Naukowcy z King’s College dowodzą, że bezcukrowa guma do żucia zmniejsza ilość
Najnowsze badanie brytyjskiego King’s College wykazuje, że stosowanie gumy bez cukru redukuje ilość powstającej płytki nazębnej u dorosłych. Sprawdzono, że włączenie bezcukrowej gumy do żucia do codziennej rutyny jest skutecznie przeciwdziała powstawaniu próchnicy i może poprawić stan szkliwa.
Artykuł badawczy “A Systematic Review and Meta-Analysis of the Role of Sugar-Free Chewing Gum on Plaque Quantity in the Oral Cavity” (“Przegląd i metaanaliza wpływu gumy do żucia bez cukru na ilość płytki nazębnej w jamie ustnej”) jest kompilacją wyników 8 osobnych badań. Zostały one wybrane spośród 222 raportów, które podejmowały temat efektów żucia gumy bezcukrowej na ilość powstającej płytki nazębnej. Okazało się, że była ona znacząco mniejsza u osób żujących gumę bez cukru, w porównaniu z grupą kontrolną, która tego nie robiła. Naukowcy doszli do wniosku, że nowe badanie dostarcza dowodów na poparcie stosowania gumy bezcukrowej w celu zredukowania ilości powstającej płytki nazębnej u dorosłych, która przyczynia się do uszkodzenia szkliwa i powstawania próchnicy i.
Guma bez cukru chroni zęby poprzez stymulację produkcji śliny. W taki sposób jama ustna zostaje oczyszczona z resztek jedzenia i cukrów, kwasy wytwarzane przez płytkę nazębną zostają zneutralizowane i zachodzi remineralizacja szkliwa zębów. Korzyści dla zdrowia jamy ustnej płynące z żucia gumy bezcukrowej są powszechnie doceniane przez ekspertów, stowarzyszenia dentystyczne oraz organy regulacyjne na całym świecie.
Włączenie bezcukrowej gumy do żucia do naszej codziennej rutyny jest dobrym sposobem na przeciwdziałanie próchnicy i przywrócenie odpowiedniego pH jamy ustnej, kiedy nie mamy możliwości umycia zębów. Tak prosta czynność może znacząco zredukować ilość powstających bakterii i poprawić stan naszego szkliwa - mówi prof. Marzena Dominiak, prorektor Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Najnowsze badanie jest trzecim w kolejności artykułem opublikowanym przez King’s College w Londynie na temat działania bezcukrowych gum do żucia. Pierwszy materiał naukowy z 2019 roku pokazał, że tego typu guma pomaga zapobiegać i kontrolować występowanie próchnicy u dzieci. W 2021 roku opublikowano drugi artykuł, tym razem obrazujący pozytywny wpływ gumy bezcukrowej na ilość bakterii Streptococcus mutans (jednego z głównych powodów powstawania próchnicy zębów) w jamie ustnej.
1 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/froh.2022.845921/full
Aktualne badanie dostarcza dalszych dowodów na poparcie stosowania gumy bezcukrowej w ramach kompletnej rutyny higieny jamy ustnej, obok szczotkowania zębów dwa razy dziennie, zdrowej i zbilansowanej diety oraz regularnych wizyt u stomatologa.
Seria wspomnianych badań naukowych została zrealizowana przy wsparciu programu Wrigley Oral Healthcare.

Bausch Health nawiązuje współpracę z YUN, aby wprowadzić przełomową pielęgnację mikrobiomu skóry do Polski

Zdaniem Polaków dostęp do populacyjnych danych medycznych powinni mieć wyłącznie lekarze – wynika z najnowszego raportu PRCN „Polacy o dostępie do danych medycznych”

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Firma

Blockchain zmienia rynek pracy i edukacji. Poszukiwane są osoby posiadające wiedzę z różnych dziedzin
Zapotrzebowanie na specjalistów od technologii blockchain dynamicznie rośnie – nie tylko w obszarze IT, ale również w administracji, finansach czy logistyce. Coraz więcej uczelni wprowadza programy związane z rozproszonymi rejestrami, które wyposażają studentów w umiejętności odpowiadające wymogom rynku.
Media i PR
Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.
Polityka
Rośnie skala zdarzeń cybernetycznych. Niewiele firm w Polsce ubezpiecza się na wypadek ataku

Częstotliwość zgłaszanych incydentów cybernetycznych w 2024 roku wzrosła o 22 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Najwięcej roszczeń dotyczących cyberataków zgłosiły średniej wielkości organizacje i stanowiły one ponad połowę wszystkich zgłoszonych incydentów – wynika z danych „Global 2025 Cyber Risk Report”. Rosnąca skala zagrożeń przekłada się na rozwój globalnego rynku cyberubezpieczeń. W Polsce nie są to jeszcze popularne produkty, ale zainteresowanie ze strony rodzimych firm w ostatnim czasie rośnie.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.