Bakteriofagowe rozwiązania dla akwakultury
Proteon Pharmaceuticals
Tylna 3a
90-364 Łódź
mszymanska|proteonpharma.com| |mszymanska|proteonpharma.com
+48605491006
https://www.proteonpharma.com
Proteon Pharmaceuticals, polska firma biotechnologiczna i lider technologii bakteriofagowej w dodatkach paszowych dla zwierząt hodowlanych i akwakultury ogłosiła nawiązanie strategicznego partnerstwa z firmą Skretting. Celem współpracy jest dostarczanie rozwiązań pozwalających sprostać wyzwaniom zdrowotnym w branży akwakultury. Wykorzystując technologię bakteriofagową opracowaną przez Proteon, firmy będą wspólnie tworzyć produkty wspierające hodowców ryb i krewetek w ramach holistycznej strategii zdrowotnej.
Pierwszym celem projektu badawczo-rozwojowego nawiązanej współpracy będzie rozwiązanie ukierunkowane na patogenne bakterie Vibrio. Wyzwania zdrowotne w sektorze akwakultury spowodowane przez Vibrio są jednymi z najbardziej rozpowszechnionych w na całym świecie, dlatego nowe, naturalne produkty na bazie bakteriofagów będą doskonałym dodatkiem do istniejących już rozwiązań.
„Bardzo cieszymy się nawiązaną ze Skretting współpracą i mocno w nią wierzymy. To strategiczne partnerstwo jest kolejną okazją do poszerzenia portfolio naszych produktów i zwiększenia obecności na arenie międzynarodowej w obszarze rozwiązań pro-zdrowotnych dla akwakultury. Razem wdrożymy ważne innowacje i nowe narzędzia w celu zwiększenia zrównoważonego rozwoju i walki z chorobami bakteryjnymi”- wyjaśnia Nipun Gupta, Chief Commercial Officer w Proteon Pharmaceuticals.
Zintegrowane zarządzanie zdrowiem
Zarówno Proteon Pharmaceuticals, jak i Skretting przewidują, że technologia bakteriofagowa stanie się cennym składnikiem zintegrowanych strategii zarządzania w gospodarstwach wodnych.
„Bakteriofagi są częścią naturalnego mikroekosystemu. Każdy fag oddziałuje na określone bakterie, aby zachować zdrową równowagę w naturze. I choć fagi znane są od ponad 100 lat, wykorzystanie ich w akwakulturze jest nowum na skalę światową” - mówi prof. Jarosław Dastych, Prezes Zarządu w Proteon Pharmaceuticals. „Jestem przekonany, że produkty na bazie bakteriofagów będą miały pozytywny wpływ na zrównoważony i przyjazny dla środowiska rozwój akwakultury.”
W pierwszej fazie projektu Skretting wyizoluje najbardziej rozpowszechnione specyficzne szczepy bakterii, podczas gdy Proteon, korzystając ze swojej platformy, stworzy najbardziej efektywny koktajl bakteriofagowy. Naukowcy z Centrum Badań Akwakultury Skretting (ARC) zbadają następnie skuteczność działania fagów.
„Wizją firmy Proteon Pharmaceuticals jest opracowywanie naturalnych dodatków paszowych, które pomagają usuwać antybiotyki z łańcucha pokarmowego, przyczyniając się do poprawy zdrowia zwierząt i ludzi. Wykorzystując doświadczenie Proteon w zakresie rozwoju fagów i wiedzę Skretting w zakresie zdrowia w akwakulturze, będziemy wspólnie identyfikować bakteriofagi eliminujące określone bakterie, co, mamy nadzieję, znacznie zmniejszy te wyzwania zdrowotne, przed którymi stoją hodowcy” dodaje Matthew Tebeau, Chief Operating Officer w Proteon Pharmaceuticals.
Czym jest technologia bakteriofagowa?
Bakteriofagi (fagi) to najliczniejsze na naszej planecie i niezwykle stare organizmy. Są naturalne i wszechobecne w środowisku. Fagi, stanowiące ogromną część mikrobiomu, w naturalny sposób chronią zwierzęta i ludzi przed bakteriami. Kontrolowane dostarczanie fagów, przy użyciu precyzyjnych narzędzi biologicznych, umożliwia zmniejszenie stosowania antybiotyków, przezwyciężenie rosnącego zagrożenia bakteriami opornymi na antybiotyki, wspierając zrównoważony rozwój w obszarze akwakultury i rolnictwie, przyczyniając się jednocześnie do poprawy zdrowia ludzi i zwierząt.
Proteon Pharmaceuticals rozwija swoje produkty na bazie fagów od ponad 10 lat, oferując rozwiązania bakteriofagowe na światowych rynkach. Zostały one przetestowane w Europie i Azji oraz sprawdzone pod względem skuteczności i stabilności.
„Produkty oparte na bakteriofagach są skutecznym narzędziem do zwalczania chorób bakteryjnych ryb hodowlanych i krewetek, eliminują tylko określone bakterie chorobotwórcze, nie uszkadzając jednocześnie mikrobiomu zwierząt” - mówi Truls Dahl, Business Developer w Skretting.
