Komunikaty PR

JAK ODPOWIEDNIO NAWOZIĆ ZBOŻA I RZEPAK WIOSNĄ?

2020-03-30  |  16:20
Biuro prasowe

Rzepak ozimy jest podstawową rośliną oleistą uprawianą w Polsce, a zboża, zwłaszcza ozime, dominują w zasiewach w naszym kraju.  Warunkiem wysokich plonów tych roślin oraz ich dobrej jakości jest nawożenie. Należy pamiętać, by wczesną wiosną w odpowiednim momencie zastosować pierwszą dawkę azotu i inne nawozy, co w tym roku mogło nastąpić wcześniej, niż zazwyczaj. Jak zatem odpowiednio nawozić zboża i rzepak?   

Rzepak jest rośliną oleistą mającą duże znaczenie w całej Europie, a popyt na jego nasiona wzrasta z roku na rok. Ponadto ma dobroczynny wpływ na środowisko glebowe, a w płodozmianie, gdzie przeważają zboża, stanowi istotny element zapobiegający skutkom monokultury. Co ważne, rzepak jest dobrym przedplonem dla zbóż ozimych. Zbierany jest tuż przed zbożami, co pozwala na pełniejsze wykorzystanie sprzętu oraz lepszą organizację prac żniwnych.

NAWOŻENIE RZEPAKU

Rzepak jest rośliną wrażliwą na niedobór wody. Dlatego najlepiej go uprawiać w regionach o dużej wilgotności względnej powietrza, z rozłożonymi równomiernie opadami atmosferycznymi. Ważnym czynnikiem dla dobrego plonowania rzepaku jest dostarczenie roślinie odpowiedniej dawki azotu. Niedawno rząd zezwolił na aplikację nawozów azotowych już po 15 lutego, a nie, jak było to wcześniej, od 1 marca. Ważne, by azot zastosować tuż przed wznowieniem wegetacji wiosną lub bezpośrednio po jej rozpoczęciu. Wcześniej azot należy wysiać tylko tam, gdzie rzepak zasiano później, niż w optymalnym terminie. Jeżeli natomiast rzepak zasiano w optymalnym terminie, to azot powinno się zastosować nieco później, podczas ruszania wegetacji.

Ze względu na długą jesień oraz ciepłą i bezśnieżną zimę, rośliny wręcz proszą się o dostarczenie im azotu i innych składników pokarmowych. Wczesną wiosną, oprócz azotu, idealnym nawozem dla rzepaku jest MI Rzepak firmy Agrami. Nawóz używany jest do dolistnego stosowania w uprawach rzepaku ozimego i innych roślin kapustowatych. Zawiera dużo boru, a siarka, magnez i molibden zwiększają efektywność nawożenia azotem. Pozostałe składniki występujące we właściwej proporcji korzystnie wpływają na wzrost i zdrowotność roślin. Firma Agrami oferuje również gamę nawozów zawierających pojedyncze mikroelementy, jak BorMI, MoMI. Sam mogę się pochwalić efektami stosowania odpowiednich nawozów, które widać choćby na moim rzepaku gdy rozcinam jego szyjkę korzeniową, widać, że jest ona biała, bez śladów niedoboru składników, w tym boru zawartego w MI Rzepak i BorMI– mówi Marek Różniak, producent nawozów marki Agrami.

NAWOŻENIE ZBÓŻ

W nawożeniu zbóż ozimych najważniejszy wpływ na plon ma pierwsza dawka azotu stosowana wiosną. Od niej zależy przede wszystkim liczba źdźbeł, a w konsekwencji obsada kłosów, która w największym stopniu wpływa na plon ziarna. Należy pamiętać, że zboża pobierają najwięcej azotu od fazy krzewienia do fazy dojrzałości mlecznej, ale nawozy azotowe są ruchliwe w glebie, dlatego należy dzielić azot na co najmniej dwie dawki i ich aplikację dostosować do faz krytycznego zapotrzebowania.

