Komunikaty PR

Nowość od Wawelu – czekolada tylko z trzech składników

2020-06-29  |  15:00
Biuro prasowe

Na rynku debiutuje Czekolada Gorzka Wawel z Kamerunu z 74% zawartością ziaren kakaowca. To pierwsza z serii czekolad o oryginalnym, regionalnym pochodzeniu ziarna kakaowego i krótkiej liście składników – w składzie znajdziemy jedynie miazgę kakaową, tłuszcz kakaowy i cukier.

Limitowana edycja Czekolady Gorzkiej z Kamerunu jest kontynuacją i kolejnym krokiem strategii Wawelu, który od 2017 roku produkuje swoje słodycze zgodnie z ideą Dobrych Składników. Ze składów produktów firmy wyeliminowane zostały m.in. barwniki
i sztuczne aromaty oraz emulgator E476. Nowa propozycja to produkt o najkrótszej liście składników w ofercie firmy i jeden z niewielu takich produktów na polskim rynku.

„Coraz liczniejsza grupa klientów szuka produktów bez zbędnych dodatków. Krótka lista składników jest dla nich synonimem wysokiej jakości i troski o sam produkt” – wyjaśnia Dorota Piwowarska, Category Manager w firmie Wawel. „Stawiając zaś na ziarno kakaowca z jednego tylko regionu, odpowiadamy na kolejny trend – potrzebę oryginalności i wyjątkowości kupowanych produktów” – dodaje.

Nowy produkt powstaje na bazie wysokiej jakości ziarna kakaowca Forastero
z regionalnych plantacji w Kamerunie. Dzięki udoskonalonemu procesowi produkcji
– dłuższemu konszowaniu oraz zastosowaniu młynów kulowych przy mieleniu miazgi – możliwe jest stworzenie czekolady bez dodatków i emulgatorów. Produkt powstaje
z trzech składników - miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru. „Czysty skład” czekolady podkreśla także tradycyjne papierowe opakowanie.

Czekolada Gorzka Wawel z Kamerunu zapoczątkuje limitowaną serię czekolad „z trzech składników”, z wykorzystaniem ziarna kakaowca tylko z jednego regionu świata.

Do czekolady z Kamerunu już za kilka tygodni dołączy Czekolada Gorzka Wawel
z ziarnem kakaowym z Wenezueli. Ta z kolei oparta będzie o ziarno kakaowca z regionu Sur del Lago w Wenezueli o kwiatowo-owocowej nucie, w której dominuje odmiana Trinitario połączona z Criollo.

Nowa czekolada dostępna jest w limitowanej serii w wybranych sieciach handlowych i sklepach spożywczych, a także w sklepach firmowych Wawel
i serwisie slodkiwawel.pl. Rekomendowana cena detaliczna to 8,99 zł za tabliczkę 100 g.

 

Dodatkowe informacje:

 

W jaki sposób możliwe jest stworzenie czekolady tylko z trzech składników?

Ciemna czekolada, dzięki specyficznej proporcji miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego i cukru oraz zastosowaniu określonych procesów produkcyjnych, może otrzymać pożądaną konsystencję i strukturę bez dodatku emulgatorów. Zmienione receptury oraz wcześniejsze inwestycje firmy Wawel w linie technologiczne sprawiają, iż czekolada ta, podobnie jak wszystkie produkty firmy, powstaje zgodnie z ideą Dobrych Składników – czyli m.in. bez sztucznych aromatów czy emulgatora E476. Wysoka zawartość podstawowego składnika – ziarna kakaowca – sprzyja stworzeniu produktu o prostym składzie, a równocześnie najmocniej czekoladowym smaku.

Trzy składniki nowej czekolady – miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy i cukier - to
w rzeczywistości jedynie dwa surowce. Tłuszcz kakaowy i miazga kakaowa powstają bowiem z ziarna kakaowego.

Czym jest ziarno Forastero?

Forastero to jedna z trzech głównych odmian kakaowca, najczęściej uprawiana
i wykorzystywana do produkcji czekolady. Ma głęboki i wyrazisty smak i aromat. Wybór jednego gatunku kakaowca z plantacji tylko jednego kraju nadaje produktowi oryginalny charakter.

 

Na czym polega udoskonalony proces produkcji?

