Komunikaty PR

Zapytaj stomatologa - Nie daj się próchnicy! Dowiedz się jak jej zapobiec.

2020-06-10  |  15:20
Biuro prasowe

Cierpi na nią co trzecia osoba na świecie, czyli 2,3 miliarda ludzi. Próchnica to choroba powszechna, która nie oszczędza ani dzieci, ani dorosłych. Częściej występuje w krajach rozwiniętych, ze względu na znacznie wyższe spożycie cukru. Cierpiących z powodu próchnicy ciągle przybywa, a stomatolodzy bija na alarm i ostrzegają prze poważnymi konsekwencjami, jakie niesie ze sobą ta choroba.

Próchnica to choroba polegająca na demineralizacji zębów, która prowadzi do całkowitego rozpadu ich struktury. Zajmuje ona pierwsze miejsce wśród wszystkich schorzeń zębów i jamy ustnej, stanowiąc aż dwie trzecie z nich! Pokazuje to, że jest ona globalnym problemem, który dotyka wszystkich ludzi na świecie. Powszechność próchnicy jest spowodowana wielością czynników, które wpływają na jej pojawienie się. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Tak to się zaczyna

Pojawienie się próchnicy jest związane z demineralizacją zębów, która następuje na skutek działania bakterii. Jak wiadomo, w jamie ustnej znajduje się ich mnóstwo. Niemniej jednak istnieją ich trzy rodzaje, które odgrywają szczególną rolę przy powstawaniu próchnicy. – Są to streptokoki - salivarius, mitior oraz sanguis. Potrafią one przetwarzać cukry, dzięki czemu powstają kwasy, które obniżają poziom pH w ustach, a w konsekwencji poprzez zakwaszenie środowiska przyczyniają się do demineralizacji szkliwa zębów – mówi Romana Markiewicz-Piotrowska, z Kliniki Stomatologicznej Piotrowscy i Bejnarowicz. Uszkodzenia szkliwa, które jest pancerzem naszych zębów, powoduje wnikanie w ich głąb bakterii i dalszą ich degradację. Wyżej wspomniane bakterie mają jeszcze jedną właściwość. Osadzają się one na powierzchni zębów, tworząc płytkę nazębną, która sprzyja ich chorobom, a także samej próchnicy. Bakterie nie są jednak jedyną przyczyną degradacji naszych zębów. Jak wcześniej wspomnieliśmy, metabolizują one cukier zarówno dostarczany z zewnątrz, jak i wewnątrzustrojowo. Dlatego też jednym z czynników mających niebagatelny wpływ na rozwój próchnicy jest nasza dieta. W słodyczach i słodkich napojach gazowanych znajduje się duża ilość cukrów, a w szczególności sacharozy, która jest pożywką dla bakterii. Metabolizując ją, produkują one kwas mlekowy, który prowadzi do stopniowej demineralizacji szkliwa. Ważnym czynnikiem wpływającym na zwiększenie ryzyka rozwoju próchnicy jest również niedobór śliny, która w naturalny sposób obniża pH w ustach. Do ograniczania jej wydzielania prowadzi na przykład palenie tytoniu czy marihuany. – Bezsprzeczną przyczyną próchnicy jest również niedostateczna higieny jamy ustnej – dodaje Markiewicz-Piotrowska. Jak nietrudno zauważyć, czynników mających wpływ na rozwój tej choroby jest naprawdę wiele. Jak się okazuje, łatwo również zidentyfikować pierwsze jej symptomy.

