Andrea Camastra gościem specjalnym programu MasterChef
Gościem specjalnym najbliższego odcinka MasterChef będzie Andrea Camastra, wybitny szef kuchni, który zasłynął m.in. zdobyciem drugiej w Polsce Gwiazdki Michelin. W programie Andrea zaprezentuje swoje niezwykłe umiejętności, a z pomocą piekarnika Dual Cook Flex™, pokaże jak przygotować dwa dania na miarę tego prestiżowego wyróżnienia, w tym samym czasie.
Wyjątkowy szef kuchni
Andrea Camastra to prawdziwy pasjonat i odkrywca smaków. Jest twórcą metody kulinarnej note by note, która polega na chemicznym wyabstrahowywaniu smakowej i zapachowej esencji z konkretnych składników. Do tworzenia swoich kulinarnych arcydzieł używa tylko najlepszych produktów. Nie bez powodu prestiżowy magazyn „Le Chef” umieścił go na liście 100 najlepszych szefów kuchni świata. W swojej codziennej pracy wykorzystuje doświadczenie, które zdobył pracując w jednych z najlepszych restauracji m.in. w Paryżu, Luksemburgu, czy Newcastle. Otrzymał także prestiżowy tytuł Chef of The Year North England, Chef of the Future 2015 oraz Szef Jutra Gault&Millau 2015. W 2016 roku warszawska restauracja, w której szefem kuchni jest Andrea Camastra, zdobyła Gwiazdkę Michelin. To druga restauracja w Polsce, która otrzymała to prestiżowe wyróżnienie.
Wyjątkowy piekarnik
W programie MasterChef, Andrea Camastra przygotuje dania w piekarniku Samsung Dual Cook Flex™.
Zaletą tego rewolucyjnego piekarnika jest wyjątkowa konstrukcja. Jako pierwszy piekarnik na rynku pozwolił na pieczenie dwóch potraw jednocześnie. Dzięki specjalnemu separatorowi możemy piec w tym samym czasie tak różne dania jak ryba i sernik w dwóch odmiennych trybach i temperaturach bez ryzyka przenikania się zapachów. To doskonałe rozwiązanie, gdy oczekujemy gości w sobotnie popołudnie lub gdy nasze pociechy mają ochotę na zupełnie różne potrawy. Oszczędzamy w ten sposób czas, który możemy poświęcić swoim bliskim. Z kolei innowacyjne, dzielone drzwi Flex Door pozwalają na otwarcie tylko górnej części urządzenia, pozostawiając dolną komorę szczelnie zamkniętą. Dzięki temu możemy doglądać dania, które pieką się na pierwszym poziomie bez ingerencji w drugą, dolną strefę pieczenia. To szczególnie istotne, gdy jednocześnie pieczemy na przykład pieczeń wymagającą podlewania i ciasto, które jest wrażliwe na zmianę temperatury i potrzebuje dłuższego czasu pieczenia.
Zarezerwuj niedzielny wieczór i zobacz, jak Andrea Camastra dzieli się z uczestnikami swoim mistrzowskim warsztatem, a także sposobami na oszczędzanie czasu i energii, które gwarantuje piekarnik Samsung Dual Cook Flex™.
Master Chef, TVN, niedziela 8.11.2020, godz. 20:00

Święta coraz bliżej! To idealny moment, aby pomyśleć o prezentach.

EZVIZ ogłasza wyjątkowe promocje na Black Week. Produkty nawet o 500 zł tańsze!

Atrakcyjne promocje od Jabra na Black Friday i Cyber Monday 2024
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Z powodu braku przejrzystego prawa branża recyklingu odkłada inwestycje. Firmy apelują o szybkie wdrożenie przepisów
Branża recyklingu stoi przed wyzwaniami związanymi z wdrożeniem systemu kaucyjnego, systemu rozszerzonej odpowiedzialności producenta i rozporządzenia PPWR. Brakuje jednak odpowiednich przepisów dostosowujących polskie prawo i realia do unijnych regulacji. W efekcie utrzymującej się niepewności prawnej między 2018 a 2023 rokiem co trzeci zakład recyklingu zamknął działalność. Wiele firm odkłada inwestycje, czekając na uregulowanie rynku. Podobna niepewność dotyczy też producentów opakowań.
Transport
Testowanie pojazdów zautomatyzowanych wkrótce będzie możliwe. To odpowiedź na postulaty przedsiębiorców

Instytucje unijne powinny bardziej koncentrować się na celach i możliwościach rozwoju, jakie daje ESG, a nie kontroli działań firm w tym obszarze i obowiązków sprawozdawczych – twierdzą przedstawiciele organizacji Business for Good. Konieczne jest więc złagodzenie obowiązujących regulacji. Europa powinna również dążyć do utworzenia wspólnego rynku o ujednoliconych przepisach i mechanizmach.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.