Czekolada Gorzka z ziarna kakaowego z Kamerunu, podobnie jak inne Czekolady Premium z Wawelu, powstaje na nowoczesnej linii produkcyjnej, wyposażonej m.in. najnowszej generacji młyn kulowy i konsze. Dokładne rozdrobnienie masy kakaowej pozwala uzyskać cząstki rzędu 10 mikronów. To, w połączeniu z wydłużonym czasem konszowania, zapewnia wyjątkową gładkość i jednolitą strukturę czekolady.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Handel BRAK ZDJĘCIA
2024-03-21 | 13:00

Raport o zmianach w branży spożywczej, handlowej i HoReCa 2023 opublikowany

Stowarzyszenie Otwarte Klatki, we współpracy z Fundacją Alberta Schweitzera, opublikowały Raport o zmianach w branży spożywczej, handlowej i HoReCa 2023. Jedną z uwzględnionych kategorii są majonezy. Marka WINIARY już w 2021 roku
Handel tesa przedstawia tesa® 4965 Original Next Gen
2024-03-20 | 10:00

tesa przedstawia tesa® 4965 Original Next Gen

To, co wyróżnia nową wersję kultowej, dwustronnej taśmy, to wdrożenie zmian na etapie jej produkcji, które skutkują zmniejszeniem emisji dwutlenku węgla o 40%*, co
Handel Dziel się wielkanocną zabawą z M&M’s®!
2024-03-15 | 10:30

Dziel się wielkanocną zabawą z M&M’s®!

Mars Wrigley wraz z ikoniczną marką M&M’s® chcą zainspirować do przeżywania małych chwil codziennego szczęścia oraz do radosnego spędzenia świątecznego czasu. W tym

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Kongres MOVE

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Venture Cafe Warsaw

Infrastruktura

Sektor ochrony zdrowia odpowiada za większe emisje CO2 niż lotnictwo. Zielone zmiany wymagają drastycznego przyspieszenia

Sektor ochrony zdrowia ponosi znaczące konsekwencje wynikające z rosnącej liczby ekstremalnych zjawisk klimatycznych, ale też poważnego zanieczyszczenia powietrza, a koszty z tym związane będą rosły. Z drugiej strony sam sektor też się przyczynia do zmian klimatycznych – odpowiada za 4 proc. emisji CO2, czym wyprzedza takie branże jak żegluga czy lotnictwo. O potrzebie przyspieszenia zielonych zmian w ochronie zdrowia coraz więcej się mówi, ale to wymaga konkretnych działań. Temu ma służyć powołana właśnie do życia Zielona Koalicja dla Zdrowia, w której uczestniczy prawie 30 podmiotów i której patronuje m.in. Narodowy Fundusz Zdrowia.

Prawo

Postęp technologiczny rewolucjonizuje pracę specjalistów ds. finansów. Stają się strategicznymi doradcami biznesu

Częste zmiany regulacyjne i postęp technologiczny wymuszają na specjalistach ds. finansów ciągłe nabywanie nowych kompetencji, doszkalanie i uaktualnianie swojej wiedzy. Ci, którzy potrafią się dostosować do szybkich zmian i wesprzeć swoimi umiejętnościami rozwój biznesu, mogą jednak liczyć na większe możliwości rozwoju kariery. – Finanse operują w świecie, który coraz szybciej się zmienia. To powoduje, że w przyszłości ludzie z obszaru finansów będą musieli poświęcać dużo więcej energii na to, żeby dotrzymać tempa – mówi Kuba Neneman, head of finance.ai, commercial data science manager w Shellu.

Polityka

Poparcie Europejczyków dla Ukrainy pozostaje silne. Bardziej kontrowersyjna jest kwestia jej wejścia do NATO

Silne poparcie dla Ukrainy w Europie sprawia, że politycy prezentujący odmienną wizję nie mają przestrzeni na próby wykorzystywania prorosyjskich postaw w kształtowaniu polityki zagranicznej. Badania naukowców z Uniwersytetu w Exeter przeprowadzone w kilkunastu europejskich krajach wskazują, że poparcie dla Ukrainy i polityki skupiającej się na pomocy zaatakowanemu krajowi jest szerokie, ale najsilniejsze w państwach mających doświadczenia z polityką Kremla w czasach Związku Radzieckiego. Najsilniejsza polaryzacja nastrojów w Europie jest zauważalna w kwestii ewentualnego przystąpienia Ukrainy do Paktu Północnoatlantyckiego.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.