Im dłużej, tym gorzej

Podstawowych objawów próchnicy jest kilka. Są one zwykle powiązane ze stadium rozwoju choroby. Dolegliwości są najmniej odczuwane w fazie początkowej, a eskalują wraz z jej rozwojem. Na ostatnim etapie dociera ona do miazgi, powodując ból, co w dalszej kolejności może doprowadzić do obumarcia zębów i dalszych stanów zapalnych. – Próchnica rozwija się etapowo. Do jej objawów należą wrażliwość na temperaturę pokarmów oraz ich słodycz czy kwaśność, tkliwość przy szczotkowaniu zębów, nieświeży oddech, przebarwienia, ubytki w zębach oraz oczywiście ból – wylicza lekarz stomatolog. Jeśli odczujemy, któryś z tych symptomów, warto udać się do gabinetu stomatologicznego w celu diagnostyki. Jeśli lekarz podejrzewa zaawansowany stan schorzenia, prawdopodobnie zleci RTG zęba lub całej szczęki. To pozwala zobaczyć, jak faktycznie wygląda uszkodzenie i jakie działania najlepiej podjąć. Leczenie musi być adekwatne do stadium choroby. Na jej wczesnym etapie (początkowym), zanim jeszcze dojdzie do nieodwracalnego ubytku w szkliwie, czasem wystarczy przeprowadzić zabieg remineralizacji zębów. Dokonuje się go poprzez oczyszczenie miejsca i nałożenie specjalnego preparatu, który pozwoli zębowi wrócić do właściwej kondycji.

Zwykle jednak choroba jest bardziej zaawansowana. – Wtedy najczęściej wykonuje się plomby, czyli usuwa części uszkodzonej tkanki, a następnie wypełnia ubytek. Współcześnie najczęściej uzupełnia się je za pomocą kompozytów. Najpopularniejsze są obecnie te utwardzane światłem – stwierdza Romana Markiewicz-Piotrowska. Oczywiście w niektórych przypadkach próchnica jest tak dalece posunięta, że plombowanie już nie wystarczy. Jeśli infekcja wniknęła w głąb zęba atakując miazgę, jedynym sposobem jest leczenie kanałowe. Miazga zęba jest wtedy wycinana, a późniejszy proces leczenia jest zależny od tego, czy są widoczne korzenie zęba czy też nie. Po pewnym czasie możliwe jest oczyszczenie kanałów, a następnie ich wypełnienie specjalnym środkiem oraz odbudowa zęba, bądź założenie plomby. Leczenie kanałowe najlepiej przeprowadzić pod mikroskopem, wtedy istnieje największe prawdopodobieństwo najwyższej jakości leczenia.

W przypadku podejrzenia próchnicy najlepiej więc reagować szybko, żeby uniknąć bardziej skomplikowanych operacji. Pamiętajmy, że im większy ubytek i uszkodzenie zęba, tym jego powrót do zdrowia będzie nas kosztować więcej czasu i rzecz jasna - środków finansowych. Istnieją jednak sposoby, żeby zminimalizować ryzyko wystąpienia próchnicy.

Pożegnaj próchnicę!

Podstawą walki z próchnicą jest profilaktyka. – Pamiętajmy o tym, żeby odwiedzać gabinet stomatologiczny co najmniej dwa razy w roku. Regularne przeglądy oraz zabiegi usuwające płytkę nazębną to podstawa. Niezwykle ważna jest także prawidłowa higiena jamy ustnej, czyli regularne mycie zębów, używanie nici dentystycznych oraz płukanie ich odpowiednimi płynami – wymienia lekarz stomatolog. Dobrym pomysłem przy usuwaniu kamienia nazębnego jest przeprowadzenie fluoryzacji. Polega ona na zabezpieczeniu zębów za pomocą specjalnego preparatu w postaci lakieru, pianki lub żelu nakładanego na zęby. Cechuje się on wysoką zawartością fluoru, który wzmocni nasze szkliwo i zapewni mu ochronę przed działaniem kwasów produkowanych przez bakterie próchnicowe. To jednak nie wszystko.

W walce z próchnicą pomocna jest również odpowiednia dieta. Unikajmy powodujących wydzielanie kwasów napojów energetycznych, izotonicznych, soków, alkoholi oraz kwaśnych potraw i słodyczy. Jedzmy dużo warzyw i owoców, a także żujmy gumę do żucia, żeby zwiększyć wydzielanie śliny, która naturalnie stabilizuje poziom pH w ustach.

