około 20 minut.
Podanie:
Ptysia przekroić na pół, napełnić kremem kawowym i przykryć druga połówką. Na górną warstwę ptysia naszprycować część kremu. Ciastko udekorować płatkiem mlecznym oraz sezamkiem z białego maku.
Dwie komory – większa swoboda
Innowacyjny piekarnik Samsung Dual Cook Flex™ to doskonałe rozwiązanie, które sprawdzi się podczas przygotowywania potraw na wiele okazji. Dzielone drzwi Flex Door pozwalają na otwarcie tylko górnej części piekarnika pozostawiając dolną komorę szczelnie zamkniętą, dzięki czemu warunki w niej nie ulegają zmianie. W efekcie, doglądając dania piekącego się na pierwszym poziomie, nie ingerujemy w drugą, dolną strefę pieczenia.
Dzięki przepisom międzynarodowej sławy szefa kuchni oraz piekarnikowi Samsung Dual Cook Flex™ przygotowywanie potraw, które zachwycą najbardziej wymagających smakoszy, będzie czystą przyjemnością.
Nowy system wykrywania i sygnalizacji pożaru w Data Centre w Warszawie
Chatbot AI w kuchni – rewolucyjne narzędzie od Maspex na Uwielbiam.pl
5 najczęstszych mitów o pracy w IT. Sprawdź, jak jest naprawdę!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Handel
Konsumenci w sieci narażeni na długą listę manipulacyjnych praktyk sprzedażowych. Zagraniczne platformy wymykają się unijnym regulacjom
Wraz z pojawieniem się na polskim i europejskim rynku platform sprzedażowych spoza UE rośnie też liczba przypadków stosowania tzw. dark patterns, czyli manipulacyjnych technik sprzedażowych. Nowe regulacje UE – w tym rozporządzenie w sprawie jednolitego rynku usług cyfrowych oraz akt o usługach cyfrowych – mają lepiej chronić przed nimi konsumentów, a podmiotom stosującym takie praktyki będą grozić wysokie kary finansowe. Problemem wciąż pozostaje jednak egzekwowanie tych przepisów od zagranicznych platform, które wymykają się europejskim regulacjom. – To jest w tej chwili bardzo duże wyzwanie dla całego rynku cyfrowego, że w praktyce regulacje nie dotyczą w takim samym stopniu wszystkich graczy – mówi Teresa Wierzbowska, prezeska Związku Pracodawców Prywatnych Mediów.
Ochrona środowiska
Zdjęcia satelitarne dobrym źródłem wiedzy o zmianach klimatycznych. Ich zaletami są ujęcie dużego obszaru i regularność dokumentowania
Szczegółowe raportowanie zachodzących przez ostatnie pół wieku zmian klimatycznych i przewidywanie tego, jak warunki życia na Ziemi będą się zmieniały w najbliższych dekadach, stało się możliwe dzięki zdjęciom dostarczanym przez satelity. Z punktu obserwacyjnego, jakim jest orbita okołoziemska, od 1972 roku uzyskuje się dane dotyczące dużych powierzchni. Dzięki nim naukowcy wiedzą m.in. to, że za około pięć lat średnia temperatura regularnie zacznie przekraczać punkt ocieplenia 1,5 stopnia i potrafią wywnioskować, jak wpłynie to na poziom wód w morzach.
IT i technologie
W Krakowie powstało centrum operacyjne cyberbezpieczeństwa. Sektor małych i średnich firm zyska dostęp do specjalistycznych usług [DEPESZA]
Security Operations Center, które zostało uruchomione w ramach Centrum Technologicznego Hitachi w Krakowie, ma zapewnić firmom dostęp do usług specjalistów w zakresie cyberbezpieczeństwa, bez konieczności tworzenia własnych działów IT. Dla przedsiębiorstw outsourcing tego typu zadań jest rozwiązaniem, które pozwala uniknąć wysokich nakładów inwestycyjnych, zabezpieczyć się przed coraz intensywniejszymi atakami hakerów, a także sprostać wymogom legislacyjnym.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.