Komunikaty PR

Poczuj się jak mistrz kuchni – wypróbuj przepisy z ostatniego odcinka MasterChef

2021-10-08  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Łukasz Łyczkowski
dfusion

al. Zjednoczenia 36 lok. 5
01-830 Warszawa
lukasz.lyczkowski|dfusion.pl| |lukasz.lyczkowski|dfusion.pl
606825276
https://dfusion.pl/

W ostatnim odcinku programu MasterChef, znany i ceniony kucharz Filip Marcinkiewicz, zaprezentował swoje niezwykłe umiejętności przygotowując autorskie potrawy w piekarniku Samsung Dual Cook Flex™. Zadaniem uczestników programu było odtworzenie dwóch dań mistrza: rillettes z pstrąga oraz kremowego ptysia z kawą. Teraz, dzięki przepisom także i my możemy wznieść nasz kulinarny warsztat na zupełnie inny poziom.

Filip Marcinkiewicz, ceniony szef kuchni w Hotelu Copernicus***** w Krakowie, może pochwalić się takimi osiągnięciami jak dwukrotna nominacja do tytułu szefa roku Gault&Millau, tytuł Szefa roku regionu południowego oraz członkostwo w jury polskiej edycji największego światowego konkursu Bocuse d’Or. Ma on także na koncie Srebrny Hermes za najlepszą hotelową restaurację oraz Prix au Chef de’lAvenir Akademii Gastronomicznej.

Jako gość programu MasterChef, a zarazem ekspert marki Samsung, Filip Marcinkiewicz pokazał swój kulinarny kunszt przygotowując całkowicie nową odmianę klasycznej mizerii łącząc ją z rillettes - wykonanym z pstrąga połączeniem pasztetu, pasty oraz smarowidła do chleba. Na deser z kolei mistrz kuchni przygotował kruchego ptysia z kawą.

Zostań szefem kuchni we własnym domu

Teraz każdy z nas może odtworzyć w swojej kuchni potrawy rodem z najlepszych restauracji. W programie, zarówno danie główne jak i deser, postawały jednocześnie. Wszystko dzięki piekarnikowi Samsung Dual Cook Flex™, który umożliwia pieczenie dwóch różnych dań w tym samym czasie, w odmiennych trybach i temperaturach, podczas gdy specjalny separator dzieli urządzenie na dwie komory zapobiegając przenikaniu się zapachów. To duża wygoda i oszczędność czasu, który możemy poświęcić na rozmowę z bliskimi lub z gośćmi.

Poznaj autorskie przepisy Filipa Marcinkiewicza

Danie główne: pstrąg ojcowski z mizerią

1. Rillettes z pstrąga (pasztet)

Składniki:

 

  • filet z pstrąga: 230 g,
  • cytryna: 2 szt.,
  • majonez: 25 g,
  • kwaśna śmietana typu creme freische: 70 g,
  • cebula szalotka: 40 g,
  • koperek: 5 g,
  • szczypiorek: 5 g,
  • pietruszka zielona: 5 g,
  • oliwa z oliwek: 200 ml,
  • sól, pieprz biały .

 

Przygotowanie:

 

Jedną z cytryn pokroić w plastry i wyłożyć nią naczynie żaroodporne. Ułożyć na niej jeden z filetów z pstrąga i zalać oliwą z oliwek tak, aby pokryła cały filet. Naczynie włożyć do piekarnika ustawionego na 160° C na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjąć rybę z oliwy i zostawić do ostygnięcia.

 

Podczas gdy ryba stygnie, posiekać cebulę oraz zioła w bardzo drobną kostkę, dodać majonez, śmietanę oraz poszarpaną rękami lub widelcem rybę. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z drugiej cytryny

 

 

2. Mizeria (kawior, sos, ogórki)

 

a)Kawior


Składniki:

 

  • woda ogórkowa: 330 g,
  • xantana: 1g,
  • agar: 3g,
  • koperek,
  • olej 300 ml.

 

Przygotowanie:


Ogórki pokroić i wycisnąć z nich sok. Do soku dodać agar, xantanę i zagotować. Następnie zmiksować blenderem ręcznym. Dodać koperek i miksować do uzyskania zielonej barwy. Masę przełożyć do dyspensera i wstrzykiwać płyn do zimnego oleju, aby powstały kuleczki imitujące kawior.

