Komunikaty PR

Poczuj się jak mistrz kuchni – wypróbuj przepisy z ostatniego odcinka MasterChef

2021-10-08  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Łukasz Łyczkowski
dfusion

Zygmunta Słomińskiego 7/777
00-195 Warszawa
lukasz.lyczkowski|dfusion.pl| |lukasz.lyczkowski|dfusion.pl
606825276
https://dfusion.pl/

W ostatnim odcinku programu MasterChef, znany i ceniony kucharz Filip Marcinkiewicz, zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności przygotowując autorskie potrawy w piekarniku Samsung Dual Cook Flex™. Zadaniem uczestników programu było odtworzenie dwóch dań mistrza: rillettes z pstrąga oraz kremowego ptysia z kawą. Teraz, dzięki przepisom także i my możemy wznieść nasz kulinarny warsztat na zupełnie inny poziom.

Filip Marcinkiewicz, ceniony szef kuchni w Hotelu Copernicus***** w Krakowie, może pochwalić się takimi osiągnięciami jak dwukrotna nominacja do tytułu szefa roku Gault&Millau, tytuł Szefa roku regionu południowego oraz członkostwo w jury polskiej edycji największego światowego konkursu Bocuse d’Or. Ma on także na koncie Srebrny Hermes za najlepszą hotelową restaurację oraz Prix au Chef de’lAvenir Akademii Gastronomicznej.

Jako gość programu MasterChef, a zarazem ekspert marki Samsung, Filip Marcinkiewicz pokazał swój kulinarny kunszt przygotowując całkowicie nową odmianę klasycznej mizerii łącząc ją z rillettes - wykonanym z pstrąga połączeniem pasztetu, pasty oraz smarowidła do chleba. Na deser z kolei mistrz kuchni przygotował kruchego ptysia z kawą.

Zostań szefem kuchni we własnym domu

Teraz każdy z nas może odtworzyć w swojej kuchni potrawy rodem z najlepszych restauracji. W programie, zarówno danie główne jak i deser, postawały jednocześnie. Wszystko dzięki piekarnikowi Samsung Dual Cook Flex™, który umożliwia pieczenie dwóch różnych dań w tym samym czasie, w odmiennych trybach i temperaturach, podczas gdy specjalny separator dzieli urządzenie na dwie komory zapobiegając przenikaniu się zapachów. To duża wygoda i oszczędność czasu, który możemy poświęcić na rozmowę z bliskimi lub z gośćmi.

Poznaj autorskie przepisy Filipa Marcinkiewicza

Danie główne: pstrąg ojcowski z mizerią

1. Rillettes z pstrąga (pasztet)

Składniki:

 

  • filet z pstrąga: 230 g,
  • cytryna: 2 szt.,
  • majonez: 25 g,
  • kwaśna śmietana typu creme freische: 70 g,
  • cebula szalotka: 40 g,
  • koperek: 5 g,
  • szczypiorek: 5 g,
  • pietruszka zielona: 5 g,
  • oliwa z oliwek: 200 ml,
  • sól, pieprz biały .

 

Przygotowanie:

 

Jedną z cytryn pokroić w plastry i wyłożyć nią naczynie żaroodporne. Ułożyć na niej jeden z filetów z pstrąga i zalać oliwą z oliwek tak, aby pokryła cały filet. Naczynie włożyć do piekarnika ustawionego na 160° C na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć rybę z oliwy i zostawić do ostygnięcia.

 

Podczas gdy ryba stygnie, posiekać cebulę oraz zioła w bardzo drobną kostkę, dodać majonez, śmietanę oraz poszarpaną rękami lub widelcem rybę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z drugiej cytryny

 

 

2. Mizeria (kawior, sos, ogórki)

 

a)Kawior


Składniki:

 

  • woda ogórkowa: 330 g,
  • xantana: 1g,
  • agar: 3g,
  • koperek,
  • olej 300 ml.

 

Przygotowanie:


Ogórki pokroić i wycisnąć z nich sok. Do soku dodać agar, xantanę i zagotować. Następnie zmiksować blenderem ręcznym. Dodać koperek i miksować do uzyskania zielonej barwy. Masę przełożyć do dyspensera i wstrzykiwać płyn do zimnego oleju, aby powstały kuleczki imitujące kawior.