Pierwsze wspólnie opracowane rozwiązanie będzie dostępnie za kilka lat, ale przedstawiciele zarówno Skretting, jak i Proteon Pharmaceuticals są przekonani, że warto poczekać nowy produkt. Biorąc pod uwagę, że oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) nadal stanowi poważne zagrożenie dla światowej populacji, naturalne strategie zdrowotne mają coraz większe znaczenie dla przemysłu spożywczego. „Posiadanie alternatyw dla antybiotyków wspomagających zdrowie ryb i krewetek jest bardzo ekscytującą częścią rozwoju” - kontynuuje Dahl. „Szczepionki, antybiotyki i rozwiązania na bazie bakteriofagów istnieją od dawna, ale stosowanie fagów jest wciąż całkiem nowe w sektorze akwakultury”.
„Wdrożenie nowej technologii poprawiającej zdrowie zwierząt nie zdarza się codziennie” - mówi Therese Log Bergjord, dyrektor generalny Skretting. „To kamień milowy, który podkreśla nasze zobowiązanie do dalszego inwestowania w badania mające na celu zapewnienie zrównoważonego rozwoju sektora akwakultury.”
O Proteon Pharmaceuticals
Proteon Pharmaceuticals S.A. jest liderem w technologii bakteriofagów (fagów) używanych w hodowli zwierząt i ryb. Produkty Proteon modulują mikrobiom, poprawiając jakość i wydajność produkcji zwierzęcej. Opracowaliśmy specjalistyczną platformę, która wykorzystuje technologie omiczne, biologię molekularną, bioinformatykę i sztuczną inteligencję (AI), aby tworzyć skuteczne, niezawodne i bezpieczne rozwiązania antybakteryjne dla ochrony zdrowia zwierząt. Naszą misją jest redukowanie niepotrzebnego użycia antybiotyków, wsparcie dla zrównoważonej produkcji białka oraz poprawa zdrowia ludzi. Rozwiązania Proteon zwalczają choroby bakteryjne w akwakulturze, drobiarstwie i u krów mlecznych. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.proteonpharma.com.
O Skretting
Skretting jest światowym liderem w dostarczaniu innowacyjnych i zrównoważonych rozwiązań i usług żywieniowych dla branży akwakultury. Skretting ma zakłady produkcyjne w 19 krajach na pięciu kontynentach i produkuje oraz dostarcza wysokiej jakości pasze na każdym etapie rozwoju dla ponad 60 gatunków ryb i krewetek. Całkowita roczna produkcja pasz przekracza 2 miliony ton. Siedziba znajduje się w Stavanger w Norwegii. Skretting to dział akwakultury firmy Nutreco, światowego lidera w żywieniu zwierząt. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.skretting.com.
Bakteriofagi są najliczniejszymi i najstarszymi organizmami na Ziemi. Są naturalne i wszechobecne w środowisku. Spełniają kluczową rolę dla mikrobiomu, w naturalny sposób chroniąc zwierzęta i ludzi przed bakteriami. Zarządzanie fagami przy użyciu wyspecjalizowanych, precyzyjnych narzędzi, umożliwia przezwyciężenie rosnącego zagrożenia bakteriami opornymi na antybiotyki, a także podniesienie jakości produkcji rolniczej i poprawę zdrowia ludzi.
Hydrodynamiczne generatory kawitacyjne: przełom w oczyszczaniu rurociągów
Kolorowe butelki są większym źródłem mikroplastiku, niż białe lub czarne
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
Dwa konkursy w Agencji Badań Medycznych w 2025 roku. Do wzięcia 275 mln zł
Agencja Badań Medycznych w przyszłym roku planuje ogłosić dwa konkursy. Pierwszy z nich dotyczy niekomercyjnych badań klinicznych z przewidywaną alokacją w wysokości 200 mln zł, drugi – niekomercyjnych eksperymentów badawczych z pulą w wysokości 75 mln zł. ABM zapowiada, że w 2025 roku skupi się na badaniach własnych, a także budowie rozwoju współpracy międzynarodowej.
Problemy społeczne
Przeciętny Polak spędza w sieci ponad trzy godziny dziennie. Tylko 11 proc. podejmuje próby ograniczenia tego czasu
Polacy średnio spędzają w internecie ponad trzy godziny dziennie. Jednocześnie, według badania na temat higieny cyfrowej, jedynie 14 proc. respondentów kontroluje swój czas ekranowy, a co piąty ogranicza liczbę powiadomień w telefonie czy komputerze. Nadmierne korzystanie z ekranów może wpływać na zaniedbywanie obowiązków i relacji z innymi, a także obniżenie nastroju i samooceny. Kampania Fundacji Orange „Nie przescrolluj życia” zwraca uwagę na potrzebę dbania o higienę cyfrową. Szczególnie okres świątecznego wypoczynku sprzyja takiej refleksji.
Prawo
Pediatrzy: Słodkie e-papierosy nie są przebadane. Państwo musi przejąć inicjatywę w sprawie kontroli ich jakości
Co trzeci uczeń pierwszą styczność z nikotyną miał w wieku 13 lat. Dla 70 proc. pierwszym w życiu wyrobem z nikotyną był e-papieros. Wśród uczniów używających obecnie nikotyny najwięcej, bo 80 proc., używa e-papierosów, najczęściej o słodkich smakach – wynika z badań CBOS. W dodatku z badań wynika, że zakaz sprzedaży takich produktów niepełnoletnim jest skutecznie omijany. Polskie Towarzystwo Pediatryczne, wspierane przez lekarzy innych specjalności, apeluje do premiera o wycofanie ze sprzedaży smakowych e-papierosów z nikotyną i bez niej. Zwłaszcza słodkie substancje smakowe dodawane do e-liquidów dla osiągnięcia atrakcyjnego smaku wciąż nie są wystarczająco przebadane – alarmują toksykolodzy.
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.