Oprócz azotu warto dostarczyć roślinom zbożowym mikroskładników pokarmowych, jak miedź, żelazo, mangan czy cynk i molibden. Nawozem, który zawiera je wszystkie, jest MI Zboże firmy Agrami, który jest dedykowany do dolistnego stosowania w zbożach ozimych i jarych. Usuwa ukryte i widoczne symptomy niedoboru składników pokarmowych roślin. Zawarte w tym nawozie siarka i molibden poprawiają wykorzystanie azotu i wpływają korzystnie na zawartość białka w ziarnie. Obecny w nawozie krzem dodatkowo wzmacnia ściany komórkowe, zwiększa odporność na wyleganie, choroby i stres abiotyczny. Pojedyncze mikroelementy można uzupełnić stosując MiedźMI czy ManganMI – dodaje Marek Różniak.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Agro Szklarnie pełne warzyw i owoców. Jak szkło wpływa na rośliny Biuro prasowe
2022-05-17 | 11:00

Szklarnie pełne warzyw i owoców. Jak szkło wpływa na rośliny

Szklarnie umożliwiają całoroczną produkcję warzyw i owoców, co w dobie malejących plonów i coraz mniej żyznych gleb może mieć ogromne znaczenie. Aby zapewnić najwyższą
Agro Współpraca SM Mlekpol z Warszawską Uczelnią Medyczną
2022-03-11 | 12:32

Współpraca SM Mlekpol z Warszawską Uczelnią Medyczną

9 marca w Grajewie zostało podpisane porozumienie partnerskie między Spółdzielnią Mleczarską Mlekpol a Warszawską Uczelnią Medyczną im. Tadeusza Koźluka. Celem nawiązania
Agro BRAK ZDJĘCIA
2021-04-23 | 01:00

Warzywa i owoce z roku na rok tracą wartości odżywcze i smak

W ostatnich latach zauważalny jest spadek zawartości witamin i minerałów w warzywach i owocach. Powoduje to powstawanie w naszej diecie niedoborów podstawowych składników odżywczych, a to wpływa negatywnie na nasze

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Venture Cafe Warsaw

IT i technologie

Nowy ośrodek w Krakowie będzie wspierać innowacje dla NATO. Połączy start-upy i naukowców z sektorem obronności

Połączenie najzdolniejszych naukowców oraz technologicznych start-upów z firmami z sektora obronnego i wojskowego – to główny cel akceleratora, który powstaje w Krakowie. Będzie on należał do natowskiej sieci DIANA, która z założenia ma służyć rozwojowi technologii służących zarówno w obronności, jak i na rynku cywilnym w krajach sojuszniczych NATO. Eksperci liczą na rozwiązania wykorzystujące m.in. sztuczną inteligencję, drony czy technologie kwantowe. Dla sektora to szansa na pozyskanie innowacji na skalę światową, a dla start-upów szansa na wyjście na zagraniczne rynki i pozyskanie środków na globalny rozwój.

Farmacja

Sztuczna inteligencja pomaga odkrywać nowe leki. Skraca czas i obniża koszty badań klinicznych

Statystycznie tylko jedna na 10 tys. cząsteczek testowanych w laboratoriach firm farmaceutycznych pomyślnie przechodzi wszystkie fazy badań. Jednak zanim stanie się lekiem rynkowym, upływa średnio 12–13 lat. Cały ten proces jest nie tylko czasochłonny, ale i bardzo kosztowny – według EFPIA przeciętne koszty opracowania nowego leku sięgają obecnie prawie 2 mld euro. Wykorzystanie sztucznej inteligencji pozwala jednak obniżyć te koszty i skrócić cały proces. – Dzięki AI preselekcja samych cząsteczek, które wchodzą do badań klinicznych, jest o wiele szybsza, co zaoszczędza nam czas. W efekcie pacjenci krócej czekają na nowe rozwiązania terapeutyczne – mówi Łukasz Hak z firmy Johnson & Johnson Innovative Medicine, która wykorzystuje AI w celu usprawnienia badań klinicznych i opracowywania nowych, przełomowych terapii m.in. w chorobach rzadkich.

Edukacja

Skutki zbyt długich sesji gier wideo mogą być bolesne. Naukowcy rekomendują, aby nie przekraczać 3 godz. dziennie [DEPESZA]

Zmęczenie oczu, ból głowy, pleców, dłoni i nadgarstka to dolegliwości najczęściej zgłaszane przez osoby regularnie grające w gry komputerowe. Na podstawie ankiety przeprowadzonej na grupie niemal tysiąca dorosłych osób amerykańscy naukowcy ustalili, że regularne sesje gier trwające co najmniej 3 godz. najbardziej przyczyniają się do powstania takich dolegliwości. Co ciekawe, u osób będących lub planujących zostać e-sportowcami natężenie dolegliwości nie rośnie gwałtownie, jak należałoby przypuszczać. Może to mieć związek z bardziej świadomym doborem sprzętu i lepszym zrozumieniem znaczenia ergonomii.

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.