 

b)Sos ogórkowy

 

Składniki:

 

  • ogórek: 2szt,
  • sól,
  • cukier,
  • xanatana: 1 g,
  • bazylia: 20 liści,
  • mięta: 20 liści,
  • tymianek świeży: gałązka,

 

Przygotowanie:

 

Wycisnąć sok z ogórka. Do sosu dodać liście bazylii, mięty oraz tymianku. Całość zmiksować blenderem, przecedzić przez drobne sitko, dodać xantanę i miksować na zimno.

 

c)ogórki

 

Przygotowanie: gruntowe ogórki pokroić wzdłuż cienko lub na mandolinie i zwinąć w rulony.

 

3. oliwa pietruszkowa

 

Składniki:

 

  • pietruszka zielona: 100 g,
  • olej

 

Przygotowanie:

Pietruszkę zmiksować z oliwą, przecedzić, przelać do dyspensera i schłodzić.

 

 

Podanie:

 

Na talerzu ułożyć rillettes z pstrąga. Dołożyć usmażony na świeżo drugi filet ryby. Udekorować ogórkami, kawiorem oraz ziołami (np. koperek, liście nasturcji, kwiaty bzu). Polać sosem ogórkowym oraz oliwą z pietruszki.

 

 

Deser: kruchy ptyś z kawą

 

Kruszonka

 

Składniki:

 

  • masło: 70 g,
  • cukier trzcinowy: 80 g,
  • mąka typ 500: 70 g,
  • biały mak: 10 g,
  • siekane orzechy włoskie: 10 g,
  • kakao: 6g.

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki wymieszać tak jak ciasto kruche i schłodzić. Schłodzone ciasto wałkować przez pergamin i wykrawać okręgi. Okręgi przełożyć do zamrażarki i mocno schłodzić.

 

1. Ciasto ptysiowe

 

Składniki:

 

  • mleko: 250 g,
  • masło: 100g,
  • szczypta soli,
  • cukier: 15 g,
  • czekolada gorzka: 40 g,
  • mąka typ 500: 140g,
  • jajka: 5 szt.

 

 

Przygotowanie:

 

Mleko zagotować z masłem, solą i cukrem. Do gorącego płynu wsypać przesianą mąkę, dodać czekoladę oraz kakao, szybkim ruchem mieszając do uzyskania gęstej masy. Następnie na małym ogniu - cały czas mieszając - zaparzyć ciasto, aby powstała jednolita masa, a ciasto przestało pachnieć surową mąką.

 

Gotową masę przełożyć do robota kuchennego i miksować tak, aby ciasto spulchniło się i jednocześnie stygło. Gdy temperatura ciasta osiągnie temp. pokojową, dodać po jednym jajku nie przerywając procesu miksowania. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować na blachy wyłożone pergaminem. Na każde ciasto położyć wykrojony krążek z kruszonki i włożyć do rozgrzanego piekarnika do temp. 165° C i piec 40 min. Następnie obniżyć temperaturę do 140° C  i dopiekać jeszcze 10 min.

 

2. Ganache kawowy

 

Składniki:

 

  • czekolada biała: 170 g,
  • kawa rozpuszczalna: 4 g,
  • śmietana 30%: 120 g,
  • śmietana 33%: 280 g.

 

Przygotowanie:

 

Podgrzać śmietanę 30% i dodać do niej kawę oraz czekoladę tak, aby wszystkie składniki się rozpuściły. Całość przelać do śmietany 33% i umieścić w naczyniu do miksowania. Mocno schłodzić i zmiksować na sztywną masę. Całość umieścić w szprycy cukierniczej.

 

 

3. Sezamek

 

Składniki:

  • cukier puder: 100 g,
  • glukoza żel: 50 g,
  • masło kakaowe: 2 g,
  • mak

 

Przygotowanie: wszystkie składniki podgrzać. Przełożyć na pergamin lub matę silpat. Piec w piekarniku w temperaturze 170° C  przez ok 10 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe wałkować na cienkie płatki. Zostawić do ostudzenia

 

4. Płatek mleczny

 

Składniki:

 

  • mleko: 50 g,
  • mleko skondensowane: 50 g,
  • mleko w proszku: 50 g,
  • soda: ½ łyżeczki

 

Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć, rozsmarować cienko na pergaminie i piec w temperaturze 75° C  przez około 20 minut.

 

 

Podanie:

 

Ptysia przekroić na pół, napełnić kremem kawowym i przykryć druga połówką. Na górną warstwę ptysia naszprycować część kremu. Ciastko udekorować płatkiem mlecznym oraz sezamkiem z białego maku.

