Komunikaty PR

ONZ docenia MAX Burgers i działania pozytywne dla klimatu

2019-10-15  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
HK
Hill+Knowlton Strategies

Branickiego
02-972 Warszawa
biuroprasowe|hkstrategies.com| |biuroprasowe|hkstrategies.com
+48 22 536 38 00
hkstrategies.pl

MAX został wyróżniony za działania na rzecz ochrony środowiska, które są stawiane za wzór rozwiązań dla innych firm.

 Inicjatywa stojąca za nagrodą to Momentum for Change, która jest częścią projektu Global Climate Action w ramach Sekretariatu ds. Zmian Klimatu ONZ. Z tegorocznej rekordowej liczby nominacji wybrano 15 laureatów. Wszystkie zwycięskie projekty będą kilkukrotnie prezentowane podczas drugiego tygodnia Konferencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu (COP25) w Santiago w Chile w grudniu.

„W tym roku mieliśmy ponad 670 zgłoszeń niesamowitych firm do nagrody przyznawanej przez ONZ – Global Climate Action Award. Z przyjemnością nagradzamy MAX Burgers. Ich pierwsze na świecie menu pozytywne dla klimatu można uznać za drogowskaz w stronę bardziej zrównoważonej przyszłości. Umożliwiając klientom lepsze zrozumienie wpływu spożywanej żywności na klimat poprzez mierzenie i redukcję śladu węglowego, MAX daje przykład skutecznych rozwiązań na rzecz ochrony klimatu” – powiedział Niclas Svenningsen, Manager of the UN Climate Change Global Climate Action Programme.

Według ONZ zmiany klimatu są obecnie największym zagrożeniem dla ludzkości. Bycie pozytywnym dla klimatu wpisuje się w strategię fundamentalnej zmiany, o której mówi Porozumienie paryskie, a którego celem jest zarówno zmniejszenie emisji dwutlenku węgla, jak i jego wychwytywanie z atmosfery jako niezbędne do osiągnięcia globalnego celu, który wynosi 1,5 stopnia. Dostęp do produktów i usług pozytywnych dla klimatu, ułatwiłby konsumentom podejmowanie lepszych wyborów.

„To bardzo ważne docenienie naszych działań w dziedzinie ochrony klimatu. Jako rodzina właścicieli MAX-a jesteśmy niezwykle dumni i mamy nadzieje, że uda nam się zainspirować kolejne firmy do podobnych zmian” – powiedział Christoffer Bergfors, Vice President MAX Burgers.

W 2008 roku MAX został pierwszą na świecie siecią restauracji, która wprowadziła oznaczenia śladu węglowego przy produktach w menu i kompensuje wszystkie emisje na każdym etapie łańcucha dostaw, począwszy od ziemi rolniczej aż do pojedynczego gościa w restauracji.

W 2016 roku, liczba wegetariańskich opcji w menu zwiększyła się pięciokrotnie. Celem jest poszerzenie oferty o produkty mające niski wpływ na zmiany klimatyczne, co doprowadzi do 30-procentowego zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych w przeciągu 7 lat. Pozostaje to w zgodzie z celami zrównoważonego rozwoju ONZ. W czerwcu 2018 roku, całe menu MAX-a zostało ogłoszone pozytywnym dla klimatu.

„Nie mogę sobie wyobrazić bardziej uskrzydlającej nagrody za naszą pracę w dziedzinie klimatu niż ta, którą otrzymujemy od ONZ. Motywuje to nie tylko nas, ale także inne firmy działające w trosce o środowisko. Kolejnym krokiem jest praca nad globalnym standardem działań pozytywnych dla klimatu” – powiedział Kaj Török, Chief Reputations and Chief Sustainability Officer w MAX Burgers.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Ekologia Starbucks rozpoczyna testy nad słomkami z kawowych fusów Biuro prasowe
2021-02-23 | 12:00

Starbucks rozpoczyna testy nad słomkami z kawowych fusów

Starbucks Polska nawiązuje współpracę z EcoBean i pracuje nad możliwością stworzenia słomek wykonanych ze zużytych fusów kawowych pochodzących z kawiarni. Nowy projekt ma
Ekologia Już 30% Polaków świeci ekologicznym przykładem, 
a branża meblarska przechodzi
2021-02-18 | 14:00

Już 30% Polaków świeci ekologicznym przykładem, 
a branża meblarska przechodzi

Czy czeka nas transformacja w zakresie aranżacji naszych wnętrz? Według badania EKOBarometr przeprowadzonego przez dom badawczy SW Research blisko 30% badanych należy do grupy osób,
Ekologia Primark po raz kolejny łączy siły z Disneyem™
2021-02-16 | 11:10

Primark po raz kolejny łączy siły z Disneyem™

Warszawa, 16 lutego 2021 r: Primark z ekscytacją wprowadza na rynek swoją pierwszą kolekcję „Primark Cares featuring Disney™”, czyli przekrojową linię ubrań i

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Energetyka

Udział węgla w polskiej energetyce spadł do rekordowo niskich poziomów. Odejście od niego wymaga jednak budowy niskoemisyjnego miksu energetycznego

Choć Unia Europejska przeznaczyła 2 mld euro na pomoc Polsce w dekarbonizacji, to jesteśmy jedynym krajem w Europie, który obecnie zużywa do ogrzewania więcej węgla niż jeszcze w 1990 roku. W wyniku pandemii koronawirusa globalne zapotrzebowanie na energię w całym 2020 roku spadło o kilka procent, jednak wraz z upływem czasu będzie ono znacznie większe. Przyszłością są niskoemisyjne źródła energii – fotowoltaika, farmy wiatrowe i energetyka jądrowa. – Potrzebna jest nie tylko szybka przemiana energetyki w stronę pozyskiwania ze źródeł nieemisyjnych, ale i magazynowanie energii – przekonuje prof. dr hab. Szymon Malinowski, dyrektor Instytutu Geofizyki na Uniwersytecie Warszawskim.

Biotechnologia

Sztuczna inteligencja pozwala szybko opracowywać nowe linie leczenia chorób. Przyszłością medycyny mogą być też biokomputery

Wykorzystanie algorytmów uczenia maszynowego umożliwia wprowadzenie badań nad DNA na nieosiągalny dotychczas poziom. Dzięki rozwiązaniom bioinformatycznym można było w mniej niż dwa dni wytypować potencjalne leki na koronawirusa, a także zwiększyć wiedzę o wirusach zasiedlających ludzkie jelita. Naukowcy testują już nawet komputery bazujące na przesyłaniu informacji z wykorzystaniem ludzkich komórek. Światowy rynek bioinformatyki do 2027 roku zwiększy swoją wartość prawie trzykrotnie.