 

b)Sos ogórkowy

 

Składniki:

 

  • ogórek: 2szt,
  • sól,
  • cukier,
  • xanatana: 1 g,
  • bazylia: 20 liści,
  • mięta: 20 liści,
  • tymianek świeży: gałązka,

 

Przygotowanie:

 

Wycisnąć sok z ogórka. Do sosu dodać liście bazylii, mięty oraz tymianku. Całość zmiksować blenderem, przecedzić przez drobne sitko, dodać xantanę i miksować na zimno.

 

c)ogórki

 

Przygotowanie: gruntowe ogórki pokroić wzdłuż cienko lub na mandolinie i zwinąć w rulony.

 

3. oliwa pietruszkowa

 

Składniki:

 

  • pietruszka zielona: 100 g,
  • olej

 

Przygotowanie:

Pietruszkę zmiksować z oliwą, przecedzić, przelać do dyspensera i schłodzić.

 

 

Podanie:

 

Na talerzu ułożyć rillettes z pstrąga. Dołożyć usmażony na świeżo drugi filet ryby. Udekorować ogórkami, kawiorem oraz ziołami (np. koperek, liście nasturcji, kwiaty bzu). Polać sosem ogórkowym oraz oliwą z pietruszki.

 

 

Deser: kruchy ptyś z kawą

 

Kruszonka

 

Składniki:

 

  • masło: 70 g,
  • cukier trzcinowy: 80 g,
  • mąka typ 500: 70 g,
  • biały mak: 10 g,
  • siekane orzechy włoskie: 10 g,
  • kakao: 6g.

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki wymieszać tak jak ciasto kruche i schłodzić. Schłodzone ciasto wałkować przez pergamin i wykrawać okręgi. Okręgi przełożyć do zamrażarki i mocno schłodzić.

 

1. Ciasto ptysiowe

 

Składniki:

 

  • mleko: 250 g,
  • masło: 100g,
  • szczypta soli,
  • cukier: 15 g,
  • czekolada gorzka: 40 g,
  • mąka typ 500: 140g,
  • jajka: 5 szt.

 

 

Przygotowanie:

 

Mleko zagotować z masłem, solą i cukrem. Do gorącego płynu wsypać przesianą mąkę, dodać czekoladę oraz kakao, szybkim ruchem mieszając do uzyskania gęstej masy. Następnie na małym ogniu - cały czas mieszając - zaparzyć ciasto, aby powstała jednolita masa, a ciasto przestało pachnieć surową mąką.

 

Gotową masę przełożyć do robota kuchennego i miksować tak, aby ciasto spulchniło się i jednocześnie stygło. Gdy temperatura ciasta osiągnie temp. pokojową, dodać po jednym jajku nie przerywając procesu miksowania. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować na blachy wyłożone pergaminem. Na każde ciasto położyć wykrojony krążek z kruszonki i włożyć do rozgrzanego piekarnika do temp. 165° C i piec 40 min. Następnie obniżyć temperaturę do 140° C  i dopiekać jeszcze 10 min.

 

2. Ganache kawowy

 

Składniki:

 

  • czekolada biała: 170 g,
  • kawa rozpuszczalna: 4 g,
  • śmietana 30%: 120 g,
  • śmietana 33%: 280 g.

 

Przygotowanie:

 

Podgrzać śmietanę 30% i dodać do niej kawę oraz czekoladę tak, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Całość przelać do śmietany 33% i umieścić w naczyniu do miksowania. Mocno schłodzić i zmiksować na sztywną masę. Całość umieścić w szprycy cukierniczej.

 

 

3. Sezamek

 

Składniki:

  • cukier puder: 100 g,
  • glukoza żel: 50 g,
  • masło kakaowe: 2 g,
  • mak

 

Przygotowanie: wszystkie składniki podgrzać. Przełożyć na pergamin lub matę silpat. Piec w piekarniku w temperaturze 170° C  przez ok 10 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe wałkować na cienkie płatki. Zostawić do ostudzenia

 

4. Płatek mleczny

 

Składniki:

 

  • mleko: 50 g,
  • mleko skondensowane: 50 g,
  • mleko w proszku: 50 g,
  • soda: ½ łyżeczki

 

Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć, rozsmarować cienko na pergaminie i piec w temperaturze 75° C  przez około 20 minut.

