Opatentowana technologia produkcji bioestrów kwasów omega-3,6,9 od onesano
2pr
ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Kwasy omega-3,6 należą do niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Organizm nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie – przede wszystkim omega-3 i 6, dlatego muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Do grupy kwasów omega-3 należy kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Omega-6 to kwasy linolowy (LA), gammalinolenowy (GLA) oraz arachidonowy (AA).
W organizmie ludzkim kwasy ALA (omega-3) i LA (omega-6) podlegają przemianom metabolicznym z udziałem tego samego enzymu – delta 6-desaturazy i konkurują o dostęp do niego – dlatego tak istotne są proporcje, w jakich są przyjmowane.
Najpopularniejszymi źródłami kwasów z grupy omega-3 są olej z lnu oraz oleje rybie, jednak te drugie zawierają głównie metabolity kwasu ALA – kwasy EPA i DHA. Są one mniej uniwersalne w stosunku do kwasu ALA, który jest ich prekursorem całego szlaku metabolicznego, dlatego przewagę w suplementacji mają oleje roślinne. Istotnym ryzykiem w produkcji suplementów może być silne zanieczyszczenie preparatów substancjami toksycznymi, takimi jak pestycydy, metale ciężkie czy dioksyny.
Utrzymanie wysokiego standardu produkcji spożywczej zapewnia jakość oraz czystość suplementów diety onesano. Wszystkie oleje roślinne, wchodzące w skład produktów EstroVita, pochodzą tylko od certyfikowanych, europejskich dostawców, dzięki czemu zachowana jest pełna kontrola jakości produktów już na etapie tłoczenia. Opatentowany, unikalny proces produkcji suplementów diety EstroVita, zapewnia wyizolowanie najczystszej, skoncentrowanej formy kwasów omega-3,6,9 z mieszaniny co najmniej czterech olejów roślinnych, które cechują się całkowitym brakiem toksyczności oraz jakichkolwiek zanieczyszczeń – mówi Sebastian Duży, dyrektor ds. badań i rozwoju w onesano.
Technologia dwustopniowego mieszania (homogenizacji) olejów zapewnia uzyskanie jednorodnej i klarownej mieszaniny, która umożliwia przetworzenie roślinnych kwasów omega-3,6,9 w ich unikalną formę monocząsteczek – estrów etylowych. Gwarantuje to optymalny transport kwasów tłuszczowych z grupy omega do wszystkich komórek ludzkiego ciała, zwiększając tym samym biodostępność preparatu przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiej bioretencji.
EstroVita to produkty zawierające bioestry kwasów tłuszczowych omega-3, 6, 9, pochodzące z unikalnej mieszaniny tłoczonych na zimno co najmniej czterech olejów roślinnych, między innymi oleju lnianego, oleju z ogórecznika, oleju z wiesiołka oraz z czarnej porzeczki. To, co nas również wyróżnia to unikalny kwas omega 5 (kwas punikowy) pozyskany z pestek granatu. Warto również podkreślić, że do wszystkich produktów EstroVita został dodany olejek z rozmarynu, który posiada silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, antyseptyczne, ściągające, przeciwutleniające, wspierając tym samym układ odpornościowy oraz naturalną obronę organizmu – dodaje Sebastian Duży.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo „wrażliwe” na światło słoneczne i silnie reagują z tlenem z otoczenia już podczas tłoczenia, szczególnie prowadzonego w niewłaściwy sposób. Proces produkcji preparatu EstroVita prowadzony jest w ochronnej atmosferze azotu bez dostępu tlenu atmosferycznego, a każda pojedyncza butelka preparatu w warunkach maksymalnej aseptyczności jest dodatkowo nasycana azotem podczas konfekcjonowania. Dzięki takiemu zabezpieczeniu, preparaty EstroVita w każdej swojej butelce gwarantują zachowanie cennych, prozdrowotnych właściwości kwasów z grupy omega-3,6,9 w nienaruszonej, naturalnej roślinnej formie, potwierdzonej certyfikatem V-Label.

Bausch Health nawiązuje współpracę z YUN, aby wprowadzić przełomową pielęgnację mikrobiomu skóry do Polski

Zdaniem Polaków dostęp do populacyjnych danych medycznych powinni mieć wyłącznie lekarze – wynika z najnowszego raportu PRCN „Polacy o dostępie do danych medycznych”

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Firma

Blockchain zmienia rynek pracy i edukacji. Poszukiwane są osoby posiadające wiedzę z różnych dziedzin
Zapotrzebowanie na specjalistów od technologii blockchain dynamicznie rośnie – nie tylko w obszarze IT, ale również w administracji, finansach czy logistyce. Coraz więcej uczelni wprowadza programy związane z rozproszonymi rejestrami, które wyposażają studentów w umiejętności odpowiadające wymogom rynku.
Media i PR
Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.
Polityka
Rośnie skala zdarzeń cybernetycznych. Niewiele firm w Polsce ubezpiecza się na wypadek ataku

Częstotliwość zgłaszanych incydentów cybernetycznych w 2024 roku wzrosła o 22 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Najwięcej roszczeń dotyczących cyberataków zgłosiły średniej wielkości organizacje i stanowiły one ponad połowę wszystkich zgłoszonych incydentów – wynika z danych „Global 2025 Cyber Risk Report”. Rosnąca skala zagrożeń przekłada się na rozwój globalnego rynku cyberubezpieczeń. W Polsce nie są to jeszcze popularne produkty, ale zainteresowanie ze strony rodzimych firm w ostatnim czasie rośnie.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.