Jeśli będziemy przestrzegać tych zasad, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że próchnica nie zaatakuje naszych zębów. Nawet jeśli tak się stanie, to uda się ją wychwycić na tak wczesnym etapie, że walka z nią będzie szybka i skuteczna.

Więcej o zdrowym i pięknym uśmiechu na piotrowscybejnarowicz.pl

Ekspert:

Lekarz dentysta Romana Markiewicz – Piotrowska z Kliniki Piotrowscy & Bejnarowicz Stomatologia Mikroskopowa. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, odbyła staż w Akademickim Centrum Stomatologii i Medycyny Specjalistycznej. Doświadczenie zdobywała między innymi we Włoszech oraz w Stanach Zjednoczonych. Przez lata pracy zdobyła szeroką wiedzę w dziedzinie protetyki, implantoprotetyki, endodoncji oraz stomatologii zachowawczej, ucząc się od najlepszych dentystów na świecie. Ukończyła również podyplomowe studia z dziedziny coachingu zdrowia.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Medycyna Usług sprzątania i gospodarki odpadami a bezpieczeństwo podmiotów medycznych Biuro prasowe
2024-12-12 | 10:00

Usług sprzątania i gospodarki odpadami a bezpieczeństwo podmiotów medycznych

Placówki medyczne odgrywają kluczową rolę w ochronie zdrowia, jednak ich codzienna działalność wiąże się z istotnymi wyzwaniami w zakresie utrzymania higieny
Medycyna Onkologiczne Centrum Kryzysowe udostępniło nową ścieżkę pacjenta
2024-12-02 | 13:40

Onkologiczne Centrum Kryzysowe udostępniło nową ścieżkę pacjenta

Pani Ida pierwsze niepokojące objawy zauważyła w czasie, kiedy była w ciąży. Na początku pojawiła się chrypka, a  potem stopniowo traciła głos. Leczyło ją wielu
Medycyna Startuje Wielkopolska Akademia Menedżerów Zdrowia
2024-11-19 | 12:30

Startuje Wielkopolska Akademia Menedżerów Zdrowia

Medycyna to jedna z branż, w których każdy dzień przynosi nowe odkrycia i możliwości. Dotyczy to nie tylko metod leczenia, ale też zarządzania sektorem zdrowotnym. Wymiana wiedzy i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Infrastruktura

Prąd z największej prywatnej inwestycji energetycznej w Polsce popłynie w 2027 roku. Polenergia dostała właśnie potężny zastrzyk finansowania

Polenergia S.A. i Bank Gospodarstwa Krajowego podpisały umowę pożyczki ze środków Krajowego Planu Odbudowy (KPO) na budowę morskich farm wiatrowych. Finansowanie wyniesie 750 mln zł i zostanie wykorzystane do budowy dwóch farm o łącznej mocy 1440 MW. Największa prywatna grupa energetyczna w Polsce realizuje ten projekt z norweskim Equinorem. Prace związane z budową fundamentów turbin na Bałtyku mają się rozpocząć w 2026 roku. Projekty offshorowe będą jednym z filarów nowej strategii Polenergii, nad którą spółka właśnie pracuje.

Przemysł

Polskie firmy przemysłowe bardziej otwarte na technologie. Sztuczną inteligencję wdrażają z ostrożnością [DEPESZA]

Innowacje cyfrowe w przemyśle, choć wiążą się z kosztami i wyzwaniami, są jednak postrzegane przez firmy jako szansa. To podejście przekłada się na większą otwartość do ich wdrażania i chęć inwestowania. Ponad 90 proc. firm przemysłowych w Polsce, które wprowadziły co najmniej jedno rozwiązanie Przemysłu 4.0, dostrzega wyraźną poprawę efektywności procesów produkcyjnych – wynika z nowego raportu Autodesk. Choć duża jest wśród nich świadomość narzędzi opartych na sztucznej inteligencji, na razie tylko 14 proc. wykorzystuje je w swojej działalności.

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.