 

 

Podanie:

 

Ptysia przekroić na pół, napełnić kremem kawowym i przykryć druga połówką. Na górną warstwę ptysia naszprycować część kremu. Ciastko udekorować płatkiem mlecznym oraz sezamkiem z białego maku.

 

 

Dwie komory – większa swoboda

 

Innowacyjny piekarnik Samsung Dual Cook Flex™ to doskonałe rozwiązanie, które sprawdzi się podczas przygotowywania potraw na wiele okazji. Dzielone drzwi Flex Door pozwalają na otwarcie tylko górnej części piekarnika pozostawiając dolną komorę szczelnie zamkniętą, dzięki czemu warunki w niej nie ulegają zmianie. W efekcie, doglądając dania piekącego się na pierwszym poziomie, nie ingerujemy w drugą, dolną strefę pieczenia.

Dzięki przepisom międzynarodowej sławy szefa kuchni oraz piekarnikowi Samsung Dual Cook Flex™ przygotowywanie potraw, które zachwycą najbardziej wymagających smakoszy, będzie czystą przyjemnością.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Technologie SAS rozszerza ofertę godnej zaufania sztucznej inteligencji o karty modeli AI Biuro prasowe
2024-04-19 | 13:00

SAS rozszerza ofertę godnej zaufania sztucznej inteligencji o karty modeli AI

SAS, lider technologii z obszaru danych i sztucznej inteligencji, wprowadza na rynek nowe produkty i usługi, które usprawnią zarządzanie AI i umożliwią budowanie wiarygodnych i
Technologie Universal Robots wprowadza płynną integrację ze sterownikami PLC Siemens
2024-04-19 | 11:00

Universal Robots wprowadza płynną integrację ze sterownikami PLC Siemens

Universal Robots (UR), wiodąca na świecie firma produkująca roboty współpracujące (coboty), zintegrowała interfejs SRCI (ang. Standard Robot Command Interface,  standardowy
Technologie Pakiet Ukraina - 10 nowych kanałów w ofercie Vectry
2024-04-17 | 14:00

Pakiet Ukraina - 10 nowych kanałów w ofercie Vectry

Od 16 kwietnia 2024 roku Vectra, wiodący dostawca usług internetowych, telewizyjnych i telefonii komórkowej w Polsce, wprowadza specjalną ofertę programową stworzoną z myślą o

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Venture Cafe Warsaw

Konsument

Brytyjscy naukowcy dowiedli, że odczuwania szczęścia można się nauczyć. Trzeba jednak stale to ćwiczyć

Sześcioletnie badania, połączone z prowadzeniem kursów uczących tego, jak poprawić samopoczucie i stać się człowiekiem szczęśliwym, wykazały, że stosując odpowiednie strategie, można uzyskać zadowalające rezultaty. Przejście kursu prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Bristolskiego umożliwia poprawę parametrów świadczących o samopoczuciu nawet o 15 proc. Okazuje się jednak, że zalecane ćwiczenia należy wykonywać trwale – w przeciwnym razie następuje regres do poziomu sprzed ich wdrożenia. Dobre wyniki badań skłoniły ich autora do wydania poradnika. Jego polskojęzyczna wersja ukaże się w maju.

Konsument

Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo i uodpornić je na zmiany klimatu. UE pracuje nad nowymi ramami prawnymi

Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.

IT i technologie

Nowy ośrodek w Krakowie będzie wspierać innowacje dla NATO. Połączy start-upy i naukowców z sektorem obronności

Połączenie najzdolniejszych naukowców oraz technologicznych start-upów z firmami z sektora obronnego i wojskowego – to główny cel akceleratora, który powstaje w Krakowie. Będzie on należał do natowskiej sieci DIANA, która z założenia ma służyć rozwojowi technologii służących zarówno w obronności, jak i na rynku cywilnym w krajach sojuszniczych NATO. Eksperci liczą na rozwiązania wykorzystujące m.in. sztuczną inteligencję, drony czy technologie kwantowe. Dla sektora to szansa na pozyskanie innowacji na skalę światową, a dla start-upów szansa na wyjście na zagraniczne rynki i pozyskanie środków na globalny rozwój.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.