Komunikaty PR

MITY NA TEMAT NAWOZÓW W UPRAWIE ROŚLIN

2020-05-20  |  15:10
Biuro prasowe

Mimo wielu przeprowadzonych zróżnicowanych badań oraz dostępu do sprawdzonych źródeł wiedzy, mity na temat stosowania nawozów w uprawie roślin wciąż są powielane. Które powszechnie przekazywane informacje są prawdziwe i przydatne w nawożeniu upraw? Przed którymi warto się przestrzegać, gdyż mogą być powodem szkodliwych decyzji w prowadzeniu roli?

Najpopularniejszym, ale za to najprostszym do obalenia mitem, jest zdanie o szkodliwości nawozów mineralnych czy nieorganicznych, inaczej nazywanych sztucznymi. Samo słowo „sztuczne” wprowadza wiele osób w błąd, gdyż nawozy mineralne również są pochodzenia naturalnego. Jak sama nazwa wskazuje, wydobywane są z gleby w postaci minerałów i wracają do niej. Dlatego różnią się one od nieorganicznych formą występowania, lecz samo zastosowanie przyniesie takie same efekty.

Oczywiście każdy nawóz, czy to organiczny, czy też nie, stosowany w nadmiernych ilościach może ostatecznie być szkodliwy dla środowiska. Ważne jest umiejętne określenie potrzeb pokarmowych uprawianej rośliny poparte analizą zasobności gleby w dany pierwiastek, po to, by dostarczyć taką ilość nawozu, która prawidłowo odżywi rośliny, a jednocześnie nie wpłynie w sposób negatywny na środowisko – mówi Marek Różniak, producent nawozów marki Agrami.

Mitem jest także osąd o ich wysokiej toksyczności dla ludzi i zwierząt. Takie obawy mają się nijak do dzisiejszych technologii stosowanych w nawożeniu i ochronie upraw. Od wielu lat istnieją ściśle opracowywane normy wprowadzania produktów na rynek, a także użytkowania ich przez rolników. Określona jest dawka, której zastosowanie w sposób efektywny odżywia i chroni plantacje.  Możliwość zagrożenia powstaje jedynie, gdy te normy nie są przestrzegane.

– Najnowsze preparaty oprócz zaawansowanej technologii produkcji i wysokiej jakości, powinny zawierać jasne instrukcje ich stosowania. Najlepszym wyborem będą produkty, których samo stosowanie charakteryzuje się najwyższą skutecznością. Jako zwolennicy zrównoważonego rozwoju, w naszej ofercie proponujemy jedynie takie rozwiązania. Dostępność współczesnych, prostych w stosowaniu materiałów, znacząco wpłynęła na efektywność wykonywanych zabiegów – dodaje Różniak.

Następnym fałszywym stwierdzeniem jest wpływ nawozów mineralnych czy środków ochrony na wymieranie pszczół. Wykonywanie zabiegów zgodnie z etykietą produktu nie stanowi dla nich zagrożenia. Głównym, a zarazem realnym zagrożeniem, wymienianym w różnych opracowaniach naukowych są pasożyty, następnie obniżenie odporności pszczół, a także zmiany klimatyczne.

Kolejnym, często spotykanym mitem wynikającym z istotnych braków w posiadanej wiedzy jest negatywny wpływ nawozów na smak oraz jakość żywności. Prostym wyjaśnieniem powstania tego mitu jest ogromna liczba odmian owoców i warzyw oraz szybko zmieniające się trendy wśród konsumentów.

Podczas stosowania nawozów najważniejsze jest przestrzeganie ustalonych dawek, terminów, a także pór roku, a także zachowanie środków bezpieczeństwa oraz standardów produkcji.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Agro Szklarnie pełne warzyw i owoców. Jak szkło wpływa na rośliny Biuro prasowe
2022-05-17 | 11:00

Szklarnie pełne warzyw i owoców. Jak szkło wpływa na rośliny

Szklarnie umożliwiają całoroczną produkcję warzyw i owoców, co w dobie malejących plonów i coraz mniej żyznych gleb może mieć ogromne znaczenie. Aby zapewnić najwyższą
Agro Współpraca SM Mlekpol z Warszawską Uczelnią Medyczną
2022-03-11 | 12:32

Współpraca SM Mlekpol z Warszawską Uczelnią Medyczną

9 marca w Grajewie zostało podpisane porozumienie partnerskie między Spółdzielnią Mleczarską Mlekpol a Warszawską Uczelnią Medyczną im. Tadeusza Koźluka. Celem nawiązania
Agro BRAK ZDJĘCIA
2021-04-23 | 01:00

Warzywa i owoce z roku na rok tracą wartości odżywcze i smak

W ostatnich latach zauważalny jest spadek zawartości witamin i minerałów w warzywach i owocach. Powoduje to powstawanie w naszej diecie niedoborów podstawowych składników odżywczych, a to wpływa negatywnie na nasze

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Venture Cafe Warsaw

Konsument

Konsument

Od 28 kwietnia Polacy żyją na ekologiczny kredyt. Zmiana zachowań konsumentów może odwrócić negatywny trend

Dzień Długu Ekologicznego, czyli data, do której zużyliśmy wszystkie zasoby, jakie w ciągu roku może zapewnić Ziemia, w tym roku w Polsce przypada 28 kwietnia, kilka dni wcześniej niż rok temu. Coroczne przyspieszenie tego terminu to sygnał, że czerpiemy bez umiaru z naturalnych systemów, nie dając im czasu na odbudowę. – Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej konsumpcyjne, kupujemy i wyrzucamy coraz więcej. Ale też nie mamy tak naprawdę efektywnego narzędzia, żeby temu zapobiec – ocenia Filip Piotrowski, ekspert ds. gospodarki obiegu zamkniętego z UNEP/GRID-Warszawa.

Transport

Chiny przyspieszają inwestycje w odnawialne źródła. Nie przestają jednak rozbudowywać mocy węglowych

Coraz dotkliwsze skutki zmian klimatycznych, ale przede wszystkim chęć zbudowania bezpieczeństwa energetycznego i uniezależnienia się od zewnętrznych dostaw surowców skłoniły rząd w Pekinie do ekspresowych inwestycji w nowe moce odnawialnej energii. W efekcie Chiny wyrastają na globalnego lidera transformacji energetycznej – odpowiadają dziś za największy na świecie przyrost mocy zainstalowanych w fotowoltaice i wiatrakach. Co ciekawe, nie rezygnują jednak przy tym również z inwestycji w energetykę węglową.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.