 

 

Dwie komory – większa swoboda

 

Innowacyjny piekarnik Samsung Dual Cook Flex™ to doskonałe rozwiązanie, które sprawdzi się podczas przygotowywania potraw na wiele okazji. Dzielone drzwi Flex Door pozwalają na otwarcie tylko górnej części piekarnika pozostawiając dolną komorę szczelnie zamkniętą, dzięki czemu warunki w niej nie ulegają zmianie. W efekcie, doglądając dania piekącego się na pierwszym poziomie, nie ingerujemy w drugą, dolną strefę pieczenia.

Dzięki przepisom międzynarodowej sławy szefa kuchni oraz piekarnikowi Samsung Dual Cook Flex™ przygotowywanie potraw, które zachwycą najbardziej wymagających smakoszy, będzie czystą przyjemnością.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: dfusion
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Technologie MSV 2025 – przemiany w przemyśle, technologie przyszłości i szeroki zakres tematyczny Biuro prasowe
2025-05-26 | 14:30

MSV 2025 – przemiany w przemyśle, technologie przyszłości i szeroki zakres tematyczny

Jeśli myślisz, że roboty to wciąż pieśń przyszłości, a rewolucja przemysłowa to temat z podręcznika do historii, to najwyraźniej nie byłeś na MSV w Brnie. Jesienią
Technologie Emitel Partnerem Technologicznym Impact’25
2025-05-13 | 14:45

Emitel Partnerem Technologicznym Impact’25

Emitel ponownie został Partnerem Technologicznym konferencji Impact’25 – jednego z najważniejszych wydarzeń poświęconych nowoczesnym technologiom, gospodarce
Technologie Polki najbardziej przedsiębiorczymi kobietami w Unii Europejskiej. Jak w biznesie może pomóc im AI?
2025-04-29 | 10:00

Polki najbardziej przedsiębiorczymi kobietami w Unii Europejskiej. Jak w biznesie może pomóc im AI?

Udział kobiet na stanowiskach kierowniczych w Polsce wynosi 43 % i jest to drugi najwyższy wynik w Europie (wyżej jest jedynie Łotwa – 46%).* Polki od lat udowadniają,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Transport

Polska przeciwna przedłużeniu umowy UE–Ukraina o transporcie drogowym. Uderza ona w krajową branżę transportową

Parlament Europejski większością głosów poparł przedłużenie umowy o transporcie drogowym między Unią Europejską a Ukrainą do końca 2025 roku. Zdaniem polskich europosłów, którzy głosowali przeciw, podtrzymanie liberalizacji przewozów drogowych przyczyni się do dalszego obniżenia konkurencyjności polskich firm transportowych. W przeciwieństwie do ukraińskich przewoźników muszą one spełniać szereg unijnych wymogów. Polska delegacja planuje przedstawić swoje stanowisko europejskiemu komisarzowi ds. zrównoważonego transportu i turystyki.

Konsument

Dzięki e-commerce rośnie eksport polskich małych i średnich przedsiębiorców. Wartość ich sprzedaży na Amazon przekracza rocznie 5 mld zł

Mali i średni przedsiębiorcy coraz lepiej radzą sobie na arenie międzynarodowej, choć na razie tylko niecałe 5 proc. z nich sprzedaje swoje produkty za granicę. Duże możliwości ekspansji zagranicznej dają im e-commerce i współpraca z marketplace’ami. Za pośrednictwem Amazon w 2024 roku polskie MŚP sprzedały produkty za ponad 5,1 mld zł. Model sprzedaży sklepu umożliwia przedsiębiorcom z Polski działanie na skalę, która jeszcze kilka lat temu wydawała się zarezerwowana głównie dla największych marek.

Handel

Źle wprowadzony system ROP może oznaczać duży wzrost cen dla konsumentów. Podrożeć mogą produkty spożywcze

Ministerstwo Klimatu i Środowiska proponuje powierzenie NFOŚiGW zadań organizacji odpowiedzialności producenta, która w imieniu producentów będzie realizowała obowiązki wynikające z ROP w ramach zamkniętego obiegu finansowego. Przedstawiciele Polskiej Federacji Producentów Żywności i sektora odzysku odpadów ostrzegają, że może utrudnić to Polsce wypełnienie unijnych wymogów w zakresie selektywnej zbiórki odpadów, a co za tym idzie, może się wiązać z karami, a w konsekwencji – ze wzrostem cen.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.