Mrożenie – czyli zdrowy sposób przechowywania żywności. Jak to robić?
Na co dzień korzystamy z lodówki, aby przedłużyć świeżość naszego jedzenia. Jak często jednak decydujemy się na korzystanie z zamrażalnika? I czy mrożenie produktów pozwala zachować wartości odżywcze? Jak się okazuje – jak najbardziej tak! Warto jednak zdecydować się na lodówkę, która będzie miała technologie, dzięki którym będziemy przechowywać żywność w idealnych warunkach, a co za tym idzie – ograniczymy marnowanie żywności do minimum.
Czy przechowywanie żywności w lodówce i zamrażarce jest zdrowe?
Przechowywanie żywności w niskiej temperaturze znacznie wydłuża jej czas do spożycia. Chłodne powietrze sprawia, że produkty zachowują swój smak i właśnie dlatego dobrze włożyć do lodówki nie tylko mięso, ale też owoce i warzywa. A co z mrożeniem żywności? Często powtarzany mit, z którym chcemy się definitywnie rozprawić, dotyczy utraty cennych wartości odżywczych w procesie mrożenia. Nic bardziej mylnego – te straty są niewielkie.
Natomiast warto również dodać, że bez opcji mrożenia czas przydatności do spożycia znacznie się skróci. Przechowywanie żywności przy wykorzystaniu mrożenia zapobiega rozwojowi mikroorganizmów i zmniejsza aktywność enzymów odpowiedzialnych za szybki rozwój procesów psucia.
Jakie funkcje lodówki wspierają właściwe przechowywanie żywności?
Prawidłowe warunki przechowywania żywności zapewnia dziś najnowsza technologia, która nie tylko pozwala na zamrożenie dużej liczby produktów, ale znacznie przedłuża ich przydatność do spożycia. Zastosowanie technologii Twin Cooling Plus™ umożliwia niezależne chłodzenie komór chłodziarki i zamrażalnika. Osobne wentylatory i systemy chłodzenia w każdej z komór gwarantują utrzymanie niskiej temperatury i optymalnej wilgotności, tak aby wszystko – nawet najmniej trwałe owoce i warzywa – mogło pozostać świeże nawet 2 x razy dłużej[1]. System zapobiega również mieszaniu się zapachów. Niezależnie czy są to owoce, warzywa, mięso, a nawet ryby.
Lodówki Samsung umożliwiają również szybkie mrożenie, dzięki zastosowaniu technologii Power Freeze[2]– przez 50 godzin w zamrażalniku będzie utrzymywać się minimalna temperatura. Warto pamiętać, że im krócej przebiega proces zamrażania, tym lepsza jest później jakość produktów.
Z kolei w wybranych lodówkach Samsung z technologią Cool Select+ umożliwia przechowywanie różnych produktów spożywczych w optymalnej dla nich temperaturze. Użytkownik za pomocą jednego dotknięcia może zmienić jedną z komór zamrażalnika w chłodziarkę, wybrać tryb schładzania lub lekkiego zmrażania[3]. To świetne rozwiązanie np. po okresie świątecznym lub dużej rodzinnej imprezie, kiedy zostaje nam dużo jedzenia.
Nowoczesna technologia została stworzona, aby wspierać domowników, dbając o ich wygodę, ale także zdrowie. Systemy mrożenia i zamrażania żywności nie tylko pozwalają cieszyć się ulubionymi owocami i warzywami przez cały rok, ale niska temperatura i opcja szybkiego chłodzenia zapobiegają namnażaniu się bakterii, odpowiedzialnych za psucie się żywności.
[1] *Na podstawie niezależnych testów Intertek w porównaniu do konwencjonalnego systemu chłodzenia w lodówkach Samsung.
[2] Dostępna w modelu RB38J7230SR
[3] Pełna oferta lodówek z technologią Cool Select – znajduje się na stronie: Lodówki: wolnostojące, do zabudowy i obudowy | Samsung Polska
Premiery dystrybutora 4cv z okazji zbliżających się komunii
EZVIZ ze Złotym Laurem Konsumenta w kategorii Inteligentny Monitoring i Zarządza
Pozamiatane! Flagowy Roborock S8 MaxV Ultra już w sprzedaży
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
Brytyjscy naukowcy dowiedli, że odczuwania szczęścia można się nauczyć. Trzeba jednak stale to ćwiczyć
Sześcioletnie badania, połączone z prowadzeniem kursów uczących tego, jak poprawić samopoczucie i stać się człowiekiem szczęśliwym, wykazały, że stosując odpowiednie strategie, można uzyskać zadowalające rezultaty. Przejście kursu prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Bristolskiego umożliwia poprawę parametrów świadczących o samopoczuciu nawet o 15 proc. Okazuje się jednak, że zalecane ćwiczenia należy wykonywać trwale – w przeciwnym razie następuje regres do poziomu sprzed ich wdrożenia. Dobre wyniki badań skłoniły ich autora do wydania poradnika. Jego polskojęzyczna wersja ukaże się w maju.
Konsument
Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo i uodpornić je na zmiany klimatu. UE pracuje nad nowymi ramami prawnymi
Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.
IT i technologie
Nowy ośrodek w Krakowie będzie wspierać innowacje dla NATO. Połączy start-upy i naukowców z sektorem obronności
Połączenie najzdolniejszych naukowców oraz technologicznych start-upów z firmami z sektora obronnego i wojskowego – to główny cel akceleratora, który powstaje w Krakowie. Będzie on należał do natowskiej sieci DIANA, która z założenia ma służyć rozwojowi technologii służących zarówno w obronności, jak i na rynku cywilnym w krajach sojuszniczych NATO. Eksperci liczą na rozwiązania wykorzystujące m.in. sztuczną inteligencję, drony czy technologie kwantowe. Dla sektora to szansa na pozyskanie innowacji na skalę światową, a dla start-upów szansa na wyjście na zagraniczne rynki i pozyskanie środków na globalny rozwój.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.