Koniec z marnowaniem żywności. Jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce?
Właściwe przechowywanie żywności to nie tylko kwestia ekologii czy oszczędności, ale także naszego zdrowia. Kierując się kilkoma prostymi zasadami możemy chłodzić i zamrażać gotowe potrawy, półprodukty, warzywa, owoce, mięso oraz wiele innych produktów spożywczych bez obaw, że nam zaszkodzą. Dodatkowe wsparcie zapewnią nowoczesne technologie dostępne w nowych lodówkach Samsung.
Każdego roku gospodarstwa domowe wyrzucają ogromne ilości pożywienia. Marnotrawienie żywności to problem nie tylko etyczny, ale także środowiskowy. Każdy wyrzucony produkt przyczynia się bowiem do zmiany klimatu, a także uczestniczy w marnowaniu ograniczonych zasobów, takich jak ziemia, energia i woda. To także realny koszt finansowy dla konsumentów, którego zminimalizowanie przyniosłoby oszczędności w budżecie domowym.
Marnotrawienie żywności jest często efektem prostych do wyeliminowania błędów, takich jak np. przeoczenie mijającego terminu przydatności do spożycia. Takich sytuacji można unikać układając bliżej drzwi jedzenie starsze, z krótszą datą ważności. Dzięki temu będzie pod ręką, gdy następnym razem otworzymy lodówkę. Drugim błędem jest przechowywanie produktów w nieoptymalnych warunkach. Nieodpowiednia temperatura lub wilgotność powietrza może prowadzić do rozwoju pleśni lub bakterii niszczących niektóre białka oraz witaminy. W wyniku tego żywność traci wartości odżywcze i zmienia smak, a w skrajnych przypadkach może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Promując ideę less waste, Samsung przygotował infografiki z podstawowymi zasadami dotyczącymi chłodzenia oraz zamrażania żywności.
Idealne warunki chłodzenia
Dążenie do ograniczenia marnotrawienia żywności wspierają technologie w lodówkach Samsung, takie jak szuflada z kontrolą wilgotności Humidity Fresh+ i komora zero Optimal Fresh+, które zapewniają idealne warunki do tego, by nawet łatwo psujące się artykuły dłużej pozostawały przydatne do spożycia. Komora zero Optimal Fresh+ wyposażona jest w przesuwaną podziałkę, która umożliwia wyodrębnienie dwóch stref z różnym poziomem temperatur optymalnych dla danych grup produktów (np. -1°C dla mięsa, wędlin oraz ryb i 1°C dla owoców i warzyw*). Z kolei szuflada Humidity Fresh+ zapewnia wyjątkowe warunki z wysokim poziomie wilgotności idealne do przechowywania owoców i warzyw, tak aby zachowały wartości odżywcze, chrupkość, zapach i doskonały smak. Prosta regulacja wilgotności dostosuje optymalny poziom do przechowywania owoców (do 70%) lub warzyw (do 80%). Unikalna konstrukcja pokrywy uszczelniającej pozwala nawet dwa razy dłużej cieszyć się ich świeżością**.
Zamrażanie bez tajemnic
Mrożenie to dokonały sposób, by bez użycia konserwantów przedłużyć świeżość jedzenia. Funkcja Power Freeze (intensywne zamrażanie) ułatwia i przyspiesza zamrażanie dużej ilości żywności poprzez czasowe obniżenie temperatury do minimalnej. Dzięki zastosowaniu technologii No Frost nadmiar wilgoci jest przechwytywany i odparowywany poza urządzenie za pomocą specjalnych grzałek. W praktyce oznacza to, że nie osadza się ona we wnętrzu zamrażarki w postaci szronu lub lodu, dzięki czemu nie trzeba jej rozmrażać, a produkty nie pokrywają się lodem i nie sklejają ze sobą.
A jeśli potrzebujemy dodatkowego miejsca do przechowywania technologia Cool Select+ pozwala na zamianę zamrażalnika w chłodziarkę. Za pomocą jednego przycisku możemy ustawić jedną z czterech różnych temperatur: chłodzenie (2 ℃), podmrażanie (-1 ℃), delikatne mrożenie (-5 ℃) lub zamrażanie (-15 ~ -23 ℃).
*Ustawienia temperatur w strefach są zależne od ogólnych ustawień chłodziarki. Przykładowe warunki dla temperatury chłodziarki 1°C. Temperatura w lewej strefie jest obniżona o 2°C względem tej ustawionej w całym urządzeniu.
**Wewnętrzne testy porównawcze modeli RB38T775CSR oraz RB34K6232SS.
Premiery dystrybutora 4cv z okazji zbliżających się komunii
EZVIZ ze Złotym Laurem Konsumenta w kategorii Inteligentny Monitoring i Zarządza
Pozamiatane! Flagowy Roborock S8 MaxV Ultra już w sprzedaży
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
T-Mobile startuje w Polsce z nowym konceptem. Pozwoli klientom przetestować i doświadczyć najnowocześniejszych technologii
T-Mobile już od kilku lat realizuje strategię, która mocno skupia się na innowacjach i doświadczeniach klienta związanych z nowymi technologiami. Połączeniem obu tych elementów jest Magenta Experience Center – nowoczesny koncept, który ma zapewnić klientom możliwość samodzielnego przetestowania najnowszych technologii. Format, z sukcesem działający już na innych rynkach zachodnioeuropejskich, właśnie zadebiutował w Warszawie. Będą z niego mogli korzystać zarówno klienci indywidualni, jak i biznesowi.
Konsument
Od 28 kwietnia Polacy żyją na ekologiczny kredyt. Zmiana zachowań konsumentów może odwrócić negatywny trend
Dzień Długu Ekologicznego, czyli data, do której zużyliśmy wszystkie zasoby, jakie w ciągu roku może zapewnić Ziemia, w tym roku w Polsce przypada 28 kwietnia, kilka dni wcześniej niż rok temu. Coroczne przyspieszenie tego terminu to sygnał, że czerpiemy bez umiaru z naturalnych systemów, nie dając im czasu na odbudowę. – Polskie społeczeństwo staje się coraz bardziej konsumpcyjne, kupujemy i wyrzucamy coraz więcej. Ale też nie mamy tak naprawdę efektywnego narzędzia, żeby temu zapobiec – ocenia Filip Piotrowski, ekspert ds. gospodarki obiegu zamkniętego z UNEP/GRID-Warszawa.
Transport
Chiny przyspieszają inwestycje w odnawialne źródła. Nie przestają jednak rozbudowywać mocy węglowych
Coraz dotkliwsze skutki zmian klimatycznych, ale przede wszystkim chęć zbudowania bezpieczeństwa energetycznego i uniezależnienia się od zewnętrznych dostaw surowców skłoniły rząd w Pekinie do ekspresowych inwestycji w nowe moce odnawialnej energii. W efekcie Chiny wyrastają na globalnego lidera transformacji energetycznej – odpowiadają dziś za największy na świecie przyrost mocy zainstalowanych w fotowoltaice i wiatrakach. Co ciekawe, nie rezygnują jednak przy tym również z inwestycji w energetykę węglową.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.