Komunikaty PR

Drożdże i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym

2023-12-06  |  16:00
Biuro prasowe
Kontakt
Bartosz Sosnówka
2pr

ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Do pobrania Komunikat ( 0.05 MB )

Drożdże to grzyby jednokomórkowe z rodziny drożdżakowatych. Z reguły żyją i rozwijają się na podłożach zawierających cukry proste, ale nie tylko. Istnieje wiele typów drożdży, posiadających różne właściwości oraz zdolności metaboliczne. Najpopularniejsze z nich to drożdże winne, piwne, piekarnicze oraz kefirowe. Wszystkie z nich są ogólnodostępne i wykorzystywane powszechnie w produkcji spożywczej. Znajdują również szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetologii.

Zastosowanie drożdży w przemyśle spożywczym jest bardzo szerokie. Wykorzystuje się je głównie w dziedzinie piekarniczej. Dzięki swym właściwościom spulchniającym znajdują zastosowanie w produkcji pieczywa oraz ciast. Sprawiają, że produkty są smaczniejsze i na dłużej świeże. Nie potrzebują dodatkowych środków konserwujących. Drożdże w szerokim zakresie są także wykorzystywane w przemyśle gorzelniczym, piwowarskim i winiarskim. W procesie fermentacji wytwarzają alkohol, a produkowane trunki posiadają lepsze właściwości smakowe, aromatyczne i dłuższy termin przydatności do spożycia. Niektóre z drożdży wykorzystywane są również w fermentacji serów czy fermentowanych wyrobach mięsnych, nadając im wyjątkowych i unikalnych walorów smakowych oraz zapachowych.

Drożdże, dzięki swoim niepowtarzalnym właściwościom fizjologicznym i biochemicznym, posiadają olbrzymi potencjał biotechnologiczny. Mogą być wykorzystywane do produkcji suplementów diety, cennych dodatków spożywczych, żywności funkcjonalnej czy leków. Charakteryzują się one bowiem wysoką wartością odżywczą. Są bogatym źródłem bezglutenowego białka, witamin zwłaszcza z grupy B, składników mineralnych, beta-glukanów, mannanów oraz cennych substancji bioaktywnych. Zastosowanie ich w codziennej suplementacji może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Szczególnie dedykowane są dla osób chcących wesprzeć zdrowie jelit, układu odpornościowego, a także poprawić wydolność umysłową i fizyczną organizmu. Są niezastąpione w diecie wegan i wegetarian, do której dostarczają witaminy z grupy B, niezbędne dla prawidłowego procesu krwiotwórczego i funkcjonowania układu nerwowego. Drożdże to również doskonała propozycja dla osób, które chcą w kompleksowy sposób zadbać o zdrowie i dobrą kondycję skóry, włosów oraz paznokci – mówi Aleksandra Smolczyk, kierowniczka ds. badań i rozwoju w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.

Odpowiednia dieta dla zdrowia skóry, włosów i paznokci powinna obfitować w zrównoważoną ilość tłuszczów, aminokwasów, mikroelementów, makroelementów i witamin, których drożdże są cennym źródłem. Drożdże są zasobne między innymi w biotynę, siarkę, cynk czy selen, które to składniki przyczyniają się do utrzymania zdrowych i mocnych włosów oraz paznokci. Z kolei obecność aminokwasów białkowych, witamin antyoksydacyjnych, koenzymu Q10 oraz beta-glukanu pomaga utrzymać skórę w dobrej kondycji, wykazując właściwości nawilżające, antyoksydacyjne, wzmacniające oraz regeneracyjne. Suplementacja produktami drożdżowymi może być także uzasadniona w okresie intensywnego wzrostu i dojrzewania u młodzieży, osłabienia wynikającego z niezrównoważonej diety, przemęczenia czy w przypadku problemów skórnych. Ze względu na ogromną różnorodność zawartych składników pokarmowych, drożdże to także dobra propozycja dla osób w trakcie walki z otyłością, rekonwalescencji czy antybiotykoterapii.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 2pr
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Medycyna Usług sprzątania i gospodarki odpadami a bezpieczeństwo podmiotów medycznych Biuro prasowe
2024-12-12 | 10:00

Usług sprzątania i gospodarki odpadami a bezpieczeństwo podmiotów medycznych

Placówki medyczne odgrywają kluczową rolę w ochronie zdrowia, jednak ich codzienna działalność wiąże się z istotnymi wyzwaniami w zakresie utrzymania higieny
Medycyna Onkologiczne Centrum Kryzysowe udostępniło nową ścieżkę pacjenta
2024-12-02 | 13:40

Onkologiczne Centrum Kryzysowe udostępniło nową ścieżkę pacjenta

Pani Ida pierwsze niepokojące objawy zauważyła w czasie, kiedy była w ciąży. Na początku pojawiła się chrypka, a  potem stopniowo traciła głos. Leczyło ją wielu
Medycyna Startuje Wielkopolska Akademia Menedżerów Zdrowia
2024-11-19 | 12:30

Startuje Wielkopolska Akademia Menedżerów Zdrowia

Medycyna to jedna z branż, w których każdy dzień przynosi nowe odkrycia i możliwości. Dotyczy to nie tylko metod leczenia, ale też zarządzania sektorem zdrowotnym. Wymiana wiedzy i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Infrastruktura

Prąd z największej prywatnej inwestycji energetycznej w Polsce popłynie w 2027 roku. Polenergia dostała właśnie potężny zastrzyk finansowania

Polenergia S.A. i Bank Gospodarstwa Krajowego podpisały umowę pożyczki ze środków Krajowego Planu Odbudowy (KPO) na budowę morskich farm wiatrowych. Finansowanie wyniesie 750 mln zł i zostanie wykorzystane do budowy dwóch farm o łącznej mocy 1440 MW. Największa prywatna grupa energetyczna w Polsce realizuje ten projekt z norweskim Equinorem. Prace związane z budową fundamentów turbin na Bałtyku mają się rozpocząć w 2026 roku. Projekty offshorowe będą jednym z filarów nowej strategii Polenergii, nad którą spółka właśnie pracuje.

Przemysł

Polskie firmy przemysłowe bardziej otwarte na technologie. Sztuczną inteligencję wdrażają z ostrożnością [DEPESZA]

Innowacje cyfrowe w przemyśle, choć wiążą się z kosztami i wyzwaniami, są jednak postrzegane przez firmy jako szansa. To podejście przekłada się na większą otwartość do ich wdrażania i chęć inwestowania. Ponad 90 proc. firm przemysłowych w Polsce, które wprowadziły co najmniej jedno rozwiązanie Przemysłu 4.0, dostrzega wyraźną poprawę efektywności procesów produkcyjnych – wynika z nowego raportu Autodesk. Choć duża jest wśród nich świadomość narzędzi opartych na sztucznej inteligencji, na razie tylko 14 proc. wykorzystuje je w swojej działalności.

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.